Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Czytając ostatnie wpisy proponuję zmianę nazwy klubu na anty hegel.

Panie i Panowie hegel nie jest super mega hiper kombajnem który ma nie kończącą się wydajność prądową i zgrywa się z większością kolumn na rynku . Śmieszne są dla mnie porównania w stylu co lepsze np. H360 czy Octave V70SE i jeszcze jedno zdaniowa odpowiedź. Z pewnością każdy z wyżej wymienionych sprzętów ma swoje słabe i mocne strony a co dla jednego wydaje się lepsze dla drugiego może być zupełnie odwrotne tak jak napisał wyżej jacm tutaj decydują indywidualne preferencje dlatego najlepiej samemu posłuchać.

Ktoś wcześniej pisał że Hegel poległ na kolumnach Browersa nawet nie wiemy jaki był to konkretnie model wzmaka i czym objawiały się rzekome słabości Hegla. Sam próbowałem do H360 podłączyć kolumny o wartości ponad 10 tyś. i połączenie totalnie dla mnie nie siadło można by napisać Hegel nie dał rady a prawda jest zupełnie inna.

To raczej naturalne że firmy mało znane i nie rozpoznawalne chcą wypromować się przy sprzęcie który znalazł już uznanie i dobrze się sprzedaje . Wystarczy że mało doświadczona i nieosłuchana osoba przeczytała że przez tylu ceniony Hegel poległ przy klocku X na kolumnach Y żeby rozważać zakup klocka X . Dobrze jest o tym przypominać co kilka wpisów tak aby sprzęt X wciąż przewijał się w klubie Hegla :) może dlatego że w klubie właściwym dla klocka X nie ma odpowiedniej ilości zainteresowania i wejść . Porównania to ważna sprawa i to wartościowe wpisy ale niech to będzie dogłębnie opisane bo zdawkowe lepsze , gorsze to tylko wprowadzanie w błąd .

Dobrze jest o tym przypominać co kilka wpisów tak aby sprzęt X wciąż przewijał się w klubie Hegla :) może dlatego że w klubie właściwym dla klocka X nie ma odpowiedniej ilości zainteresowania i wejść

bardzo mądrze napisane....

ps kilka postów wyżej kolega pytał o

Co polecacie z głośników podstawkowych do Hegla H100.

Budżet = 2,5kzł - 3kzł oczywiście z rynku wtórnego...

poradzicie ?

Ja tyż : ) lubię takie spawarki : )

Grają, i po cichu, i jak trzeba głośno. Brak jakiegokolwiek zamulenia...

Dużo jest wzmacniaczy fajnych czyt..." drogich " Ale coś brakuje do tego..." dobra dalej nie szukam to moje granie "

Hegel fajnie gra. Nie powiem ładnie schodzi basik : ) ale brakuje tego " jebnięcia " : )

Łooo tak nabazgrole...

Gra sobie taki powiedzmy Norma Audio IPA 140 , BC Acoustique EX 365D, muzyka sobie leci, a tu nagle Jeb : )

I dostajesz ataku silnika " serca "

Albo... przez chwilę słuchasz kawałek muzy inaczej " głośniej " bo muza fajna jeszcze takiej nie słyszałeś...

I jeb : ) głośniki się NIE RUSZAJĄ : )

: )

Brakowało mi Twoich postów:-)

Brakowało mi Twoich postów:-)

Wiem wiem " inny jestem "

Kurde, dlaczego nie ma takich reklam sprzętu audio...

https://www.youtube.com/watch?v=ABz2m0olmPg

Piec to " tak mi się wydaje " wysterować nawet takie malutkie głośniczki...

