Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Słaba lampa 30 parę W na kanał też zagrała lepiej z większymi kolumnami w dużym pomieszczeniu.

U siebie takich paczek nie wstawię dlatego ograniczają mnie kolumny a dosłowniej wielkość pomieszczenia.

Akustyka to już odrębna rzecz.

akustyka pomieszczenia to rownież wielkosc pomieszczenia, co za tym idzie kubatura, a z tego dalej wynika 'zdolnosc' pomieszczenia do skonsumowania energii/ fali jakie generują kolumny.

W 16 m2 to tylko monitory lub małe podłogówki do 80-90 cm wysokości, odpowiednio jeszcze ustawione. Z monitorami jest ten plus ze możesz 'wyregulowac' ich wysokość (właściwie to woofera) w relacji do wysokosci pomieszczenia i wpłynąć na mody pionowe.

Pomieszczenia małe maja te wadę iz dystrybucja modow jest nierównomierna i powoduje to duze podkolorowania dzwieku stad potrzeba pozycjonowania i adaptacji.

O graniu po godzinie 12 rownież bym nie myślał, bo kubatura pomieszczenia bez dodatkowej adaptacji poniżej 200hz raczej tej energii nie przetrawi....i wyjdzie z tego raczej śmietnik dzwiękowy. Ale grania klubowe 10-11 jak najbardziej:)

W 16 m2 to tylko monitory lub małe podłogówki do 80-90 cm wysokości

Nie jest to prawdą gdyż właśnie a akustykę się min. rozchodzi . Duże podłogówki jak np. u mojego kolegi który posiada Audiovector SR3 w 12 m.kw. ale w dobrze zaadaptowanym akustycznie pomieszczeniu grają wyśmienicie , bas okiełaznany z racji dobrze wykonanych bass trapów i reszty.

Przed przerowadzką kiedy miałem klitę 14 m.kw kolumny podstawkowe jak np. Studio 16 hertz Canto Grand , Dynaudio Focus były za mocne . Podłogowe np. Minas Anor czy Tannoy Definition można było słuchać w tym samym pomieszczeniu .

Podsumowując , wiele "monitorków" podbija znacznie niskie częstotliwości czego podłogowe nie muszą robić .

Luk wystarczy te audiovwctory przenieść do większego pomieszczenia i czar tego małego zaadaoowanego pryska . Niestety długość fali niskich tonów ma gdzieś twoja adaptację wycięcie pasma niskiego żeby nie buvzalo ma się nijak do swobody grania basu prościej mówiąc bas nie uznaje kompromisów albo gra albo się go wycina . Na początku kiedyś pytałem ludzi czy niski nas można odtworzyć w małym pomieszczeniu po przeczytaniu kilku książek i własnych odsłuchach potwierdzam to co paru mądrych napisało im niższy bas tym dłuższaa fala i potrzebuje więcej metrów do prawidłowego grania jazda częstotliwość ma różne długosci . Im mniejsze pomieszczenie tym mniejsza mozliwosci ogarnięcia prawidłowo wszystkich problematycznych częstotliwości . Mózg może przyjąć wiele bzdór ale fizyka jest niezmienna .

Nie jest to prawdą gdyż właśnie a akustykę się min. rozchodzi . Duże podłogówki jak np. u mojego kolegi który posiada Audiovector SR3 w 12 m.kw. ale w dobrze zaadaptowanym akustycznie pomieszczeniu grają wyśmienicie , bas okiełaznany z racji dobrze wykonanych bass trapów i reszty.

Przed przerowadzką kiedy miałem klitę 14 m.kw kolumny podstawkowe jak np. Studio 16 hertz Canto Grand , Dynaudio Focus były za mocne . Podłogowe np. Minas Anor czy Tannoy Definition można było słuchać w tym samym pomieszczeniu .

Podsumowując , wiele "monitorków" podbija znacznie niskie częstotliwości czego podłogowe nie muszą robić .

A o czym ja napisałem jak nie o akustyce??

Ok, moze nie do końca jasno sie wyraziłem, ze pisze o małym, surowym pomieszczeniu 16 m2, bez adaptacji dla jasności.

Prawda jest , ze każde pomieszczenie ma ograniczenie głownie ze względu na kubaturę, dlatego istotnym sa wszystkie 3 wymiary, a nie jak czesto sie używa planu podłogi....

