Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat musiałem odłączyć LKSa (wreszcie idzie do zwrotu lub wymiany, bo dostałem obity) i wróciłem do DACa w H300. O ile przy podłączaniu LKS różnica była spora, ale nie powalająca i kapcie nie spadały, to po przejściu z LKS na DAC Hegla jest dramat. Odbieram to jako zlewanie się dźwięków, brak rozdzielczości, brak kontroli nad tym co płynie do wzmacniacza i głośników. Na dobrze nagranych utworach to naprawdę słychać. Z jednej strony brak rozdzielczości, z drugiej brak homogeniczności dźwięku.

Widzisz a jeszcze kilka postów wyżej chwaliłeś/broniłeś DAC-i z Hegla. U mnie po kilku dniach grania z DAC-ami ( pominę nazwy ale są poniżej 2tys za nowy) i po powrocie na H80 wrażenia jak u Ciebie... i dodam scena płaska jak deska

Edytowane przez krzysiek29

asio4all a po co ten program służy ? nigdy żadnych dodatkowych programów nie używałem tylko cmedia od hegla i zwykły foobar 2000 , po co miałby służyć ten program , w sensie w czym miałby udoskonalić polepszyć odtwarzanie z kompa ?

Panowie ratujcie. Zrobiłem jak radziliście:

Starą H-80 można było ponoć używać po przestawieniu zworek w środku wzmaka było to już omawiane w Klubie nawet koledzy wstawiali zdjęcia które zworki należy przestawić.

mozna przestawiajac zworke, sam taka zrobilem pisalem kiedys -na wyswietlaczu masz napis HT i poziom volume...

i nie działa. Co prawda pojawiła się opcja "Ht" w miejsce "An2" i głośność ustawiona jest na 85 (bez możliwości regulacji). Na tym koniec.

Podłączyłem kablem mojego NAD-a T748 na wyjściu Pre-out z wejściem An2 w Heglu. Poza tym mam połączone OPPO z Heglem analogiem i OPPO z NAD-em po HDMI. Od kiedy tak to wszystko połączyłem jest problem z przesyłem obrazu i dźwięku do TV. Nie wiem na którym etapie; OPPO-NAD czy może NAD-OPPO. Dodam, że muzę z OPPO po analogu na H80 słucham normalnie.

Wiem, że to wszystko brzmi zagmatwanie na max-a ale już sam nie wiem co mam zrobić a żona mi truje, że filmów nie może oglądać;-)

Z tego co widzę, to albo nie masz przesyłanego sygnału audio przez HDMI, albo Twój NAD nie pełni roli przetwornika DAC dla sygnałów HDMI. Może trzeba połąćzyć

OPPO - NAD wizja po HDMI

OPPO - NAD audio po COAX

NAD - Telewizor po HDMI

NAD pre out - Hegel HT in po analogu.

Może zadziała?

Lubię słuchać muzyki! :)

nie wiem co mam zrobić

Z tego co piszesz wszystko jest Ok połączone, ja bym sprawdził dobrze wszystkie połączenia HDMI spróbuj zmienić wejście HDMI IN w NAD z twojego opisu wynika, że Nad nie odbiera inie przesyła sygnału.

Line out we wszystkich wzmacniaczachach, oznaczają wyjście sygnalu, który wzmacniacz może przekazać dalej. Np. Na kolejny wzmacniacz, albo końcówkę mocy.

Planuję kupić Hegel Hd2, powiedz mi czy jest to dobry Dac? I czy sie opłaca go kupić za 500zl czy można regulować glosnosc w laptopie po jego podłączeniu.

Pozdrawiam

Powiem szczerze, że za swojego HD2 jakiś czas temu dałem 700zł i nie żałuje ani jednej złotówki, także 500zł to bardzo fajna cena i warto. Mało tego, ja u siebie używam go jako konwertera USB/SPDIF i różnica jest słyszalna a pierwsze co słychać to lepsze wypełnienie całego pasma. Pytałem ostatnio czy jest sens zostawiać w torze HD2 + HD10 przy integrze H80 i już znam odpowiedź, gdyż stałem się szczęśliwym posiadaczem H80. Po przełączeniu się z wbudowanego daca w H80 na HD2+HD10 odniosę się tu do wokali, muzyka gra i tu może ktoś mi ubliży ale zaryzykuje "lampowo". Pojawiło się delikatne ciepło dźwięk jest pełny radosny nie mogłem w to uwierzyć. Dodam, że tego samego dnia którego tego doświadczyłem słuchałem lampy Ayona za 8000zł modelu nie pamiętam, ale naprawdę uwierzcie mi że zestawienie HD2+HD10+H80 to według mnie 3 pasujące do siebie idealnie elementy. (w piątek nie mogłem przestać słuchać i tak się zeszło od 23:00 do 3:30 :).

