Skocz do zawartości
IGNORED

Minas Anor vs AA Hyperion IV

pit80

Minas Anor vs Hyperion IV  

209 użytkowników zagłosowało

1. 1. W ogólnej ocenie lepiej wypadają:

• Studio 16 Hertz Minas Anor
    • Audio Academy Hyperion IV

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

No właśnie kupię sobie coś jak dla mnie i po sprawie, dla mnie będzie to mój wybór, jak wybiorę to podzielę się wrażeniami

A nie długo, będę w stanie określić na moje ucho czy są lepsze czy gorsze.

W zasadzie w tej recenzji Hyperionów mowa o słabych stronach tych kolumn,jedyną zaletą jest średnica.

Piewcy metalowego Seasa i tanich przetworników,muszą uwierzyć na słowo,że są znacznie lepsze głośniki.

Pytanie jak wyglądała by recenzja,gdyby do wzmacniacza Pass dodać Minasy,dac Stelmacha i druty Stereovoxa.?

Komu spadły by przysłowiowe papcie.?

Było o tym już wielokrotnie. Zamknij słabszy głośnik w porządnej, dobrze zestrojonej obudowie a opok postaw kolumnę ze znacznie lepszymi głośnikami, ale zestrojoną gorzej. Okaże się, że moga ze sobą konkurować i zwycięzca wcale nie jest oczywisty.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Na pewno są lepsze głośniki, mimo tego daleko innym głośniką do hyperionów, słuchałem ich, jest dynamika, dobra średnica, dobry atak, czyli kopniecie, momentami na basie że ho ho! Góra dzwieczna i szczegółowa to super, aż się rwią do grania takie są hyperiony mają sporo zalet.

• 1 rok później...

Zamknij słabszy głośnik w porządnej, dobrze zestrojonej obudowie a opok postaw kolumnę ze znacznie lepszymi głośnikami, ale zestrojoną gorzej.

Okaże się, że moga ze sobą konkurować i zwycięzca wcale nie jest oczywisty.

Tak, bo polscy garażowi "producenci" mają jakieś zaplecze techniczne?

Pomijając fakt, że swoje pierwsze skrzynki na wymiar zamawiali w zakładach pogrzebowych i meblowych - do kitów głośnikowych.

No k... profesjonalizm pełną gębą.

I w sumie ok, niech się rozwijają. Ale uczciwie, proszę.

Z pokazaniem swojego zaplecza technicznego. Ponieważ w przeciwnym wypadku każdą ich uwagę na temat np. Tannoya będę zgłaszał jako hejt.

Pokaż zaplecze tanoja i jakich komponentow używają. Chociaż do jednej konstrukcji.

A tobie co, internet nie działa?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przecież tam nic nie ma. Co ty mi przysyłasz puste reklamowki, które niczemu nie służą.

Pokaż mi proces produkcyjny i komponenty z jakich zbudowane są np twoje kolumny. Pomiary techniczne przetworników jakie zostały tam użyte, z czego są wykonane, co jest na zwrotnicy etc.

W innym przypadku będę raportowal wszystko jako hejt.

?👈

Przecież tam nic nie ma. Co ty mi przysyłasz puste reklamowki, które niczemu nie służą.

Pokaż mi proces produkcyjny i komponenty z jakich zbudowane są np twoje kolumny. Pomiary techniczne przetworników jakie zostały tam użyte, z czego są wykonane, co jest na zwrotnicy etc.

W innym przypadku będę raportowal wszystko jako hejt.

Kiedyś można było zwiedzać. Zadzwoń i zapytaj się. Coatbridge na końcu świata nie leży :)

Do you offer tours of your manufacturing facility?

September 28, 2016 07:29

Yes.

You are more than welcome to visit us at Tannoy, however, we do ask that you call or email in advance to arrange a visit beforehand. 

If there is anything specific you would like to see or hear while you are with us, or if you are planning on visiting with a large party then please let us know in advance so we can make appropriate arrangements

To arrange a visit, please call us on +44 (0) 1236 420 199

Tannoy'e są na prawdę super. Szkoda tylko, że te od 15 tys. w górę. Sam rozważam Stirlingi, jakbym SE dorwał w tej cenie co były do niedawna (ok 15 tys. właśnie).

System gra dobrze, albo nie....

Tannoy'e są na prawdę super. Szkoda tylko, że te od 15 tys. w górę. Sam rozważam Stirlingi, jakbym SE dorwał w tej cenie co były do niedawna (ok 15 tys. właśnie).

