Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiany w obyczajowości w XXI wieku.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Tak rzeczywiście kiedyś ludzie bardziej nadawali się na mięso armatnie i np. w czasie I wojny potulnie szli na rzeź.Czy to jest Twój ideał postawy obywatelskiej?Brak samodzielnego myślenia i ślepe posłuszeństwo?

Takie coś się potrafi czasem przydać. Obyśmy nie doczekali, ale jak mówi stare rzymskie przysłowie "si vis pacem, para bellum". Poza tym staram się nie myśleć totalitarnie - uważam że państwo nie powinno narzucać jedynie słusznego modelu (dziś permisywnego) wszystkim. Leśnicy od dawna wiedzą że monokultura się słabo sprawdza.

Ale wracając do meritum.Wydaje mi się,że na fakt zmiany obyczajowości w XX i XXI wieku wpłynęły następujące zjawiska( mam na myśli kraje przemysłowe):powstanie społeczeństwa konsumpcyjnego,rozwój oświaty i ochrony zdrowia( wydłużenie długości życia,ograniczenie śmiertelności noworodków),brak wojen( mam na myśli drugą połowę),mechanizacja i automatyzacja pracy przez co praca stała się krótsza i lżejsza,poprawa warunków mieszkaniowych,osiągnięcia socjalne np. urlopy.Po prostu w krajach rozwiniętych żyje się obecnie tak dobrze jak nigdy dotąd.Pytanie tylko czy da się to utrzymać w przyszłości?

Może nie ograniczaj całej światowej populacji do kilku procent zadowolonych z siebie przedstawicieli społeczeństw konsumpcyjnych z bogatej północy. Prezentowany pogląd jest całkowicie błędny! Świat jest dziś całkowicie podzielony i ten podział pogłębia się każdego dnia. A lewicowe spustoszenie w głowach rządzących nadal pokutuje m.in w takich wypowiedziach postępowego elektoratu z wielkich miast.

Kiedyś to ojca całowało sie w rekę-a w wieku XXI to najpierw Jarosławq Kaczynski chciał pocałować w rękę Sikorskiego,

a teraz to ręke do pocałowania podaje niejaka Anna Grodzka.........koniec swiata bliski!!

Ale rybę należy jeść dwoma widelcami. Bez względu na to czym jest i z czego powstała. Dwa widelce są najważniejsze. To vademecum człowieczeńzdwa.

Sushi też ryba i to row. Tutaj bardziej pasują chopsticks - co kraj to obyczaj ;)

Parker's Mood

Od czasu gdy rozlozona zostala tzw Wspolnota Pierwotna i czlek sie ucywilizowal ludzi mozna podzielic na dwie nierowne grupy: tych co ruchaja i tych co sa ruchani. Istota jest caly czas ta sama. Zmieniaja sie a raczej wzbogacaja sie tylko formy. Co sie dziwic, czlowiek sie rozwija. Podobno caly czas na boze podobienstwo.

pozdrawiam,

Od czasu gdy rozlozona zostala tzw Wspolnota Pierwotna i czlek sie ucywilizowal ludzi mozna ogolnie podzielic na dwie nierowne grupy: tych co ruchaja i tych co sa ruchani. Istota jest caly czas ta sama. Zmieniaja sie a raczej wzbogacaja sie tylko formy. Co sie dziwic, czlowiek sie rozwija. Podobno caly czas na boze podobienstwo.

pozdrawiam,

Oto zmiana obyczajów - kiedyś "instytucja w prospektach", teraz sponsoring. Mam wrażenie, że nie tylko studenci(tki) na tym "korzystają".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oto zmiana obyczajów - kiedyś "instytucja w prospektach", teraz sponsoring. Mam wrażenie, że nie tylko studenci(tki) na tym "korzystają".

Ukryta Zawartość

Na pewno jeden ze znaków czasu...

- To jest przyszła elita intelektualna, to są studenci. Oni mają iść i budować Polskę, jako cichodajki? - pyta retorycznie profesor.

To jest najgorsze, że chęć posiadania tu i teraz, natychmiast, przy niewielkim 'narobieniu się' jest tak atrakcyjna dla ludzi, od których oczekuje się jakiejś wyższej kultury jednak, wrażliwości. Potem, Ci ludzie mają stanowić prawa w kraju, bronić w sądach, wykonywać zawody zaufania publicznego, etc. A co, jak po studiach okaże się, że na owe 2 tysie, które na studiach dostawała jedna z drugą za noc, dwie trzeba zapierdzielać cały miesiąc? Łudzenie sie, że skońćzę studia i się dorobię - jaką gwarancję mają przyszli partnerzy, że w przypadku trudności finansowych rodziny taka jedna z drugą prostytutka nie skoczy do prezesa dorobić po godzinach...? Strach myśleć. To jednak jest jakiś upadek moralny.