Wracając jeszcze do tych wyjść LINE OUT, to jak dobrze rozumuje mógłbym nawet podpiąć suba ?

Czy hegel hd2 wysteruje końcówkę mocy bezpośrednio podłączona do niego, na wyjściu ma 1,25rms.

Wie ktoś ile Rms daje wyjście jack z laptopa? Teraz mam podłączona końcówkę bezpośrednio do lapka i laptop daję rade wysterowac końcówkę na 70% mocy co mi wystarcza.

Będzie rząd 1.5-2.0Vrms z karty w komputerze.

Udało się. Sprawa była niezmiernie prozaiczna i przyziemna - wina kabla HDMI. Coś nie stykało. Po wymianie kabla na inny wszystko działa, a i żona zadowolona:-)

Z tego co widzę, to albo nie masz przesyłanego sygnału audio przez HDMI, albo Twój NAD nie pełni roli przetwornika DAC dla sygnałów HDMI. Może trzeba połączyć.

OPPO - NAD wizja po HDMI

OPPO - NAD audio po COAX

NAD - Telewizor po HDMI

NAD pre out - Hegel HT in po analogu.

Może zadziała?

Mam tak podłączone a audio między OPPO - NAD też idzie po HDMI.

ps.

Dziękuję wszystkim za szybką odpowiedź i pomoc:-)

Edytowane przez m4ris

U mnie z HD2 poziom głosu w komputerze automatycznie ustawia się na maksa. Mogę stwierdzić, że ten DAC przenosi wszystkie dźwięki, nie ucina pasma. Cokolwiek by było w muzyce, to zostanie odtworzone. Dociążenie jest typowo tranzystorowe, ale trudno z tego robić zarzut takiemu urządzeniu. Przy tak małej obudowie podparcie nóżkami w 3 punktach (skądinąd bardzo słuszne) powoduje, że lepiej unikać bardzo sztywnych kabli. I bez tego to poruszające maleństwo... Nie testowałem HD2 z innymi DAC, więc jest to sprzęt nieporównywalny z niczym. Znaczy się taki dobry :-)

Jeszcze jedna ważna kwestia odnośnie HD2. Jest on zasilany tylko i wyłącznie z USB co powoduje niższy poziom głośności w stosunku do DAC'ów z zewnętrznym zasilaniem.

Na ucho jest to około 4-6dB. Tak jak napisał "Wuelem" pokazuje wszystko co zawiera dane nagranie.

Pamiętam, jak chyba jakieś 4 lata temu, byłem w Audio Stylu na prezentacji Hegla H300, był tam też sam Anders Ertzeid (ten od Hegla) którą to oczywiście prowadził. System składał się z kolumn; Triangle Magellan, cena chyba ok. 68000zł, DACa HD20, laptop Mac (grało z plików) H300 był porównywany z H200. H300 zagrał dzwiękiem trochę jaśniejszym, wysokie tony były bardziej dobitne, w H200 łagodniejsze, ale i też jakoś nie odstawały od H300 względem podawanych informacji. H300 miał też minimalnie bardziej zwarty bas, ale samo jego zejście jak i siła, była taka jak w H200. W moim odczuciu h200 miał lepszą średnice, pełniejszą bardziej organiczną, zresztą wpisana w cały dzwięk H200. H300 miał za to minimalnie bardziej sugestywną przestrzeń, oraz więcej powietrza między instrumentami. Dynamika obydwu wzmacniaczy była taka sama. Mi wtedy osobiście jednak H200 bardziej przypadł do gustu, ale obydwa wzmacniacze są doskonałe i ostateczny szlif będzie zależał od urządzeń towarzyszących.

Pamiętam jak byłem w katowickim Audiostylu i do systemu podpięty był Hegel H200. Słuchałem z 10-15 minut. Potem podszedłem "od tyłu" aby zobaczyć czy system jest prawidłowo podpięty. Nie mogłem uwierzyć, że coś co ma taką prasę gra jak kupa. To była masakra. Zresztą jedynym wzmacniaczem tej "zacnej" firmy, który grał jako tako ( oczywiście biorąc pod uwagę relację cena/jakość) był Hegel H70.

