Skocz do zawartości
IGNORED

Montaż z-5500 w pokoju oraz poprawa jakosci dźwięku

Liseczu521

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Jestem nowym i niedoświadczonym amatorem sluchania muzyki.Parę dni temu zakupiłem zestaw Logitech z-5500 wraz z karta dźwiękową Creative sound blaster x-fi Surround 5.1 Pro (bardzo długa i skomplokwana nazwa), oraz uchwyty na allegro do tych właśnie satelitek. Ponadto jestem posiadaczem bardzo malutkiego pokoiku o wymiarach mniej wiecej 4x3 m2.Prowizorycznie podlaczylem sobie zestawik (w tym momencie jestem posiadaczem jedynie laptopa) pod usb, uruchomilem i jestem bardzo zawiedziony.Prawdopodobnie związane jest to z tym iż sprzet jest jeszcze nie rozstawiony. I tu jest moje pytanie. Jak najlepiej umieścić to wszystko aby jakość grania była lepsza.Zdaje sobie również sprawe iż jeśli chodzi o akustykę mojego pokoju to jest ona fatalna. Ściany gołe, brak dywany i jeszcze dochodzą drzwi, które graja w rytm subufera.I tu kolejna prośba do forumowiczów, aby poinstruowali mnie jakich zmian dokonać w przemeblowaniu mojego pokoju, aby akustyka nie kulała jak w tym momencie :) Umieszczam zdjęcia. Prosze o pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-42005-0-93778700-1326801910_thumb.jpg

post-42005-0-58446500-1326801947_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj, kupiłeś to do słuchania muzyki w stereo, czy filmów z komputera w systemie 5.1?

Stary, kupilem je głownie do muzyki, lecz filmy tez bede ogladac ;)

uruchomilem i jestem bardzo zawiedziony

Stary, to się nie dziw, że jesteś zawiedziony dolatującą z tych kolumienek muzyką. :) To jest zestaw do "mini kinka domowego" i do nagłośnienia efektów w grach komputerowych. Wydałeś na to sporo kasy, a jest tyle wątków z zapytaniem o tanie zestawy do stereo, gdzie można się dowiedzieć w jaki sposób "złożyć" sobie zadowalający system za małą kasę.

Pozdrawiam

Mam 14 dni na oddanie sprzętu wiec jeszcze z 10 dni mi zostalo. Proponujesz pozbyc się tego i zapodać sobie zestaw stereo ?? Prosze o odpowiedź.

Pozbądź się tego dziadostwa i kup na allegro używane stereo np.

b&w 302 lub 303 + wzmak Sony z serii ES

Do tego kartę dźwiękową jeśli masz tylko zintegrowaną (np. Behringer 222).

Wyjdzie to taniej, a grało będzie o niebo lepiej.

Jedyne ale jest takie, że kolumienki są jednak dużo większe i musiałbyś przeorganizować się na biurku.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Mam 14 dni na oddanie sprzętu wiec jeszcze z 10 dni mi zostalo. Proponujesz pozbyc się tego i zapodać sobie zestaw stereo ?? Prosze o odpowiedź.

Oddaj ten szajs bo to nawet do komputera słabo się nadaje i gra nędznie.

Tylko dobre stereo lub kino domowe z opcją stereo ale to będzie drożej.

Do muzyki najlepsze jest przyzwoite stereo.

Biedny chłopak. Myślał, że kupił "zajebisty" zestawik, ale niestety to prawda. To nic nie warte, jeśli chcesz posłuchać muzyki. Ale jeśli mimo wszystko sobie go zostawisz, to pamiętam, że w Tonym Hawku są fajne efekty i fajnie się gra z dźwiękiem z Logitecha ;)

P.S. A ponadto z tego co widzę ocena dźwięku oparta jest na filmiku z youtube. :/ Trochę nie tędy droga.

P.S2. i następnym razem wstaw mniejsze zdjęcia.

Dokładnie jak koledzy piszą. Ja kupiłem zestaw do biura: Mission M71 za niecałe 40 funtów z dedykowanymi standami Atacama + wzmacniacz Musical Fidelity A1mk3 SE wraz z CD Marantz 5400 za 50 funtów. Za 90 funtów mam zestaw w którym komp robi za źródło i jest nieźle. Kilka osób z biura zamiast kupić sobie plastikowe szajsy do kompa już szuka tanic monitorków i wzmaka. Tobie tez polecam.

Powrót po dłuższej przerwie...

