Skocz do zawartości
IGNORED

Oszust na giełdzie hi-fi

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie zastanawia, jak zakłada się konto na paypalu na fikcyjne dane adresowe. Kiedyś trzeba było mieć kartę kredytową, jakiś przelew sprawdzający się robiło, więc w jakiś sposób dane były weryfikowane. A teraz jak jest?

czorny05

1. Jakiej opcji użyłeś wysyłając pieniądze to tego oszusta? Czy to była zapłata za kupiony przedmiot (zakupy) czy "koleżeński" przelew??

2. Jeżeli użyłeś opcji zapłaty za zakupy to czy opisałeś dokładnie w tytule czy opisie przelewu za co płacisz ?

Jeżeli użyłeś "zwykłego" przelewu to raczej nie odzyskasz pieniędzy.

Jeżeli zgłosisz do PayPal, że nie otrzymałeś przesyłki to w tym momencie automatycznie "oszust" musi udowodnić, że wysłał do ciebie towar.

Na dochodzenie swoich roszczeń masz 30 dni od dokonania przelewu. Nie zwlekaj z niczym. Zawiadom policje!

dzieki

1. z tego co pamietam to zakupy

2. tak wpisalem za co place

Sprawa otwarta, zobaczymy co wyniknie, w sumie nie nastawiam sie na zwrot, czas pokaze.

pzdr

W przedstawionym adresie są dwie rzeczy, które powinny włączyć czujność u każdej osoby, która planuje przesłać trochę kasy na konto człowieka, którego osobiście nie zna.

1. Suwałki nie leżą w województwie warmińsko-mazurskim ale w podlaskim.

2. W Suwałkach nie ma ulicy Traugutta.

Do pozyskania tej tajemnej wiedzy nie trzeba być geografem lub krajoznawcą. Wystarczy być nieufnym i wpisać odpowiednie hasła do wyszukiwarki. Inna sprawa, że oszust też jest niezłym tłukiem, że na chama wpisuje adres, który z daleka widać, że jest nieprawdziwy. Albo się nie chce wysilać umysłowo bo wie, że naiwnych na świecie nie brak.

Teraz to juz tez to wiem, sytuacja byla jaka byla, ja sie spieszylem i jak to w przyslowiu "gdzie sie czlowiek spieszy...."

Tej geograficznej wiedzy nie sprawdzilem i mam teraz za swoje.

Jak juz inny kolega pisal, zasada nr 1 "nie ufac".

Nigdy jeszcze nie zostalem wykiwany, sam tez nie wyobrazam sobie oszukac kogos.

Teraz juz mam nauczke, na szczescie strata nie jest w tysiacach zlotych, ale zawsze to do tylu.

To forum jest spore, uważam że powinniście się "zjednoczyć" w sprawie takich oszustw z terenu Polski. Było nie było, do przelewu z reguły potrzebne są dane osobowe, i w przypadku oszustwa inna osoba z forum mieszkająca w mieście oszusta, może się do niego wybrać wyjaśnić sprawę (nie mówię tu o karalnym wyjaśnianiu sprawy, tylko normalną perswazję ustną ze straszeniem policją itd). Parę lat temu na forum bmx.pl był pewien naciągacz z malborka, ciągle pod innymi nickami oszukiwał. W końcu chłopaki z malborka go odwiedzili. Gdy ten się zorientował, że nie jest taki anonimowy jakby chciał, oddał kasę, i przestał naciągać użytkowników

Mieszkam w Pruszkowie koło Warszawy i chętnie służę pomocą w kwestii odwiedzenia i sprawdzenia kupującego w zakresie: Pruszków, Piastów, Ursus, Ożarów Maz, Błonie, Brwinów, Milanówek oraz Grodzisk Maz.

Mieszkam w Pruszkowie koło Warszawy i chętnie służę pomocą w kwestii odwiedzenia i sprawdzenia kupującego w zakresie: Pruszków, Piastów, Ursus, Ożarów Maz, Błonie, Brwinów, Milanówek oraz Grodzisk Maz.

Oprócz Pruszkowa jeszcze by się Wołomin przydał. Wtedy to już kaplica albo durszlak:)))

Pozdro,

Yul

C/General Freire nº 17,

IRUN GUIPUZCOA SPAIN, ,

20303

Contact me [email protected]

Nowe szaty króla ;)

Ja bym go trochę powodził za nos, a na końcu pod pretekstem wysłania screenu wpłaty z Paypal'a czy innej formy płatności wysłał mu "zdjecie" które ktos już mu kiedyś wysłał i jest w tym wątku ;

Edytowane przez STREET

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Kazik, tylko jak go policja namierzy po fakcie i nawet złapie, to pewnie będzie już goły niczym święty turecki, więc pozostanie satysfakcja moralna, bo niestety już nie zadośćuczynienie materialne.

Tu jednak jak z chorobą, lepiej zapobiegać niż leczyć...

Gość

(Konto usunięte)

Kazik, tylko jak go policja namierzy po fakcie i nawet złapie, to pewnie będzie już goły niczym święty turecki, więc pozostanie satysfakcja moralna, bo niestety już nie zadośćuczynienie materialne.

Tu jednak jak z chorobą, lepiej zapobiegać niż leczyć...

w takim razie pozostaje stworzyć ekipę szybkiego reagowania i tropienia gnoja. Każde jego ogłoszenie, lub jego zgłoszenie się, musi być eksponowane na portalu na którym wystąpił i tu dla informacji wszystkich. Można założyć, że po kilku takich razach pójdzie w pi..u.