Edytowane przez 22grudzen

Pamiętam jak byłem w katowickim Audiostylu i do systemu podpięty był Hegel H200. Słuchałem z 10-15 minut. Potem podszedłem "od tyłu" aby zobaczyć czy system jest prawidłowo podpięty. Nie mogłem uwierzyć, że coś co ma taką prasę gra jak kupa. To była masakra. Zresztą jedynym wzmacniaczem tej "zacnej" firmy, który grał jako tako ( oczywiście biorąc pod uwagę relację cena/jakość) był Hegel H70.

No i dobrze. Ile wzmacniaczy, tyle opinii na ich temat, jedni opluwają, inni pieją z zachwytu, każdy słyszy swoje i nie ma się co podniecać. Ważne, aby każdy kupił co mu pasuje i był w miarę zadowolony, biorąc pod uwagę swoje możliwości finansowe. A opinie mają to do siebie, że bywają czasem skrajnie różne, jak i ludzie którzy je wystawiają i nie ma co sobie skakać do gardła jak doberman. Pozdrawiam.

22 grudzień co było podpięte do czego, jakie było źródło, jakie kable, H200 gorszy od H70? .

Naprawdę słuchałeś całe 10-15min. ???? .

Jeśli jest to prawda to twoja wypowiedź dużo wnosi do dyskusji a co za tym idzie dla szerszego grona fanów dobrego audio staje się bardzo pomocna .

Mam w Domu wzmaczniacz roksan Caspian gra przyjemnie opisywany jest często jako lampowy tranzystor nie zmienia to faktu że także słyszałem go grającego w zestawie jak kupa gów.... ostro , bez basu i chaotycznie , nie zmienia to jednak faktu że ten wzmaczniacz tak nie gra tylko tak dobrano cały system mało tego mi wykrzywiało twarz a kupującemu się podobało .

Napisz w jakim zestawieniu H 200 nie pokazał swoich możliwości a będzie to stanowiło wartość i z naukę dla innych z czym tego pieca nie zestawiać . Nigdy nie gra jeden element tylko cały system .

Poza tym wraz z doświadczeniem opisujemy konkrety dotyczące dynamiki , barwy itd bo ludzie mają różne oczekiwania i jak pisałem Ci wyżej dla jednych koopa dla innych miód .

Edytowane przez jacm

Hegel H200 ani H300 nie grają dobrze z Magnepanami. Kompletnie brakuje wypełnienia ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

No i dobrze. Ile wzmacniaczy, tyle opinii na ich temat, jedni opluwają, inni pieją z zachwytu, każdy słyszy swoje i nie ma się co podniecać. Ważne, aby każdy kupił co mu pasuje i był w miarę zadowolony, biorąc pod uwagę swoje możliwości finansowe. A opinie mają to do siebie, że bywają czasem skrajnie różne, jak i ludzie którzy je wystawiają i nie ma co sobie skakać do gardła jak doberman. Pozdrawiam.

Drogi Mariuszu, co do pierwszej części Twojej wypowiedzi...zgadzam się absolutnie. To jest sedno tak naprawdę.

Co do drugiej...raczej jestem jak baranek. Dobermanem chciałbym być od czasu do czsu, ale nie potrafię :-)

22 grudzień co było podpięte do czego, jakie było źródło, jakie kable, H200 gorszy od H70? .

Naprawdę słuchałeś całe 10-15min. ???? .

Jeśli jest to prawda to twoja wypowiedź dużo wnosi do dyskusji a co za tym idzie dla szerszego grona fanów dobrego audio staje się bardzo pomocna .

MadMaxx, nie wiem czy znasz Audiostyl, ale czy ktoś kto zna widział tam kiedyś podpięte tanie elementy?

Zawsze całość stanowi zestaw za pierdylion złotych, a ew. jak przychodzi Klient i chce posłuchać wzmacniacza, czy źródła to wstawia się w tor interesujący go element. Pomijam już warunki akustyczne, które (używając przenośni) są jak komora aerodynamiczna do testowania najnowszych bolidów. Później w domu wszystko jakoś gra inaczej. Zresztą odsłuchy w salonie "audio" to generalnie temat na inną dyskusję. Podsumowując, nie ma mowy o źle dobranych elementach.

Może ja po prostu słuchałem już dość dużo...a może to absolutnie nie moja estetyka.

Podsumowując, nie ma mowy o źle dobranych elementach.

To żart prawda czy poważnie mówisz ?

Zawsze całość stanowi zestaw za pierdylion złotych

Cena jeszcze nigdy nie zagrała to raczej własnie przykład że za grubą kasę da się też osiągnąć spektakularnie słaby dźwięk z bardzo dobrze grających elementów tylko poprzez ich złe zestawienie .