Sprzsętu pozbyłem się już.Teraz proszę o pomoc w wybraniu głośniczków i wzmacniacza, oraz doradzeniu jak poprawić akustykę mojego pokoju. pozdrawiam

Po pierwsze pisanie o z5500 szajs to czysta złośliwość ludzie którzy to piszą wogóle nie mieli styczności z tym zestawem.Po drugie do filmów,gier nic lepszego nie potrzeba do muzyki lepszy będzie wzmacniacz i kolumny stereo.Twoje pomieszczenie jest malutkie więc ogranicz się do kolumn podstawkowych.

W większym pokoju prezentują się lepiej z jakością, ale w takim jak mój- lipka ;( Teraz myślę nad monitorkami i wzmakiem ;) Możecie coś polecić ?

Logitech to nie szajs to dobre GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE tu zaznaczam wielką literą celowo:)Jednak do twojego pokoju zdecydowanie za duże 25cm subwoofer w 12m2 to nie ma prawa dobrze zagrać zresztą patrząc na to jak rozstawiłeś satelitki szkoda gadać;)Do muzyki tylko stereo wzmacniacz para kolumn podstawkowych nie polece ci nic bo nie napisałeś ile chcesz wydać na ten cel.

Mój budżet wynosi ok 1200 zl :)

Dysponując taką kwotą raczej nie złożysz nic sensownego mowa tu o dzielonym stereo. Możesz oczywiście kupić kilka starych gratów z allegro po 200-300zł za element ale to raczej nie zagra zbyt dobrze.Pomyśl może o gotowym minizestawie stereo yamaha,denon albo głośnikach komputerowych dedykowanych muzyce solo7c,creative t40series2.Jeśli jednak uda się nagiąć budżet:) kup używany wzmacniacz nad c326 do tego kolumny usher audio mini s-520 2 lub bowers&wilkins 685.

Mój budżet wynosi ok 1200 zl :)

Ja proponuje:

-karte dźwiękową jakiś Soundblaster 128, audigy 1 albo taki z allegro za 10zł (miałem taki, polecam)

-microlab solo6c

Reszte pieniedzy zostawic, poczekac, ew. jakieś ustrojstwo akustyczne zbudować.

Ja proponuje:

-karte dźwiękową jakiś Soundblaster 128, audigy 1 albo taki z allegro za 10zł (miałem taki, polecam)

-microlab solo6c

Reszte pieniedzy zostawic, poczekac, ew. jakieś ustrojstwo akustyczne zbudować.

Sesq on ma creative x-fi a ty wyskakujesz z soundblasterem 128.

Również posiadałem z-5500 i w połączeniu z xonarem d2 grało to naprawde bardzo fajnie oczywiscie jak na plastikowe glosniki komputerowe, sub ładnie nisko schodził, brakowało troche środka i mięska ale jak na zestaw komputerowy to naprawdę rewelacja, wiadomo że do muzyki przegra z pierwszym lepszym stereo nawet za mniejszą kwote, natomiast w grach czy filmach będzie odwrotnie nie mówiąc o tym że z-5500 zmiata każdy zestaw kina domowego do 1000.

• 1 miesiąc później...

Miałem ten zestaw i mogę śmiało potwierdzić - to jest szajs.

widocznie malo sluchales albo akustyke masz u sasiada jak na sprzet za 1000 zl nie leprzego nie kupisz co zagra w kinie oraz grach

do stereo sie zgodze sprzet to porazka , aczkolwiek filmy + gry to bajka za te pieniadze satelitki pozostawiaja wiele do zyczenia ale sub jest calkiem calkiem tylko brak odciecia :)

Rzeczywiście mało słuchałem, bo tego słuchać się nie dało ani w kinie ani w grach ani w muzyce czyli jak dla mnie wcale. Sub dudnił, zero precyzji czy kontroli - jeden łomot. Satelitki za to miały ogromne braki na dole i górze. Nie dziwię się jednak, że są ludzie którzy ten zestaw chwalą, wszystkim moim znajomym się podobało, szczególnie bassss.

Rzeczywiście mało słuchałem, bo tego słuchać się nie dało ani w kinie ani w grach ani w muzyce czyli jak dla mnie wcale. Sub dudnił, zero precyzji czy kontroli - jeden łomot. Satelitki za to miały ogromne braki na dole i górze. Nie dziwię się jednak, że są ludzie którzy ten zestaw chwalą, wszystkim moim znajomym się podobało, szczególnie bassss.

poraz kolejny podkresle to jest zestaw za 1000 zl ... wiec jesli kupimy ampli powiedzmy za 400 zl moze 500 i kolumny za 500+ sub w tym to nie dorowna to zetkom , nie mowie jak bardzo to jest dobre tylko chodzi mi o przedzial cenowy .

Dudnienie dla ciebie dla innych bass dlaczego"? bo subw tym zestawie wchodzi na tony srednie i pokrywa to czego nie maja satelity.

Idź se koleś do hi-endu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.