Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

A to dlaczego?

Muszą być stale wygrzane? ;-)

Wielu producentów zaleca, żeby nie wyłączać. Pewnie jest to związane z odpowiednią temperaturą pracy.

Niezależnie od tego mój znajomy, wysokiej klasy elektronik zawsze mówił, że urządzenia elektroniczne psuja się głównie od włączania/wyłączania i kurzu na obwodach. Przy małym poborze prądu nie warto więc wyłączać.

Edytowane przez dd6

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

O kurczę... to ja swojego Hegla HD20 wyłączam każdego wieczora przed pójściem spać.

Ale przez to mam mniejsze zużycie prądu. ;-)

Na ten temat wiele już było napisane. Są dwa obozy generalnie. Jeden każe nie wyłączać bo lepiej gra i mniej się psuje. Drugi każe wyłączać bo pod prądem pewne elementy się zużywają dodatkowo jak policzyć zużycie prądu za rok to zostaje jakaś kasa w kieszeni. Ja policzyłem i generalnie wyłączam wszystko co się da. No oczywiście bogatemu nikt nie zabroni.

Akutat w kwestii wylaczania lub nie pisalem do Hegla i dostalem info zeby ich sprzety wylaczac bo nie maja zaimplementowabego trybu stand-by i takie trzymanie pod pradem niczegego w ich opinii nie wnosi.

Witam wszystkich użytkowników Hegli...

Właśnie stałem się posiadaczem integry H80 - gra cudownie , mimo że jeszcze nie wygrzany.

Mam kilka pytań do bardziej doświadczonych użytkowników.

1. W moim jest dodatkowa para wyjść RCA - co pod to można podpinać?

2. Do czego służy guzik FILT na pilocie?

3. Może głupie? Czy wygrzewanie ciągłe (np. dwa tygodnie włączony non-stop) to to samo co łączne dwa tygodnie pracy sprzętu z przerwami na noc. Innymi słowy czy efekt będzie ten sam?

4. Mam słabej jakości CD (HarmanKardon 22), czy można wbudowany w Heglu DAC wykorzystać zamiast przetwornika w CD? Innymi słowy CD by pracował jako transport. jeśli tak to jak?

5. Miałem zapytać czy ze względu na brak trybu stand-by wyłączać go czy trzymać cały czas włączonego, ale widzę że zdania są podzielone. Ja jakoś nie mam sumienia go trzymać cały czas włączonego.

6. W instrukcji jest napisane,a by wyłączać go podczas podłączania kabli , czy dotyczy to USB?

trochę dużo tych pytań , lecz liczę na waszą wyrozumiałość dla nowego i oczywiście odpowiedzi...

Z góry dziękuje

odpiszę ci prosto i bez zbędnego filozofowania

1. dodatkowych wyjść? daj fotke, nie wiem co masz na mysli, mam akurat H160 i tam wyjścia RCA są, nie wiedziałem, że H80 ma też wyjścia

2. sorki, ale nie wiem :)

3. odpuść sobie takie rzeczy, graj normalnie, na wygrzanie potrzeba czasu, szkoda by był włączony bez sensu, sam zobaczysz jak się zmienia z czasem, czerp radość ze zmian i muzyki, nie rób na silę

4. podłącz CD do Dacka w Heglu normalnie, nie ma w tym żadnej filozofii, jakie wyjścia masz w CD - masz do wyboru w H80 coax lub optyczne, jak masz takie, kabel i po wszystkim

5. patrz punkt 3 :)

6. dla bezpieczeństwa operacji zmieniaj okablowanie na wyłączonym, zresztą dla uniknięcia jakichkolwiek kłopotów dotyczy to każdego sprzętu elektronicznego

Ta dodatkowa para to wejścia, a nie wyjścia. Możesz tu podłączyć dowolne źródło (CD/DVD player).

Osobiście doradzam jednak wejścia XLR, jeśli masz taką możliwość.

obawiam się kolego, że jesteś w błędzie.

to jest regulowane (głośniej-ciszej) wyjście z przedwzmacniacza, więc możesz wykorzystać swojego Hegla jako przedwzmacniacz do innej końcówki mocy.

mimo że jeszcze nie wygrzany.

na wygrzanie potrzeba czasu,

sam zobaczysz jak się zmienia z czasem,

Twoje ucho-znaczy się przyzwyczaja.;)

Te wygrzewania,docierania, itd mnie śmieszą,to tak jak by żelazko trzeba było docierać,wygrzewać-żeby lepiej prasowało,lub żarówkę,żeby za jakiś okres lepiej świeciła. :)

Jak 20h-30 h poświeci,(pogra) czyli od nowości,(o ile nie był odpalany) -to wystarczy max na kondensatory-a dalej jedziesz Pan już na tym co kupiłeś. ;)A jak cię wkręca jakiś Pan ,że potrzeba więcej,to grzej go na max-najlepiej pod siłę podłączyć.