Biegałem kiedyś po salonach audio razem z kumplami już nam przeszło z 2 powodów nienaturalne warunki odsłuchu ( zawsze lepiej w domu ) i drugi ponad połowa zestawionych klocków miała podstawowe wady soniczne , brak basu lub dudniący niekontrolowany bas , średnica nienaturalna , wysokie tony zapiaszczone a już przegięciem było jak zamiast cykania blach słychac było dzwięk jak z pompki podczas pompowania koła do roweru psyt psyt . I ten sprzęt tez kosztował niemało co z tego jak go źle zestawiono . Świetny wzmak Creeka też słyszałem jak się wyłożył na kolumnach których zwyczajnie nie napędził . Nie wiem jak teraz ale pare lat temu w salonach audio bywało różnie z wiedzą i słuchem sprzedawców .

może to absolutnie nie moja estetyka

Z tym się można zgodzić są różne wymagania i gusta a o tych się nie dyskutuje .

Jednakowoż pozwolisz że skoro jak piszesz jesteś osłuchany napisz proszę jaką sygnaturę dźwięku ma Hegel poprosiłeś o zmianę wzmacniacza w systemie żeby sprawdzić że to jego wina a nie np źle dobranych do niego kolumn ?

Gdy jeszcze testowałem sprzęty po salonach wymieniłem każdy element przynajmniej na 3 inne w tym na jeden który bardzo dobrze znałem żeby mieć punkt odniesienia .

Edytowane przez jacm

Jacm, to była PREZENTACJA HEGLA. Nie podpięty przypadkowo do elementów przypadkowych.

Co jak co, ale sprzedawcy w Audiostylu to doświadczeni i osłuchani ludzie, a więc prezentując Hegla zestawili go z odpowiednimi komponentami.

Inna sprawa drogi Jacm, to kwestia rzetelności sprzedawców. Nie ukrywajmy, że wielu (szczególnie mało osłuchanym osobom) sprzedadzą to co chcą sprzedać...

Jednakże odchodzimy od sedna.

Kilka postów wcześniej napisałem o swoich własnych odczuciach tegoż sprzętu.

Jednakże odchodzimy od sedna.

Kilka postów wcześniej napisałem o swoich własnych odczuciach tegoż sprzętu.

Wybacz stary ale to nie jest blog pt co lubi Pan Kowalski Kaziu .

Twoje odczucia nic nie wnoszą póki nie opiszesz konkretnie czego oczekujesz od dźwięku , jaki lubisz a jaki nie i czego Ci zabrakło w zestawieniu . Bez porównania i punktu odniesienia to jałowa rozmowa .

Póki co napisałeś że jakiś zestaw ( nie wiemy jaki ) nie spodobał Ci się ale dalej nie wiemy nawet jak on grał :)

Jednym z moich ulubionych kolumn są Avantgarde Acoustic chodzę często na ich prezentacje , te kolumny grają bardzo szybkim dzwiękiem , analitycznym a przy tym mają fajną ciepłą barwę potrafią ostro zagrać na górze i podbarwiają dzwięk co ja osobiście akceptuję a za co inni mieszają te kolumny z błotem , podbarwienia i góra nie każdemu musi się podobać .

Byłem przynajmniej na 7 ich prezentacjach firmowych znam te kolumny wiem jak grają na 4 z tych prezentacji bosko na 3 z nich pooorażkaaaaaa ( DLA MOJEGO GUSTU DLA INNYCH REWELACJA ) dlaczego ? bo grało to tak : bardzo szczupły suchy dzwięk i winowajcą był sprzęt Accuphase nie zmienia to faktu że to nie wina kolumn była a zestawienia pod gust wystawcy mało tego ja nie cierpię za tą suchotę Accuphase z Avantgarden a inni ją cenią ja wolę z lampą Ayona a inni nie lubią tego zestawienia bo jest lampowy dzwięk pogrubiony .

Hegla zestawiają często z kolumnami Amphion mam ich model Xenon gra przejrzyście analitycznie ale z ładną barwą na średnicy i świetnie kontrolowanym basem .

Zestawiają często na prezentacjach HEgla z modelami Amhion Argon i też mi się ten dzwięk nie podoba za analitycznie i szczupło za dużo w tym wyższej średnicy i góry brak dociążenia w dolnym paśmie i barwy naturalnej i przyjemnej dla ucha . Ale innym ludziom bardzo się taki dzwięk podoba np mojemu ciotecznemu bratu .

