Skocz do zawartości
IGNORED

High-Endowe Kable - diabeł tkwi w szczegółach

Freeasy

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli nie za dużo szczegółów tylko za mało wypełnienia.

Lub za dużo zniekształceń często utożsamianych z analitycznością.

Analityczność sama w sobie jest tylko zaletą i nigdy nie jest za duża.

Pełna zgoda :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dokładnie tak. Nawet niższy model Nordost Fray jest świetny, szybki, dokładny, ze świetnym basem i całą resztą.

MIalem Frey w 2 systemach, w sumie kilka miesiecy, fajny, precyzyjny przewod, bez odchudzania, szybki, Tyr jest jednak zdecydowanie lepszy, lepsze wybrzmienia i jeszcze pelniejszy, bardziej chcialoby sie rzec analogowy dzwiek, bez utratu precyzji i analitycznosci. Gralem na nim ponad rok z tranzystorem, jak dla mnie rewelka.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

MIalem Frey w 2 systemach, w sumie kilka miesiecy, fajny, precyzyjny przewod, bez odchudzania, szybki, Tyr jest jednak zdecydowanie lepszy, lepsze wybrzmienia i jeszcze pelniejszy, bardziej chcialoby sie rzec analogowy dzwiek, bez utratu precyzji i analitycznosci. Gralem na nim ponad rok z tranzystorem, jak dla mnie rewelka.

A miałeś u siebie Acrolinka DA6300? To styl Nordosta ale pod każdym względem lepszy.

Być moźe Odin mógłby konkurować choć pewności nie mam.

• Użytkownicy+

Dokładnie tak. Nawet niższy model Nordost Fray jest świetny, szybki, dokładny, ze świetnym basem i całą resztą.

Miałem styczność z Nordostem Fray, jak odwiedził mnie Wojtek. Wprawdzie skupiliśmy się na porównaniach daców i kabli głośnikowych, to jednak trzeba przyznać, że wpływ tego IC, był pozytywny. Przy moich monitorach, basu nigdy za wiele, więc pewnie i tu, mogło by być więcej mięcha. Jednak precyzja i szybkość znakomita. Podobny wpływ, miał głośnikowy Heimdall, ale tu już wypełnienia znacznie brakowało.

A miałeś u siebie Acrolinka DA6300? To styl Nordosta ale pod każdym względem lepszy.

Być moźe Odin mógłby konkurować choć pewności nie mam.

Nie mialem Acrolinka, i raczej nie bede juz mial, staram sie powoli wyleczyc z drogich kabli i szukam innych mozliwosci. Ceny kabli audio sa zwyczajnie przegiete i to jeszcze bardziej niz audifilskiej elektroniki. Czekam na przewrot w rodzaju wysypu niedrogich dackow o przyzwoitym brzmieniu. Przeciez do cholery te kable nie sa z platyny, a takze technologia i stopien skomplikowania nie dorownuje nawet najtanszemu autu , a sa co niektore drozsze;) Jestem za sprowadzeniem firm kablarskich na ziemie;))) Gdyby tak ludzie przestali kupowac te cholernie drogie kable to niedlugo ceny bylyby 10 krotnie nizsze! A i tak producencie by zarabiali niemalo;) Nie licze, ze tak sie stanie, ale szukam, wciaz szukam...innej drogi.

P.S. Slysze oczywiscie wplyw kabli

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Masz rację że drogie kable mają chore ceny ale nie licz na to że spadną ceny.

Pomysł żeby nie kupować jest fajny ale nie realny. Tak samo próbowano robić z benzyną i nic z tego nie wyszło.

Do dobrego, drogiego systemu muszą być dobre kable a te mają chore ceny.

Czym większy kryzys na rynku tym bardziej firmy olewają tańsze serie kabli dla ludzi a swój cały potencjał i badania kierują w stronę topowych kabli dla majętnej klienteli stąd tańsze kable nie są wcale coraz lepsze i jedynie marketing się w nich zmienia a realna poprawa i postęp pojawia się w najdroższych seriach i te są coraz droższe...niestety!

