Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Luk wypada mi się nie zgodzić mam kolumny neutralne jak im zapodasz suchy tor będą grały sucho jak im podasz tłusto będzie tłusto .

Moje doświadczenie z Heglem jest takie wzmaki są dość neutralne a więc zakładany efekt osiąga się źródłem ( można też kolumnami ) .

Po wpięciu w tor CDP4 lub CDP2 coś takiego jak suchość Hegla nie istnieje . Zakładam zatem że suchość bierze się w napinaniu budżetu na dobry element ale w zestawianiu go z czymś nie spasowanym .

Ewentualnie jest coś nie tak z akustyką i neutralnie grające zestawy brzmią u Ciebie sucho ( np masz niedopasowane kolumny do pomieszczenia brak basu odchudzona średnica bez podparcia basu ).

Jest jeszcze druga kwestia kiedyś na AS zestaw Linna grający niemiłosiernie sucho przez sporą ilość osób był uznany za wybitny nr jeden wystawy , zatem co dla Ciebie suche i złe dla innych bajka . Jak Hegel pozwala zbudować różne opcje dzwięku to znaczy że jest transparentny a to potrafią nieliczne klocki i chwała im z to , to świadczy o neutralności .

Do kolumn wymagających są dzielonki nie integry tak bynajmniej twierdzą producenci w Audio którzy je produkują Hegel nie jest tu wyjątkiem .

Edytowane przez jacm

Aż tak to nie jest źle, choć prawdy dużo. Wyższe Hegle nie mają już problemu z wysterowaniem kolumn ze skutecznością ok 85 dB. H80 poległ z DM3/7 ale H160 radził sobie już ze swobodą. To fakt dopiero V70SE pokazał jak te w sumie niedrogie paczki potrafią zagrać.

J mam 3 drogi 86 Db i Caspian M2 bardzo fajnie sobie z nimi poczynał ale jak się okazało nie do końca dał rady je napędzić dopiero H200 pokazał co potrafią te głośniki , kontrola i jeszcze raz kontrola bez wzbudzeń . .

Edytowane przez jacm

Luk wypada mi się nie zgodzić mam kolumny neutralne jak im zapodasz suchy tor będą grały sucho jak im podasz tłusto będzie tłusto .

Rozumiem ale gdybyś mógł się podzielić z jakimi kolumnami masz do czynienia i który hegel ?

Zeby dyskwalifikować cokolwiek to nalezy znać dane wejściowe:) w tym wypadku-dla mnie podstawa- jaka jest odpowiedz akustyczna pomieszczenia: co slychac a czego nie? Nie tylko mowa jest o podbiciach basu, sa tez głębokie dołki, gdzie nic nie slychac, czy pasmo nie jest poszatkowane niczym wycinka leśna. Nie mając tej wiedzy jak mamy wiedziec czy dana kolumna czy wzmacniacz gra ok, czy ma ten poszukiwany dyskotekowy bas czy nie??

Jeżeli pasmo w pomieszczeniu jest mniej wiecej wyrównane czy to przy pomocy adaptacji czy zbudowane proporcjonalnie i mody sa rozłożone równomierne czyli jest w miarę płasko to wówczas mozemy zostać sędzia i oceniać właściwie:)

Acha, jeszcze wiedząc co w nagraniu realizator nagrał, np. czy aby gitarowe A to nie 2ga harmoniczna tylko nici z 41hz........

Moje doświadczenie z Heglem jest takie wzmaki są dość neutralne a więc zakładany efekt osiąga się źródłem ( można też kolumnami ) .

Po wpięciu w tor CDP4 lub CDP2 coś takiego jak suchość Hegla nie istnieje . Zakładam zatem że suchość bierze się w napinaniu budżetu na dobry element ale w zestawianiu go z czymś nie spasowanym .

Ewentualnie jest coś nie tak z akustyką i neutralnie grające zestawy brzmią u Ciebie sucho ( np masz niedopasowane kolumny do pomieszczenia brak basu odchudzona średnica bez podparcia basu ).

Jest jeszcze druga kwestia kiedyś na AS zestaw Linna grający niemiłosiernie sucho przez sporą ilość osób był uznany za wybitny nr jeden wystawy , zatem co dla Ciebie suche i złe dla innych bajka . Jak Hegel pozwala zbudować różne opcje dzwięku to znaczy że jest transparentny a to potrafią nieliczne klocki i chwała im z to , to świadczy o neutralności .

Do kolumn wymagających są dzielonki nie integry tak bynajmniej twierdzą producenci w Audio którzy je produkują Hegel nie jest tu wyjątkiem .

+1

Aż tak to nie jest źle, choć prawdy dużo. Wyższe Hegle nie mają już problemu z wysterowaniem kolumn ze skutecznością ok 85 dB. H80 poległ z DM3/7 ale H160 radził sobie już ze swobodą. To fakt dopiero V70SE pokazał jak te w sumie niedrogie paczki potrafią zagrać.