Nie pisze z czapy; jedno z moich pomieszczen do audio/KD jest nieduże bo 19 m2, w pełni projektowo adaptowane akustycznie i wiem jak to pomieszczenie przyjmuje kolumny małe, średnie i duze. Jak sobie radzi z duza kolumna, ponad metrowa i wooferami 16-20 cm, a jak ogarnia kolumnę mniejsza lub monitory.

Prawda jest tez taka ze w tak małych pomieszczeniach zastosowanie basstrapow tylko w rogach moze byc niewystarczające (co oczywiscie nie jest zasada) i wg mnie z reguły nie jest wystarczające. Średnia przyjmowana dla tej wielkości pomieszczen to ok. 22-25% absorbcja każdej powierzchni (czytaj: sciany) jeżeli ma to byc efektywne...

Oczywiscie sa pomieszczenia z 'wrodzona' dobra akustyka (proporcje, materiały zastosowane, miękka atmosfera, zagracone) gdzie firanki, zasłony, kwiatki, szuflady z gaciami, regały z bibelotami spełnia funkcje tzw. adaptacji....

I kończąc: nie przeczę ze u Twojego kolegi w 14 m2 Audiovectory grają super a bas jest opanowany....tylko pytanie jak Twój kolega odbiera definicje dobrego basu?

Znam multum przypadków gdzie gość siedząc na tylniej ścianie opowiada jaki ma dobry bas ktory masuje mu klatę.... Albo ze kolumny z BR maja lepszy bas od konstrukcji zamkniętych......

Im mniejsze pomieszczenie tym mniejsza mozliwosci ogarnięcia prawidłowo wszystkich problematycznych częstotliwości . Mózg może przyjąć wiele bzdór ale fizyka jest niezmienna .

Stad potrzeba intensywnej adaptacji a nie ustawienia paru kwiatków po rogach....

Aczkolwiek pomieszczenie tej samej wielkosci zbudowane w konstrukcji szkieletowej, lekkiej (nazywam to: nieszczelne) w drewnie, nie potrzebuje takiej ilości adaptacji albo w ogole i granie jest zupełnie inne, dobre

Bas to energia albo można je okiełznać odpowiednią wielkościa pomieszczenia albo materiałami pochłaniajacymi energię drewno itd itp . Nie bez powodu u dzieciaków w pokoju miniwieza rozkrecona ma maksa spowodowała że pękła cienka szyba w obrazie ale jaka była lekcja fizyki i radocha że dźwiękiem.można cos.zniszczyć bezcenna .

Edytowane przez jacm

Bas to energia albo można je okiełznać odpowiednią wielkościa pomieszczenia albo materiałami pochłaniajacymi energię drewno itd itp . Nie bez powodu u dzieciaków w pokoju miniwieza rozkrecona ma maksa spowodowała że pękła cienka szyba w obrazie ale jaka była lekcja fizyki i radocha że dźwiękiem.można cos.zniszczyć bezcenna .

A jak z uszami dzieciaków?;-)

Wszystko pod kontrolą mikrowieża ma 5 watt mocy i głośniczki 7 cm nie potrafi nawet zagrać głośno wszystko załatwił rezonans i wada szybki gdyby nie była zarysowana nie miała prawa pęknąć .

Edytowane przez jacm
Gość

(Konto usunięte)

Znam multum przypadków gdzie gość siedząc na tylniej ścianie opowiada jaki ma dobry bas ktory masuje mu klatę

I to jest kluczowe...

Panowie ... postrzeganie "hałasu" jest nawet różne...jechałem kiedyś z kolegą autem i zaprezentował mi najnowszy album QOTSA i stwierdził...słyszysz jak super gra...dla mnie był to totalny jazgot...

Płyta oczywiście jest git. U mnie gra ostro ale bez jazgotu...

Sorki za OT ;-)

Edytowane przez Gość

Nie pisze z czapy; jedno z moich pomieszczen do audio/KD jest nieduże bo 19 m2, w pełni projektowo adaptowane akustycznie i wiem jak to pomieszczenie przyjmuje kolumny małe, średnie i duze. Jak sobie radzi z duza kolumna, ponad metrowa i wooferami 16-20 cm, a jak ogarnia kolumnę mniejsza lub monitory.

