Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Zaprzęgając Hegla do kolumienek Sony to zawsze będzie słabo.. zaprzęgnij Panasonica lub Sanyo - wtedy zestaw na 100% będzie "zacnie miażdżył" wszystko.. do 1 tyś Plnów

Hegel nie godzien jest Sony - to mezalians..

Ps

Do tego dres Adidasa, białe skarpety frote, Matiz na tuningu, browar Mamrot i Majówka jak marzenie ;-)

Ojoj, ale wtopa Sherlock Holmes audiostereo jak nic, rozgryzł mnie, taki przenikliwy że przeczytał moje forumowe "o mnie" ... tyle że nie aktualizowane od 5ciu lat, od dawna nie aktualne :-D

browar Mamrot? facet co ty, telewizor ci śnieży? rozumiem że już zamieniłeś Matiza na Lanosa i cwaniaczysz?:-D

Nie chcę urazić Szanownego Klubu ale... Miałem już H200 i z radością się z nim rozstałem. Totalny suchotnik - nie mylić z neutralnością. Z tym wzmacniaczem nawet żródło na TDA 1541 grające analogowo, ładną barwą - brzmiało sucho i matowo. Już za jakieś 3 tyś. (jeśli chodzi o używki) jest wiele lepszych wzmacniaczy. Teraz już wiem dlaczego wiele osób z branży audio uśmiecha się po nosem na słowo Hegel :-)

Kolego .. więc zabieraj się stąd ze swoimi używkami... i nie psuj nam nastroju.

EEE tam czepiasz sie macson ,miał niema kogo to obchodzi , wazne że żyje w niewiedzy myśląc że juz wie hee

Powiem wam że właśnie słucham sobie disco polo i nie wiem co powiedziec , w tym gatunku tez są detale rytm i prowadzenie wzorowe nie przeszkadzu mu w sensie h200A żeby te klimy odtworzyć dobrze :)

hegel to jest taka firma dziwna ma inne zupełnie spojrzenie na odsłuch , mam 42 lata zgwałciłem juz tysiąc klocków tak w przedziale do powiedzmy 10tys sam piec w używce , osobiście kupiłem nowy ale nigdy nie gardze używką , hegel jest dziwnie uniwersalny nie rozumiem go do końca ale ma to coś że nie legnie w żadnym klimacie gatunku , oczywiście raz sobie radzi lepiej raz gorzej ale nigdy nie ma takowej przepaści jak we wcześniejszych piecykach , gdzie często bolało niemiłosiernie , tutaj jest to akceptowalne żeby nie powiedzieć dobrze , nie mam ochoty go chwalić ale jakoś nie mam ciśnienia zeby go zmieniać jak to było wczesniej z innymi , nie sadze żeby było lepiej a słucham dosłownie wszystkiego

..rozumiem że już zamieniłeś Matiza na Lanosa i cwaniaczysz?:-D

Lanosa to już na Pierwszą Komunię "docierałem" .. ;-)

Nie ma sie o co spinać..

Panowie

Ze 2 dni temu napisałem do HegelPolska z pytaniem o funkcję Standby w H200 bo na swej oficjalnej stronie opis tego wzmaka sugeruje że Standby jest..

Oto dzisiejsza odpowiedź:

"Wzmacniacz Hegel H200 nie posiada trybu stadby w takim znaczeniu, jak rozumiemy to dzisiaj. Urządzenie to powstało jeszcze przed wprowadzeniem serii dyrektyw EU dotyczących zużycia prądu przez urządzenia elektroniczne, która nakazywała tego typu konstrukcjom posiadanie dedykowanego trybu obniżonego poboru prądu, który użytkownik mógł aktywować własnoręcznie. W wypadku H200 (debiut rynkowy: koniec 2010 roku) producent mówiąc o trybie standby miał na myśli moment, w którym do urządzenia nie jest wysyłany sygnał analogowy. Wtedy jego pobór mocy spada do 60W i to określano jako moc spoczynkową.

Proszę pamiętać, aby ewentualne wyłączanie wzmacniacz następowało tylko za pomocą dedykowanego wyłącznika na froncie urządzenia - inaczej może dojść do przepalenia wewnętrznego bezpiecznika.

Naniesiemy stosowną poprawkę na naszej stronie, aby więcej nie dochodziło do tego typu omyłek.."

