Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem się pohamować od nastepnego wpisu, ale chyba nie dam rady.

Panie bagnet, sprzęt, który pan wymienia w stronie "O Mnie" to nic nadzwyczajnego. Poza Heglem nie miał Pan doświadczenia z innymi, dobrymi konstrukcjami poza Primare. Odtwarzacze CD wręcz przemilczę, bo jak można komentować w 90% odtwarzacze DVD? Tunery zaś? Nie przesadzajmy. Tak wiec czytając Pana post powyżej pomyślałem że rzeczywiście mam do czynienia z osłuchanym człowiekiem, ale zapoznając się ze Pana stroną O Mnie, do czego Pan sam zachęca śmiem twierdzić, że to Pan jest wręcz trollem kreującym się na znawcę w dziedzinie audio. Nie posiada Pan żadnego konstruktywnego porównania i dlatego Pana opinie na dzień dobry odrzucam jako nie w pełni wartościową. I jeszcze info na koniec Pan strony "o mnie" w sprawie kina domowego, swoją drogą gratuluję odwagi za przyznanie się do tego że stereo brzmi lepiej, ale i tak widać jeszcze długa droga pokory przed Panem.

Informuję też że nie mam zamiaru z Panem toczyć dyskusji, bo nie ma o czym. Porozmawiać mogę z ludźmi, którzy mają jakiekolwiek doświadczenie w temacie.

Pozdrawiam i życzę nieco więcej dystansu co do swych racji.

rafal735r - troll

?👈

Kolego twoje doświadczenia z firmą Hegel są równe zeru .

Nie wypowiadaj się proszę na temat sprzętu z którym nie miałeś styczności ponieważ twoje opinie na zasadzie "słyszałem że" niczego do klubowych dyskusji nie wnoszą .

Edytowane przez MadMaxx

u mnie H160 nie zagrał i to bardzo - szczerze opisałem

Człowieku pisałem Ci już raz nie zabieraj głosu i nie oceniaj sprzętu któremu nie dałeś szansy się wygrzać bo się kompromitujesz a ja nie mogę czytać tych bzdur jakie wypisujesz na temat tego wzmaka.

W przeciwieństwie do niektórych opisuję i oceniam to co słyszałem, a nie to co ktoś, kiedyś, gdzieś opisał. Piszę wyłącznie o tym, co miałem lub co najmniej słyszałem na tyle długo, aby mieć opinię. Powstrzymuję się zaś od oceny czegoś, z czym nie miałem styczności. Widzisz różnicę?

Nie muszę mieć sprzętu za dziesiątki tysięcy w domu, aby słuchać takiego sprzętu. A słuchałem sprzętu i za grubo ponad milion i to nie pięć minut, tylko kilka godzin i nie raz, tylko wiele razy. I na podstawie tego poszukuję potem sprzętu budżetowego na który mnie aktualnie stać. Mam kolegów, którzy mają dużo większą kasę, dużo lepszy sprzęt i się spotykamy. A Ty czytasz artykuły w gazetach. Widzisz różnicę?

Posługuję się argumentami porównując brzmienie poszczególnych urządzeń, nie opisuję sprzętu na podstawie zdjęć. Widzisz różnicę?

A co do H160 i wygrzewania - grał tydzień nie zagrał, wygrzewałem go, potraktowałem DeMagiciem Densena. Nadal nie zagrał. Nie wierzę w spektakularną zmianę. Co Ci przeszkadza, że mi nie zagrał? Co Cię to tak boli?

Edytowane przez bagnet

Lubię słuchać muzyki! :)

Kolego twoje doświadczenia z firmą Hegel są równe zeru .

Nie wypowiadaj się proszę na temat sprzętu z którym nie miałeś styczności ponieważ twoje opinie na zasadzie "słyszałem że" niczego do klubowych dyskusji nie wnoszą .

