Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

No i też się powoli zastanawiam nad HD20 do H160. Nawet sprzedawca powiedział że DAC w 160 ogranicza wzmacniacz i lepiej go dać po XLR do np. HD20. Co do płyt to rzeczywiście niektóre blado ale większość super - szczególnie materiał hi-res.

Cześć

Chciałem się wpisać do klubu z wzmacniaczem H1 se ,dac h2 i dac h10,wprzyszłości planuję dokupić wzmacniacz h200.Niedawno planowałem zamienić H1 na wzmacniacz lampowy,ale po odsłuchu na innych kolumnach niż najczęściej używane został u mnie w domu,po prostu szkoda mi było pozbywać się tak dobrego dzwięku,a ''lampę'' kupiłem i tak.Ale ''ad rem''-uważam że Hegel to firma,którą można kupować w ciemno,jest po prostu dobra.

ale i tak to lepiej niż w hd11 gdzie by zmienić zrodlo trzeba szukać pilota wielkosci paczki fajek.

Po pierwsze - HD20 też ma pilota, a po drugie to jest on wielkości karty kredytowej. ;-)

Ciekaw jestem co się dzieje, gdy pilot się popsuje. Przecież taka sytuacja może mieć miejsce.

Użytkownik jest wtedy całkowicie odcięty od muzyki. ;-)

Pozostaje wtedy chyba próba zamówienia takiego pilota u producenta w Norwegii,

a to - podejrzewam - nie taka prosta sprawa.

Ciekaw jestem co się dzieje, gdy pilot się popsuje. Przecież taka sytuacja może mieć miejsce.

Użytkownik jest wtedy całkowicie odcięty od muzyki. ;-)

Pozostaje wtedy chyba próba zamówienia takiego pilota u producenta w Norwegii,

a to - podejrzewam - nie taka prosta sprawa.

Najlepiej skopiowac go na uniwersalny, a oryginal schowac. Tylko gdzies w dostepnym miejscu, bo sie zagubi :)

?👈

Martwi mnie spory spadek wartości wzmaków hegla ,jak myślicie co jest powodem tego stanu rzeczy

A jak myślisz koleżko?

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Najlepiej skopiowac go na uniwersalny

A jak to się robi?

Mam w szufladzie jakiś stary pilot uniwersalny Logitech Harmony.

Można jakoś dokonać upgrade'u bazy urządzeń, tak aby był tam Hegel HD20 i zaprogramować tego Logitecha?

W h20 zdaje się, że sygnał XLR jest robiony sztucznie (symetryzowany na wyjściu) a w h160 desymetryzowany na wejściu. Więc po co Ci XLR?

Szanowny Kolego - nie zajmuj proszę głosu w sprawie w której nie masz pojęcia o czym piszesz !

Kompromitujesz się tylko temu podobnymi wpisami...

Dlatego wyjaśniam wszem i wobec:

1)

Tory XLR w przetwornikach HEGLA są całkowicie symetryczne !

Od przetworników cyfrowo-analogowych w których wyjścia są różnicowe (w HD10 i HD20 - prądowe z AD1955, a w HD11 i HD25 - napięciowe z AK4399)

Dalej bufory też są wykonane na podwójnych wzmacniaczach operacyjnych - w przedmiotowym HD20 są to kości LME47920.

2)

Natomiast co się tyczy wzmacniaczy HEGLA to sygnał z wejść XLR trafia od razu na bardzo wysokiej klasy układy de symetryzujące: SSM2141

Dlatego urządzenia HEGLA najlepiej łączyć wysokiej jakości przewodami symetrycznymi. (sam aktualnie szukam dobrej łączówki XLR )

Pozdrawiam, Adam

Szukam kontaktów w Elblągu i okolicach !

Zestaw OPPO BDP-105D + Hegel H160 + Amphion Argon 7L w HiFi Choice Polska:

http://www.oppodigital.pl/recenzje/hfc-105d-hegel.html

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Nie przekonują mnie tylko te Amphion-y. Dla mnie tragedia dźwiękowa.

Dzięki cruse już miałem też koledze odpisać że jest w błędzie. Nawet dzwoniłem do kolegi z Hegla jak to naprawdę jest i masz racje.

Witam

Panowie, szukam nowej zabawki na ten rok i naprawdę chętnie poznał bym się bliżej z H80. Ma ktoś może możliwość sprowadzenia czegoś używanego z zagramanicy? Kupno u nas to ciężki temat a jak coś się pojawi to wisi może 15min i znika.

Amphiony słuchałem tylko z Heglem i do takiego zestawienia się odnoszę. Nie wiem może z innymi wzmacniaczami grają super albo nie mam po prostu przekonania do tego sposobu grania. Może źle napisałem dekoracja - Hegel + Amphion - to dla mnie tragiczne zestawienie. Pozdrawiam. K.

Amphiony słuchałem tylko z Heglem i do takiego zestawienia się odnoszę. Nie wiem może z innymi wzmacniaczami grają super albo nie mam po prostu przekonania do tego sposobu grania. Może źle napisałem dekoracja - Hegel + Amphion - to dla mnie tragiczne zestawienie. Pozdrawiam. K.

W kontekscie "promowania" przez H. zestawien wlasnie z A. Twoje slowa brzmia jak herezja :-)

Dla mnie takie połączenie też nie zagrało...

Witam, za pomocą jakich pilotów uniwersalnych sterujecie swoje hegle ? ja kupiłem

SilverCrest z Lidla i pilot gubi ustawienia

dla hegla po jakimś czasie...a innymi urządzeniami steruje poprawnie od ponad roku.

Dziwna sprawa...co jakiś czas muszę uczyć tego pilota kodów hegla od nowa bo zaczyna przyciszać, podgłaszać, przełączać wejścia z oporami...

Witam, za pomocą jakich pilotów uniwersalnych sterujecie swoje hegle ? ja kupiłem

SilverCrest z Lidla i pilot gubi ustawienia

dla hegla po jakimś czasie...a innymi urządzeniami steruje poprawnie od ponad roku.

Dziwna sprawa...co jakiś czas muszę uczyć tego pilota kodów hegla od nowa bo zaczyna przyciszać, podgłaszać, przełączać wejścia z oporami...

Od 5 lat używam Logitech Harmony 515. Sterował cztery lata Pionka teraz już pół roku steruje Hegla z Oppo i jest OK.

Gratuluje bardzo dobrego urządzenia ! ( sam mam takie :)

Podobne serce do tego z HD20 ( DAC + konwersja I/U )

Edytowane przez cruse

Szukam kontaktów w Elblągu i okolicach !

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.