Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Luxmana 505u - xavian giulietta, pmc twenty 23 czy dynaudio 260?

Parbat_PP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukuje kolumn do luxmana 505u w zakresie cenowym ok 12000zł.

Jak dotąd polecano mi:

1.Xavian giulietta

2.PMC twenty 23

3.Dynaudio 260.

Mają troszkę ocieplic charakter wzmacniacza.

Pokoj ok 20m2.Muzyka głównie rockowa.

Czy ktoś posiada ww. kolumny i może sie podzielic opiniami?

Dziekuje i pozdrawiam

Trochę wywrócę twoje myślenie...

A może coś do polskich firm: Studia16Hz - np. Aries Reference - idealnie pasują do twojego opisu, myślę, że spokojnie mogą konkurować z modelami, które wstępnie zaproponowałeś. Oczywiście trzeba posłuchać - po samych opisach można się nieźle przejechać.

Słucham tylko muzyki.

A co to jest muzyka rockowa.? bo to dzisiaj co grają czy to co grali w latach 70.

Do tego co kiedyś warto się przyłożyć z doborem kolumn, do tego co dzisiaj można się przyłożyć adekwatnie do tego jak oni przykładają się do grania.

Dlatego panowie np: z KIng CRimson przykładali się nad każdą płytą, dopracowywali każdy szczegół, każdą wariacje. to był KUNSZT

Dzisiaj Inni współcześni panowie dopracowują swoje fryzury a z doskonalenia technik gry najważniejsze są miny, pozy i wygibajce na scenie niepoparte w najmniejszym stopniu tym co się "muzycznego" na niej dzieje.

A teraz kolumny. Możesz kupić ładnie wyfryzurowane tfee, wyfrezowane, błyszczące i żeby miały wielkie ...KOlce

a możesz kupić te co grają.

Milego poszukiwanie "KUNSZTU"

Forma I kształt tworzy... całokształt??? Palton ratuj.

A co to jest muzyka rockowa.? bo to dzisiaj co grają czy to co grali w latach 70.

Do tego co kiedyś warto się przyłożyć z doborem kolumn, do tego co dzisiaj można się przyłożyć adekwatnie do tego jak oni przykładają się do grania.

Dlatego panowie np: z KIng CRimson przykładali się nad każdą płytą, dopracowywali każdy szczegół, każdą wariacje. to był KUNSZT

Dzisiaj Inni współcześni panowie dopracowują swoje fryzury a z doskonalenia technik gry najważniejsze są miny, pozy i wygibajce na scenie niepoparte w najmniejszym stopniu tym co się "muzycznego" na niej dzieje.

A teraz kolumny. Możesz kupić ładnie wyfryzurowane tfee, wyfrezowane, błyszczące i żeby miały wielkie ...KOlce

a możesz kupić te co grają.

Milego poszukiwanie "KUNSZTU"

Forma I kształt tworzy... całokształt??? Palton ratuj.

Głogwnie Led zeppelin, Pink floyd, Ten yeras after..... - raczej lata 70.

Co do wyglądu kolumn to "preferuję spokojny" wygląd bez lśniąco błyszczących pudełek.Właśnie cos w stylu ww. w temacie.

PMC i dynaudio to nowe modele i czekam jeszcze na odsłuchy, bo poki co nie mama mozliowsci odsłuchu.Może ktoś sie juz spotkał z tymi konstrukcjami?

Głogwnie Led zeppelin, Pink floyd, Ten yeras after..... - raczej lata 70.

Co do wyglądu kolumn to "preferuję spokojny" wygląd bez lśniąco błyszczących pudełek.Właśnie cos w stylu ww. w temacie.

PMC i dynaudio to nowe modele i czekam jeszcze na odsłuchy, bo poki co nie mama mozliowsci odsłuchu.Może ktoś sie juz spotkał z tymi konstrukcjami?

Nie daj się sprowokować Climaxowi do dyskusji "nie na temat" bo jakie ma znaczenie czy słuchasz starego czy nowego rocka?

Sprzęt ma grać możliwie jak najlepiej każdy rodzaj muzyki a szczególnie rock, pop bo tak określiłeś swoje preferencje.

Nie jest też prawdą, że wszystko co nowe jest gorsze od starych realizacji.

Być może muzycy kiedyś bardziej się starali a teraz wszystko przychodzi im łatwiej, więc można odnieść wrażenie, że jest tak jak pisze Climax,

ale z drugiej strony możliwości sprzętowe dziś a 20 czy 40 lat temu były zupełnie inne.

Prawda jest taka, że najlepsza muza rockowa faktycznie powstawała w latach 70-90 ale też większość z tego okresu jest nagrana bardzo kiepsko.