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

Ale co bo nie bardzo kumam , kupujać go wiedziałem że na standby pobór 60watt bywało gorezj tu to akceptuje , a wyłaczyć go sie inaczej nie da jak przez guzik , bezpiecznik nie pada ot tak ,musi być wyładowanie piorun ,mam go ze 2lata i bezpiecznik też wymieniłem na lepszy padis jakos tak 10A ,wiem w oryginale jest 6,3A ale jak ma cos paść to ta róznica i tak nie pomoże a mam tą rezerwe i troche mniej ogranicza przepływ co ponoć w piecach nie jest bez znaczenia

A to że doji 60 watt na standby to wiesz dlaczego ? każda szanująca sie firma tak robi , piec ma byc cały czas w gotowości do pełnej k**wy i miec zapas na pierdniecie basem itp , nawet harman kardon to stosuje w amplitunerach do kina

Edytowane przez freju

To nie chodzi o 60w..

Tylko o Funkcję Standby o której dystrybutor wspomina w opisie H200.. a która jest różnie rozumiana.

Teścia TV Otake z lat 90 mogłeś z pilota wprowadzić w Standby (bez unijnych dyrektyw z 2010Roku).

Zapytałem więc dystr. jak włączyć z pilota Standby skoro o niej piszą (dla mnie jej brak to archaiczne rozwiązanie, jak i to że nie zapamiętuje ostatnio wybranego źródła czy Volumenu..)

H200A gra bez większych zastrzeżeń ale jego funkcjonalność że tak ujmę .. - kuleje

HegelPolska pisze:

"Jakie jest zużycie mocy przez Hegla H200?

Ze względu na technologię SoundEngine (Silnik Dźwięku) użytą w H200, nie ma konieczności używania wysokich prądów spoczynkowych w stopniu wyjściowym wzmacniacza. H200, tak jak wszystkie inne wzmacniacze Hegla, zużywa minimalne ilości prądu w trybie STANDBY, kiedy nie gra. H200 zużywa w tym trybie około 60 W, tyle ile zwykła żarówka"

Edytowane przez birgman

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

:) hee tu jest duzo racji tez czasami nie rozumie polityki hegla , np stopki w dacu hd25 wyrwałem i mam podstawki france audio , to samo sie tyczy zacisków rca są po prostu do bani i to mnie wkurza to prawda nie powinno sie to zdarzać przy tej klasie i tych pieniądzach , no ale co z tego jak kurna leje te ładne amerykańskie dzwiękowo , cza iść na kompromis , ale też uważam że to jest troche nie wybaczalne w tych pieniądzach

:) hee tu jest duzo racji tez czasami nie rozumie polityki hegla , np stopki w dacu hd25 wyrwałem i mam podstawki france audio , to samo sie tyczy zacisków rca są po prostu do bani i to mnie wkurza to prawda nie powinno sie to zdarzać przy tej klasie i tych pieniądzach , no ale co z tego jak kurna leje te ładne amerykańskie dzwiękowo , cza iść na kompromis , ale też uważam że to jest troche nie wybaczalne w tych pieniądzach

księgowy jest do wyjebki z hegla bo to nie sa wielkie koszta zastosowac nawet zwykłe neutriki ,także jacm pisz skargę hee , to powinni wymieniac w ramach gwarancji jak vw :)

Info dla anty heglowców ,jak sami widzicie nie lukrujemy cały czas hegel posiada wady , ale jego plusy dają mu przewagę tak czy siak mimo jego wad , powala dzwiękowo dojrzałoscią przekazu wiele ładnych dopracowanych wizualnie dac ,jego nie doskonałosci można bardzo łatwo poprawić po okresie gwarancyjnym i to nie bedą duże koszta

H200+MonitorAudio Silver10 czy to dobre połączenie?

Wiem, że samemu najlepiej się przekonać ale...ale może ktoś słyszał taki zestaw.

Grałem chwilę na zestawie H200 i Monitor Audio Silver 8i w 30 metrach i było bardzo dobrze. Dziesiątki w 25 metrach mogą się trochę dusić, a jeśli nie masz możliwości odsunięcia kolumn co najmniej metr od ścian, to będziesz miał problem z dudniącym basem. H200 nie jest mocarzem prądowym i mimo 200 Wat na kanał dość mocno się grzeje. Jeśli nie masz możliwości zapewnienia mu przestrzeni dookoła, to możesz mieć problem. W mojej dwusetce dość mocno burczało trafo transformatora, więc przy zakupie zwróć na to uwagę, bo to częsta przypadłość.

Który według was gra najfajniej ? :)

https://www.youtube.com/watch?v=orw9d87YQXI

.....zapomniałem dodać, trzeba wymusić Flash'a w Firefoxie.

Nie odpalać w domyślnym HTML5.

