Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

54 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Mam teraz w dacu Oyaide V2 na rodzie i wycina sporo informacji względem tamtego Acoustic Revive

Napiszesz cos wiecej co wg Ciebie wycina? Ja mam na integrze v2 na rodzie od  oyaide i mnie teraz zaciekawiles 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

Czy tcs31 jest kablem rozdzielczym i szczegółowym? Miałem ostatnio na miedzi triple C Acoustic Revive Power Sensual 18000 i bardzo mi się podobał w dacu i w Luminie. Zastanawiam się czy z tym kablem może być podobnie. Mam teraz w dacu Oyaide V2 na rodzie i wycina sporo informacji względem tamtego Acoustic Revive i zbytnio dociąża, co akurat tutaj mi nie pasuje, bo sam dac już jest dociążony i lekko przyciemniony.

Oyaide V2, na jakiej firmy wtykach ,?

Tunami jest bardzo dobry. Dla mnie miał jedną wadę - utwardzał z lekka brzmienie. Na wtykach 079 był wygładzony i przyjemny ale nadal utwardzony. Dużo spodobał mi się za to na złoconych 28/38 furu. Polecam takie połączenie. Pojawiło się zmiękczenie tego utwardzenia i było w moim odczuciu swobodniej. Szczegół był u mnie nic nie ucinało.

5 minut temu, tedi02 napisał:

No właśnie jak nie mówicie wszystkiego to tak jakby nic nie powiedzieć 🙂

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Napiszesz cos wiecej co wg Ciebie wycina? Ja mam na integrze v2 na rodzie od  oyaide i mnie teraz zaciekawiles 😉

Zdecydowanie mniej informacji, szczegółów słuchać na Tunami porównując do Acoustic Revive. Acoustic jest zdecydowanie bliżej neutralności, gra równiej, zwiewniej, nie dociąża. Tunami jest fajny, ale ja mam dwie sztuki (drugi w pre) i chyba o jeden za dużo.

1 godzinę temu, tedi02 napisał:

Monosaudio 109 rod. Wszystkie kable w systemie mam na tych wtykach. Wywaliłem całe złoto. Jedynie kabel do wzmaka sluchawkowego mam na złocie, bo ten wzmak bardzo szczupło gra.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

41 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Zdecydowanie mniej informacji, szczegółów słuchać na Tunami porównując do Acoustic Revive. Acoustic jest zdecydowanie bliżej neutralności, gra równiej, zwiewniej, nie dociąża. Tunami jest fajny, ale ja mam dwie sztuki (drugi w pre) i chyba o jeden za dużo.

Kiedy mialem system dzielony, moj v2 na rodach oyaide mialem na końcówce. Gdy mnie wzielo na jeszcze jeden tunami udalo sie kupic v1 na bialych wtykach. Podpinalem na dac i streamer a efekt byl ten sam. Scena odsuwala sie za bardzo od sluchacza. Nie tyle doszla glebia, co calosc sie poprostu odsuwala. Probowalem zastapic v2 na koncowce, ale ostatecznie sprzedalem  v1, choc uwaza sie ze jest lepszy. Akurat mi brakowalo troche tego dociazenia z v2.

Poza tym barwa v1 nie podobala mi sie do konca.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

22 minuty temu, Mikelas76 napisał:

V1 znam tylko z opowieści. V2 ma swój charakterek i nie wszędzie będzie pasował, do źródła mi pasują bardziej "eteryczne" kable, szczegółowe i w miarę neutralne. No i dlatego zapytałem o Tcs31, bo to też miedź triple C, jak Acoustic Revive. Ale wiadomo, nie tylko sam rodzaj przewodnika ma znaczenia.

3 godziny temu, mikel napisał:

Szczegół był u mnie nic nie ucinało.

Dopóki nie podłączysz lepszego kabla. 😉

1 godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

Monosaudio 109 rod. Wszystkie kable w systemie mam na tych wtykach. Wywaliłem całe złoto. Jedynie kabel do wzmaka sluchawkowego mam na złocie, bo ten wzmak bardzo szczupło gra.

A próbowałeś zamianę wtyków ?