Co z tego że muzycy mieli wtedy większy kunszt a teraz byle palant może nagrywać muzę skoro realizacje z tamtych lat są kiepskie lub nawet bardzo kiepskie

w porównaniu z tym co można zrobić dzisiaj.

Sam wśród kilku tysięcy swoich CD mam kilkaset z dobrą muzą którą bardzo lubię ale są to bardzo słabo nagrane CD.

Co do samej technologi CD to przez lata 90 nie była wykorzystywana z lenistwa i głupoty firm fono a teraz widać jak dobrze można nagrać

materiał na CD i od paru lat pojawia się coraz więcej świetnie nagranych CD,

Co do samych kolumn to jednak powinieneś posłuchać w miarę możliwości w swoim pomieszczeniu na swoim sprzęcie.

Jest jeszcze temat z którego Climax trochę się nabija czyli design kolumn.

Niewątpliwie ma rację, że przede wszystkim mają grać i to jest najważniejsze ale jeśli przy okazji świetnie wyglądają i cieszą oko to jeszcze lepiej.

W końcu poza słuchaniem będziesz na nie też przez wiele godzin patrzył i to co dziennie!!

Poza tym jest coś takiego jak design pokoju i mieszkania w którym żyjesz i kolumny jak bardzo ważny element tego wystroju powinny pasować.

Jeśli masz wnętrze nowoczesne to i design kolumn powinien pasować i nie ma nic złego w kolumnach lakierowanych na połysk.

To jest zawsze kwestia gustu ale mnie np nie podobają się skrzynie oklejone drewnianą okleiną w stylu tandetnych mebli z Ikei czy w stylu

kredensu Albena z lat głębokiej komuny.

Widziałeś np Wilsony w fajnym kolorze i połysku? Albo Magico w macie? A Infinity Prelude wykonane z prawdziwej satynowej stali w kolorze tytanu?

Wyglądają bez porównania lepiej niż niby naturalna a z reguły i tak sztuczna okleina ala sosna, buk czy inne drewno...dobre na opał i do kominka!...hehehe

Zgadzam się z opinią (ws. muzyki, płyt i wyglądu kolumn) z sly30.

Odsłuchy postaram sie wykonac (najlepiej u siebie) bo co do odsluchów w salonach to też roznie bywa i duzo by opowiadać, z tym ze chciałbym porównać bezpośrednio w jednym sklepie - a to nie możliwe niestety.

W roku 2011 nie byłem na audio show - być może prezentowane były wymienione kolumny?

• Użytkownicy+

Witam,

poszukuje kolumn do luxmana 505u w zakresie cenowym ok 12000zł.

Jak dotąd polecano mi:

1.Xavian giulietta

2.PMC twenty 23

3.Dynaudio 260.

Mają troszkę ocieplic charakter wzmacniacza.

Pokoj ok 20m2.Muzyka głównie rockowa.

Czy ktoś posiada ww. kolumny i może sie podzielic opiniami?

Dziekuje i pozdrawiam

Jeśli ma być ciepło, to może coś z oferty ART loudspeaker. Frantz posiada kolumny tej marki, więc może skrobnie kilka słów. Z rodzimych firm, to może coś z ESY, lub Studio 16Hz jak radzi Kobal. Właściciel firmy, jest naszym forumowiczem, a w zakładce Kluby, można znaleźć sporo informacji na temat ich produktów.

Ja jednak, wolę szkołę szybszego grania, jak np. B&W. Docieplone kolumny, zwykle rozmazują czytelność w średnicy, a kontrola na basie, pozostawia wiele do życzenia. Chyba lepiej, poszukać odpowiedniego źródła i kabli. W tych elementach, łatwiej o brzmienie wypełnione, bez utraty szczegółów.

Z naszych producentów, mogę szczerze polecić Harpię Acustic. Jurek jest również naszym forumowiczem i chętnie bierze udział w porównaniach. Z jego oferty, warto by posłuchać Markusów, lub 300B.

Jeśli ma być ciepło, to może coś z oferty ART loudspeaker.

Tutaj moze od razu male sprostowanie. Otoz Arty wprost rewelacyjnie oddaja charakter brzmien i samej muzyki poszczegolnych plyt, tak wiec jesli np. wlaczysz plyty 'cieplej brzmiace' to faktycznie zabrzmia jeszcze cieplej niz mialoby to miejsce przy wiekszosci kolumn innych producentow. Ale paradoksalnie to jest wlasnie ta prawda o nagraniu, ktorych inne kolumny az tak nie eksponuja.

