Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa panela absorbującego na bazie wełny mineralnej

Rekomendowane odpowiedzi

pytam o sufit ... bo te panele, aby były skuteczne, to powinny być przynajmniej 10 cm grubość tej wełny. Jak dasz 10cm wełny za obrazy, to będzie to dziwacznie od ściany odstawać. W wąskim pokoju takie odstające od ściany obrazy będą wyglądać tragicznie chyba.

A z kolei - jak będą takie wielkie grubasy sobie wisiały na stalowych linkach z haków na suficie ... w estetycznych ramkach z chociażby sosny i obciągnięte ładnym tanim płótnem - to praktycznie przy tej wysokości to one "znikają" ...

Ja to bym jechał "standardowo", czyli 10 cm wełny ... albo ten słynny Isover PT80, albo Rockton od Rockwool'a.

No dobra a jaka czesc sufitu musialbym tym pokryc. I jak wysoko w sensie ile cm of sufitu powinny wisiec??

A we wcześniejszych postach widzialem takie kratki wydrukowane wedlug określonego wzoru. Czy cos takiego by pomoglo ?? Ile cos takiego kosztuje??

jakiej wielkości panele i ile sztuk sugerujesz??

A tak sie zastanawiam jakby zrobić taki wielki absirber. Powiedzmy 2x4 metry i go podwiesić?? To by miało,sens??

• 3 tygodnie później...

Witam będę montował sobie absorbery na bazie PT 80. Napiszcie proszę czy zamiast wełnę przesłaniać płótnem nie można dać na front czegoś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wiem że wiele razy negowaliście pianki. Ale jak dla mnie jeśli nie popsuję dźwięu to za nie duże pieniądze jest to dobre wykończenie frontu. Wełna 10 cm plus 10 cm pustki powietrznej. Na razie robie 4 sztuki i będę słuchał co to da, pomieszczenie "gołe ściany"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zastanawiam się nad korkiem.Ponoć ma dobre właściwości akustyczne.Chciałbym go powiesić z tyłu za fotelem bo panele

akustyczne nie wchodzą w grę.jednocześnie mógłbym przypinać jakieś notatki.

Nie wiem, czy ktokolwiek tu objął temat wokalu, odsłuchu i wyciszenia w jednym. Przejrzałem cały temat, trochę się poorientowałem i widzę, że wełna mineralna jawi się jako jedyne dobre rozwiązanie.

Ale jeszcze nie trafiłem na rozwiązanie, jak potraktować pomieszczenie 6m2 w kształcie prostokąta w piwnicy z małym okienkiem, które chce wyciszyć, mieć dobry odsłuch i jednocześnie odpowiednie możliwości rejestracji dźwięków.

Na razie ogólnikowo traktując temat - jakie macie rozwiązania, odpowiednie rozmieszczenie klocków z wełny?

Samo pomieszczenie jest tak naprawdę dwa razy większe, ale podzielone drutem i mam pełną dowolność.

Edytowane przez Naprostowany

Ale jeszcze nie trafiłem na rozwiązanie, jak potraktować pomieszczenie 6m2 w kształcie prostokąta w piwnicy z małym okienkiem, które chce wyciszyć, mieć dobry odsłuch i jednocześnie odpowiednie możliwości rejestracji dźwięków.

Wytłum/ rozprosz ile wlezie, a odsłuch rób na słuchawkach, innego wyjścia w 6 metrach nie widzę :/

Ja to bym jechał "standardowo", czyli 10 cm wełny ... albo ten słynny Isover PT80, albo Rockton od Rockwool'a.

Dzwoniłem do dzialu technicznego firmy i zamiast Rockton, polecili mi WENTIROCK, z czego zrobiłem panele.

W każdym rogu mam panele z wełny mineralnej owinięte

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . A na ścianach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Pokój wygląda jak dom wariatów, ale odsłuch jest super ;-)

Za jakiś czas postaram się wstawić zdjęcia mojego akustycznego wariatkowa ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

styrodur według mnie nie zastąpi wełny. ma zupełnie inna strukturę niż wełna

Edytowane przez pablik

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum więc na początku pragnę się przywitać. Przeglądałem po cichu ten wątek od dłuższego czasu i bardzo mnie zaciekawił oraz sprawił, że sam mam w planach budowę absorberów szerokopasmowych. Będę je montował w pokoju odsłuchowym służącym głównie jako małe studio reżyserskie – muzyka elektroniczna, syntezatory itp. Głównie zależy mi aby zniwelować pogłosy oraz wyrównać charakterystykę dźwięku. Przeniosłem cały posiadany sprzęt do nowego lokum, gdzie ciężko będzie cokolwiek poprawnie zmiksować bez adaptacji akustycznej. Zaraz po absorberach pewnie będę myśleć o basstrapach.

Sprawa jest taka, że jestem w posiadaniu dość dużej ilości wełny skalnej Rockwool i nie wiem, czy warto się z nią bawić w akustyczne ustroje. To wełna używana głównie przy tworzeniu izolacji termicznych na statkach (tzw. Comfort insulation). Wyszukałem jednak szczegółowe dane, które wkleję poniżej.

Rodzaj wełny to SeaRox 740 – mam wersje 50mm w arkuszach 1x0.6m głównie z folią aluminiową oraz także bez. Jej gęstość to 45kg/m3. Szczegółowe dane pod -

Ukryta Zawartość

Poniżej wklejam dwa wykresy odnośnie absorpcji akustycznej tej wełny, które udało mi się wyszukać:

Ukryta Zawartość

Wykresy potwierdzają jasno, że to co pisały tutaj osoby nt. absorberów zawiniętych w różnego rodzaju folie wzmacnia absorbowanie niższych tonów lecz także powoduje odbicie najwyższych.