26 minut temu, staropolanka2000 napisał:

V1 znam tylko z opowieści. V2 ma swój charakterek i nie wszędzie będzie pasował, do źródła mi pasują bardziej "eteryczne" kable, szczegółowe i w miarę neutralne. No i dlatego zapytałem o Tcs31, bo to też miedź triple C, jak Acoustic Revive. Ale wiadomo, nie tylko sam rodzaj przewodnika ma znaczenia.

Dopóki nie podłączysz lepszego kabla. 😉

Ja wiem możesz mieć racje. Opisałbyś te wtyki Monosaudio 109R o których pisałeś? Dlaczego akurat taki wybór? Jak dźwiękowo w porównaniu do furutecha i viborga?

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

7 minut temu, tedi02 napisał:

A próbowałeś zamianę wtyków ?

Oba kable były na tych samych rodowanych Monosaudio 109. Acoustic Revive jest kolegi, ale miałem go u siebie dosyć długo, dwukrotnie i wnioski były zawsze te same.

7 minut temu, mikel napisał:

Ja wiem możesz mieć racje. Opisałbyś te wtyki Monosaudio 109R o których pisałeś? Dlaczego akurat taki wybór? Jak dźwiękowo w porównaniu do furutecha i viborga?

Tunami miałem w oryginalnej konfekcji producenta na czerwonych wtykach Oyaide 046. Naczytałem się sporo, że te wtyki mulą i dociążają. Dociążony Tunami i dociążone wtyki to już za dużo tego dobrego ( w moim systemie). Koledzy poradzili,żeby założyć coś rodowanego. Myślałem o Oyaide lub Wattgate, ale trochę mi było szkoda kasy. @sir.jax polecił, żeby sprawdzić te Monosaudio 109 i bardzo mi się spodobały. Pewno można lepiej, ale cena do jakości jest rewelacyjna. Poleciłem już kilku osobom i reklamacji nie było, raczej same bardzo dobre opinie.

Viborga wtyki zasilające to nic specjalnego, a cena X2 względem Monosaudio. Fajnie są wykonane.

Edytowane przez staropolanka2000

3 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Michał, widzisz w każdym miejscu systemu inaczej wychodzi. Ja z kolei nie odczuwam zmiany barwy między V1 i V2, jedynie to, że V1 jest mniej mulący, mniej dociążony. Może to jest to co w V2 dociążenie wchodzi na cały przekaz muzyczny i stąd ta „barwa”. Dla mnie V1 na PC OCC jest lepszy, później robiłem jeszcze komuś kabel na miedzi Furukawy taki sprzed 15 lat, średnica żył roboczych większa niż w Tunami, zrobiony na wtykach Wattgate Audio Grade RH pozamiatał mi i V1 i V2.

Mam dostęp do tych Furukawy sprzed 15lat, bo gość ma jeszcze 3 szt, jedną może odsprzedać, jednak za 1,5m bez wtyków chce 2tys. 

2 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

No i dlatego zapytałem o Tcs31, bo to też miedź triple C, jak Acoustic Revive. Ale wiadomo, nie tylko sam rodzaj przewodnika ma znaczenia.

AR jest na miedzi Mitsubishi Electric, jedna z fajniejszych, zresztą Triple C to spoko Cu.

AR na pewno gra równiej niż Tunami.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

18 godzin temu, adamek_68 napisał:

Mam dwa Tcs31 jeden do DAC drugi do Pre, jestem bardzo zadowolony z ich brzmienia i nie ma mowy o zawężonej scenie, jest holografia, dociążenie i nasycenie dźwięku. 

Na początku miałem na Tcs-31 wtyki Wattage najwyższy model, później zamówiłem na próbę wtyk Neotecha rodowanego, to była masakra! szybciej oddałem niż zamówiłem, tak mi zmulił dźwięk, że nie szło tego słuchać... Następnie Wattage zastąpiłem Furu fi-48r ncf i tu już było słychać klasę dźwięku, no ale audiofilska ciekawość skłoniła mnie żeby sprawdzić fi-50ncf i w taki sposób Tcs-31 mam oprawiony w 50-tki już bardzo długi czas i nie zamierzam nic zmieniać, dla mnie jest rewelacyjny! W międzyczasie pokusiłem się jeszcze o widełki Furu rodowane które wyniosły dźwięk na jeszcze wyższy poziom.

