Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza się większości ludziom wystarcza do słuchania średnica , nawet nie mówię tu o miłośnikach dźwięku .

Stachu na większości koncertów muzyki poważnej słyszałem kontrabas i bębny lubię też usłyszeć w domu ich barwę i strukturę z jakiegoś powodu te instrumenty stoją na scenie moim zdaniem mają zaakcentować rytm i potęgę tam gdzie potrzeba tego w muzyce . Można też pozbawić się zalet tych instrumentów i po prostu usłyszeć że jest taki instrument w tle a właściwie jego namiastka pytanie czy muzyka na tym nie traci jest retoryczne .

Stachu trochę tego przesłuchałem i moja opinia jest taka że dac to obecnie produkt znakomity do wykorzystania tego co już jest w CD dostępne od dawna ( w końcu cd to nic innego jak napęd i dac w jednym ) tylko pod przykrywką wygody daje się bardzo słabą jakość w tanich i średnich produktach oraz daje się dobrą jakość ale tylko w topowych konstrukcjach .

Także mnie zniechęca ucho i fakt że cena mocno odstaje od jakości w tych urządzeniach, nic nie poradzę że cedek za kilkukrotnie niższą kwotę oferuje dzwięk lepszy od sporo droższego dac .

Pokaż cytowany tekst

Witam serdecznie,

zgłaszam się do klubu z H160, ESA NEO 3 SE, Albedo Blue, Tomanek DC. Pierwszy był Hegel, który przez blisko rok grał z blisko 20 letnimi kolumnami ALR. Przez rok objeżdżałem i słuchałem ile tylko się da. Finalnie ESY wylądowały u mnie miesiąc temu i od tego czasu staram się nacieszyć zestawem. Teraz, choć do doskonałości akustycznej pomieszczeń w domu wiele brakuje, to wiem, że gra to wspaniale. W miarę postępów będę chciał podzielić się dodatkowymi spostrzeżeniami, trochę krytycznymi ale bardziej entuzjastycznymi których kilku się już dorobiłem. Póki co przesiadłem się na obecny zestaw z 20 letniego Denona, z którego byłem zadowolony. Jednak po przeprowadzce stanął on w miejscu o pow. 66 m.kw. i sprzęt zniknął. Pomyślałem - więcej mocy, i tak zaczęły się poszukiwania. Długo by na ten temat pisać, wybór padł na H160 i to nie pod wpływem pochlebnych recenzji czy opinii ale po posłuchaniu go wraz z RLS Nereida. Po prostu cudo, tyle że Nereidy jeszcze bardziej by w tym salonie zniknęły. Zatem coś większego w określonym budżecie (15kPLN) były odsłuchy z Dynaudio Excite 38, KEF R700 i R900, RLS Umbriel, B&W CM10 i wiele używek. Sporządzane na gorąco notatki zawsze studziły wybory podejmowane na gorąco. ESĘ pamietam jeszcze z lat 90-tych i opinie o modelach Ostinato i Continuum. Były to bardzo dobre opinie. Chciałem gdzieś ich posłuchać i w zasadzie byłem zdecydowany na Dynaudio bo brzmiały bardzo dobrze ale jak posłuchałem ES to było to. W tej chwili odkrywam stare płyty na nowo i jak tylko mi czas pozwala to spędzam całe godziny, delektując się dźwiękiem. Pierwsze, co zrobiłem to przeniosłem cały sprzęt do osobnego pomieszczenia o pow. 26 m. kw. i teraz to się dzieje. Pierwsza wyprowadziła się kuna z poddasza. Póki co, jest ono jeszcze bardzo ubogo wyposażone w sensie akustycznym, co nie sprzyja wykorzystaniu pełni możliwości sprzętu ale docelowo i to za niedługo się ten stan zmieni. Zamierzam także uzupełnić sprzęt o źródło i kable, w czym mam nadzieję pomożecie.

Pozdrawiam wszystkich

• 2 tygodnie później...

Poszukuję oryginalnego kabla od H160, H200, H300 itp. chodzi o to, żeby przekrój żył był 3x1,5mm2.

Czy ktoś z forumowiczów posiada taki kabel i chciałby mi go sprzedać ???

Mogę zrobić przelew i podesłać swojego kuriera.

Jakoś tak ucichło więc może podrzucę coś do gorącej dyskusji raz jeszcze:

Otóż temat będzie dotyczył użytkowników DAC'ów HD11, HD20 i po części HD25.

