Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.01.2024 o 15:35, Krzysztof_56775 napisał:

No to sprawdźmy, jak z tą psychoakustyką jest 🤪.

s55n mówicie ?

IMG_1045.JPG

No dobra, jedziemy ...

IMG_1048.JPG

W intenetach piszą, że s55n potrzebuje z 800 h, aż psychoakustyka w pełni zadziała 😥.

Takie zaprawianie bez widełek jest trochę bez sensu. Wiem z autopsji.

27 minut temu, Krzysztof_56775 napisał:

Widełki i tulejki to samo zło 🤪🙃, to mówię ja, Jarząbek.

Widełki robię z drucików w przewodzie.👍

Twoja brocha Jarząbek 🙂 Widełki z drucików też przerabiałem.

11 godzin temu, Krzysztof_56775 napisał:

Widełki i tulejki to samo zło 🤪🙃, to mówię ja, Jarząbek.

Widełki robię z drucików w przewodzie.👍

Zdziwiłbyś się co robią widełki Furutecha i nie myśl, że widełki z drucików to to samo...

56 minut temu, adamek_68 napisał:

Zdziwiłbyś się co robią widełki Furutecha i nie myśl, że widełki z drucików to to samo...

Dokładnie. Warto zainwestować. Zwłaszcza mając taki przewód i wtyki.

1 godzinę temu, naczesany napisał:

Dokładnie. Warto zainwestować. Zwłaszcza mając taki przewód i wtyki.

Trzeba jeszcze zainwestować w narzędzia, a to już jak sam wiesz trochę kosztuje.

Bo marketowe to wiadomo do czego się nadają 😁

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

3 godziny temu, adamek_68 napisał:

Napewno cos zmieniaja, ale czy tak ma być? Kupujac dobre wtyki decydujesz sie na jakis kierunek w brzmieniu. Masz dwa elementy a dodajac widly robi sie ich juz trzy. Kazdy z innego materialu. Za duza wypadkowa moim zdaniem. Ale jak ktos sie lubi bawic... 

Widly poprawią polaczenie poprzez zwiekszenia pola docisku czy laczenia. Pytanie czy takie cos ma znaczenie dla dzwieku? Czy w przypadku zastosowania wideł, dzwieku nie zmienia material z ktorego sa one wykonane a nie polaczenie samo w sobie? To tak jakby polaczyc dwa rozne kable zasilajace i dopiero dac na taki wynalazek dwa wtyki.

Filmy instruktazowe furutecha, pokazywaly wykonanie polaczenia kabla z wtykiem poprzez wykonanie widelek z przewodu. Tak że tego... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Widly poprawią polaczenie poprzez zwiekszenia pola docisku czy laczenia. Pytanie czy takie cos ma znaczenie dla dzwieku? Czy w przypadku zastosowania wideł, dzwieku nie zmienia material z ktorego sa one wykonane a nie polaczenie samo w sobie? To tak jakby polaczyc dwa rozne kable zasilajace i dopiero dac na taki wynalazek dwa wtyki.

Michał ja myślę,  że zalecane przez Furutecha momenty sily w konkretnych skręceniach wtyczek -zaciski, korpus i obejma są nie bez znaczenia.

Poza tym nie sądzę by zmiażdżona wiązka drucików śrubą dociskową była lepszym rozwiązaniem, nie raz pokazywałem jak takie druty wyglądają, zmiażdżone, pokruszone, zagięte nie trzymające już swojego przekroju i geometrii.

Filmy instruktażowe furutecha są też z zarabianiem widełek i użyciem wkrętaka dynamometrycznego, żeby pokazać gdzie jaki moment siły użyć. Chyba też nie bez powodu.

Wrzucę tylko opinie z odsłuchu dwóch Landrynek jedna z widelkami, druga gołymi drucikami, wtyki na obu były takie same.

20240116_155551.jpg

Tak że tego...

😛

P.S.