post-51219-0-30508400-1473394293_thumb.jpg

Edytowane przez Myszator

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

Panowie muszę stanąć w obronie Hegla bo widzę że temat idzie w złą stronę. Miałem Hegla H100 do tego DAC HD11, słuchałem w salonie Audio Styl H200 z HD20. Potem miałem Hegla H300 ale już nie mam bo zamieniłem na Mcintosh. I tu właśnie chcę uzupełnić to czego nie napisali wszyscy którzy mieli Hegle i sprzedali. Otóż zmieniliśmy na lepsze ale też i droższe sprzęty. Ja mogę napisać że wzmacniacze Hegla nie zgrywają się ze źródłami które mają wysokie napięcie na wyjściu, musi być standard. Barwa źródła powinna stać po ciepłej stronie z zaznaczonym basem. Jeżeli ktoś ma za szczupłe z lekkim niedosytem basu, brzmienie. To ani H100 a tym bardziej H300 tego nie naprawi. Natomiast jeżeli ktoś ma problem z nadmierną ilością basu i brakiem dynamiki. Tak zwana buła. To Hegel załatwi temat i będziecie bardzo zadowoleni. Najlepsze zestawy Hegla jakie słyszałem to

H100 źródło T+A kolumny Spendor 2/3 r2 -dźwięk bajka

H100 źródło HD11 + komp Spendor S5e - bardzo dobry

H300 + komp do wewnętrznego przetwornika kolumny Triangle SIGNATURE DELTA- bardzo dobry

H200 + HD20 kolumny ESA Credo 3 Illuminator - dźwięk bajka HI- End

Oczywiście to są moje subiektywne opinie. Jeżeli lubicie muzykalność dobrą barwę to polecam posłuchać Hegla ze Spendorami, Sonusami lub Trianglami.

A bym zapominał, świetnie H100 zgrał się z monitorami KEF LS50 a jako źródło pracował CD Manantza 14 lub 15 już nie pamiętam.

Sprzęt Hegla to bardzo dobre brzmienie tylko trzeba się napocić żeby wycisnąć z niego max. Ale jeżeli traficie ze źródłem i kolumnami to może być BAJKA.

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy Hegla.

Barwa źródła powinna stać po ciepłej stronie z zaznaczonym basem. Jeżeli ktoś ma za szczupłe z lekkim niedosytem basu, brzmienie. To ani H100 a tym bardziej H300 tego nie naprawi. Natomiast jeżeli ktoś ma problem z nadmierną ilością basu i brakiem dynamiki. Tak zwana buła. To Hegel załatwi temat i będziecie bardzo zadowoleni.

Zgadzam się w zupełności. Ci którzy narzekają na wzmacniacze Hegla, nie trafili ze źródłem a wystarczy pójść na łatwiznę i zapiąć... Hegla. Ja próbowałem różnych odtwarzaczy (Roksan, Marantz, Hegel) i za każdym razem otrzymałem zupełnie inne brzmienie. Hegel plus Hegel okazał się, dla mnie, strzałem w dziesiątkę. Chyba, że ktoś lubi wyeksponowaną górę pasma, tego taki zestaw nie pokaże. Ale jeśli stawiacie na ciepło, lampową wręcz analogowość, a do tego mocną podstawę basową, gwarantującą rytm i wypełnienie a do tego szybkość, przejrzystość, przestrzeń i kapitalną scenę to taki zestaw to gwarantuje. Z wydajnością prądową Hegli nie jest najlepiej, ale też nie ma jakiejś tragedii, H300 i H360 powinny poradzić sobie nawet z najbardziej wymagającymi głośnikami, a tych na naszym rynku nie jest aż tak wiele.

Edytowane przez artdm

Panowie muszę stanąć w obronie Hegla bo widzę że temat idzie w złą stronę. Miałem Hegla H100 do tego DAC HD11, słuchałem w salonie Audio Styl H200 z HD20. Potem miałem Hegla H300 ale już nie mam bo zamieniłem na Mcintosh. I tu właśnie chcę uzupełnić to czego nie napisali wszyscy którzy mieli Hegle i sprzedali. Otóż zmieniliśmy na lepsze ale też i droższe sprzęty. Ja mogę napisać że wzmacniacze Hegla nie zgrywają się ze źródłami które mają wysokie napięcie na wyjściu, musi być standard. Barwa źródła powinna stać po ciepłej stronie z zaznaczonym basem. Jeżeli ktoś ma za szczupłe z lekkim niedosytem basu, brzmienie. To ani H100 a tym bardziej H300 tego nie naprawi. Natomiast jeżeli ktoś ma problem z nadmierną ilością basu i brakiem dynamiki. Tak zwana buła. To Hegel załatwi temat i będziecie bardzo zadowoleni. Najlepsze zestawy Hegla jakie słyszałem to