2 godziny temu, mikel napisał:

109 R nie są złe jakość/cena, żonglowałem ostatnio najpierw wtykami IEC, później Schuko na Enerze.

Zostałem przy parze Oyaide C079  i P037.

Monos 109R czaruje, całkiem całkiem jak na rod i jest np. bardziej „miękki” niż 037, ale też mniej rozdzielczy.

Jak dla mnie szkoda czasu i kasy na Viborgi i tanie Furutecha.

Uważam, że sensowne wtyki to IeGo, Oyaide, Wattgate seria Audio Grade.

Edytowane przez sir.jax

10 minut temu, sir.jax napisał:

AR na pewno gra równiej niż Tunami.

Zdecydowanie.

11 minut temu, sir.jax napisał:

AR jest na miedzi Mitsubishi Electric, jedna z fajniejszych, zresztą Triple C to spoko Cu.

Ok, a jak to się ma do tcs31?

5 minut temu, sir.jax napisał:

Monos 109R czaruje, całkiem całkiem jak na rod i jest np. bardziej „miękki” niż 037, ale też mniej rozdzielczy.

Jeżeli Monos 109 jest mniej rozdzielczy, to strach pomyśleć, co taki Acoustic Revive pokazuje na tych bardziej rozdzielczych. 😉

2 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Ok, a jak to się ma do tcs31?

Ta sama technologia, natomiast czy ta sama miedź nie wiem.

Mnie się TCS31  podobał, w ścianie się nie sprawdził, ale z dakiem już był wyraźnie lepszy, bez „dziury” na średnicy.

Powiem szczerze, że chodzi mi po głowie ostatnio, bo potrzebuję coś lepszego do słuchawkowca, który no nie jest popierdółką, ale na tę chwilę jest zasilany Isotek Evo Premier. 
Muszę w końcu skręcić Yarbo SP8000 na miksie wtyków i zobaczę, zanim będę chciał dotknąć TCS 31, nie mam skąd pożyczyć tego drugiego na razie.

Teraz, sir.jax napisał:

Muszę w końcu skręcić Yarbo SP8000

Mam w końcówce, po obu stronach rod 109. Bardzo fajny i niedrogi kabel. Ma coś przyjemnego w sobie. Na złocie chyba będzie zbyt soczyście. Nie dawałbym do niego złota tak samo jak do Tunami, ale to ja. 🙂

4 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Jeżeli Monos 109 jest mniej rozdzielczy, to strach pomyśleć, co taki Acoustic Revive pokazuje na tych bardziej rozdzielczych. 😉

Wiesz jak to jest, to było w porównaniu z Oyaide 037, które zresztą na początku grało wręcz kanciasto i bardzo twardo, teraz po 2 mies. już taki nie jest, ale jednak lepszy w mojej ocenie od 109. Ale cena niestety też, no i mnie się podoba, że wszystkie wtyki Oyaide od najtańszych 029 mają zaciski pod widełki, co pozwala naprawdę mocno skręcić i polepszyć styk na przejściu widły/zacisk.

Teraz, staropolanka2000 napisał:

Mam w końcówce, po obu stronach rod 109. Bardzo fajny i niedrogi kabel. Ma coś przyjemnego w sobie. Na złocie chyba będzie zbyt soczyście. Nie dawałbym do niego złota tak samo jak do Tunami, ale to ja. 🙂

Ale ja nie napisałem nic o złocie, robiłem go kiedyś komuś na wtykach RaMM Audio złotych i był fajny, brakowało mi nasycenia w średnicy i trochę górze stąd moja decyzja o  IEC CuTe od Yarbo, który zrobi z tym porządek, bo ten wtyk też był w użyciu na Enerze obok innych różnych łącznie z AC 004 Armored Oyaide.