PayPal nie chroni transakcji poza sygnowanymi przez niego serwisami (np eBay czy Audiogon). Transakcje takie jak ta Twoja nie są objęte żadną ich ochroną. Pozostaje zgłosić sprawę na policję.

Ja kupiłem coś kiedyś nie przez żaden z tych serwisów. Koleś zwyczajnie mnie chciał oszukać (kupiłem ok 30 CDs). Otworzyłem spór w trybie PayPal i po jakimś czasie kasa do mnie wróciła. W dwóch ratach bodajże. Całe szczęście, także walcz przez PayPal. Powinno się udać. PayPal to teraz już globalny system płatności. Grunt tylko, aby zwracać uwagę, czy nasz kontrahent jest użytkownikiem zweryfikowanym.

I znów sie do mnie przyczepił nasz krajowy dowcipniś, przed tygodniem w kwestii kolumn, dziś w sprawie wzmaka(oczywiscie w odpowiedzi na moje ogłoszenie na giełdzie hifi), a foty wkleil z neta ze strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Witam mam do sprzedania NAD 3140 w bdb stanie technicznym jak i wizualnym, jestem pierwszym właścicielem sprzęt działa bez zarzutów, posiada jeszcze gwarancję na 4 miesiące

cena 350zł"

Tym razem wystapił pod nazwą Mrozental8888

Ukryta Zawartość

Napisz mu że w takim razie musiał kupić z dłuuuuugą gwarancją :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mi niedawno hindukusz022 chciał wcisnąć Roksana Caspiana CD - odpowiedział standardowo na moje ogłoszenie w hifi.pl. Przysłał fotkę, którą z łatwością wygooglałem:

Ukryta Zawartość

Oczywiście pytał również o paypal i prosił o kontakt - pomyślałem, że chce zadzwonić więc podałem mu nr komórki - wtedy zaczął mnie zasypywać sms'ami z jakiejś bramki twierdząc, że ma słuchawkę popsutą. Transakcję chciał przeprowadzić w formie przedpłaty/zaliczki a po otrzymaniu paczki chciał resztę kasy.

Gdy go zapytałem w końcu o fotkę z serwisu ogłoszeniowego w Bartoszycach z listopada 2011 i uświadomiłem mu, że nie przeleję mu nawet złotówki kontakt oczywiście się urwał :/

Ukryta Zawartość

w takim razie pozostaje stworzyć ekipę szybkiego reagowania i tropienia gnoja. Każde jego ogłoszenie, lub jego zgłoszenie się, musi być eksponowane na portalu na którym wystąpił i tu dla informacji wszystkich. Można założyć, że po kilku takich razach pójdzie w pi..u.

ale podstawowa sprawa: zeby oszust przestal dzialac trzeba go zlapac i ukarac...

samo zlapanie spowoduje ze juz sluzby beda mieli delikwenta w kartotece i w przypadku gdyby dostal tylko jakis wyrok w zawieszeniu to jesli cos podobnego sie zacznie dziac na pewno delikwent bedzie wziety chocby anonimowo pod lupe... inaczej mowiac jakakolwiek nastepna dzialalnosc oszukancza moze niesc juz powazne ryzyko

Edytowane przez antymalkontent

chwilowy brak działalności w audio.

trzeba zgłaszać na policję każde oszustwo. To przestępstwo kryminalne z górną granicą 8 lat. Jeśli koleś był niekarany, to pierwszy wyrok najprawdopodobniej będzie w zawieszeniu, ale z chwilą popełnienia kolejnego przestępstwa przeciwko mieniu taki wyrok będzie odwieszony. To jest bolesne. Daje oszustom do myślenia.

Poza tym w procesie karnym można od razu przeprowadzić proces cywilny w tzw. postępowaniu adhezyjnym. Jest szansa na odzyskanie pieniędzy, tym bardziej, że w okresie próby (zawieszenia wyroku) sprawca ma nadzór kuratora sądowego. A kuratorzy zwracają uwagę na zasądzony obowiązek naprawienia szkody. Tak, że warto walczyć.

Wszystko się zgadza tylko w przypadku pana oszusta pod nazwą Hindukusz022 czy Mrozental8888 każdy był na tyle czujny, że transakcja nie doszła do skutku czyli dla Policji nie ma tematu.

Świerzej ...

ARTON55,

Już kolega squad05 prosił Cię o litość.

ja również proszę :/

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Świerzej oferty ciąg dalszy. Poprosiłem gostka o dane celem osobistego kontaktu.

oszust1.jpg

Chyba chciał napisać - dosłał

a nie lepiej zgosic gdzie trzeba i kontrolowana sprzedaz dokonac i zgarnac delikwenta? poza policja roznego rodzaja media sa bardzo chetne do wspolpracy w koncu beda mialy sensacje

chwilowy brak działalności w audio.

W Suwałkach nie ma takiego osiedla :)))

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Zapytaj go, czy przypadkiem nie pomylił swojego miejsca zamieszkania, bo kod 27-400 jest w Ostrowcu Świętokrzyskim.

Ale swoją drogą bezczelny gnojek, żeby takie nieprzemyślane wały kręcić.

I, co gorsze, znajduje jeleni.

I poproś go o numer telefonu do weryfikacji - przypuszczam, że urwie się kontakt.

Najlepiej naciskaj na odbiór osobisty, zobaczymy, co powie ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

• Pokaż nowe odpowiedzi