Dziś zawitały do mnie P037 i C079, będzie Enerr ubierany, tylko po kolei, żeby wyczaić zamianę najpierw IEC,  a w następnym podejściu podmianę schuko.

Edytowane przez sir.jax

Ja po upgradzie bezpiecznikowym mam taką konkluzję że złożone/"pokręcone" elementy zasilania wprowadzają dużo zakłóceń - właśnie bezpieczniki które są niesamowicie prostym ustrojstwem, te za 3zł, niesamowicie filtrują przekaz ale nie wprowadzają wiele zakłóceń. Natomiast gniazda ścienne niesamowicie sieją "sianem" dźwiękowym. Więc może coś też być na rzeczy z połączeniem zgniecionym gołym kablem zamiast widełek.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

16 minut temu, Yodzisław napisał:

Więc może coś też być na rzeczy z połączeniem zgniecionym gołym kablem zamiast widełek

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Wrzucę tylko opinie z odsłuchu dwóch Landrynek jedna z widelkami, druga gołymi drucikami, wtyki na obu były takie same

Ło matka, toż to Jacol by mnie ogołocił z gotówki doszczętnie gdybym mu zlecił zaaplikowanie widełek w kazdym moim kablu zasilającym 🤭

Bede musial zyc bez widelek... 😉

22 minuty temu, Yodzisław napisał:

Ja po upgradzie bezpiecznikowym mam taką konkluzję że złożone/"pokręcone" elementy zasilania wprowadzają dużo zakłóceń - właśnie bezpieczniki które są niesamowicie prostym ustrojstwem, te za 3zł, niesamowicie filtrują przekaz ale nie wprowadzają wiele zakłóceń. Natomiast gniazda ścienne niesamowicie sieją "sianem" dźwiękowym. Więc może coś też być na rzeczy z połączeniem zgniecionym gołym kablem zamiast widełek.

Troche malo to zrozumiale.

To wg Ciebie najtansze bezpieczniki za 3zl dobrze filtruja i nie wprowadzaja zaklocen?  To chyba dobrze? 

A gniazda scienne bardziej sieja bo maja zgniecione koncowki zamiast wideł? Hmmmm. 

To w takim razie wychodzi, ze nie ma potrzeby zmieniac bezpiecznikow, a wystarczy dac widly do kabli i bedzie ok? Dobrze zrozumialem sens twojej wypowiedzi? 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

6 minut temu, Mikelas76 napisał:

To wg Ciebie najtansze bezpieczniki za 3zl dobrze filtruja i nie wprowadzaja zaklocen?  To chyba dobrze? 

Dokładnie tak. Zakłócenia i "filtracja" to dwie różne rzeczy, subiektywne oczywiście. Przez filtrację rozumiem obniżenie rozdzielczości. Zakłóceń no to chyba nie trzeba tłumaczyć? Możesz mieć przekaz wysokiej rozdzielczości ale jednocześnie pełen zakłóceń.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

11 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ło matka, toż to Jacol by mnie ogołocił z gotówki doszczętnie gdybym mu zlecił zaaplikowanie widełek w kazdym moim kablu zasilającym 🤭

Bede musial zyc bez widelek... 😉

Eeee tam, radzisz sobie sam i po swojemu.

😝

13 minut temu, Mikelas76 napisał:

To w takim razie wychodzi, ze nie ma potrzeby zmieniac bezpiecznikow, a wystarczy dac widly do kabli i bedzie ok? Dobrze zrozumialem sens twojej wypowiedzi? 

Nie.

Najlepiej założyć widełki na kapsle bezpieczników 😁😁😁😁

Nie wiem co to za bezpieczniki za 3 zł, ale zgadzam się, że dobre bezpieczniki robią wiele dobrego z brzmieiem, tylko nie kosztuja 3zł/szt 🤭

5 minut temu, sir.jax napisał:

Eeee tam, radzisz sobie sam i po swojemu

Tanio nie wyjdzie.