Nie mialem Acrolinka, i raczej nie bede juz mial, staram sie powoli wyleczyc z drogich kabli i szukam innych mozliwosci. Ceny kabli audio sa zwyczajnie przegiete i to jeszcze bardziej niz audifilskiej elektroniki. Czekam na przewrot w rodzaju wysypu niedrogich dackow o przyzwoitym brzmieniu. Przeciez do cholery te kable nie sa z platyny, a takze technologia i stopien skomplikowania nie dorownuje nawet najtanszemu autu , a sa co niektore drozsze;) Jestem za sprowadzeniem firm kablarskich na ziemie;))) Gdyby tak ludzie przestali kupowac te cholernie drogie kable to niedlugo ceny bylyby 10 krotnie nizsze! A i tak producencie by zarabiali niemalo;) Nie licze, ze tak sie stanie, ale szukam, wciaz szukam...innej drogi.

P.S. Slysze oczywiscie wplyw kabli

W końcu jakiś normalny rzeczowy wpis na forum.

Kable są przereklamowane, ceny bazują na niewiedzy użytkowników, w temacie szerokim, związanym z zagadnieniami audio.

Białe kołnierzyki serwują Wam piekło na ziemi.

Oczywiście są kable, które mają prawo kosztować 60-100 000 $, ale często nie wszystkie, które tyle kosztują.

One tyle kosztują, ponieważ muszą się odróżniać od gorszych modeli kosztujących 30-60 000$, a te z kolei muszą się różnić o tanich prostych, łatwych modeli głównego nurtu kosztujących 5, 8, 10, 12, 15, 20 000$, itd.

Oczywiście wpływ kabli na system audio jest absolutnie podstawowy i najważniejszy.

Producenci to wiedzą i robią porządną technikę dopiero w najwyższym przedziale cenowym, wszystko co poniżej to zwykła produkcja seryjna.

Wiedzą, że kable są tak ważne, że słuchacz jak przesłucha na prawdę dobrą technologię, nie będzie miał wyboru i zapłaci.

Powodzenia.

Pozdrawiam.

To jest właśnie to o czym pisałem. W kablach tańszych i średnich jest niewiele poza marketingiem a te wyraźnie lepiej grające maja chore, kosmiczne ceny!

Tą inną drogą jest walka z zakłóceniami EMI/RFI i cholera wie z czym jeszcze róznymi sposobami i stosowanie całkiem normalnych kabli w normalnych cenach....

kable należy traktować co najmniej jak urządzenia.

to podstawa. absolutna.

a nie jak zło konieczne (którym są :) )

nic na to nie poradzimy - tak naprawdę gra dopiero ekstremalny hi-end kablowy

jeśli ktoś tego nie rozumie, nie zgadza się - to po prostu nie miał okazji poznać tematu.

i tyle.

żadne łączenie na krótko ścieżek WE-WY urządzeń (robiłem luty ustawiając sprzęt plecami) nie da tego co dobre kable.

i tyle :(

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

kable należy traktować co najmniej jak urządzenia.

to podstawa. absolutna.

żadne łączenie na krótko ścieżek WE-WY urządzeń (robiłem luty ustawiając sprzęt plecami) nie da tego co dobre kable.

i tyle :(

Teraz odpowiedz nam tutaj czy dobre kable to drogie kable czy nie?........chyba do diabła coś o tym wiesz!!

Na mieście mówia o kablowych ekspertach którzy dzięki swoim szalonym pomysłom pogubili się w audio.....chcieli zabłysnąć!!

Wiecie o kim mowa??

sa -

podejdź do banku z dwoma żyrantami

a potem już sam sprawdzisz - czy drogie jest dobre

:)

temat jest o kablach - a nie o tym co bajają na mieście

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

w końcu ciekawy temat i są nawet wnioski!

napewno nie mozna mieszać metali! a srebrzenie to są manowce chyba??

