Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym dołączyć do klubu, co sądzicie o tej aukcji, ile jest warty ten H200 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=6172802329

5600zł do końca 6 dni licytuje 7 osób, jak się to ma do oferty

http://olx.pl/oferta/wzmacniacz-hegel-h200-stan-sklepowy-CID99-IDfaWzP.html#29da17a3b6 gdzie cena 5700zł. Myślę, że skończy się powyżej 6000zł. Też myślę o tym modelu.

Mam pytanie w sumie 2. Obecnie posiadam Primare I22. Czy na Heglu jest tak samo, że niektóre płyty brzmią lepiej niż inne. Chodzi mi np "Kult Unplugged" i "Nalepa 60 urodziny" brzmią bajecznie inne też świetne nagrania np. Brothers in arm czy PINK Floyd "Delicate by thunder" już tak nie wymiatają choć też jest dobrze, jednakże różnica jest słyszalna wyraźnie. Pytanie nr 2 dotyczy odtwarzaczy CD obecnie ma stare DVD kupione za 200zł i Yamahe cd-s700, która kosztuje prawie 2tyś i choć staram się już od 2 miesięcy nie mogę zauważyć różnicy. Śmiem twierdzić, że tej różnicy niema. Czy aby dostrzec różnicę wyraźną między CD trzeba przeskoczyć jeszcze wyżej tzn na cd z zakresu 3, 4tyś zł czy jeszcze wyżej? Dodam, że moje IC to jeden kanał-najtańszy kabel RCA za 10zł i drugi ok 30zł. Proszę o opinię

P.S.

Nie piszę w klubie Primare bo tam martwa cisza.

Edytowane przez adams84

Różnica nagrań jest słyszalna na każdym sprzęcie nawet na bardzo budżetowym nad-zie jednak pewnych nagrań wręcz nie da się słuchać brzmią źke .Na H300 także słychać wyraźnie różnicowabie z tym że słabe nagrania wyciąga świetnie za uszy że nadają się do słuchania z satysfakcją .Co do cedeka w tej chwili można mieć znakomite używki w niedużych pieniądzach i na pewno usłyszysz różnicę in plus jednak przydałby się dobry kabelek .

Jednak regóły nie ma czasem zdażają się wyjątki że najlepiej brzmi system na tych najtańszych kabelkach trzeba zmieniać próbować porównywać i słuchać .

Różnica nagrań jest słyszalna na każdym sprzęcie nawet na bardzo budżetowym nad-zie jednak pewnych nagrań wręcz nie da się słuchać brzmią źke .Na H300 także słychać wyraźnie różnicowabie z tym że słabe nagrania wyciąga świetnie za uszy że nadają się do słuchania z satysfakcją .Co do cedeka w tej chwili można mieć znakomite używki w niedużych pieniądzach i na pewno usłyszysz różnicę in plus jednak przydałby się dobry kabelek .

Jednak regóły nie ma czasem zdażają się wyjątki że najlepiej brzmi system na tych najtańszych kabelkach trzeba zmieniać próbować porównywać i słuchać .

tylko jak ja będę wyglądał jak przyjadę na odsłuch I22, I32, Hegel H160, H80, i wyciągnę badziewny kabelek za 10zł :)

CD słuchałem już kilka ale wszystkie w cenie ok 1000-2000zł. Ta Yamaha którą mam to chwalony dobry CD tylko, że jakoś tej różnicy nie słychać. Oczywiście różnica jest. DVD działa głośno, mechanizm również, ale brzmienie jakoś ciężko usłyszeć różnicę.

Generalnie naczytałem się w tym Waszym klubie i teraz chodzą mi po głowie te Hegle. W przyszłym tygodniu się wybiorę do Korisa w Poznaniu. Posłucham, porównam i ośmieszę się przy okazji z IC :) Pozdrawiam

Edytowane przez adams84

Kolego zmień na dzień dobry kabel który ogranicza możliwości aby usłyszeć coś" więcej, ja ze swojej strony polecam kable Cardas .

Kiedyś porównywałem w brzmieniu dvd i cd, różnica była, często kolosalna (na korzyść cd oczywiście) ale jak wspomniałem musisz wymienić kabel RCA i pewnie też te do kolumn .

tylko jak ja będę wyglądał jak przyjadę na odsłuch I22, I32, Hegel H160, H80, i wyciągnę badziewny kabelek za 10zł :)

CD słuchałem już kilka ale wszystkie w cenie ok 1000-2000zł. Ta Yamaha którą mam to chwalony dobry CD tylko, że jakoś tej różnicy nie słychać. Oczywiście różnica jest. DVD działa głośno, mechanizm również, ale brzmienie jakoś ciężko usłyszeć różnicę.

Generalnie naczytałem się w tym Waszym klubie i teraz chodzą mi po głowie te Hegle. W przyszłym tygodniu się wybiorę do Korisa w Poznaniu. Posłucham, porównam i ośmieszę się przy okazji z IC :) Pozdrawiam

Chcesz kupić cd nowe czy używane ?