Fajnie że można z tego samego wzmacniacza Hegla wyciągnąć tak odmienne brzmienie to jest właśnie jego zaleta , każdy może znaleźć coś dla siebie a to dzięki temu że jest dość przejrzysty i sam mało wnosi ostateczny dzwięk zależy od reszty toru nie od niego .

Jak większość ludzi mówi o danym sprzęcie dokładnie to samo to znaczy że ma swoją sygnaturę i narzuca brzmienie w systemie z takich klocków osiągniemy tylko jeden rodzaj dzwięku , Jak ludzie mają skrajne i odmienne opinie co dobrzmienia tego samego klocka w różnych zestawieniach oznacza to że jest na tyle przejrzysty żeby nie narzucać własnego brzmienia a jedynie wzmacniać co podaje reszta toru , a to potrafią już wybitne urządzenia dzięki takim możemy dostosować dzwięk łatwiej do swoich oczekiwań . Mając przezroczysty cd , wzmak wystarczy zmienić kolumy majac 3 urządzenia o własnym charakterze żeby zmienić dostosować dzwięk trzeba ju zmienić wszystkie 3 na inne .

Z perspektywy lat powiem że gust się zmienia słyszymy też inaczej wraz z wiekiem gorzej słyszymy skraje pasm niskie i wysokie tony także uniwersalne klocki dłużej u nas pograją bo można łatwiej dopasować dźwięk , mniej także zmiennych w systemie co ułatwia dobór i trafienie w nasz gust .

Odnośnie odsłuchów w salonach zawsze warto porozmawiać z obsługą powiedzieć jaki dźwięk lubimy a jaki nam się nie podoba , podczas odsłuchów często zmieniać wzmacniacze kolumny , kable , kiedyś Pan na moje obiekcje zmienił w całym zestawie tylko interconekt i opadła nam trzem wówczas słuchającym szczęka to była najbardziej spektakularna zmiana i trafiająca w nasze gusta 1 elementu toru IC który diametralnie zmienił dźwięk .. Na podstawie tego odsłuchu zakupiłem wtedy Caspiana .

Jacek

Edytowane przez jacm

Wybacz stary ale to nie jest blog pt co lubi Pan Kowalski Kaziu .

a czemu nie?

ja nie cierpię za tą suchotę Accuphase z Avantgarden

Accu z AA - suchy dźwięk...oj to dużo nas jednak różni :-)

kiedyś Pan na moje obiekcje zmienił w całym zestawie tylko interconekt i opadła nam trzem wówczas słuchającym szczęka

i wszystko jasne...a potem wstawił zaślepki do wolnych gniazd RCA i obok szczęki pojawiły się sznurówki z butów...

22grudzień to ja napiszę prościej. Napisanie w wątku klubu Hegla, że H200 to kiepski wzmacniacz, bo słuchany 10min z "niewiadomoczym" zagrał kiepsko, to tak trochę strzał w stopę. Tu są posiadacze Hegla i albo masz poważne argumenty, albo jesteś odbierany jak troll. Bez urazy, tak to wygląda.

Edytowane przez bagnet

Lubię słuchać muzyki! :)

a czemu nie?

Bo to mało interesujące dla innych zwykłe zaśmiecanie wątku tak jak określono to wyżej zwykły trolling .

Sam sobie odpowiedź co mamy zrobić z Twoim zdaniem ,, nie podoba mi się ten wzmacniacz " , kogo to obchodzi poza Tobą ?

Nas na pewno nie , chyba że rozwiniesz co z czym i jak grało wówczas to będzie miało jakąś wartość . Zacznij pisać konkrety jakby zrobił to człowiek osłuchany a nie zdawkowe nie podoba mi się nowicjusza .

Mi nie podoba się 90 % sprzętu audio i nie wchodzę na 1000 wątków o tych sprzętach pisząc nie podoba mi się , strata czasu dla mnie , wolę pisać o tym co lubię co mi się podoba i wymieniać poglądy z ludźmi o podobnym guście żeby wycisnąć z tego sprzętu mój dźwięk a nie informować innych że sprzęt który mają mi się nie podoba życia by zabrakło żeby wszystkich poinformować :) . To akurat wiemy że jeden woli blondynki inny brunetki .

Edytowane przez jacm

tak tak ktoś sobie napisał że h70 gra lepiej od h200 hmm i sensacja wielka ,jak by to z 7 osób potwierdziło to może bym sie zastanawiał , może na pudelka sie przeniesiemy:) , przyczyn jakiegoś tam kulawego odsłuchu może być milion, a i pewnie firma hegel też sobie taki myk zrobiła a co tam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.