Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Cezary_58669 napisał:

10AWG to nadal nie jest 6mm², tak jak 14 AWG nie jest 2,5mm²

Trzymałem je w ręce, żyły robocze odizolowywałem, wiem jak wygląda 6mm² i 4030 na pewno nie ma takiego przekroju. No i nie mylić pola powierzchni ze średnicą żyły, bo często to się zdarza 😉

Wrzucam tabelkę, może się przydać.

awg.gif

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

4 godziny temu, sir.jax napisał:

10AWG to nadal nie jest 6mm²

Jest dość blisko 😉.

Tylko, a moze az 5,27mm²

Z wlasnego doswiadczenia, lity drut 4mm² jest naprawde ciezki w aplikacji do chocby gniazdek sciennych. Pewnie te 5,27mm² plecionki tez nie wywoluje usmiechu ma twarzy 😁

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Panowie. Nie wiem co zrobić... Ostatnio dodawałem jeden po jednym Furutechu 28/38 oraz E-30. Wszystko w złocie 😁 Ja lubię gęsto i ciepło. No i cóż efekt jest taki jak chciałem i jaram się jak dzieciak kiedy słucham muzyki 🙃. Został jeszcze jeden kabel do ubrania i trochę się obawiam już złotych furu bo czuję że będzie już nawet dla mnie za gęsto i ciepło. W między czasie przewinął się u mnie rodowany ncf E-30 - efekt jednak był taki że o ile scena na plus to barwa na minus a konkretniej to masa gdzieś uciekła. Pytanie... czy mimo wszystko próbować wtyki 28/38 rod? Czy zupełnie inne wtyki jak Wattgate czy Oyaide?

PS. Zadałem to pytanievw salonie od którego się zaopatruję we wtyki ale potraktowany zostałem tekstem z ChatGpt!!! Do czego to doszło!!!

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Godzinę temu, mikel napisał:

Pytanie... czy mimo wszystko próbować wtyki 28/38 rod?

Kup rody 28/38 i zmien w dwoch kablach. Jeden na listwie czy do wzmaka. Bedziesz mial dwa fajne kabelki lekko neutralne. Jesli masz wiecej na zlocie powinno byc jak to sie mowi "w pyte" 😉

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

6 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Jest dość blisko 😉.

Tylko, a moze az 5,27mm²

Z wlasnego doswiadczenia, lity drut 4mm² jest naprawde ciezki w aplikacji do chocby gniazdek sciennych. Pewnie te 5,27mm² plecionki tez nie wywoluje usmiechu ma twarzy 😁

Tylko jak pamiętam to spokojnie wchodził w tulejkę 4mm² na pewno nie używałem 6mm². A kiedy indziej przy widełkach furutecha chyba 7N PC 4020 musiałem na końcu złożyć w pół, żeby wypełnił tuleje widełek, a te przyjmują do 4mm².

Tak, że ten...😉

6 godzin temu, Cezary_58669 napisał:

Bliżej niż 3mm2..😉

Spójrz raczej na średnicę w tabeli niż na pole powierzchni,  wtedy będzie Ci łatwiej ocenić jaki to może być przewód, mówię serio.
Bo 5,27mm², to tylko 2,5mm średnicy z haczykiem, a 4020 leggend przy AWG14 to trochę ponad 1,5mm średnicy.

Natomiast często sprzedawcy nawet w ofercie mają błędy używając zamiennie średnicę z polem powierzchni w mm². Kiedyś zwróciłem na to uwagę.

Z tego co pisałeś miałeś oryginalnie oprawiony, ja je oprawiałem i zdejmowałem izolacje, nie wymyślam, bo nie ma w tym interesu, Michałlowi już odpisałem w jakie tulejki mi wchodził ten Acrolink.

Pzdr

Edytowane przez sir.jax

7 godzin temu, mikel napisał:

W między czasie przewinął się u mnie rodowany ncf E-30 - efekt jednak był taki że o ile scena na plus to barwa na minus a konkretniej to masa gdzieś uciekła.

A jak długo te e-30 NCF miałeś?  2-3 mies to takie minimum.

7 minut temu, sir.jax napisał:

No nie nie tyle. No... moze tyle tyle że nie grało 🙂 Ale że co nagle dźwięk przymasi? 😁 No chciałbym w to wierzyć bo scena lepsza... U mnie jedyny rod to na razie gniazdo iec fi-06 r ncf. Jest w listwie i jest w pyte!