PS39 z całym szacunkiem ale obracasz się i trochę tez łykasz marketing niestety . Proponuje wyrobienie własnego zdania a nie opierać się kto da lepszy rabat na sprzęt.

są nagrania nawet w którymś miesięczniku to dodawali kiedyś . Sygnał nagrany z tą samą głośnością od 20 Hz do bodajże 20 000 khz . jak komuś dźwięk walował był raz głośniejszy raz cichszy to miał dołki i podbicia . Wzorcem jest jednostajne głośność dźwięku .

Rozumiem ale gdybyś mógł się podzielić z jakimi kolumnami masz do czynienia i który hegel ?

Jakoś nie dalej jak 2 strony opisywałem poszczególne modele Hegla .

Grały wszystkie na tym

http://www.audiophilia.com.vs5.korax.net/hardware/amphion.htm

Edytowane przez jacm

PS39 z całym szacunkiem ale obracasz się i trochę tez łykasz marketing niestety . Proponuje wyrobienie własnego zdania a nie opierać się kto da lepszy rabat na sprzęt.

Dokładnie, mam znajomego który kupił stereo za 5k i mądruje jak nakręcony, zapytałem jakie masz doświadczenie, a on że wcześniej miał kino domowe...

Dokładnie, mam znajomego który kupił stereo za 5k i mądruje jak nakręcony, zapytałem jakie masz doświadczenie, a on że wcześniej miał kino domowe...

Godzilla , crodoicilla , jak większość okitowanych przez Hegel :)

Ciekawe komu Hegel płaci ;)

Edytowane przez Luk77
noooo.........Octave akurat dobrze gra, ojjjj dobrze.

To jest wciąż inne brzmienie niż Hegel ale mogli byście się zdziwić.

Bardzo dobrze gra... Bowersy bez problemu napędza...

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

Godzilla , crodoicilla , jak większość okitowanych przez Hegel :)

Ciekawe komu Hegel płaci ;)

Zaproponuję Ci jednak rozwój swojego zestawu oraz wymianę doświadczenia o sprzęcie który lubisz/cenisz . Tutaj ani my od Ciebie się nie dowiemy z czym łączyć Hegla ani tym bardziej Ty od nas skoro to nie Twoja bajka , każdy ma swój dźwięk i swój Hi-end przyznasz że szkoda marnować życie i czas na skupianie się na tym co nam się nie podoba .

Edytowane przez jacm

To jak to jest z tą wydajnością prądową Hegla? Piec za 20k i nie ma basu?

Panowie pozwólcie że ostudzę troszkę wasze emocje.

Słuchałem Jadisa i88 i z całym szacunkiem dla Titanii to nie ta liga. Radziłbym nie zrównywać Fezz Audio Titania ze wzmacniaczami takimi jak Jadis i88 bo to jest z leksza niepoważne.

Jak miałem w domu Hegla H300 to myślałem że już lepiej się nie da. Jak jechałem do Miroslava na porównanie z Jadisem I88 to liczyłem że wydajność prądowa, bas i dynamika będzie po stronie Hegla. Chociaż różnica w cenie spora. Słuchamy najpierw Jadisa i dźwięk super, ale ja cały czas w głowie mam swoje. Jak podepniemy Hegla, będzie lepsza dynamika i bas. Wreszcie podłączamy Hegla H300, puszczamy muze! A tu gra tylko głośnik wysokotonowy i czasami odzywa się średniotonowy, basu nie ma a o dynamice nawet nie wspomnę. Nie było co porównywać bo to wzmacniacze z innej półki cenowej i było to słychać, widać i czuć. Jadis i88 to potężny, wyrafinowany wzmacniacz, o świetnej barwie i niespotykanym basie oraz dynamice. Próżno szukać takiej barwy, takiej namacalności dźwięku, takiego obcowania z muzyką, takiego basu, takiej dynamiki w zintegrowanych wzmacniaczach lampowych. Wydajności prądowa chyba nie do osiągnięcia przez Integry lampowe. Harbethy M40 to wymagające kolumny, mówię o zapotrzebowaniu na prąd. Hegel H300 poległ z kretesem a to jest dobry wzmacniacz, tylko nie ma co go porównywać z Jadisem. Jeżeli Titania zaprezentuje się dobrze to już będzie sukces, ale na to że zagra lepiej od Jadisa to bym nie liczył i nawet tak bym nie insynuował. Moim zdaniem porównanie będzie na zasadzie jak dobrze w stosunku do ceny Titania zagra i tyle.

Jak już pisałem wcześniej, wzmacniacze Fezz Audio to okazja cenowo brzmieniowa ale w swojej kategorii cenowej.