SE za £3k?

PW

Dzięki. Ale muszę znaleźć je w PL z możliwością odsłuchu w domu. Każdy sprzęt tak odsłuchuje. Wypożyczam za kaucją lub sprzedawca przyjeżdża z prezentacją. Mam kilka już w kolejce do odsłuchu. Spendory, Harbeth'ki i jak się uda Audio Acedemy Phoebe IV. Do tej pory miałem III. Co do Tannoy'a to zależy od możliwości odsłuchu. Wiem, że są w Krk.

System gra dobrze, albo nie....

Ot znawca swiata. Cały dzień przy zapyzialym laptopie w dymie tytoniu i trolling na każdym możliwym forum.

Co do laptopa:

d9687b1e531e3dc7cdfb4a2cb265bf23.jpg

I co do ilości for:

9ec6bfc5c8f267b4f08c625e4b6f97b4.jpg

I w dodatku jeszcze starą Corollą w automacie jeżdżę :P

myśli że wszystko wie, bo mu tanoj napisal meila. Ufff. Ten to ma układy.

Ukryta Zawartość

:P

Ukryta Zawartość

Może być i w Kazachstanie. Są Chinskie i Chinskie, tak jak Polskie i Polskie. Wolę Chińskiego Seasa od chinskiego no name, których pełno w zagranicznych kolumnach.

?👈

• 1 miesiąc później...

Każdy ma prawo kupić to co mu się podoba. Każdy ma też własny słuch do oceny brzmienia. Oczywiście "świeżaka" łatwo nagonić na takie 16hz, ale co z tego jeśli trafią na bardziej krytyczną osobę to za niecałe 2 miesiące i tak wylądują na allegro, jak to często w przypadku tych kolumn bywa. Nauka kosztuje :)

Masz rację, że nauka kosztuje.

Tutaj jakiś model specjalny - Minas Anor Plus.

Ukryta Zawartość

Trzy miesiące i na Allegro.

Ukryta Zawartość

Eee te się pierwszy raz na Allegro pojawiły po niecałych dwóch miesiącach, jakoś tak w połowie listopada, a nabyte były pod koniec września. Podejrzewam, że aplikacja aluminiowego tweetera Seasa mogła się za bardzo nie udać.

Gdyby przejrzeć historyczne ogłoszenia używanych Minasów i różnych ich odmian to około "dwumiesięcznych" okazji było dość sporo.

Sam kiedyś wziąłem Minasy w ciemno :) Wytrzymałem z nimi 4 miesiące dając im szansę w zestawieniach z różną elektroniką i porównując je do innych konstrukcji. Na dokładne, równe brzmienie nie można było w tym przypadku liczyć więc najlepsze efekty faktycznie można było osiągnąć z lampą, gdzie wypadkowy, intencjonalny przekaz mógł jakąś tam przyjemność sprawiać. Jak komuś nie zależy na brzmieniu konsekwentnym tylko ma preferencje brzmienia ciut osłodzonego i przegładzonego oraz przeniesionego w okolice średnicy i wyższego basu to może takie zestawienie się podobać. W końcu są też zadowoleni ich użytkownicy i dobrze.

Pisałem o tym bo kiedy ja szukałem było ich niewiele. Fakt pamiętam pokazałeś kilka aukcji ale czy 20? No nie ważne.

Konkurencja czy w tą czy w tą stronę bardzo ważna.

Niewiem jaki był powód ale jeśli ważny to nie pochwalam usuwania waszych wpisów. Chodź spotkałem się akurat przy innych firmach (nie AA czy 16HZ) że osoby pod kryptonimami prywatnych użytkowników specjalnie pisały coś negatywnego o swojej największej konkurencji.

Albo piszemy oficjalnie (branża, dystrybutor, sklep, testerzy itp) albo indywidualnie ale prawdziwie.

Pojawia się na przykład wiele tematów. Facet zastanawia się nad kolumnami X. Po czym 3 post pisze użytkownik, nie kolumny X są do dupy.

Pytam: z czym testował, jaką muzykę? Ile grał? I masę innych pytań. Zero odpowiedzi. Ale ważne że wisi post "są do dupy, nie polecam".

Jaki to ma sens?

Pozdrawiam

Sam kiedyś wziąłem Minasy w ciemno :)

Raczej to zrobiłeś, żeby się "udzielać" wszędzie tam gdzie się pojawia temat S16Hz.

wyższego basu

Akurat Minasy nie eksponują wyższego basu , a raczej ten niższy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.