H100 źródło T+A kolumny Spendor 2/3 r2 -dźwięk bajka

H100 źródło HD11 + komp Spendor S5e - bardzo dobry

H300 + komp do wewnętrznego przetwornika kolumny Triangle SIGNATURE DELTA- bardzo dobry

H200 + HD20 kolumny ESA Credo 3 Illuminator - dźwięk bajka HI- End

Oczywiście to są moje subiektywne opinie. Jeżeli lubicie muzykalność dobrą barwę to polecam posłuchać Hegla ze Spendorami, Sonusami lub Trianglami.

A bym zapominał, świetnie H100 zgrał się z monitorami KEF LS50 a jako źródło pracował CD Manantza 14 lub 15 już nie pamiętam.

Sprzęt Hegla to bardzo dobre brzmienie tylko trzeba się napocić żeby wycisnąć z niego max. Ale jeżeli traficie ze źródłem i kolumnami to może być BAJKA.

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy Hegla.

H100 pięknie się zgrał z B&W PM1 i 805D lepiej niż z LS50 (ale to inna cena)

Ile dobrze pamiętam ktoś wcześniej pisał o Bowersach, ze sie nie nadają.

PM1 oferują brzmienie daleko odbiegające od charakterystycznego dla B&W.

Z podłogowymi kolumnami Tannoy Prestige zagrał bajecznie.

Ja mogę napisać że wzmacniacze Hegla nie zgrywają się ze źródłami które mają wysokie napięcie na wyjściu, musi być standard.

"Ale czy na pewno?", jakby powiedział Lavertus. ;) Akurat daki Hegla mają wyższe napięcia niż większość źródeł, a panuje ogólna zgoda, że najlepiej to one zgrywają się ze wzmacniaczami. Standard to 2V, a one mają 2,5 i te wyższe napięcie słychać przy każdym teście porównawczym.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Barwa źródła powinna stać po ciepłej stronie z zaznaczonym basem. Jeżeli ktoś ma za szczupłe z lekkim niedosytem basu, brzmienie. To ani H100 a tym bardziej H300 tego nie naprawi. Natomiast jeżeli ktoś ma problem z nadmierną ilością basu i brakiem dynamiki. Tak zwana buła. To Hegel załatwi temat i będziecie bardzo zadowoleni.

Zgadzam się w zupełności. Ci którzy narzekają na wzmacniacze Hegla, nie trafili ze źródłem a wystarczy pójść na łatwiznę i zapiąć... Hegla. Ja próbowałem różnych odtwarzaczy (Roksan, Marantz, Hegel) i za każdym razem otrzymałem zupełnie inne brzmienie. Hegel plus Hegel okazał się, dla mnie, strzałem w dziesiątkę. Chyba, że ktoś lubi wyeksponowaną górę pasma, tego taki zestaw nie pokaże. Ale jeśli stawiacie na ciepło, lampową wręcz analogowość, a do tego mocną podstawę basową, gwarantującą rytm i wypełnienie a do tego szybkość, przejrzystość, przestrzeń i kapitalną scenę to taki zestaw to gwarantuje. Z wydajnością prądową Hegli nie jest najlepiej, ale też nie ma jakiejś tragedii, H300 i H360 powinny poradzić sobie nawet z najbardziej wymagającymi głośnikami, a tych na naszym rynku nie jest aż tak wiele.

Czasami rozwiania najprostsze nie są takie oczywiste. Kiedyś rozważałem kupno H-70 i tak obserwuję nasz rynek i tak myślę że cena CD Hegla nie zachęca do kupna porównując funkcjonalność jaką oferuje choćby Marantz SA-11S3, Marantz SA-14S1 czy Oppo BDP 105 i stąd chyba kombinowanie ze źródłami. W przypadku wzmacniaczy do końca nie wiadomo dla kogo są te wewnętrzne DACi. Sądząc po wypowiedziach co poniektórzy stwierdzają że zewnętrzne źródła brzmią jednak lepiej i trzeba wydać dodatkowe 5kPLN lub więcej. Początkowa oszczędność okazuje się iluzją a przypadkowo dobrany czasami pewnie tańszy sprzęt i kable XLR/RCA to także prosta droga do niepowodzenia.