Jak masz w głowie komputer to zanotujesz-"pierwsze włączenie -dzwięk sztywny -ale masa jest,niby góry sporo,ale łagodna się robi z każdą minutą,potem (po 40h) siadasz do konkret odsłuchu i wszystko jest już poukładane. ;)

Jest "scena,separacja,wgląd w głębię,ściany rozstawia na boki-...;) a tak naprawdę jest to od samego początku,trochę mniej(wyobraznia- wygrzewanie),ale trzeba mieć końskie uszy,lub fantazję ,żeby to usłyszeć.

Zawsze jak ma się "konkret" mikrofon-i sprzęt do niego, ;) można sobie porównanie zrobić-a to że się podoba z dnia na dzień,czy to wzmak czy kolumny-to norma.

Z kolumnami to trochę inaczej-bo są ruchome części,czyli zawieszenie głośnika,które pracuje,i po kilkunastu set godz w trybie(średnim) się wyrabia,i może mieć brzmienie inne-choć też różnie to bywa.

Edytowane przez Gracjan

Są urządzenia tranzystorowe które jednak potrzebują te kilkadziesiąt godzin wygrzania,mam na myśli nowy świeżo zakupiony sprzęt.Często sam producent o tym informuję,dobrym przykładem jest audiolab 8200CD.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

kilkadziesiąt godzin

j/w 20-30h.-kondensatory-,pisanie o tygodniach,to" pic na wodę"(no chyba że gość odpala klocek raz na 2 dni na 1 h,) a o totalnych zmianach w ciągu setek h to już "walenie w bambuko" ;)

Są urządzenia tranzystorowe

Inne kondensatory mają?-znasz takie które trzeba mniej lub więcej "rozgrzać"-;)

Edytowane przez Gracjan

Ze względu na to ze dawno nic nie pisałem nt. gratów jakie sie przewinely u mnie w domu postanowiłem zamiesić krotka acz treściwą "reckę" przetwornika HD 10.

No i wczoraj mi odpadł guzik do zmiany źródeł :). Haha. Solidna maszyna :)

?👈

Grunt ze źrodlo mozna chociaz zmienic normalnym dużym guziorem na front panelu, a nie jak np. w HD11 tylko i wyłącznie za pomoca pilota grubości kartki papieru i wielkości paczki petów, albo i to nie

Ale grunt :)

Poważnie zastanawiam się nad H80 w alternatywie jest Caspian m1 NG, ale podoba mi się opcja DAC w H80. Do tego dobre recenzje mocno podbudowują, ale pytanie do użytkowników jest takie jak one sprawdzą się z Monitor Audio GX 100, KEF R300 lub Dynaudio Focus 160. Wiem, że z Focusami ładnie się zgrywają, tak przynajmniej twierdzą użytkownicy.

Czego szukam z systemie to dynamicznego basu, wyraźnego środka i delikatnej góry. Strasznie mnie drażni ostra góra, a tego nie da się zmienić, jeżeli wzmacniacz nie ma korekcji. Ważną kwestią jest dynamika oraz panorama dźwięku wydobywająca się z monitorów. Kolega, który mocno osadzony jest w sprzęcie odradza mi H80 polecając Caspiana.

Proszę o opinie.

A może ma ktoś ma na sprzedaż H100 bo ew. H80 to drugi wybór.

H80 ma jednak dużo bardziej wyraźną górę niż Caspian. To jednak dwa zupełnie inaczej brzmiące wzmacniacze. Caspianowi bliżej do H200, oczywiście nie ma takiej mocy w basie jak Hegel.

Powiem tak. Caspian tworzy klimat. H80 nie do końca, ale za to jest dużo dokładniejszy, być może i prawdziwszy.

Obecnie chętnie posłuchałbym H160 bo jeszcze nie miałem okazji. Ciekaw jestem jak on gra w stosunku do H80 i H200.

Grunt ze źrodlo mozna chociaz zmienic normalnym dużym guziorem na front panelu

No i wczoraj mi odpadł guzik do zmiany źródeł :). Haha. Solidna maszyna :)

Ale grunt :)

Przykleilem :-D

Moze trzeba bylo najpierw zagruntowac :)

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Pewnie chce ci ucho zbadać. Dalej bym nie wnikał.

Dobre,nie zamierzam badać ucha...,szkoda naszego czasu,zamykamy temat by nie zaśmiecać.

Dobre,nie zamierzam badać ucha...,szkoda naszego czasu,zamykamy temat by nie zaśmiecać.

Marcin,Audiobyte i lar lepsze od hegli?

Edytowane przez newadec

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Witamy w klubie.Jak wrażenia odsłuchowe?

Jestem pod takim wrażeniem, że aż nie wiadomo co napisać :) To mój pierwszy kontakt ze sprzętem tej klasy wiec, żeby pisać o konkretnych wrażeniach muszę trochę ochłonąć i się osłuchać :)

Jestem pod takim wrażeniem, że aż nie wiadomo co napisać

Mam tak właśnie - od miesiąca słucham i właściwie nie wiem z czego bardziej się morda śmieje - z jakości czy na nowo z zachłanności słuchania.

Pozdrawiam i wracam do słuchania

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.