Tak wiec dla przykladu jesli mowimy o muzyce rockowej to spotkasz sie z tym zjawiskiem jesli wlaczysz Pink Floyd (wall czy divsion bell) O tym czy cos brzmi 'cieplo' czy 'zimniej' w tym przypadku decyduje w najwiekszym stopniu brzmienie perkusji (strojenie werbla, stopy) + to jak sa wyeksponowane blachy oraz oczywiscie sama gitara basowa. W Pink Floyd bebniarz doslownie muska werbel, do tego bebny brzmia bardzo cieplo, a bas jest nisko strojony i przepotezny.

Natomiast jesli te same kolumny beda mialy zagrac dajmy na to plyty Vs (czyli Versus) Pearl Jam to prezentacja zmieni sie doslownie o 180 stopni i uslyszysz juz drive, ogromna dynamike, zupelnie inaczej brzmiace instrumenty, do tego bardzo jasno brzmiaca produkcje. Dochodza jeszcze do tego ostrzejsze gitary i wokal i nikt mi nie powie, ze to jest tez ocieplona prezentacja... Jest bardzo zimno!:) Co najwyzej inne kolumny jeszcze bardziej by to 'wychudzily' i wyostrzyly tworzac jakas karykature..

Ja też lobbuję...

Harpia Marcus to świetny zestaw do rocka. Bardzo dynamiczne, energetyczne, a o to chodzi przy tej muzyce. Słuchałem ich na monoblokach Brystona i było więcej niż dobrze. Nie wiem czy Twój Luxman uradzi- bo kolumny są niewolnikami wzmacniacza.

Xaviany w tej klasie grają poprawnie, urok marki na tle innych słychać w przedziale 4/7 tys .

PMC mają swoje brzmienie niezależnie od modelu. Być może to najlepszy typ dla Ciebie. Mają ciepełko na dole pasma, dół jest obfity- czyli to czego szukasz. Reszta bez zarzutu. Robiły przy prezentacjach wrażenie na osobach z muzycznymi upodobaniami podobnymi do Twoich.

A może skok w bok i zaproponuję Swans RM600?

Znam je dobrze i polecam jako uniwersalne- nasze gusta muzyczne ulegają z czasem zmianie.

Warto o tym pomyśleć.

modrzew47- nie zapomnij o amplifikacji. Inaczej moja opinia nie ma sensu.

To warunek konieczny, bo wzmacniacz jest sercem systemu.

Pominę kardiologię i powtórzę, że Harpia Marcus potrzebuje wzmacniacza, który ją wysteruje.

Nie jest to dane każdemu.

Zatem mamy:

zrodlo - mozg calej operacji

wzmacniacz - serce, sila napedowa

kolumy - odzwierciedlenie systemu, jego konczyny - jesli sprawne i z potencjalem to zdolne do duzych osiagniec:)

oraz jeszcze oczywiscie:

zasilanie - ma dostarczyc energii

kable - zyly

Wiec nic w przyrodzie nie ginie! Teraz przez te analogie byc moze bedzie latwiej humanistom zrozumiec jak tworzyc poprawny system

a i sa jeszcze dopalacze! ale to chyba tylko dla koksiarzy:)

Panowie piszecie głupoty ,trzeba podłączyć posłuchać a nie powielać niesprawdzone informacje na temat Harpii.

Są to kolumny nawet te 4 Ohmowe bardzo łatwe do wysterowania ,u mnie grają Marcusy ze wzmacniaczem lampowym

2A3-2x13W ,który bez problemu panuje nad ich basem i dynamiką .

Miałem kilka innych głośników na testach bo też uległem presji ,że jak lampa to musi być kolumna o "sprzyjającej impedancji" ,wzmacniacz radził sobie za każdym razem ,kolumny wypadały brzmieniowo raz lepiej raz gorzej ,zostałem przy Marcusach.

modrzew47- nie zapomnij o amplifikacji. Inaczej moja opinia nie ma sensu.

To warunek konieczny, bo wzmacniacz jest sercem systemu.

Pominę kardiologię i powtórzę, że Harpia Marcus potrzebuje wzmacniacza, który ją wysteruje.

Nie jest to dane każdemu.

Co masz na myśli,pisząc"nie jest to dane każdemu"?Mnie czy siebie?

To o czym piszesz do mnie,to przedszkole składania systemu a ja bliżej jestem emerytury niż przedszkola.

Coraz częściej słysze jak kolumny nie grają,że potrzebują wzmacniacza co je wysteruje albo,że są niewygrzane.

Jedne wtedy wysłąć do sterowni a drugie do............pieca.

moc ciagla Marcusa podane jest 200 W zakladam ze spokojnie wytrzymuja wzmacniacz od 50 do 100 W stad 13 W wydaje sie naprawde mało, owszem gra bardzo dobrze ale z podłaczaniem kolejnych dziesiat watow zwlaszcza w lampie zaczynamy slyszec na czym polega róznica w kolumnach ktore potrafia grac dynamicznie z dobra kontrola basu bo z tym w lampie jest najsłabiej cokolwiek by nie pisali posiadacze parowatowych lampek

jafi pisze wg mnie dobrze

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Użytkownicy+

Panowie piszecie głupoty ,trzeba podłączyć posłuchać a nie powielać niesprawdzone informacje na temat Harpii.