Hegel - Cherubini ,wieczorowa pora

Oj chyba Seas Excel : ) To już nie produkowany głośniczek. Chyba... bo jo się nie znam : )

Klasa Hi - jend : ) Stereofonia, muzykalność, duuuużo powietrza.

To są ProAc Tablette, bo coś słabo u mnie widać na kompie. o_O

Fajna spawarka. Nie da się wyłączyć tego, to znaczy tej żarówki : ) w spawarce.

Trochę daje po gałach. Jak bym miał taki piec podpiąć do PlayStation 4, to trochę no wiesz : )

Bo zamiast grać skupiałbym się na wzmacniaczu.

Niektórzy przy takich wzmacniaczach polecają zakryć szmatą przód : ) Bez obrazy oczywiście.

Ogólnie lubię jak jest najmniej tych...świecidełek : )

Oj chyba Seas Excel : ) To już nie produkowany głośniczek. Chyba... bo jo się nie znam : )

Klasa Hi - jend : ) Stereofonia, muzykalność, duuuużo powietrza.

To są ProAc Tablette, bo coś słabo u mnie widać na kompie. o_O

Fajna spawarka. Nie da się wyłączyć tego, to znaczy tej żarówki : ) w spawarce.

Trochę daje po gałach. Jak bym miał taki piec podpiąć do PlayStation 4, to trochę no wiesz : )

Bo zamiast grać skupiałbym się na wzmacniaczu.

Niektórzy przy takich wzmacniaczach polecają zakryć szmatą przód : ) Bez obrazy oczywiście.

Ogólnie lubię jak jest najmniej tych...świecidełek : )

Jo He,he - to Excel - robiony tylko dla Proaka ( moje to 1 sc).A co do tego telewizorka - on w rzeczywistosci tak nie rzarzy- zdjecie jeno tak to pokazuje.Ale za to dobrze to wszystko razem zapier.....he,he.

Ale za to dobrze to wszystko razem zapier.....he,he

No oczywiście. Sprawdzona kombinacja

Piec spawarka + monitory

Dlatego tak zapier... : )

No oczywiście. Sprawdzona kombinacja

Piec spawarka + monitory

Dlatego tak zapier... : )

Dokladnie - najwieksze jaja to,ze cchinczyka nabylem w ciemno - do teraz nie wierze ,ze Norweg go sprzedal - za cene ca dwoch powazniejszych zakupow w ichnym spozywczaku.Niesamowite.To cholernie dobry wzmacniacz- bez kitu.

Ta norma audio IPA 140 fajna, tylko chamy wredne nie dodały wejścia optycznego do PlayStation 4.

Jak tak można w dzisiejszych czasach tak traktować graczy.

Aha i jeszcze jedno... to gałę muszą zmienić na kolor czarny tak jak piec, bo wygląda to...o_O

Lekki tuning, i będzie jak znalazł piec do HC Room : )

O przepraszam do PS4 Pro.

Już niedługo...

Pececiarze : ) już porównują te swoje gówniane pecety do PS4 Pro : )

Edytowane przez Myszator

Ta norma audio IPA 140 fajna, tylko chamy wredne nie dodały wejścia optycznego do PlayStation 4.

Jak tak można w dzisiejszych czasach tak traktować graczy.

Aha i jeszcze jedno... to gałę muszą zmienić na kolor czarny tak jak piec, bo wygląda to...o_O

Lekki tuning, i będzie jak znalazł piec do HC Room : )

O przepraszam do PS4 Pro.

Już niedługo...

Pececiarze : ) już porównują te swoje gówniane pecety do PS4 Pro : )

Przyznam Ci sie , ze o PS 4 - czy jakos tak wiem niewiele - wiem ,ze moj syn uwielbia te maszyne.Ale co i jak to laczy nie mam pojecia.He,he.