To jak to jest z tą wydajnością prądową Hegla? Piec za 20k i nie ma basu?

Piec 90 wat w klasie A za ponad 50 000 zł jest porównywany z piecem 250 watt w klasie B za 20 000 zł .

90 Wat w klasie A napędzi moim zdaniem lepiej trudne kolumny . Z porównań Passa 25 watowego w klasie A z Exposure 3010 ( 130 watt w klasie B ) pamiętam że nie czuło się różnicy w mocy między tymi wzmakami . .

Edytowane przez jacm

całym szacunkiem ale obracasz się i trochę tez łykasz marketing niestety

Z całym szacunkiem słucham na tym co mi najlepiej gra, a że są mądrzejsi ode mnie to ich słucham i otwartych drzwi nie wywarzam. A tu wielu to robi.

Albedo monolith monocrystal, polecam.

No właśnie ostrzyłem sobie pazurki na używanego monolitha w starszej wersji ale ktoś mnie ubiegł... Jest jakaś zauważalna różnica pomiędzy starszą wersją a monokryształem?

Miałem kiedyś subwoofer Rel T5 i średnio było z niego basu. Pewnego dnia sprzedałem go. Przyjechałem do gościa włączyliśmy go i nie mogłem pozbierać szczęki z podłogi ... Zagrał cudownym mocnym basem.

Różnica była oczywiście w akustyce pomieszczenia.

Dziwi mnie fakt, że ktoś kupuje taki sprzęt bez wcześniejszych odsłuchań.

Moja H360 gra z Xavianami i bas jest (mogło by być go ciutkę więcej), ale bardzo dużo zależy od ustawienia kolumn. Dodam, że głuchy nie jestem, a sufit to płyta gipsowo kartonowa za którą jest warstwa wełny mineralnej.

Subiektywnie przejrzystość H360 porównałbym do szklanki wody :)

Edytowane przez DelphiX

Pamiętam jak sporo lat temu jak jeszcze bardziej wierzyłem w sprzęt niż akustykę m domu miałem klejony parkiet bas w tym pomieszczeniu był jak kopnięcie konia szybki i dobitny . Ogólnie muzyka grała świetnie . Człowiek młody to i głupi poszedł za modą zerwałem parkiet i położyłem pływająca podłogę czyli panele na podkładach . Z basu zrobiło się puk puk jak uderzanie kijkiem w kartonowe pudełko

. Dużo potem trzeba się było napracować żeby odzyskać ten atak i dyscyplinę basu ale to już nigdy nie było to samo . Teraz z.perspektywy czasu widzę że.prościej było wywalić panele i położyć od nowa klejoną do podłoża drewnianą klepkę .

Edytowane przez jacm

no i?

no i?

Przeczytaj cały post

No właśnie ostrzyłem sobie pazurki na używanego monolitha w starszej wersji ale ktoś mnie ubiegł... Jest jakaś zauważalna różnica pomiędzy starszą wersją a monokryształem?

(Nie)stety w moje pazurki wpadł od razu monokryształ. Na alledrogo kończy się aukcja monolitha, jeszcze dasz rade zalicytować :)

Tak czytam wasze wypowiedzi na temat braku basu w heglach h 300 i 360 i sobie przypominam jak walczylem 2 tygodnie z tym w h300 i chcialem wymieniac kolumny i dac ale na szczescie tego niezrobilem tylko wziolem pozyczylem zacny chinski wzmak i problem sie rozwiqzal szybciutko chinol zajol miejsce tak znanego i polecanego norwega sam niemoglem w to uwierzyc a jednak.

A tu wlasnie widac jest na wyprzedarzy ale w Dani h 360 za 26000 koron czyli cos 15500 zl http://www.av-connection.dk/?Cpage=SaleEvent

Spoko, ale weź tu teraz, tak nagle przekonaj żonę, że zakup tego kabla jest naprawdę konieczny;-) Na razie jestem na etapie z "oswajaniem' jej co do zakupu DAC-a;-)

Wiem o czym piszesz, oficjalna wersja brzmi, że HD20ke kupiłem za... 400zł :)

Użytkownik m4ris dnia 27.11.2016 - 12:53 napisał

Spoko, ale weź tu teraz, tak nagle przekonaj żonę, że zakup tego kabla jest naprawdę konieczny;-) Na razie jestem na etapie z "oswajaniem' jej co do zakupu DAC-a;-)

Wiem o czym piszesz, oficjalna wersja brzmi, że HD20ke kupiłem za... 400zł :)

Dobre, dobre...

Moja oficjalna wersja brzmi: sprzedałem poprzedni zestaw i dopłaciłem 1700zł .

Chyba każdy z nas ma swoją" oficjalną wersję ^^ .

Edytowane przez MadMaxx
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.