Żadne tam manowce........mój Panie,bo srebro jest znakomite,a jeszcze lepsze złoto.....tylko trza nad systemem popracować i go dopieścić maksymalnie.

Miedż wyostrza przekaz-nie wierzysz?

Metale wręcz trzeba mieszać....młodzież czyta!!...........to nie alkohol,że nie można mieszać-prąd sobie z mieszankami poradzi..tylko nie same metale ważne są w audio.

Bo i wegiel i mika-to nie metale są przecież,a w audio wazne ogromnie.

A czy ktos ma watpliwosci, ze Mitshubishi daje Acrolinkowi zwykly kabel do wykorzystania IC czy sieciowkach?

Jak dla mnie to nawet z bambusa mogą być robione, kabel kupujemy żeby grał a to czy jego produkcja kosztowała 100 czy 1000zł to inna bajka.

Slyszalem co zrobily w moim systemie topowe kable akrolinka 2x9300 ic 6300.tylko mialem na odsluchu-. bardzo krotkim.Cena bajecznie duza,ale dla mnie warte tej kasy.I napewno kiedys kupie.Ale puki co dzis nabylem Harmonixa studio master 350 [listwa-gniazdko]i jest zajebiscie

SA nie wygłupiam się, po prostu ważne jest to na jakim poziomie gra kabel anie ile kosztowało jego wyprodukowanie, jeśli firma x zrobi kabel za 100 i będzie on lepszy od kabla firmy y która zrobi swój za 500zł i będzie on analogicznie droższy w detalu to kupisz tańszy lepszy czy droższy dlatego, że jest z droższych komponentów?

SA nie wygłupiam się, po prostu ważne jest to na jakim poziomie gra kabel anie ile kosztowało jego wyprodukowanie, jeśli firma x zrobi kabel za 100 i będzie on lepszy od kabla firmy y która zrobi swój za 500zł i będzie on analogicznie droższy w detalu to kupisz tańszy lepszy czy droższy dlatego, że jest z droższych komponentów?

w hurcie masz zawsze taniej,aha a te droższe komponenty to po czym poznajesz...bo ja nie mam pojecia o tym

nie zaczynamy zdania od no,więc...itp-ok.........Palton mnie już nauczył to wiem))

w hurcie masz zawsze taniej,aha a te droższe komponenty to po czym poznajesz...bo ja nie mam pojecia o tym

ja nie poznaje, nawet szczerze powiedziawszy nie mam ochoty kroić kabla i oglądać jego wnętrze, wyglądać mogą wszystkie tak samo. jak mi się podoba brzmienie to kupuje jak nie to nie.

ja nie poznaje, nawet szczerze powiedziawszy nie mam ochoty kroić kabla i oglądać jego wnętrze, wyglądać mogą wszystkie tak samo. jak mi się podoba brzmienie to kupuje jak nie to nie.

Dokladnie takie same mam zdanie.

BYc moze temat byl, ale przy okazji zapytam. Ktos tego probowal?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie zaczynamy zdania od no,więc...itp-ok.........Palton mnie już nauczył to wiem))

Pietrek,ty za dużo tej wiedzy Paltonowskiej nie wciągasz?Niebezpieczne to jezd...uważaj.

Mowa o zero impedance.

jakość (i cena) jest pochodną wielu rzeczy.

ale nie w każdym wypadku jest tak, że lepsze brzmienie niesie za sobą automatycznie wybitną "wartość technologiczną"

do pewnego momentu - można zrobić tanio naprawdę ciekawe brzmienie...

ale tam gdzie zaczyna się magia w kablach - tam nie ma litości - to musi być efekt technologii.

po prostu nie da się inaczej.

a czy dana technologia kosztuje rzeczywiście tyle ile każą sobie płacić - to jest już zupełnie inna sprawa

Ciekawe dlaczego ludziska kupuja zegarki Philippa Patka za setki tysiecy dolarow,a na rynku w budzie dostaniesz zegarek za 20 zeta.MAGIA.Dlatego kable acrolinka sa warte swojej ceny-dla nielicznych

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.