Hegel - Cherubini ,wieczorowa pora .

Ogromny piec ten Jungson. Myślę, że na podłodze znalazł się nie przypadkowo. Pewnie półka "kwiczała" kiedy się tam znalazł :)

Ogromny piec ten Jungson. Myślę, że na podłodze znalazł się nie przypadkowo. Pewnie półka "kwiczała" kiedy się tam znalazł :)

Tak - dokladnie .Wczesniej mialem go na racku- z emdeefu- kiedy ktoregos dnia spostrzeglem,ze jest pekniecie na zewnetrznej okleinie -wyladowal na kamieniu i podlodze.Tak jest z pewnoscia bezpieczniej.ahoj

Przyznam Ci sie , ze o PS 4 - czy jakos tak wiem niewiele - wiem ,ze moj syn uwielbia te maszyne.Ale co i jak to laczy nie mam pojecia.He,he.

Kabelkiem optycznym podpinać PlayStation 4 do pieca.

PlayStation 4 nie ma wyjść analogowych.

Jak nie ma wejść optycznych piec, przejściówka, lub bardziej fajniej przetwornik na przykład Hegel HD 30 : )

Są i tańsze takie " cuś " zewnętrzne z wejściami optycznymi " podpinatory " awaryjne zewnętrzne.

No chyba że lubisz amplitunery : )

Wtedy można puścić przez HDMI... obraz / dźwięk.

Masz takie " cuś " nabazgrane w amplitunerach HDMI IN / HDMI OUT

Gość

(Konto usunięte)

Od dłuższego czasu mnie osobiście wpisy że coś zagrało lepiej nie zachęcają do porównywania ani zmian , wynika to z tego że trafiłem w swój dźwięk to czym zachwycają się inni wcale nie jest lepszym lecz innym sposobem prezentacji . Dla.mnie Hegel tak wymieszał składniki dźwięku że mam w nim plastyczność , barwę , dynamikę scenę , basu , średnicy i wysokich tonów tak jak sobie wymarzyłem nie mam ciągot do zmian dzięki temu .

I tak trzymaj ;-)

Pozdrawiam...

Jakiś czas temu byłem w jednym ze znanych salonów porównać i posłuchać 160 hegla,zabrałem mojego audio gd precision2.160 grała z sonusami i cd electrocompaniet ,grało to niezwykle dynamicznie ,bardzo szeroko.niestety bez głębi a bas co nieco przytłaczał,było go ciut za wiele do reszty,to brzmienie nie każdemu mogło się podobać.Po podpięciu McIntosha 6300 dopiero można było zobaczyć czego brakowało heglowi,niemniej 160 może się w jakiś tor wpasować,to specyficzne brzmienie,zaskoczył mnie w tym porównaniu audio gd precision2 ,głębią górował nad tymi wzmakami a i detal był niezwykle precyzyjny,byłem zaskoczony.

Foty

post-11648-0-79701500-1473500850_thumb.jpg

post-11648-0-15182000-1473500862_thumb.jpg

Jakiś czas temu byłem w jednym ze znanych salonów porównać i posłuchać 160 hegla,zabrałem mojego audio gd precision2.160 grała z sonusami i cd electrocompaniet ,grało to niezwykle dynamicznie ,bardzo szeroko.niestety bez głębi a bas co nieco przytłaczał,było go ciut za wiele do reszty,to brzmienie nie każdemu mogło się podobać.Po podpięciu McIntosha 6300 dopiero można było zobaczyć czego brakowało heglowi,niemniej 160 może się w jakiś tor wpasować,to specyficzne brzmienie,zaskoczył mnie w tym porównaniu audio gd precision2 ,głębią górował nad tymi wzmakami a i detal był niezwykle precyzyjny,byłem zaskoczony.

Foty

Sam w to nie moglem uwierzyc - do chwili zakupu "chinczyka".Wczoraj wpadl na godzinke kumpel od MA6900-i co ? Siedzial 5 godzin.Beka
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.