Edytowane przez mikel

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

3 minuty temu, mikel napisał:

No nie nie tyle. No... moze tyle tyle że nie grało 🙂 Ale że co nagle dźwięk przymasi? 😁 No chciałbym w to wierzyć bo scena lepsza... 

Te 700 godzin aż przestaną kręcić barwą, przestrzenią i się ustabilizują

No przekichane, za pierwszym razem to  topowe 50 NCF po 350 godzinach chciałem wy… tak dawały po uszach

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 minuty temu, ASURA napisał:

Te 700 godzin aż przestaną kręcić barwą, przestrzenią i się ustabilizują

No przekichane, za pierwszym razem to  topowe 50 NCF po 350 godzinach chciałem wy… tak dawały po uszach

Jeden miesiąc pod obciążeniem. Do zrobienia. Kur... chyba zwariuje. No dobra. Bedzie rod zatem od strony schuko. Dzięki za wpisy 👍

.

23 minuty temu, mikel napisał:

No nie nie tyle. No... moze tyle tyle że nie grało 🙂 Ale że co nagle dźwięk przymasi? 😁 No chciałbym w to wierzyć bo scena lepsza... U mnie jedyny rod to na razie gniazdo iec fi-06 r ncf. Jest w listwie i jest w pyte!

Uuuu, kolego naprawdę trzeba przetrwać trochę czasu. Fakt, że u mnie są Tunami w systemie. Ale Michał(mikelas76) był u mnie i nie sądzę, by potwierdził, że e-30 NCF to suche i bez basu brzmienie, a mam klamoty wpięte w takie gniazda w kondycjonerze.

Edytowane przez sir.jax

25 minut temu, mikel napisał:

Jeden miesiąc pod obciążeniem. Do zrobienia. Kur... chyba zwariuje. No dobra. Bedzie rod zatem od strony schuko. Dzięki za wpisy 👍

Zwróć uwagę gdzie ma być faza w tym gniazdku.

8 godzin temu, sir.jax napisał:

Zwróć uwagę gdzie ma być faza

W przypadku przewodów Furutecha to słowo klucz.😎

Chodzi o fazę oczywiście. 

Edytowane przez rpm

Ciężko przeoczyć. Nie rozumiem dlaczego ktoś kto dba o takie szczegóły jak kable, zasilanie, wtyczki miałby wykazać się taką niedbałością jak odwrotne połączenie 🙈

@adamek_68 Pamiętam pisałeś parę razy że instalowałeś gniazda IEC furutecha chyba 03r lub inlet. Lutowałeś czy na wsuwki? Ja mam na razie 03g zamontowany przez lutowanie cyną Cardas w zasilaczu liniowym do streamera.

Edytowane przez mikel

.

2 godziny temu, mikel napisał:

Ciężko przeoczyć. Nie rozumiem dlaczego ktoś kto dba o takie szczegóły jak kable, zasilanie, wtyczki miałby wykazać się taką niedbałością jak odwrotne połączenie 🙈

No niekoniecznie,  bo np.scienne żyłę L mają po prawej stronie i tak należy ja wpiąć w ściennym gnieździe,  a co za tym idzie wtyk furutecha też powinen mieć fazę po tej stronie, czyli patrzac od frontu lewy bolec wtyku schuko.

Tak też mają japońce Oyaide również.

6 godzin temu, mikel napisał:

@adamek_68 Pamiętam pisałeś parę razy że instalowałeś gniazda IEC furutecha chyba 03r lub inlet. Lutowałeś czy na wsuwki? Ja mam na razie 03g zamontowany przez lutowanie cyną Cardas w zasilaczu liniowym do streamera.

Gniazda lutowałem cyną z dodatkiem srebra, 03r wstawiałem bo tylko takie jest z bezpiecznikiem. Inlet też mam w zasilaczu i było lutowane.

Gość

(Konto usunięte)
18 godzin temu, sir.jax napisał:

Natomiast często sprzedawcy nawet w ofercie mają błędy używając zamiennie średnicę z polem powierzchni w mm². Kiedyś zwróciłem na to uwagę.

Spoko, mam dystans do informacji w necie, oraz cenię wiedzę praktyczną swoją, Twoją i innych. Jeżeli chodzi o sprzedaż, to wszystko to marketing i circa about, tym bardziej trzeba testować u siebie i pod siebie😉. Najważniejsze żeby zabanglało, kabel ma być do zegara ocxo, więc obciążenie/prąd prawie pomijalne, ten ori acro 4020 jak wpiąłem do zegara, zauważalnie/słyszalnie wpłynął pozytywnie w porównaniu do dh labs power plus.