To samo mogę stwierdzić nt. użytkowników, którzy nie mieli niczego innego poza Heglem i innymi urządzeniami nic nie znaczącymi w świecie audio. A przez Twą osobę przemawia jedynie jad, nic więcej. Nigdzie nie napisałem że to złe urządzenia. Sam używam DACa Hegla i uważam że to świetne przetwornik w swojej klasie.

bagnet gratuluję Tobie i twoim kolegom, troll rafal735r. Nic mnie nie boli, to nie ja siadłem na kolege jak herszt gotowy bronic krwi.

A może ja rozmawiam z klonem? Kto wie...

Edytowane przez rafal735r

?👈

Zacznijmy od tego ze sam zachecasz do poznania strony o mnie i tylko do niej się odniosłem. Po drugie złego słowa o marce Hegel nie napisałem w tym temacie i w ogóle, chcialem tylko uzasadnić ceny w PL, a juz conajmniej dwie osoby mnie obrazily łącznie z Tobą. Także pozdrawiam użytkowników tej marki, choć sam jestem użytkownikiem. Bez odbioru i pozdrawiam jeszcze raz.

?👈

A co do H160 i wygrzewania - grał tydzień nie zagrał, wygrzewałem go, potraktowałem DeMagiciem Densena. Nadal nie zagrał. Nie wierzę w spektakularną zmianę. Co Ci przeszkadza, że mi nie zagrał? Co Cię to tak boli?

Możesz powiedzieć czy nastąpiły jakieś zmiany w ciągu tego tygodnia w brzmieniu ?

U mnie już wygrzana 200-tka ale po podróży dochodziła 2 dni do formy . Z czego największe zmiany były po pierwszych 2 godzinach grania . Zaraz po włączeniu dźwięk był tragiczny suchy bez dynamiki brak zejścia basu . Od 3 dnia po 20 minutach grania już grał prawidłowo .

Tak, w trakcie poprawiała się rozdzielczość dźwięku, znikała też ziarnistość wysokich tonów, poprawiała się scena. Bas się nie zmieniał, brzmienie ciągle było niewciągające, bez emocji, po prostu odbierałem je jako płaskie. Myślę, że moje zniechęcenie po pierwszym kontakcie wpłynęło najbardziej na późniejszą decyzję o oddaniu. Trudno o subiektywną ocenę jak się jest zniechęconym do sprzętu. Ja się z H160 nie polubiłem, ale to nie znaczy, że sprzęt jest zły. Może inny egzemplarz, inne zestawienie może zagrać wyśmienicie.

Dokładnie przez pierwsze 2 h u mnie w 200-tce też dzwięk był płaski tragiczny jak z tranzystorowego radyjka ale potem już było bajecznie . Kumpel co ma też 200 mówił mi że u niego wygrzewanie trwało grając niewiele dziennie ponad miesiąc , także był już bliski sprzedaży ale wytrwał i teraz nie żałuje .

Ja się z H160 nie polubiłem, ale to nie znaczy, że sprzęt jest zły. Może inny egzemplarz, inne zestawienie może zagrać wyśmienicie.

Polubić się rzecz jasna nie musiałeś , ot , nie przypadł do gustu i tyle. Jako były użytkownik H160 mam o nim b.dobre zdanie. Bardzo dynamiczny ,przejrzysty ale i nie ujmujący muzykalności wzmacniacz. Ogromna scena tętniąca życiem . Wewnętrzny dac jest moim zdaniem dobrze dobrany do charakteru wzmacniacza dzięki czemu i te gorsze realizacje można słuchać z przyjemnością co jest rozsądnym kompromisem. Wyczynowcy oczywiście będą marudzić ;)

Funkcja Airplay sprawuje się wyśmienicie i nigdy wcześniej tak dobrze nie brzmiała jak tutaj .

Mając na uwadze zakup tego pieca pamiętać trzeba o jednym a mianowicie H160 ma podbity i to znacznie dół pasma. Dla jednych będzie to zaletą a innych wadą . Sugerowałbym więc ostrożność w doborze kolumn nie tylko dlatego że basu będzie dużo ale może okazać się że niektóre konstrukcje mogą po prostu "nie wyrobić" ...ten piec ładuje jak dziki. Małe pomieszczenia to raczej też nie miejsce dla h160.