Właśnie, może ktoś z was byłby tak dobry i podeśle jakiś fajny rip 96/24 albo 192/24 na mejlika ?

Edytowane przez CEzAR21

W moim H200 Anniversary - nic nie brumi :-)

Z tym brumieniem to warto poeksperymentować.. w zależności np od gniazdka.

podczas remontu domu wymieniłem na nową inst. elektr a gniazdka do audio mają osobne linie.

Z Naimem tak miałem np że jak wzmaka wpiąłem w gniazdo bardziej obciążone badziewiami (tv,routery,Nc+,zasilacze itp) to coś tam brumiało a już zawsze brumiało gdy CD było wyłączone z gniazdka - tak jak by wzmak po chinchach do Cd tracił mase gdy Cd traciło połączenie z siecią elektr a..wystarczyło Cd wpiąć do gniazda i od razu "Cisza".

Jakoś zawsze udawało sie z brumieniem uporać.

Ot takie przygody..

W budynkach wielorodzinnych oraz ze starą inst. Bardziej sie sprawdzają listwy z filtrami np Gigawatta, ja używam podstawowej listwy Wireworlda Matrix choć inni chwalą sobie gniazda Schuko.

Wszystkie Hegle się grzeją taki już ich urok. Przy mocno wymagających kolumnach i dosyć głośnym graniu szczególnie. Miałem kiedyś H200, który grzał się tak, że aż parzył. W centrali norweskiej zapewniano mnie, że się nie spali, gdyż ma zabezpieczenie, które go wyłączy po przekroczeniu pewnej granicy.

Nie wiem ja jakoś tak bardzo nie zuważam wysokich temperatur przy h200A , jest owszem ciepły ale to dobrze bo bez tego nie ma grania :) , ale w porównaiu do harman/kardon mojego brata to ciepły wiosenny wiatr , harman to juz głęboki równik :) tu jest patelnia dopiero

Panowie napiszcie ile waszym zdaniem h80 jest dziś war na rynku wtórnym?

Nie wiem jak w PL ale w Norwegii na rynku wtornym H80 mozna wyrwac za rownowartosc 3000-3500 PLN.

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

Nie wiem jak w PL ale w Norwegii na rynku wtornym H80 mozna wyrwac za rownowartosc 3000-3500 PLN.

do Twojej wypowiedzi trzeba dodać jeszcze że ktoś z Norwegii musi nam przewieść wzmaka, bo przy zwykłej przesyłce cło dojdzie jeszcze

Wszystkie Hegle się grzeją taki już ich urok.

Miałem H80 i H160. Ani jeden ani drugi nigdy nie był gorący mimo pracy z wymagającymi kolumnami Dynaudio. Były ciepłe i tyle. Teraz aż miło dotknąć obudowę...

Ale w środku lampy to nic dziwnego :)

Pozdrawiam użytkowników hegla i proszę o informację , ile dziś z drugiej ręki jest wart wzmacniacz H 200 ? Oczywiście dobrze utrzymany w tzw. komplecie(pilot, kabel sieciowy itp.)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Na tą chwilę widzę że nic niema na allegro , ale jak były to ceny sie kształtowały między 5,5 a 6,5 tys

Dzięki za szybką odpowiedź, pozdrawiam.

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Od dzisiaj jestem posiadaczem h80. Witajcie wszyscy!

Panowie podajcie proszę jakieś propozycje kolumn podstawkowych z którymi h80 fajnie się zgrywa.

budżet: 2.000 pln

stan: używane

15m2,jazz,pop,tv/pc

zastanawiam się nad:

dynaudio x12, castle2

Od dzisiaj jestem posiadaczem h80. Witajcie wszyscy!

Panowie podajcie proszę jakieś propozycje kolumn podstawkowych z którymi h80 fajnie się zgrywa.

budżet: 2.000 pln

stan: używane

15m2,jazz,pop,tv/pc

zastanawiam się nad:

dynaudio x12, castle2

Trochę dziwne wydałeś 5-6K na H80 a teraz kolumny za 2k chcesz, raczej jego potencjału nie wykorzystasz

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Spokojnie, dynie wykorzystaja ten duzy potencjal hegla h 80, na pewno bedzie to dobre zestawienie. Castle Knight 2 obecnie sprzedawane w salonach odradzam, jak bys wyrwal stare ck2 bez zmian jakie chinczycy ok. 2 lat temu wprowadzili i spierdzielili brzmienie (czyli to co teraz jest sprzedawane w salonach) to warto, bardzo barwne, nasycone, organiczne i majace to "cos" brzmienie.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.