Skocz do zawartości
IGNORED

Transport CD, szukam

panerai_47

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie już prawie nikt transportów nie robi. Te co są można policzyć na palcach jednej reki. Pozostają używki, ale tu trzeba uważać z dostępnością lasera i możliwością serwisowania.

Uważam że obecnie dysponując kwotą 4tys zł znacznie lepiej jest zainwestować w komplet Mac Mini + wysokiej klasy konwerter USB/SPDIF np. Audiophileo 2.

Niedługo będę robił u siebie test kilku konwerterów USB/SPDIF - m.in. V-Link, Halide Bridge, Audiophileo 2, dCS U-Clock.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Z mac mini też się zrobił już problem, bo nowy model nie ma napędu. Ubolewam nad tym, ale posiadam ten z napędem. Mogę polecić sam sprzęt, lecz trzeba wspomnieć, że napędy w mini są często awaryjne, ale dotyczy to najczęściej nagrywania płyt dvd. Osobiście dokupiłem dodatkowo napęd Plextor pod firewire do zgrywania kolekcji płyt na hdd. Jest głośny, ale świetny.

Tu coś masz :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo cos z TEAC VRDS ... niezle CD i niezły transport również...był za 3900 VRDS 25X ostatnio na alle....o

Ukryta Zawartość

Dzięki za pomoc.

Czy może kupić odtwarzacz CD aby miał wyjście cyfrowe COAX lub odtwarzacz blue Ray, np. OPPO.

Czy różnica w dźwięku będzie aż taka duża?

Długo używałem OPPO 83SE jako transport w swoim systemie. Uważam że jest do tego bardzo dobry. Ale pomyślałem że jest to jednak pewnien mezalians i chciałem sprawdzić czy z dedykowanym transportem nie bedzie lepiej. Kupiłem Audio Note Zero. I okazało się że dźwiękowo nic lepiej nie było. Dopiero po wymianie zegara na 1ppm w AN uzyskałem rzeczywiście lepszy dźwięk. Niektórzy uważają że dobór transportu jest ogólni ebardzo trudny np. MBL za ok 30kPLN gra dobrze tylko z własnym DAC!!

Nie wiem jaki masz DAC i w jakim kierunku z dźwiękiem chcesz pójść. OPPO SE ma tą zaletę że jego wewnętrzny DAC oparty na SABRE jest niezły zwłaszcza do płyt DSD lub DTS HD MA wiec zaleta w porównaniu z normalnym napędem jest w użyteczności.

A propos propozycji Elberotha,.... mam pewne wątpliwości gram również muzykę z dysku ale zdecydowanie wolę płyty i to zarówno pod względem podejścia do półki i wyboru patrząc na okładki a nie z listy po drugie do listy musze włączać TV lub kompa, po trzecie (to co napiszę będzie niepopularne i mnie zakrzyczą) wolę dźwięk z płyty CD niż z dysku mimo że idzie przez ten sam DAC. A jak chodzi o gęste formaty to niestety może 5% z płyt które posiadam dostępne sa w gęstych formatach reszta to tzw "audiofilskie" które jakość dźwięku mają wysoką ale muzycznie są nijakie.

Podsumowując: przy kasie jaką chcesz wtopić: OPPO SE jeśli równocześnie chcesz słuchać koncertów BD, transport ale nie bez odsłuchu, bo może się z DACem nie zgrać, chyba że zaryzykujesz jak ja i kupisz w ciemno, co u mnei zaskutkowało koniecznością wymiany zegara.

fxx dzięki

propozycja Elb'a również nie dla mnie. Jakoś nie kręci mnie słuchanie z "kompa".

Czyli testy, testy, testy. Tylko gdzie w Szczecinie, tutaj pustynia jest teraz jeśli chodzi o sprzęt.

Miałem Oppo 83 (bez SE) i jako transport gral b. fajnie. Troche gubil szczegoly - ogolnie dzwiek byl troche "grubszy" Potem kupiłem AN Zero cd transport i grał on "ostrzej i bez wypełnienia - w porównaniu do Oppo. Teraz mam Stello cdt transport i po Aes/EBU z dacem Stello d100 signature gra najlepiej z całej trojki.

stellocdt100-a-540.jpg

Koledzy szukam transportu CD kwota ca. 3500-4000 zł. Myślę o AA MCD404,

Miałem poprzedni model MCD403 ok, 2 lata, bardzo dobry transport w zasadzie bez zarzutu pod względem budowy wew/zew, zasilania i przyłączy cyfrowych i analogowych. Solidna maszyna. Jedyny minus to plastikowa tacka na płyty ale z aluminiowym f r ont owej tacki (+). Dzwiękowo: kultura i brak chaosu, analogowośc na ile tak tani w zakupie (jako nowy) transport pozwala. Jak dla mnie super jako sprzet nawet do 5-8kzł.

...ale jest cos lepszego (zmieniłem rok temu MCD403) na...Stello 100 i jednak może być lepiej :) jak się okazało Stello (nowy 3kzł) jako transport podłaczony do DAC-a przez AES/UBU do Audio Aero Capitole MKIISE gra lepiej niż tenże ale jako zintegrowany Audio aero Capitole MkIISE czyli na transporcie Pro2lf...,a siedzi w MCD403/404 przerobiony CD-Rom z laserem Sanyo - model podobny jak w CEC-ach ale napędzany nie paskiem lecz bezpo srednio.

Polecam MSC 403/404 ale bardziej polecam w podobnej cenie top loadera Stello

Advance-Acoustic_MCD-404_a6240_1.jpg

stellocdt100-a-540.jpg

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Miałem Oppo 83 (bez SE) i jako transport gral b. fajnie. Troche gubil szczegoly - ogolnie dzwiek byl troche "grubszy" Potem kupiłem AN Zero cd transport i grał on "ostrzej i bez wypełnienia - w porównaniu do Oppo. Teraz mam Stello cdt transport i po Aes/EBU z dacem Stello d100 signature gra najlepiej z całej trojki.

Właśnie po wymianie zegara AN u mnie uzyskał owe "wypełnienie" :) chociaż nie myślałem że akurat w tym aspekcie zegar cokolwiek poprawi... dziwne nie?

Moj egzemplarz AN CDT ZERO miał wymieniony zegar na LClock XO Precision CD Master Clock Gen. Miał też upgrade transformatora i wymienione gniazdo RCA na furutecha. zegar i transformator wymieniony profes w UK.

Moj egzemplarz AN CDT ZERO miał wymieniony zegar na LClock XO Precision CD Master Clock Gen. Miał też upgrade transformatora i wymienione gniazdo RCA na furutecha. zegar i transformator wymieniony profes w UK.

może z dac-iem się nie zgrywał? u mnie po wymianie zegara (wcześniej miał wymieniane kondy przez poprzednika) zagrał..to ciekawe bo mamy zupełnie przeciwstawne zdania o AN w porównaniu z tym samym OPPO !!. na moim Dac AN ma nieco lepsze wypełnienie po wymianie zegara od OPPO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.