Co do hegla to zastosowali znany wszystkim patent mianowicie mają odpowiednio dopasowaną moc wyjściową z cd z mocą we wzmaku dzięki czemu niwelują do minimum wpływ kabli na brzmienie . Wówczas kable aż tak wiele nie zmieniają . Ponadto cedeki Hegla mają fajne brzmienie dużo wspólnego z analogiem . Także polecam komplet i połączenie wcale nie jakimś strasznie drogim kablem XLR różnica jest na korzyść od RCA taka że na XLR jest szersza i głębsza scena .

Na odsłuchach podepną Ci napewno inny kabelek :)

Nie wiem jak u Ciebie z akustyką bo to bardzo ważna sprawa . W poprawnej akustyce szybko zrezygnujesz ze słuchania na DVD , słyszałem osobiście jak w pustym pomieszczeniu z dudniącą akustyką DVD grało przyjemniej od cedeka za 7 000 zł a to dlatego że wycinało bas i górę i nie miało co dudnić , jednak nawet od poprawnego dzwięku to było wciąć baaaaaardzo daleko .

Z ta akustyka to prawda , ma ogromny wplyw na to co uslyszymy niestety nie kazdy ma warunki aby odpowiednio przygotowac pomieszczenie . W wiekszosci przypadkow to duze kompromisy , niekiedy naprawde drogi zestaw w zlych warunkach poprostu nie ma szans zagrac . W starciu dvd i cd w wiekszosci przypadkow cd okazuje sie lepsze , ja sam poszukuje jakiegos zrodla na celowniku do odsluchu Yamaha CD S2100 i Primare BD32 MK2 . Komplety Hegla wzma i cd czesto sa polecane i rekomendowane .

Przecież inwestycja w kabel 700 zł to nie majątek. Ja polecam "budżetowego" Chord Chameleon Silver Plus XLR. Do Hegla bardzo pasuje choć jest tani.

Miałem kabel Chord Chameleon VEE 3 grało to dobrze ale po przesiadce na Cardas Croslink odczułem wyraźną poprawę dźwięku .

Croslink to podstawowy model Cardas z Heglem tworzą dobrą synergię a z drugiej ręki jest dostępny za rozsądne pieniądze .

Przecież inwestycja w kabel 700 zł to nie majątek.Ja polecam "budżetowego" Chord Chameleon Silver Plus XLR. Do Hegla bardzo pasuje choć jest tani.

700zł za poł metra drutu to nie majątek? Przy moich priorytetach życiowych to majątek ba i nawet jakbym wczoraj wygrał te 60mln nadal kawałek druta za 700 bylby majątkiem. Zawsze w tym miejscu zastanawiam się ile kosztuje producenta wyprodukowanie danego urządzenia. H360 22tyś zł dlaczego by nie zrobić 60 albo 120tys to dopiero by grało, a tak 22tyś co jest

Będę w sklepie posłucham czy warto wydawać tylke forsy na kabelek rca.

I bardzo dobrze napisałeś. Posłuchaj i sam oceń czy warto inwestować w kabelek. Ważne abyś udał się do sklepu z ulubioną płytą i ten sam utwór posłuchał na swoim kabelku i tym "drogim" ze sklepu.

Adams kiedyś myślałem podobnie, było tak dopóki sam na własnej skórze nie przekonałem jak duży wpływ na granie mają takie czy inne kable .

Sugeruję wypożyczenie kabla do spokojnej analizy w warunkach domowych .

Ja dodam parę slow o kabelkach. Nie zapomnę jak jeszcze kilka lata temu nie wydal bym 100 zl na kabel. Na dzień dzisiejszy moje okablowanie wymadlam tyle co na sam sprzęt. I nie żałuje ani grosza :). Pewenie będzie teraz odzew ze nie do końca to bylo rozsądne (opinia mojej zony)...co... To co odpowiednie kable potrafią zrobić ze sprzętem to jest niewiarygodne.

Na koniec tylko drobna rada nigdy nie testuj kabla na który cie nie stać. Prawdopodobnie usłyszysz wyraźną różnicę i później juz ciężko sluicha się muzyki :(. Doświadczyłem to samemu zTellurium Q Graphite i black.Wydawalo mi sie ze TQ black byl idealny hmm... Inny świat niestety tez inne pieniądze. Pozdrawiam

Swoja droga własnie dokupiłem Do swojego h80 odtwarzacz CDP2A (ex demo w Uk za 4000zl ). Czy ktos wie ile w Polsce za ten cd trzeba zapłacić? Ciekaw jestem jak wypadnie w zestawie zastępując Audiolaba 8200. Pozdrawiam Kolegow

A jak oceniasz HD10 vs DAC wbudowany w H80?

HD 10 + HD2 jako filtr kładzie pod każdym względem daca z H80, no może rozdzielczość delikatnie ma słabszą, ale odczuwa się to tylko przełączając szybko dacki.

Dźwięk na HD10 względem konkurenta jest trójwymiarowy, bardziej muzykalny i wieloplanowy.