Są to kolumny nawet te 4 Ohmowe bardzo łatwe do wysterowania ,u mnie grają Marcusy ze wzmacniaczem lampowym

2A3-2x13W ,który bez problemu panuje nad ich basem i dynamiką .

Miałem kilka innych głośników na testach bo też uległem presji ,że jak lampa to musi być kolumna o "sprzyjającej impedancji" ,wzmacniacz radził sobie za każdym razem ,kolumny wypadały brzmieniowo raz lepiej raz gorzej ,zostałem przy Marcusach.

U mnie z monoblokami Phasta na diabełkach (18w), jakoś to grało. Ale z tranem, było o wiele lepiej. Szkoda, że nie miałem wtedy mocniejszej lampy pod ręką. Słychać było, że pewne aspekty, z lampy są lepsze, ale dynamika i bas kulały.

Chociaż jestem inżynierem wierzę w liczby i pomiary to w tym audio jest chyba jakoś inaczej ,Watt ,Wattowi nierówny :-)

Jak napisałem wcześniej 13 watowa lampa z 4 Ohmowymi Marcusami radzi sobie bez problemu z kontrolą basu i dynamiką a Arcam ze swoimi 193 Wattami na kanał /4 Ohm/w trybie stereo /zmierzone przez Radka Łabanowskiego a nie podane przez Producenta/ nie wypada w odsłuchach już tak dobrze.

tadeo a w jakim celu wavac robi lampy 150 watowe lub AA do horna dokłada aktywny sub ?

czyzby fizyka i jej zasady sie zmieniły od czasu kiedy do lamp konstruowano tylko głosniki z hornami ?

Niepotrzebne komplikacje i wyciąganie kasy z frajerstwa :-)

wyjscie z nieswiadomosci kosztuje tle co koszt wypożyczenia do domu mocnej lampy

pisac o forumowych legendach /jak slaba lampa ze srednioskuteczna kolumna/ a przyjetych juz za pewnik na tym forum - mozna w nieskonczoność :)

AA do horna dokłada aktywny sub ?

Żeby to jeszcze dobrze ze sobą grało...

Parę prezentacji AA przeżyłem i...

I nic.

Brak zachwytu za górę pieniędzy.

Bas nie nadążający za resztą, średnica rozdęta do granic i jeszcze jaskrawa.

Wiem, że wielu taka prezentacja się podoba i dobrze.

Nie wszystkim podoba się to samo.

jak sam piszesz połaczenie tego systemu wielowzmacniaczowego nie jest idealne

mnie jednak chodziło o przykład dlaczego dołu nie napedzają słaba lampą, bo czy nadąża czy nie to raczej kwestia zwrotnicy a nie zastosowanych wzmacniaczy choc watpie aby produkt komercyjny miał żle zrobioną zwrotnice tylko na oko i ucho :)

wszystko zależy od tego czego szukasz w dżwieku

tak jak w życiu ze wszystkim jedni dadzą sie zabic za sportowy samochód inni utrzymuja ze tym nie da sie normalnie jeżdzić -ot taki mały przykład moto bo widze ze sa szczególnie modne w tej zakładce :)

Dlatego pisałem o odpowiednim wzmacniaczu w przypadku Marcusów Harpii.

Być może 13-to watowa lampa dla Tadeo jest ok z tymi kolumnami. I nie musi nic udowadniać, bo kochamy swoje dzieci:)

Rzecz w tym że można lepiej i jak mówił właściciel Harpii z Brystonami zagrały na 85% swoich możliwości.

Chyba człowiek wie co mówi, bo je zna.

Przypadek AA jest trochę inny.

Mamy tu 2 wzmacniacze z założenia-

pierwszy dodany do suba przez AA

drugi wybrany przez użytkownika lub prezentera do sekcji wysoko-średniotonowej.

Dwa wzmacniacze, które mają inne parametry, w tym i różne prędkości.

Razem nie musi być dobrze.

jafi napisz ze nie lubisz grania z tuby a nie wymyślasz :)

rozmawialem o projekcie z dwoma firmami dla obu wzmacniacze nie był problemem

problemem były zwrotnice

Słyszałem dobrze grające tuby:)

Podpadły mi tylko AA na paru prezentacjach.

Próbowałem znaleźć wyjaśnienie.

Nie upieram się przy swoim.

Twoje też jest dobre.

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.