Edytowane przez Luk77

to jest wlasnie ciekawe, ze Hegle maja podobny charakter brzmienia ale kazdy jednak gra inaczej. Fajnie jak ktos kiedys by sie pokusil o krotki opis wszystkich Hegli z porownaniem miedzy nimi.

Z wcześniejszych wpisów wyczytałem że porównując bezpośrednio 200 i 300 można odnieść wrażenie że 200 ma lekką przewagę w graniu mocnej muzy zaś 300 jest bardziej kulturalna i jakby lekko ukierunkowana na spokojniejsze klimaty . Mnie 200 zachwyciła w muzyce poważnej jak przyjdzie 300 dam znać o swoich spostrzeżeniach . Ponieważ szukam wzmaka w pełni uniwersalnego nie wiem czy nie zakończy się czymś wyżej od 360 bo na pewno Hegel już ma przygotowaną jego lepszą wersję :) a szkoła grania Hegla bardzo mi przypasowała do gustu .

Edytowane przez jacm

Z wcześniejszych wpisów wyczytałem że porównując bezpośrednio 200 i 300 można odnieść wrażenie że 200 ma lekką przewagę w graniu mocnej muzy zaś 300 jest bardziej kulturalna i jakby lekko ukierunkowana na spokojniejsze klimaty . Mnie 200 zachwyciła w muzyce poważnej jak przyjdzie 300 dam znać o swoich spostrzeżeniach . Ponieważ szukam wzmaka w pełni uniwersalnego nie wiem czy nie zakończy się czymś wyżej od 360 bo na pewno Hegel już ma przygotowaną jego lepszą wersję :) a szkoła grania Hegla bardzo mi przypasowała do gustu .

Pamiętam, jak chyba jakieś 4 lata temu, byłem w Audio Stylu na prezentacji Hegla H300, był tam też sam Anders Ertzeid (ten od Hegla) którą to oczywiście prowadził. System składał się z kolumn; Triangle Magellan, cena chyba ok. 68000zł, DACa HD20, laptop Mac (grało z plików) H300 był porównywany z H200. H300 zagrał dzwiękiem trochę jaśniejszym, wysokie tony były bardziej dobitne, w H200 łagodniejsze, ale i też jakoś nie odstawały od H300 względem podawanych informacji. H300 miał też minimalnie bardziej zwarty bas, ale samo jego zejście jak i siła, była taka jak w H200. W moim odczuciu h200 miał lepszą średnice, pełniejszą bardziej organiczną, zresztą wpisana w cały dzwięk H200. H300 miał za to minimalnie bardziej sugestywną przestrzeń, oraz więcej powietrza między instrumentami. Dynamika obydwu wzmacniaczy była taka sama. Mi wtedy osobiście jednak H200 bardziej przypadł do gustu, ale obydwa wzmacniacze są doskonałe i ostateczny szlif będzie zależał od urządzeń towarzyszących.

Czy Hegla H80 można użyć jako końcówki mocy do kina domowego

Starą H-80 można było ponoć używać po przestawieniu zworek w środku wzmaka było to już omawiane w Klubie nawet koledzy wstawiali zdjęcia które zworki należy przestawić.

Czy hegel hd2 wysteruje końcówkę mocy bezpośrednio podłączona do niego, na wyjściu ma 1,25rms.

Wie ktoś ile Rms daje wyjście jack z laptopa? Teraz mam podłączona końcówkę bezpośrednio do lapka i laptop daję rade wysterowac końcówkę na 70% mocy co mi wystarcza.

Panowie proszę powiedzcie mi do czego służą wyjścia oznaczone jako "LINE OUT" gdyż mam HEGLA H80 z 2015 roku z takimi dodatkowi wyjściami czego w modelu 2014 nie ma?

Chcę też uzyskać waszą opinię, czy jest sens zostawiać w torze przetwornik (konwerter) HD2 + HD10 + H80?, czy DAC w H80 zagra tak samo jak HD10 z konwerterem w postaci HD2 ???