Bardzo ładnie powiedziane, też mam 19m pokój w bloku z betonu, żeby dało się w miarę słuchać trzeba było zaadaptować akustycznie, a kolumny to taka podłogowa wersja monitorów Epos M15.2mod, chyba nie wyobrażam sobie pełnowymiarowych podłogówek, nawet ostatnio zastanawiam się nad monitorami może coś od ProAca.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Akustyka akustyką, zapewne każdy z nas ma trochę racji.

Tyle, że u każdego inne zestawienie jest. U mnie w 15m Hegel H360 + PMC 5.22, odstęp między kolumnami 2.20m, od bocznych ściam 0,5m, od miejsca odsłuchowego 3m.

Z tymi głośnikami w moim pomieszczeniu jest bardzo przejrzyście i gładko, gra bardzo swobodnie, nie pomuje basu, góra nie jest wyostrzona. Gra bardzo przyjemnie po cichu i przy głośniejszym słuchaniu nie męczy ucha. Brakuje mi trochę głębi i zejścia niskich tonów.

Jak to się mówi "kto pyta nie błądzi" dlatego w dalszym ciągu planuję odsłuchy i porównania. Być może znajdę coś co będzie dla mnie bardziej ciekawsze brzmieniowo.

Ostatnio zawiesiłem oko na czeskiego Xaviana Ambra. Nie znam zupełnie, wyglądają super i chciałbym aby tak zagrały jak wyglądają.

Możemy tu dyskutować o szerokiej scenie, namacalności źródeł, nienatarczywej górze, kontrolowanym basie, ale drogi purplu weź te xavianki wypożycz i zobacz czy zgra się z Twoim sprzętem i pomieszczeniem.

Pozdrossss

Szkoda, ja w sumie też mam ten problem, że w mojej włocławskiej mieścinie nie ma żadnego salonu. Jakiekolwiek kolumny czy kable kurier musi dostarczyć. Z drugiej strony co to jest te 30zł wydane na przesyłki do doświadczenia jakie zyskujemy...

Gość

(Konto usunięte)

Szkoda, ja w sumie też mam ten problem, że w mojej włocławskiej mieścinie nie ma żadnego salonu. Jakiekolwiek kolumny czy kable kurier musi dostarczyć. Z drugiej strony co to jest te 30zł wydane na przesyłki do doświadczenia jakie zyskujemy...

A Fusic?

I tak najlepiej posłuchać u siebie w mieszkaniu. Z Włocławka nie masz daleko np. do Konina.

Jest też HD25. U mnie za całe centrum muzyczne służy PC, którego ulepszam dosłownie co chwilę (jestem graczem). Wpadłem na pomysł może podłączenia dobrego Daca tylko jaka będzie zmiana?

Dokładać można bez końca. Zawsze pojawia się pytanie czy warto. Ja ilekroć wpinam nowe urządzenie w swój system zadaję sobie pytanie jak duża będzie zmiana. Tym razem wpiąłem HD30 i jestem mocno zdumiony. Wiem to niezły DAC, ale nie spodziewałem się w swoim systemie tak dużej zmiany.

Jest też HD25. U mnie za całe centrum muzyczne służy PC, którego ulepszam dosłownie co chwilę (jestem graczem). Wpadłem na pomysł może podłączenia dobrego Daca tylko jaka będzie zmiana?

ten na olx drogi :) na alle.. poszedł kilka dni temu za 4 tyś.

Tym razem wpiąłem HD30 i jestem mocno zdumiony. Wiem to niezły DAC, ale nie spodziewałem się w swoim systemie tak dużej zmiany.

Jest używka na Allegro, tylko troche drogo. Wspominam o tym na wszelki wypadek, bo moze zaczaruje i trzeba bedzie kupić... ;)

"To co teraz, ha?"

Gość

(Konto usunięte)

Dokładać można bez końca. Zawsze pojawia się pytanie czy warto. Ja ilekroć wpinam nowe urządzenie w swój system zadaję sobie pytanie jak duża będzie zmiana. Tym razem wpiąłem HD30 i jestem mocno zdumiony. Wiem to niezły DAC, ale nie spodziewałem się w swoim systemie tak dużej zmiany.

Czego tym razem przybyło...tylko proszę nie pisz, że dźwięk zrobił się gładki i bardziej kulturalny...

HD25 nie obsługuje DSD - tak tylko rzucam pewnie kolega wie :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.