Co sie dziwic, czlowiek sie rozwija. Podobno caly czas na boze podobienstwo.

pozdrawiam,

Vik, gwoli ścisłości to człowiek stworzony został na Boże podobieństwo. Jego dalszy rozwój to raczej historia odchodzenia od Boga. Ale to nie ten wątek.

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Ukryta Zawartość

Nie wierze temu artykulowi.

Czyli idac np. na uczelnie ekonomiczna, na danym roku jest np. 100 studentek i 20 z nich daje dupy za kase ??

Pewno ten dziennikarz wszystko zbadal , testowal i za wszystko placil buhaha

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli idac np. na uczelnie ekonomiczna, na danym roku jest np. 100 studentek i 20 z nich daje dupy za kase ??

Może nie 20, ale aż 40. Za to na AWF - żadna. Statystyka jest piękna.

Ukryta Zawartość

Ciekawe doświadczenie, przywracające pamięć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla kontekstu, bardziej europejskiego, że tak się wyrażę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Ciekawe doświadczenie, przywracające pamięć.

Ukryta Zawartość

To może cytat z tego artykułu:

" Wymienili szafę z Ikei na meblościankę, sushi - na bitki wołowe, a komórkę - na telefon z tarczą. To nie była jednak tylko zabawa, to był eksperyment na żywym organizmie. - Odrzuciliśmy zdobycze kapitalizmu, "

jeszcze swój głupi łeb powinien wymienić na mądrzejszy bo dla niego mebel z ikei zrobiony w czasach PRLu z kradzonego w Polsce drewna i nadający sie do piwnicy, bitki wołowe które dzisiaj widzi od święta bo w PRLu to było najtańsze mięso i mógł je jesc na kilogramy, oraz telefon z tarcza zamiast komórki (chyba jego komórki mózgowej - tej jednej co zabrakło) to sa wg niego zdobycze kapitalizmu.

Bo normalny ktoś mógłby pomyslec że to sa zdobycze postępu technicznego w czasie który upłynał od końca PRLu. A jaki był od Mieszka Pierwszego - może powinien się przenisć w tamte czasy, to by nie pier**lił bez sensu przez Internet.

Ukryta Zawartość

Taa, wymienił komórkę na telefon z tarczą... i wtyczkę chyba sobie w d* włożył, bo na centralach cyfrowych (a innych już nie ma) analogowe telefony "z tarczą" nie działają. Mam taki z bakelitu w idealnym stanie, stoi jako eksponat na półce.

• 1 miesiąc później...
Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Żyję sobie już te kilkadziesiąt lat i tak sobie myślę jak w tym czasie zmieniła się obyczajwość.A zmiany są kolosalne!Jak byłem dzieckiem to mężczyźni chodzili z laskami i w kapeluszach a poruszali się w doroszkach (samochody można było policzyć na palcach jednej ręki).Generalnie wszyscy młodzi ludzie pozowali na starszych niz byli a miejsce kobiet było w domu,a dzieci nie miały żadnych praw.Potem w latach 60 wraz z rewolucją młodzieżową nastała moda na mini,muzykę anglosaską,rewolucję obyczajową(wolność seksualne,pigułka antykoncepcyjna,ruch hipisowski,komuny,długie włosy-sam takie miałem) a starsi zaczęli upodabniać się do młodych(dzinsy,T-shirty).Lata 90 i XXI wiek to wyzwolenie kobiet zarówno zawodowe jak i społeczne,narastająca ilość rozwodów,przyznanie większych praw mniejszością narodowym czy seksualnym,globalizacja postaw i upodobań( wpływ kina,TV,internetu).Jak to oceniać?I w jakim kierunku to idzie?Bo ja w sumie zmiany te oceniam pozytywnie jako idące w kierunku większej wolności osobistej i większego poszanowania praw jednostki.Nie wspomniałem,że kiedyś,kiedyś rybę jadło się dwoma widelcami!

Pieprzysz jak potłuczony, Wojciechu - gdybyś widział to o czym piszesz, musiałbyś być w wieku mojej matki.

Możemy pogadać, gdy zweryfikujesz Swój pierwszy wpis. Ja też pamiętam niesamowite rzeczy, ale moja świadomość dotyczy lat sześćdziesiątych.

Percepcja!

Na Ukrainie zapewne jest k**estwo i prostytucja rzecza normalna.