Panowie proszę powiedzcie mi do czego służą wyjścia oznaczone jako "LINE OUT" gdyż mam HEGLA H80 z 2015 roku z takimi dodatkowi wyjściami czego w modelu 2014 nie ma?

Chcę też uzyskać waszą opinię, czy jest sens zostawiać w torze przetwornik (konwerter) HD2 + HD10 + H80?, czy DAC w H80 zagra tak samo jak HD10 z konwerterem w postaci HD2 ???

Line out we wszystkich wzmacniaczachach, oznaczają wyjście sygnalu, który wzmacniacz może przekazać dalej. Np. Na kolejny wzmacniacz, albo końcówkę mocy.

Planuję kupić Hegel Hd2, powiedz mi czy jest to dobry Dac? I czy sie opłaca go kupić za 500zl czy można regulować glosnosc w laptopie po jego podłączeniu.

Pozdrawiam

Nie wiem jak wyglada sprawa z HD10 ale ostatnio nabylem HD20 do mojego H80 i jest slyszalna poprawa w kazdym aspekcie dzwieku jednak przy moim zrodle Oppo 103 nie slychac jakiejs masakrycznej przepasci miedzy wbudowanym DACiem a HD20. Na pewno nie zaplacilbym ceny nowego HD20 majac H80.

mozna przestawiajac zworke, sam taka zrobilem pisalem kiedys -na wyswietlaczu masz napis HT i poziom volume...

A czy tym samym nie tracimy gwarancji "w razie czego"?

Nie wiem jak wyglada sprawa z HD10 ale ostatnio nabylem HD20 do mojego H80 i jest slyszalna poprawa w kazdym aspekcie dzwieku jednak przy moim zrodle Oppo 103 nie slychac jakiejs masakrycznej przepasci miedzy wbudowanym DACiem a HD20. Na pewno nie zaplacilbym ceny nowego HD20 majac H80.

A czy OPPO połączyłeś z H80 za pomocą kabli cyfrowych czy analogowych (w domyśle używasz DAC-a z OPPO czy Hegla)? Pytam bo mam takie samo zestawienie i nie wiem co począć żeby był najlepszy efekt.

A czy OPPO połączyłeś z H80 za pomocą kabli cyfrowych czy analogowych (w domyśle używasz DAC-a z OPPO czy Hegla)? Pytam bo mam takie samo zestawienie i nie wiem co począć żeby był najlepszy efekt.

U mnie Oppo lepiej gra po podlaczeniu przez DACa w H80. Przynajmniej na moj sluch takie polaczenie jest lepsze. Ale aktualnie gram przez HD20.

Hegle h80 i h160 mają moim zdaniem bardzo przyzwoite wbudowane DAC -i.

H160 poprzez airplay gwarantuje naprawdę dobrą jakość przy wykorzystaniu serwisów streamingowych . Oczywiscie da się wyczuć pewien kompromis ale też trzeba pamiętać że naprawdę dobrych realizacji jest niewiele i te gorsze nadal w tej aplikacji brzmią dobrze.

Zapanowała wielka moda na DAC- i a więc trzeba to wykorzystać ... Wrzucić tłuczone masowo na Tajwanie przetworniki za kilka złotych do ładnej skrzynki z trafem .

Klasowa integra CD czy SACD zagra lepiej a na pewno muzykalnej niż te całe nowożytne suche Dac-i.

Osobiście myślałem że w przetwornikach nastąpiła wielka rewolucja ale po przesłuchaniu Wadia digimaster x32 z lat 90 tych stwierdziłem ze tak wcale nie jest.

Klasowa integra CD czy SACD zagra lepiej a na pewno muzykalnej niż te całe nowożytne suche Dac-i.

Klasowa integra cd jest pojęciem dość szerokim ale mając SA 8005 Marantza wydaje mi się że płyta CD gra lepiej jakby pełniej niż wave/flac via USB pomimo że ten sam dac to przekształca. Swoją drogą w testach tego CDka pisali że jest dokładnie odwrotnie (może maja lepsze uszy, niestety nie mam plików z wysokim bitrate ani płyt sacd ani kabla USB ze szczerego srebra).

