Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

Japońskie Oyaide są zawsze z mosiądzu a te bez pudełek albo z miedzi albo z mosiądzu bo jest co najmniej 2 producentów, różnią się nie tylko bolcami , tworzywem obudowy także.

W trakcie usuwania konta.

Nie wiem które podróbki miałem u siebie.tak głęboko się nie interesowałem tematem. Wiem że org.mają inaczej skręcany korpus.Te podróbki miały gwinty z metalu wtopione w plastik co nie ma miejsca w japońskiej produkcji. Tak czy inaczej mieliśmy też taki komplet który niby nie miał powłok żadnych -027 czy jakoś tak. Co jest bzdura do kwadratu bo wiem jak wygląda czysta miedź (mam jedne iego z niepowleczonej miedzi więc wiem). Te 027 były czymś pokryte bo nie wyglądało to ani.na czysty mosiądz ani na czystą miedź. W każdym bądź razie te grały zaskakująco dobrze. Dla tych mocno wnikliwych dodam że testy odbywały się na valhalli, oyaide tunami i furutechy alpha3.

Nie wiem które podróbki miałem u siebie.tak głęboko się nie interesowałem tematem. Wiem że org.mają inaczej skręcany korpus.Te podróbki miały gwinty z metalu wtopione w plastik co nie ma miejsca w japońskiej produkcji. Tak czy inaczej mieliśmy też taki komplet który niby nie miał powłok żadnych -027 czy jakoś tak. Co jest bzdura do kwadratu bo wiem jak wygląda czysta miedź (mam jedne iego z niepowleczonej miedzi więc wiem). Te 027 były czymś pokryte bo nie wyglądało to ani.na czysty mosiądz ani na czystą miedź. W każdym bądź razie te grały zaskakująco dobrze. Dla tych mocno wnikliwych dodam że testy odbywały się na valhalli, oyaide tunami i furutechy alpha3.

Mateuszek, te 027, to były oryginały, czy podróbki, bo z Twojego opisu trudno się zorientować :-(

Czas bym opisał swoje dwa doświadczenia z podróbkami.

Zakupiłem na aledrogo wtyk IEC Valab, najbardziej wypasiony, chyba za 180zł. Rodowany z deklarowaną czystą miedzią, korpus z aluminium z włóknem węglowym, lub czymś na podobieństwo tkaniny carbonowej (jak topowy Furutech). Wtyk wstawiłem na kabel na miejsce rodowanej podróbki Oyaide za 50zł (też z aledrogo). Dźwięk wzmacniacza z tym wtykiem Valab zapadł się, było tragicznie. Ten wtyk brzmiał jak filtr, totalny śmieć. Nie zwróciłem go, bo mi czas minął, ale wykorzystałem ładny aluminiowy korpus, bo pasował do przedniej części podróbki Oyaide. W ten sposób zrobiłem z dwóch jeden ładny wtyk.

Drugie doświadczenie to zamiana wtyczki schuko z rodowanej podróbki Oyaide na złoconą org. wtyczkę Neotech na miedzi UP-OCC (55€). Miało się znacznie polepszyć, a okazało się grać zaledwie inaczej. Różnica jaka wystąpiła typowa jest do różnicy jaką gra złocenie vs rodowanie. Szczerze mówiąc ta konfiguracja miała osłabioną górę pasma i na mój gust rodowana podróbka Oyaide pasowała lepiej!

Oba te doświadczenia są ze sobą sprzeczne, a częścią wspólną jest to że w obydwu przypadkach podróbki Oyaide wykazały się pozytywnie zwłaszcza w stosunku do ceny. Czytałem takie kity że to są Oyaide tylko na lewo wypuszczane, na tych samych maszynach, tylko na lewo konfekcjonowane, że metalurgia jest org. a korpusy się gdzieś dorabia. Oczywiście kit. Natomiast niepokojące jest to że jak dotąd nie spotkałem się z negatywną oceną brzmienia tych właśnie podróbek.

Myślisz że układanie się jest tak znaczące że nie branie go pod uwagę mogłoby na tyle zakłócić eksperyment by dać fałszywy wynik?