1 minutę temu, sir.jax napisał:

Ale cena niestety też

Niestety często o to się rozbija. Ja mam 6 kabli do głównych komponentów plus 5 do zasilaczy, drugiej listwy i wzmaka sluchawkowego. Jakbym chciał wstawić wtyki Oyaide lub droższe, to wyszłoby więcej niż moje kolumny. Gdzie tu sens? 😉

Nie neguje, że tamte wtyki są lepsze, pewnie są.

8 minut temu, sir.jax napisał:

Muszę w końcu skręcić Yarbo SP8000 na miksie wtyków

Napisałeś mix, czyli z jednej strony rod z drugiej złoto jak rozumiem. 

11 minut temu, sir.jax napisał:

Mnie się TCS31  podobał, w ścianie się nie sprawdził, ale z dakiem już był wyraźnie lepszy, bez „dziury” na średnicy.

U mnie w ścianie też nie pasował, ale w daku i pre jest super!

45 minut temu, adamek_68 napisał:

Na początku miałem na Tcs-31 wtyki Wattage najwyższy model, później zamówiłem na próbę wtyk Neotecha rodowanego, to była masakra! szybciej oddałem niż zamówiłem, tak mi zmulił dźwięk, że nie szło tego słuchać... Następnie Wattage zastąpiłem Furu fi-48r ncf i tu już było słychać klasę dźwięku, no ale audiofilska ciekawość skłoniła mnie żeby sprawdzić fi-50ncf i w taki sposób Tcs-31 mam oprawiony w 50-tki już bardzo długi czas i nie zamierzam nic zmieniać, dla mnie jest rewelacyjny! W międzyczasie pokusiłem się jeszcze o widełki Furu rodowane które wyniosły dźwięk na jeszcze wyższy poziom.

🤣Bardzo audiofilskie podejście, szybciej oddałem niż zamówiłem ,a gdzie wygrzewanie ? Bo jak ktoś napisze iż akcesoria furutecha Ncf ,trzeba wygrzewać 500 godz i zagrają pełna gębą w nowiu księżyca to jest ok .  Ludzie kochani ,po tylu godzinach nawet się nie pamięta jak na starcie. grało ,poza tym trzeba pamiętać iż ludzki słuch się przyzwyczaja do dźwięku . 

31 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Napisałeś mix, czyli z jednej strony rod z drugiej złoto jak rozumiem. 

To stereotypy , przy słabej jakości materiału.Gniazdo montażowe Cardas ,miedź , srebro i galwanizacja rodem .Jak brzmi ? Gniazdo IEC IEGO ,miedź złocona , i gdzie w nich jakikolwiek ślad przymulenia?

10 minut temu, tedi02 napisał:

Ludzie kochani ,po tylu godzinach nawet się nie pamięta jak na starcie. grało ,poza tym trzeba pamiętać iż ludzki słuch się przyzwyczaja do dźwięku . 

Nikt nie mówi o jakiś niuansach, a Tobie te Cardasy i IeGo od razu grają jak trzeba?

12 minut temu, tedi02 napisał:

To stereotypy , przy słabej jakości materiału.Gniazdo montażowe Cardas ,miedź , srebro i galwanizacja rodem .Jak brzmi ? Gniazdo IEC IEGO ,miedź złocona , i gdzie w nich jakikolwiek ślad przymulenia?

Nie bardzo rozumiem, co miałeś na myśli.

11 minut temu, tedi02 napisał:

To stereotypy , przy słabej jakości materiału

Bzdury piszesz.

To żadne stereotypy, fakt słabe wtyki materiałowo nawet w zestawieniu 1:1 słychać, że z nimi coś nie tak, kiedy w ich miejsce zapnie się lepsze.

Viborgi pod rodem, czy złotem też mają Cu i sreberko i co z tego, daleko im do Oyaide i IeGo tu sobie możesz wybrać dowolnie, czy rod, czy złoto.

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Mam dostęp do tych Furukawy sprzed 15lat, bo gość ma jeszcze 3 szt, jedną może odsprzedać, jednak za 1,5m bez wtyków chce 2tys. 

Tyle są dźwiękowo w samym surowcu warte w dobrej aplikacji znacznie więcej!

Pociął trochę za krótko i d4 mz.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.