Kilka uwag.

1. Jeśli ktoś nie zauważa, że nowy lub ostro transportowany sprzęt dochodzi do siebie przez dłuższy czas, a dźwięk kształtuje się przechodząc przez różne fazy i chimery, to na pewno nie jest "osłuchany", nawet jeśli już wtopił 100000 PLN w hifi. Z drugiej strony zgadzam się że to hańba w tym byznesie, że nikt w 21 wieku nie potrafi zrobić wzmacniacza na 230V, który w każdych warunkach zagra tak samo i przewidywalnie. Tym bardziej, że te zabawki są piekielnie drogie - i nie dobrze, że nikomu to akurat nie przeszkadza.

2. Od Hegla się nie zaczyna przygody z hifi; wypadałoby być już "osłuchanym" (patrz punkt 1)zwłaszcza w specyficznych warunkach technicznych w tym kraju.

3. H200 czy H300? Nie słuchałem h300, ale mam nadzieję, że jest wyraźnie "lepszy", no w końcu jest bardzo wyraźna różnica w cenie(?) zwłaszcza katalogowej.

4. Cd-player? Oczywiście! Niektórzy powinni wiedzieć, że są melomani, którzy lubią słuchać i kolekcjonować "płyty kompaktowe" i oderwać się, choćby na chwilę, od wirtualnego badziewia. Nie mówiąc o tym,że każde dodatkowe kablowanie w pokoju zmniejsza komfort życia, a systemy chłodzenia w laptopach i pc-tach chodzą o wiele głośniej niż sporadycznie "buczące transformatory", ..... :)) o czym nikt nie pisze.

Edytowane przez macson

Mam dac hegel hd20, dzisiaj nirvana gram na foobar2000 i szok jak to gra. Jriver i daphile u mnie gra kiepsko w porownaniu do foobar. Nie wiem o co chodzi. Gram na sofcie z hegla na wyjsciu z laptopa. zero zmian w ustawieniach w foobar

Akurat musiałem odłączyć LKSa (wreszcie idzie do zwrotu lub wymiany, bo dostałem obity) i wróciłem do DACa w H300. O ile przy podłączaniu LKS różnica była spora, ale nie powalająca i kapcie nie spadały, to po przejściu z LKS na DAC Hegla jest dramat. Odbieram to jako zlewanie się dźwięków, brak rozdzielczości, brak kontroli nad tym co płynie do wzmacniacza i głośników. Na dobrze nagranych utworach to naprawdę słychać. Z jednej strony brak rozdzielczości, z drugiej brak homogeniczności dźwięku. To co proponuje przyzwoity już DAC np. właśnie LKS to jest różnica kilku poziomów. LKS podłączony pod wejście zbalansowane dawał poczucie kontroli nad dźwiękiem, wyrażania emocji zawartych w tembrze głosu, absolutną przejrzystość struktury i brzemienia instrumentów oraz niesamowitą muzykalność, taką, że noga tupała i się chciało słuchać. DAC H300 po prostu sobie gra, ale jest to ZDECYDOWANIE dużo słabszy element w tym pudełku, niż sekcja przedwzmacniacza i końcówki mocy. Da się go słuchać, po przyzwyczajeniu do słabszych torów audio można się nawet zachwycić, ale po pewnym osłuchaniu wychodzą braki. Natomiast wielką klasę pokazuje sam wzmacniacz z przedwzmacniaczem. Po raz kolejny się utwierdziłem, że H300 mi jeszcze długo pogra.

A DAC? - wrócę do LKSa, ze te pieniądze nic lepszego nie znajdę. Tak po prostu, nie wierzę, że jest lepiej grający DAC i lepiej wykonany za 4000zł.

Łatwo się przesiąść na lepsze, powrót jest boleśniejszy.

Edytowane przez bagnet

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.