Przegladajac serwisy informacyjne ciagle widze informacje i zdjecia golych prostytutek ukrainskich ktore protestuja.....same pewno nie wiedza przeciw czemu-wazne jednak jest ze pokazuja sie nago czyli jak k**wy.

Ciekawe czy latem bez gaci beda protestowac ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

(...) Ja też pamiętam niesamowite rzeczy, ale moja świadomość dotyczy lat sześćdziesiątych.

Percepcja!

Bój się Boga, a co stało się z Twoją świadomością z lat następnych dziesięcioleci? ;-)

Tak naprawdę świat wokół zmienił się więcej ode mnie. Staram się postępować tak, aby nie utracić swoich wartości i przekonań. Wiele razy musiałem się ugiąć, aby nie dać się złamać. Nie muszę być trendy.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Żyję sobie już te kilkadziesiąt lat i tak sobie myślę jak w tym czasie zmieniła się obyczajwość.A zmiany są kolosalne!Jak byłem dzieckiem to mężczyźni chodzili z laskami i w kapeluszach a poruszali się w doroszkach (samochody można było policzyć na palcach jednej ręki).Generalnie wszyscy młodzi ludzie pozowali na starszych niz byli a miejsce kobiet było w domu,a dzieci nie miały żadnych praw.Potem w latach 60 wraz z rewolucją młodzieżową nastała moda na mini,muzykę anglosaską,rewolucję obyczajową(wolność seksualne,pigułka antykoncepcyjna,ruch hipisowski,komuny,długie włosy-sam takie miałem) a starsi zaczęli upodabniać się do młodych(dzinsy,T-shirty).Lata 90 i XXI wiek to wyzwolenie kobiet zarówno zawodowe jak i społeczne,narastająca ilość rozwodów,przyznanie większych praw mniejszością narodowym czy seksualnym,globalizacja postaw i upodobań( wpływ kina,TV,internetu).Jak to oceniać?I w jakim kierunku to idzie?Bo ja w sumie zmiany te oceniam pozytywnie jako idące w kierunku większej wolności osobistej i większego poszanowania praw jednostki.

Nie wspomniałem,że kiedyś,kiedyś rybę jadło się dwoma widelcami!

Ależ bzdury - jeżeli byłeś dzieckiem.... to już nie żyjesz. Ile masz lat Wojciechu? Nie przypuszczam, żebyś był starszy ode mnie. A ja jestem od 8 pokolenia warszawiakiem i moja rodzina przeszła wszystkie zmiany obyczajowości..

Temat ciekawy - przepraszam, za powielenie, bo myślałem, że pierwszy teks nie wlazł :)

najlepsza zmiana w obyczajowosci jest to ze kobiety staly sie WOLNE!

Jaka chcesz to taka mozesz miec , kazda jest wolna :)

"mialem pieciu braci, kazdy mial innego ojca" haha

nie tak jak u tych dzikusow muzulmanow! tam odrazu 15 latka jest zajeta , wychodzi za maz, zakladaja jej plotno na twarz i sluzy tylko jednemu facetowi

u nas jest o wiele lepiej!!

Kazda kobieta wolna i zawsze dostepna :))

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Merytorycznie - pożegnaliśmy się z wiekami, a nie tylko z jednym.

Dziadek Włodek odjechał jazdą dorożką - musiałby być w wieku mojego ojca

Pamiętamy doskonale - ja specjalizuję się w filmach tamtego czasu.

Reasumując - moralność jest taka sama, nic nie zmienisz przez kilkadziesiąt lat, mówimy o człowieku.

Zupełnie coć innego gdy będziemy rozmawiać o Narodzie.

skynyrd

To żadna tajemnica,mam 58 lat i lata 60 pamiętam bardzo dobrze.W tym czasie w Polsce B,której Ty jako Warszawiak zapewne nie znasz były jeszcze relikty XIX wieku.

Wyobraź sobie,że pamiętam dorożki,kocie łby,wsie bez prądu( na wakacjach),świat bez TV,obstalowywanie butów u szewca,szycie garnituru u krawca,robienie skrętów( to chyba wróciło),pogrzeby z konnym karawanem itp.

W wątku nie chodzi o zmiany w moralności a o obyczajowość.

A i jeszcze jedno.Ludzie wtedy rozmawiali ze sobą i pisali listy(niesamowite!)

robienie skrętów( to chyba wróciło),

Pamiętam dialog z kioskarką

- Pani da Sporta, kawałek draski i dwie zapałki.

- 20 groszy.

A pamiętacie grę pikuty?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.