Jak to jest z wyjściami z HD12. Mamy do dyspozycji XLR i RCA. Jak mam podłączony wzmacniacz na XLR to mam wolne RCA i chciałem podłączyć po nie wzmacniacz słuchawkowy do moich Beyerdynamic T90. Można tak dwa wzmacniacze pod tego DAC podłączyć czy nie bardzo?

Tak btw to podłączyłem HD12 z H80 kabelkami AZ Matrix Reference II (XLR) i jest super - polecam posłuchać :-)

Edytowane przez DelphiX

Byłem dziś w sklepie. Słuchałem h160 i dla porównania i22 wszystko napędzało Primare cd22. Hegel gra cieplej, primare bardzo analitycznie, nie wiem jak to opisać ale posilę się przykładem mojej gitary. Hegel grał jak dobra Yamaszka LL16 miał tak jakby więcej harmonicznych chyba można to nazwać ładniejszą barwą, lub lepszą rozdzielczością. Hegel na żywo wygląda przy Primare jak tania zabawka. Szczerze to myślałem, że na żywo będzie ładniejszy i jeszcze ten wyświetlacz. Wszystko to grało na Dali Zensor, które okazały się neutralne. U mnie w domu Primare gra z Taga Coral F-80, które dziś przekonałem się, że należą do kolumn ciepłych, a co za tym idzie świetnie nadają się do analitycznego wzmacniacza plus mają jednak świetny bas(człowiek musi się jednak osłuchać aby zrozumieć co lubi). Jeśli chodzi Panowie o interkonekt zrobiłem sobie dziś własny na kablu Canare Starquad i wydaje mi się że jest lepiej ale o tym później. Jutro podjadę do sklepu i wezmę jakiś porządny IC dla porównania z moim DIY i tym tanim, który miałem do tej pory. Dziś zrozumiałem, że to co mam to już naprawdę dobru sprzęt i fajne połączenie kolumny ze wzmacniaczem. Hegel lepszy wzmacniacz ale cena... uniemożliwi mi jego zakup chociaż taki używany H80 za rok może....

Pozdrawiam Heglowców

Primarowiec :)

Edytowane przez adams84

Ktory to model dali zensor byl taki neutralny...? Lubie zensory, zeby nie ich bas bylyby swietnymi, niedrogimi kolumnami ale pisac, ze sa neutralne??? Do neutralnosci im baaardzo daleko.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Ktory to model dali zensor byl taki neutralny...? Lubie zensory, zeby nie ich bas bylyby swietnymi, niedrogimi kolumnami ale pisac, ze sa neutralne??? Do neutralnosci im baaardzo daleko.

może popłynąłem z neutralnymi. Grają głównie średnicą i wysokimi basu brakowało zarówna na Hegel jak i Primare. Zensor 7

Mam proste pytanie i proszę o szybką odpowiedź:

Czy hegel 100 nadaje się do muzyki klasycznej + jazz (kolumny to AP Tempo 6) ?

pytam, ponieważ mieszkam na zadupiu i nie mam możliwości sprawdzenia na słuch.

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Koledzy... jakie kable polecacie do Hegla H100, które wygładzą górę?

Góra jest natarczywa przy głośniejszym słuchaniu.

Nie szukam drogich, ale jestem ciekaw co wytypujecie co dobrze zagra nie ucinając zalet H100, a dodając za to gładkość...

Edytowane przez marcin1987

Koledzy... jakie kable polecacie do Hegla H100, które wygładzą górę?

Góra jest natarczywa przy głośniejszym słuchaniu.

Nie szukam drogich, ale jestem ciekaw co wytypujecie co dobrze zagra nie ucinając zalet H100, a dodając za to gładkość...

Wypożycz Albedo Monolith :)

To może wina akustyki. Kablami wszystkiego sie nie naprawi. Jeszcze zapytam jakie masz kolumny?

Wiesz miałem u siebie kiedyś H100, który w mojej konfiguracji nie prezentował absolutnie nic z ostrości na górze więc jestem zdania, że to wina wzmacniacza.

Aż nie chce mi się wierzyć, że nie ma kabli (w rozsądnych cenach), które wygładzą tą przypadłość hegla.

Ja mam kolumny KEF Q5 stary model, ale ostrości to one nie mają.

Po prostu w wokalu od pewnego poziomu głośności 55-60.. zaczyna się więcej natarczywości niż plastyczności, przyjemności ...

Nie jest to coś czego nie da sie słuchać na upartego, ale też nie jest to nic dobrego :)

Edytowane przez marcin1987

Znam kogos kto moze by sprzedal Acoustic Zen Matrix Reference 2 wersje na RCA. Jesli jeszcze nie miales tego kabla w systemie to warto sprobowac. U mnie z H100 nie bylo zadnych ostrosci z tym interkonektem.

Znam kogos kto moze by sprzedal Acoustic Zen Matrix Reference 2 wersje na RCA. Jesli jeszcze nie miales tego kabla w systemie to warto sprobowac. U mnie z H100 nie bylo zadnych ostrosci z tym interkonektem.

Nie używam interkonektów bo jadę prosto z wbudowanego DACa...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.