7kabli x 6 widelek= 42 widly furu za 570zł

No i zaciskarka, pewnie co najmniej 200zł. 

No i masa roboty.

2 minuty temu, sir.jax napisał:

jakaś gówniana, na kilka kabelków

aha

a taka jest BE

https://allegro.pl/oferta/zaciskarka-praska-do-koncowek-kabli-tulejek-zestaw-5619112625

1 minutę temu, Mikelas76 napisał:

No i masa roboty.

Tak, jest więcej roboty, dopasowanieodpowiedniej długości kikutów, wiele wtyczek ma płytkie korpusy i widełki furutecha trzeba zarabiac na takich 25mm czyli zostaję ok 15mm przewodu.

Co wtyki, to trochę inaczej, może się zdążyć, że skopiesz komplet widełek źle dobierając długość kikutów do danej wtyczki itd.

Zaprawianie gołymi drucikami to chwilą, a z widłami czasem kilka godzin, zależy jedz że jak trudny kabel.

Mówię o takich jak illuminati, Viborg 1501, czy inne z dzwinymi splotami żyl.

Nie wchodź w to...

10 minut temu, Mikelas76 napisał:

Do domowych zabaw może być.

Chyba...😉

5 minut temu, slawsim napisał:

Jacek polecał Knipexa, ale to już inne pieniądze.

Tak, bo nie uznaje jakiś półśrodków, Knipex, Wera, Wiha, takimi narzędziami pracuje się komfortowo.

Tylko, że do takiej Knipexa jak ja mam matryca kosztuje więcej niż ta zaciskarka o której wspomnial Michał. 

No i ma inny zestaw troszkę do końcówek DIN.

Edytowane przez sir.jax

7 godzin temu, adamek_68 napisał:

Nie wydaje mie sie .... 🤪🙃😀.

W pełni zgadzam się z opinią @Mikelas76.

Ale, nie mówię nie,

jak kiedyś będę konfekcjonował kabel Lappa czy Beldena 50-tkami Furutecha,

to dam rodowane widełki 👍, obiecuję!

Edytowane przez Krzysztof_56775
24 minuty temu, sir.jax napisał:

Nie wiem co to za bezpieczniki za 3 zł,

Te zwykłe ze "sklepu elektrycznego". Coś niejasno napisałem?

12 minut temu, sir.jax napisał:

Tak, bo nie uznaje jakiś półśrodków, Knipex, Wera, Wiha, takimi narzędziami pracuje się komfortowo.

Znalazłem w notatkach, że polecałeś/proponowałeś Knipexa 97 33 02, a to już dzisiaj nieco ponad 1000 PLN. Jak bym sobie chciał zrobić np. tylko pięć przewodów to już jest dylemat czy kupić, ale czy na tych pięciu przewodach się skończy? 😊

https://www.knipex.com/pl-pl/produkty/szczypce-do-zagniatania/knipex-multicrimp-szczypce-do-zagniatania-z-magazynkiem-wymiennym/knipex-multicrimp-szczypce-do-zagniatania-z-magazynkiem-wymiennym/973302

Edytowane przez slawsim
21 minut temu, sir.jax napisał:

Nie wchodź w to...

No teraz to mnie kusisz 😁

2 godziny temu, Yodzisław napisał:

Te zwykłe ze "sklepu elektrycznego". Coś niejasno napisałem?

Tak 😄

2 godziny temu, Krzysztof_56775 napisał:

W pełni zgadzam się z opinią @Mikelas76.

Ale, nie mówię nie,

jak kiedyś będę konfekcjonował kabel Lappa czy Beldena 50-tkami Furutecha,

to dam rodowane widełki 👍, obiecuję!

Przeczytaj opinie na dwóch landrynach.

Przejrzyj wstecz ten wątek, jak wyglądaja druciki zgniecione śrubkami dociskowymi.

Jak to nie daje Ci do myslenia, to już nie mam pomysłu, co Ci powiedzieć...