Chodzi mi o porównanie dźwięku pomiędzy wejściami COAX1 a COAX2 tych dwóch urządzeń;

Co różni te wejścia ? otóż w przypadku tych dwóch DAC'ów wejście COAX1 jest sprzężony transformatorem ( Pulse PE-65615NL ) a COAX2 kondensatorem…

Co to znaczy ? otóż transformator teoretycznie powinien zapewnić lepszą jakość dźwięku mi.in ponieważ zapewnia lepsze dopasowanie i separuje gawalniczo masę sygnału ale z drugiej strony zawęża pasmo przenoszenia itd…

Słowem: czy ktoś robił już takowe testy i jakie są jego odczucia ?

Z góry dziękuje za wpisy na temat.

Przypominam się z powyższą prośbą; czy ktoś wykonał/czy mógłby wykonać takowy test ? byłbym wdzięczny.

dziękuje, Adam.

Szukam kontaktów w Elblągu i okolicach !

Doradźcie coś, bo mnie chcą zjeść za lubienie H80 w innym dziale ;/

Nie daj sie-lubisz i tyle.Ja niedawno bardzo zagustowalem w Heglu i gdzies mam opinie niektorych malkontentow.serwus

Tak jak kolega poniżej napisał ważne że Ci się podoba i koniec .....pojeździj, posłuchaj masz parę propo i ...

tego udanego strzału :)

http://www.lydogbilde.no/nyheter/hi-fi/hegels-siste-cd-spiller-noensinne

odtwarzacz CD Hegel Mohican - chwala sie, ze jakosc dzwieku ma byc lepsza od DACa HD30...

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

Nie przejmuj się. Ja np. jestem zachwycony tym jak mój H80 zgrał się z Tempo VI i zawsze będę tego chwalił i bronił. Co do twojego pytania to podobno właśnie poleca się połączenie Hegla z Amphionem.

Dla mnie z kolei połączenie H200 z amphionem 3 było trochę za "lekkie". Niby wszystko się zgadzało ale mięska brakowało. Nie znam h80 ale po półtora roku z h200 jak dla mnie ten wzmacniacz potrzebuje kolumn po cieplejszej stronie mocy.

Dla mnie z kolei połączenie H200 z amphionem 3 było trochę za "lekkie". Niby wszystko się zgadzało ale mięska brakowało. Nie znam h80 ale po półtora roku z h200 jak dla mnie ten wzmacniacz potrzebuje kolumn po cieplejszej stronie mocy.

Też celebruję 1,5 roku z h200; tak ...najlepiej gra z głośnikami szlachetnie eksponującymi średnicę, nawet kable mam po cieplejszej stronie .. i tak zostanie. Efekt bardzo się spodobał koledze, który słucha lamp. Warto też wzmacniaczowi dobrać platformę anty-wib ... postawiony byle gdzie może nie zagrać nawet poprawnie, zwłaszcza na niższych poziomach głośności.

Edytowane przez macson

Też celebruję 1,5 roku z h200; tak ...najlepiej gra z głośnikami szlachetnie eksponującymi średnicę, nawet kable mam po cieplejszej stronie .. i tak zostanie. Efekt bardzo się spodobał koledze, który słucha lamp. Warto też wzmacniaczowi dobrać platformę anty-wib ... postawiony byle gdzie może nie zagrać nawet poprawnie, zwłaszcza na niższych poziomach głośności.

Witam, jakie podstawy pod Hegla proponujesz? Obecnie gram na H100 i jestem bardzo zadowolony. Zamówiłem stolik antywibracyjny z firmy Rogoz. Podobno na takich podstawach/stolikach to inna bajka i jak się raz spróbuje to nie wraca się do zwykłych szaf/półek itd. Miał ktoś do czynienia?

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

Panowie, słuchałem H80 z Xavian Perla i było bajecznie.

(Wg mnie wypadły lepiej niż diapason karis II z H80, jednakże bardziej urzekły mnie Xaviany)

Słuchałem H360 z Xavian Perla i było wow.

Jestem nastawiony na zakup Xavian Stella, potem upgrade H80 na H360.

Pozdrawiam

Edytowane przez DelphiX

Witam, jakie podstawy pod Hegla proponujesz? Obecnie gram na H100 i jestem bardzo zadowolony. Zamówiłem stolik antywibracyjny z firmy Rogoz. Podobno na takich podstawach/stolikach to inna bajka i jak się raz spróbuje to nie wraca się do zwykłych szaf/półek itd. Miał ktoś do czynienia?