Całkiem niedawno dałem taki rodowany niby Oyaide na kabel od listwy sieciowej zasilającej telewizor LCD i tuner UPC. Wymieniłem tylko wtyk, w sensie że zwykły gumowy odciąłem nożem i założyłem niby Oyaide na dosłownie zwykłym czarnym kablu. Efekt rewelacja, od razu po włączeniu nastąpiła poprawa obrazu (głębia, soczystość) jak i dźwięku (dynamika, rozdzielczość), nie musiałem czekać na układanie, chociaż przyznam się że odczuwam wrażenie że po jakimś czasie dźwięk jeszcze nieznacznie złagodniał w sensie pozytywnym.

Kolczas

To czego doświadczyłeś (w sensie VIDEO ) to poprawa styku/kontaktu/ekranowania itd.

Po długim czasie od skręcenia zachodzą kolejne zjawiska w punkcie kontaktu przewodnika ze stykami wtyku/gniazda.

Tyle że te zmiany są bardziej słyszalne niż widzialne. Ucho + mózg jest o wiele bardziej dokładniejszym urządzeniem pomiarowym niż oko + mózg. A to między innym dlatego, że jak człowiek odpoczywa to zamyka oczy i słucha, czy czasem coś się do niego nie skrada, potrzebował ocenić odległość i kierunek tego dźwięku, żeby wiedzieć gdzie uciekać. Mózg z ogromnej ilości informacji dźwiękowych wyławia i sortuje sygnały, które mogą być potencjalnie niebezpieczne.

Człowiek ma tak dokładny "słuch", że dzięki technice obrazowania dźwiękowego próbek tkanek potrafi po małym treningu bezbłędnie odróżnić "na ucho" tkanki nowotworowe od zdrowych i to w bardzo początkowym stadium rozwoju choroby, dużo wcześniej niż inne metody diagnostyczne. To taka ciekawostka ze świata nauki.

I dopiero po tym czasie wiadomo jaki wpływ na dźwięk ma dane rozwiązanie (wtyk/gniazdo).

Porównania na szybko są mniejwięcej tym samym co przeczytanie na tylnej okładce książki informacji o autorze i ewentualnie ogólnej fabule tytułu.

Żeby przekonać się co jest warta, trzeba poświęcić sporo czasu i ją po prostu przeczytać. Tak samo z wtykami, zakładamy i "czytamy, czytamy ... czytamy, aż przeczytamy".

Pozdrawiam

Pygar

Panowie, macie słuch absolutny. Marnujecie się na forum.

Co ma piernik do wiatraka???

Proszę przeczytać definicję tego pojęcia, bo jest ono przydatne, ale nie w ocenie urządzeń audio;-)

Czas bym opisał swoje dwa doświadczenia z podróbkami.

Zakupiłem na aledrogo wtyk IEC Valab, najbardziej wypasiony, chyba za 180zł. Rodowany z deklarowaną czystą miedzią, korpus z aluminium z włóknem węglowym, lub czymś na podobieństwo tkaniny carbonowej (jak topowy Furutech). Wtyk wstawiłem na kabel na miejsce rodowanej podróbki Oyaide za 50zł (też z aledrogo). Dźwięk wzmacniacza z tym wtykiem Valab zapadł się, było tragicznie. Ten wtyk brzmiał jak filtr, totalny śmieć. Nie zwróciłem go, bo mi czas minął, ale wykorzystałem ładny aluminiowy korpus, bo pasował do przedniej części podróbki Oyaide. W ten sposób zrobiłem z dwóch jeden ładny wtyk.

Drugie doświadczenie to zamiana wtyczki schuko z rodowanej podróbki Oyaide na złoconą org. wtyczkę Neotech na miedzi UP-OCC (55€). Miało się znacznie polepszyć, a okazało się grać zaledwie inaczej. Różnica jaka wystąpiła typowa jest do różnicy jaką gra złocenie vs rodowanie. Szczerze mówiąc ta konfiguracja miała osłabioną górę pasma i na mój gust rodowana podróbka Oyaide pasowała lepiej!