Jeszcze ciekawostka, w takim kablu bnc 50ohm między zegarem a ddc, to dopiero dlugo się odbywa wygrzewanie (nowego kabla) przy w. cz i zjawisku naskórkowości🙂(pomijam zegar, używany, wygrzany, ustabilizowany).

W dniu 5.11.2024 o 23:48, sir.jax napisał:

Czy wystarczy jak listwa (przewody) są podpięte do sieci? Tak myślę, przecież to nie interkonekty 😊😉

W dniu 6.11.2024 o 11:56, sir.jax napisał:

np.scienne żyłę L mają po prawej stronie

W listwie e-TP60 R NCF chyba też tak jest.

9 godzin temu, slawsim napisał:

Czy wystarczy jak listwa (przewody) są podpięte do sieci? Tak myślę, przecież to nie interkonekty 😊😉

W listwie e-TP60 R NCF chyba też tak jest.

Ale warto pod obciążeniem, ja po wymianie IEC w kondycjonerze wpiąłem w jedno z gniazd plazmę, która ssie 280W.

Plus Integra i źródło.

Zastanawiam się nad zakupem wtyków dla s55n. W grę wchodzą wtyki serii 46, 48, 50. Nie powiem, szkoda mi kasy na 50ki, ale one zagrały u mnie najlepiej z tym kablem kiedy miałem wypożyczony na testy. Nie wiem jednak jaki będzie efekt jeśli założę wtyki niższych serii? Ciężki orzech do zagryzienia...

Miałem pożyczony S55n na 48 i bardzo dobrze to grało.

Zachęcony tym faktem, kupiłem 2m S55n i zakułem w 46 i 48, też jest dobrze.

Na 50-tkach nie miałem przyjemności.

IMG_1048.JPG

5 godzin temu, Ministerolnictwa napisał:

Nie wiem jednak jaki będzie efekt jeśli założę wtyki niższych serii? Ciężki orzech do zagryzienia...

Nikt tego nie wie.

😉

9 godzin temu, Krzysztof_56775 napisał:

Miałem pożyczony S55n na 48 i bardzo dobrze to grało.

Zachęcony tym faktem, kupiłem 2m S55n i zakułem w 46 i 48, też jest dobrze.

Na 50-tkach nie miałem przyjemności.

IMG_1048.JPG

W opinii znajomego złote 46 to bardzo dobre wtyczki, takie słodkie w przekazie. Nie jest z s55n zbyt misiowato, ciężko? Użyłeś tulejek do konfekcji, podpisałeś ekran? Ten kabel bez tulejek jest trudny w konfekcjonowaniu. Żyły są bardzo grube i zbudowane z wieeeeelu cieńszych od włosa drucików, które płaczą się niemiłosiernie. 

2 godziny temu, Ministerolnictwa napisał:

W opinii znajomego złote 46 to bardzo dobre wtyczki, takie słodkie w przekazie. Nie jest z s55n zbyt misiowato, ciężko? Użyłeś tulejek do konfekcji, podpisałeś ekran? Ten kabel bez tulejek jest trudny w konfekcjonowaniu. Żyły są bardzo grube i zbudowane z wieeeeelu cieńszych od włosa drucików, które płaczą się niemiłosiernie. 

Do tych wtyków trzeba zakładać widełki, nie tulejki. 

17 godzin temu, Ministerolnictwa napisał:

Zastanawiam się nad zakupem wtyków dla s55n. W grę wchodzą wtyki serii 46, 48, 50. Nie powiem, szkoda mi kasy na 50ki, ale one zagrały u mnie najlepiej z tym kablem kiedy miałem wypożyczony na testy. Nie wiem jednak jaki będzie efekt jeśli założę wtyki niższych serii? Ciężki orzech do zagryzienia...

Bo 50-tki to najlepsze wtyki, po nich 48 ncf też są dobre.

W dniu 6.11.2024 o 16:12, adamek_68 napisał:

Gniazda lutowałem cyną z dodatkiem srebra, 03r wstawiałem bo tylko takie jest z bezpiecznikiem. Inlet też mam w zasilaczu i było lutowane.

Kiedyś pisałeś "100 godzin i gra OK". U mnie po 100 nadal zbity, przytrzymany dzwięk... Muzyko wróć!

.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.