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

U mnie na firmowych, stolikach, pdf-ach itp. było źle.

Zamiast tego ... postawiłem wzmacniacz na blacie z ciężkiej blachy, grubość 12mm; dług./szer. 28x28 mm, tak żeby wszystkie cztery walcowate stopki Hegla spoczęły na powierzchni platformy. Kwadrat ma cztery otwory gwintowane w kątach, w które wkręca się kolce, tak jak w stendach. Całość można postawić na czymś twardym (granit itp.)

Nie gwarantuję, że to sposób na wszelkie rozterki audiofilskie tu piszących kolegów Ale ... u mnie taki niedrogi zabieg skończył temat poszukiwań lepszych wzmacniaczy lub przesiadek na h300, czy h360.

Taki blacik za ok. 150 PLN chętnie wykona każdy majster od stendów.

Macson, a na czym polegało to "było źle" i co zmienia ta blacha w brzmieniu?

a

Nie chcę siać herezji, ale wydaje mi się, że seryjne produkty audio (nie tylko Hegel) różnią się od swoich prototypów, lub egzemplarzy recenzowanych, Minimalne odstępstwa montażowe od wzorca (montaż transformatora, stopek - w przypadku Hegla dość grubych, "walcowatych" ) jednak powodują, że niejeden egzemplarz będzie miał swoje chimerki. Stąd - na przykład - pojawiające się ogłoszenia, ze ktoś chętnie odkupi egzemplarz o konkretnym Nr seryjnym.Po prostu taki egzemplarz jest dobrze zmontowany.

Trzeba znaleźć rozwiązanie właściwe dla swojego produktu. U mnie taki blat dobrze się spisał.

Na początku Hegel stał na komodzie, potem na półce mdf w tańszym audio-meblu Rogoza ... zawsze mnie coś irytowało. Teraz gra fajnie - scena gęściutka, dobrze zogniskowana. Jakość dźwięku została zweryfikowana przez kolegę audiofila :)) Zestaw zostaje.

Edytowane przez macson

No ale jak to się objawiało? Na komodzie kłuła góra, a na półce mdf bas był rozlazły i scena znikała? No, wątek z różnymi jakościowo produktami to rzeczywiście się przejawiał. Ale potwierdziłby się dopiero, gdybyśmy znaleźli i zrobili testy dwóch egzemplarzy tych samych modeli w jednym systemie.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

No ale jak to się objawiało? Na komodzie kłuła góra, a na półce mdf bas był rozlazły i scena znikała? No, wątek z różnymi jakościowo produktami to rzeczywiście się przejawiał. Ale potwierdziłby się dopiero, gdybyśmy znaleźli i zrobili testy dwóch egzemplarzy tych samych modeli w jednym systemie.

Stachu ... to są "osobiste" subtelności, nie wiem czy jest sens o tym pisać.

Czasem w odsłuchu wszystko niby wszystko jest na miejscu, a życia w muzyce nie ma, albo drogi wzmacniacz brzmi jak Kenwood albo Technics.

U mnie najważniejsza jest angażująca muzykalność, spójność i gęstość sceny, naturalne wybrzmiewanie zdarzeń akustycznych - czyli brzmienie, które się kojarzy z klasą A. System mam ustawiony na takie granie.

Pewien kolega audiofil stwierdził, że nie powiedziałby że mój wzmak daje 200 wat, ale efekt jest urzekający. Trochę musiałem nad tym popracować, każde inne ustawienie coś zmieniało w prezentacji sceny.

PS. H200 jest bardzo ciężki tylko z przodu i stoi na czterech aluminiowych "cylindrach." Być może aspekt designerski nieświadomie wpłynął na parametry soniczne.

Edytowane przez macson
Gość

(Konto usunięte)

Można też pozbawić się zalet tych instrumentów i po prostu usłyszeć że jest taki instrument w tle a właściwie jego namiastka pytanie czy muzyka na tym nie traci jest retoryczne .

Co to znaczy w tle?

Czy one grają w filharmonii z przodu czy z tyłu orkiestry...jeśli są eksponowane przez system to do dupy taka prezentacja...też lubię je słyszeć ale raczej podane tak jak są umiejscowione, napewno nie z przodu...

Edytowane przez Gość
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.