Oba te doświadczenia są ze sobą sprzeczne, a częścią wspólną jest to że w obydwu przypadkach podróbki Oyaide wykazały się pozytywnie zwłaszcza w stosunku do ceny. Czytałem takie kity że to są Oyaide tylko na lewo wypuszczane, na tych samych maszynach, tylko na lewo konfekcjonowane, że metalurgia jest org. a korpusy się gdzieś dorabia. Oczywiście kit. Natomiast niepokojące jest to że jak dotąd nie spotkałem się z negatywną oceną brzmienia tych właśnie podróbek.

http://www.audiostereo.pl/valab_89395.html/page__hl__valab

Ok to miał byc żarcik, a nie przytyk. Przepraszam.

A swoja droga to współczuję stresu zwiazanego ze starzeniem sprzętu. Ciekawe co ile powinno się wymieniać kable i wtyki?

A i ponawiam pytanie. Te furutechy na alle... to oryginały czy nie?

Lubię słuchać muzyki! :)

Nie jest to moim zdaniem miarodajne. Zobacz na czym on to testuje.

Myślisz że układanie się jest tak znaczące że nie branie go pod uwagę mogłoby na tyle zakłócić eksperyment by dać fałszywy wynik?

Tak.zwłaszcza jeśli użyles wtykow prosto z pudełka

Można spróbować zwykły filt przeciwzakłóceniowy, osobiście myślę iż będzie gorzej. Furutech zamawia filtry na Tajwanie np te razem z gniazdem

http://www.furutech.com/2013/02/02/1870/

a takie niuanse jak rodzaj wygląd obudowy czy wtyczki mają wpływ na cenę.

W trakcie usuwania konta.

Ciekawe co ile powinno się wymieniać kable i wtyki?

Wydaje mi się, że wtyki też powinny być wymieniane dopiera po 67 roku działania - oczywiście bezawaryjnego;-)

Czy ktoś z Was miał u siebie filtry Furutecha lub innej firmy np. Acoustic Revive RAS-14 ?

Niestety nie, tylko dwie listwy, użytkowane z dużym zadowoleniem...

Można spróbować zwykły filt przeciwzakłóceniowy, osobiście myślę iż będzie gorzej. Furutech zamawia filtry na Tajwanie np te razem z gniazdem

http://www.furutech.com/2013/02/02/1870/

a takie niuanse jak rodzaj wygląd obudowy czy wtyczki mają wpływ na cenę.

U mnie ich filtr zabrał dynamikę,natomiast poprawił detaliczność

Witam

Czy ktoś już słuchał nowych kabli Furutech z serii Alpha PC Triple C ?

Szczególnie zależy mi na opinii na temat FP-S35TC.

Na jakich wtykach oraz gdzie (pod czym) grały najlepiej ?

Pozdrawiam

Pygar

Ja mam teraz w domu ten przewód...

BARDZO "plastyczny" w brzmieniu.

Moim skromnym uchem - lepszy od "podstawowej" alfy, bo ma ładniejszą średnicę..

Na szczęście jest na tej aukcji formułka :

"Jeśli ten kabel nie sprawdzi się w Twoim systemie, możesz go zwrócić."

Kolego to zwróć sobie pocztą albo kurierem paczkę do Chin to zobaczysz ile taka "przyjemność" kosztuje :-).

Ja mam teraz w domu ten przewód...

BARDZO "plastyczny" w brzmieniu.

Moim skromnym uchem - lepszy od "podstawowej" alfy, bo ma ładniejszą średnicę..

Możesz napisać coś więcej, jakie wtyki itd. ?

Pozdrawiam

Pygar

Edytowane przez Pygar

Kolego to zwróć sobie pocztą albo kurierem paczkę do Chin to zobaczysz ile taka "przyjemność" kosztuje :-).

Ale to chyba była aukcja z dostawą z Polski

Możesz napisać coś więcej, jakie wtyki

Na razie gram na komplecie rodowanych Furutechów 48/48. Jest wypełnienie i przestrzeń. Sygnatura brzmienia jest podobna do sieciówki MIT Magnum. Z taką różnicą, że (oczywiście u mnie, w moi systemie, w moim pokoju) MIT lekko przycinał wysokie tony, a Furutech je łagodzi.

Teraz przymierzam się do zrobienia eksperymentu i chcę zamontować na nim podstawową "parkę" rodowanych wtyków, czyli 28/38

Edytowane przez mrb
  • 3 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.