W sumie mam, ale nie bedę podpowiadal, co ja bym zrobił na gołych...

Już mi sie nie chce....

Nie chce mi się szukać po galeriach zdjęć,  ale ten przykład będę zawsze podawać za argument, żeby nie kręcić gołych przewodów. W sumie to książkowy przykład jak nie powinno się zaprawiać przewodów zasilających. 

IMG_20211126_181244.jpg

IMG_20211126_174350.jpg

IMG_20211126_174303.jpg

Pokazałbym jak to powinno być zrobione, ale nie będę nikogo na siłę przekonywać. 

Każdy orze jak może i niech sobie po swojemu robi.

Na PW już proszę nie pisać co z czym i jak ...

Pozdrawiam ozięble 😝

Edytowane przez sir.jax

25 minut temu, sir.jax napisał:

Jak to nie daje Ci do myslenia, to już nie mam pomysłu, co Ci powiedzieć...

W sumie mam, ale nie bedę podpowiadal, co ja bym zrobił na gołych...

Już mi sie nie chce

Eee daj spokoj, widzisz ze Krzysiu to jajcarz jak sie patrzy.

A tak na powaznie, gdybym mial takie szczypce/zaciskarki to pewnie tez bym sobie tak zaprawial przewody, chociaz i tak mi sie wydaje ze za zmiany dzwiekowe odpowiada inny niz w kablu i wtyku material, a nie montaz na widlach. Ale to tylko moje "wydaje sie". 

29 minut temu, sir.jax napisał:

Pozdrawiam ozięble 😝

🤭🤭🤭

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, Mikelas76 napisał:

tak mi sie wydaje ze za zmiany dzwiekowe odpowiada inny niz w kablu i wtyku material, a nie montaz na widlach. Ale to tylko moje "wydaje sie". 

Skoro słychać wtyki, a wtyk to generalnie styk, a styk, to już Jacek napisał.

Taki wtyk iec jest tak blisko bezpiecznika (który gra), to dlaczego obok niego, takie widły np. furutecha mają być gorsze i nie grać..?😉

... bardzo Was lubię i pozdrawiam gorąco 😍.

No dobra 😥....😰

to gdzie te 😥...

te .... 😥widły można ......

😥😥😥 kupić ?

No dobra,

rozgryźliście mnie,

pora się przyznać!

Nie użyłem widełek, bo ....😥

bo ... 😰

nie mam zaciskarki 😰😥😥.

A to drogie rzeczy są 😰 ...,

czy takie coś,

na początek wystarczy ?

imadło.jpeg

Edytowane przez Krzysztof_56775
39 minut temu, Krzysztof_56775 napisał:

... bardzo Was lubię i pozdrawiam gorąco 😍.

No dobra 😥....😰

to gdzie te 😥...

te .... 😥widły można ......

😥😥😥 kupić ?

Tutaj 😁

https://www.e-drwal.com/widly-do-kopania-ergo-id-1608

9 minut temu, Krzysztof_56775 napisał:

czy takie coś,

na początek wystarczy ?

Lepsze to

https://www.elektro-met.pl/pl/p/JUCO-12305-Siekiera-tradycyjna-600-g/40994

Widziałem już tulejki zaciśnięte tak, jakby ktoś użył takiego narzędzia.

Myślę, że bedzie O.K.

😁

39 minut temu, Krzysztof_56775 napisał:

bardzo Was lubię i pozdrawiam gorąco

My Ciebie nawet kochamy,  też gorąco 😘

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Eee daj spokoj, widzisz ze Krzysiu to jajcarz jak sie patrzy.

A ja to co?

😁

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

tak mi sie wydaje ze za zmiany dzwiekowe odpowiada inny niz w kablu i wtyku material, a nie montaz na widlach. Ale to tylko moje "wydaje sie". 

Jest w tym jakaś racja, ale spójrz teraz jak przylegają widełki. 

IMG_20231228_203252.jpg

Edytowane przez sir.jax

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.