To jaką stronę będę używać jako przednią (z Alu czy wełnianą) określę pewnie później jak zrobię pomiary w REW (obecnie czekam na mic pomiarowy i nie mogę doczekać się całej zabawy!). Pewne jest, że będę musiał łączyć warstwy wełny jedna po drugiej. Ciekaw jestem czy będą jakieś różnice miedzy układem styku aluminowych stron lub kiedy będą one np. po zewnętrznych stronach panelu.

Szukając informacji o wełnie znalazłem bardzo ciekawy katalog Rockwool nt. akustyki - warto spojrzeć bo jest tam dużo ciekawej teorii:

Ukryta Zawartość

Chciałbym usłyszeć od Was co myślicie o tym materiale. Mam go sporo więc mógłbym w taki typowy panel o gr. 20cm włożyć jej na styk, a nawet zbudować grubsze panele. Nie chciałbym stracić czasu na marne i niszczyć materiału. Odnośnie samej wełny to nie jest ona sztywna jak polecana Isover pt 80, więc na bank będę na spodzie absorbera używał płyty do usztywnienia. W dodatku materiał dość mocno pyli, więc będę ja na bank w jakiś sposób zabezpieczał. Prawdopodobnie przez tą właśnie właściwość odpadnie wersja z braku folii na froncie absorbera, ale to chyba dobrze bo głównie zależy mi na zbiciu środka pasma niż samej góry (mam grube wykładziny na podłodze, które czynią cuda).

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Tak ostatnio doszedłem do wniosku , że chyba nie ma sensu poza tkaniną niczym osłaniać ani spryskiwać wełny mineralnej.

Traci ona wtedy swoje właściwości.Dla niektórych nawet kurz na meblach może doprowadzić do histerii a co dopiero wełna:).Przecież jak jej się nie rusza to ona nie pyli a tym bardziej jak jest osłonięta tkaniną.To nie azbest.Ja parę razy układałem to jako izolacje bez maski i jakoś żyje :)Fakt jest kłująca ale jak ją się dotyka.Pylić to może mąka...

Nie wiem też czemu ludzie nie wybierają isover akupłyta przecież ma lepsze właściwości od pt-80 i jest tańsza 2 razy.Co do szkodliwości wełny

obalam mit

Ukryta Zawartość

Pt-80 słabiej tłumi wysokie tony niż gąbki piramidki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez thomaz

Grubość 100mm. Dla 125 Hz PT80 ma wsp. pochłaniania 0,70 a akupłyta 0,55. Przy wyższych częstotliwościach jest odwrotnie akupłyta ma 1 PT80 poniżej 1. Według mnie nie są to duże różnice ale widocznie się mylę bo jednak PT80 cieszy się większym wzięciem do produkcji absorberów

• 3 tygodnie później...

Czy do zlikwidowania pogłosu w pomieszczeniu ( gołe ściany ) wystarczy 5cm wełny pt80 lub pianki-maty wygłuszającej np takiej :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zamontowanej w podobrazia (gł ramy 5-6cm) ?

Ukryta Zawartość

Śledzę temat od początku ,ale mam pytanie czy Wełnę PT80 kupię z jakiegoś wysyłkowego sklepu(sprawdzałem bez powodzenia)?

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie, w jakim aspekcie zastosowanie płyty Nida Sonic na wierzchu panela z PT80 może pogorszyć lub polepszyć jego działanie?

Zniweluje pochłanianie wysokich częstotliwości, być może zwiększy pochłanianie basu - zależnie od dylatacji pomiędzy ścianą/sufitem, a wełną, czy płytą Nida Sonic.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Dzieki za odpowiedz. Szukajac innego materialu niz welna mineralna natknalem sie na cos takiego

Ukryta Zawartość

Plyta o grubosci 50 mm ma bardzo podobne wlasciwosci jak 100 mm PT80

Czy ktos mial do czynienia z tym materialem? Cena wydaje sie przystepna- 32zl za 0,5 m2

Ukryta Zawartość

Porfles to bardzo ciekawa propozycja, może zagrozić popularności PT-80.Nie pyli co jest wielką zaletą.Ciekawe czy można ją nabyć w małych ilościach.Dzięki CODA

Acoustic Lab co tym sądzisz?

Nic nie sądzę. Musiał bym dotknąć i pomierzyć.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Hmmm a mówią że wełną się nie da :)

Pomiary tego samego pomieszczenia zaadaptowanego tylko i wyłącznie wełną.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wełną się da przecież Ty Arczi wiesz o tym jak nikt inny.Za to nasze alergie, strachy i kobiety są przeciwko.Acoustic Lab jako specjalista pewnie nie dasz nam długo czekać na Twoją fachową opinię względem Porfles.Pozdrawiam

Czy te wykresy z ich strony są przekonywujące?

• 1 miesiąc później...

Hmmm a mówią że wełną się nie da :)

Pomiary tego samego pomieszczenia zaadaptowanego tylko i wyłącznie wełną.

Ukryta Zawartość

więcej szczegółów można?

Ukryta Zawartość

witam

wiecie może gdzie w trójmieście, Bydgoszczy, Toruniu można dostać PT-80?

W castoramie zauważyłem coś takiego jak rockwool steprock hd o gęstości 140 kg/m3.

Czy się sprawdzi zamiast pt-80? Czy nie będzie za gęste?

Jak myślicie lepiej dac 50mm oddalone od ściany o 50 mm czy 100mm wełny?

.

Z tego co mi wiadomo to najpopularniejsze źródło tej wełny (Isover PT 80) znajduje się właśnie w Bydgoszczy przy ul. Towarowej 36.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Damianus
  • Pokaż nowe odpowiedzi