Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  246 członków

Cayin Klub
IGNORED

Klub miłośników i sympatyków produktów Cayin / Spark.

Rekomendowane odpowiedzi

@qNewbie, witaj w klubie, dobrą tradycją obowiązującą każdego nowego członka klubu jest wstawienie fot posiadanego wzmaka ;)

post-61745-1454529814398_thumb.jpg

Wybaczcie, walczyłem jeszcze z pętlami masy i nie miałem kiedy zrobić zdjęć :)

W coś bardziej artystycznego może się pobawię jak już uzbieram na gramo i się do końca urzadzę w pokoju odsłuchowym :)

Podłączyłem dziś LKS'a jako pre do a-88t. Zmiany niewielkie ale słyszalne od razu. Żeby się za bardzo nie rozpisywać, bo nie umiem to napiszę, że wolę wbudowany przedwzmacniacz. Na pewno w LKS lepsza , bo precyzyjniejsza była regulacja wzmocnienia. Może też, delikatnie lepiej doświetlał góre. Ale zróżnicowanie basu, szczegółowość oraz scena zdecydowanie po stronie wbudowanego pre. I ogólnie jakoś tak przyjemniej się słucha na lampach jednak :)

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Witam Wszystkich,

chciałbym dopisać się do klubu. Dzięki uprzejmości Pana Grzegorza ze "Studio 16Hz" stałem się szczęśliwym posiadaczem Cayin'a MT-35. Na Cayina przesiadłem się z Yaqin'a MC-10L. Yaqin nie był zły, ale Cayin ma lepiej kontrolowany bas jest bardziej muzykalny i duużo szybszy od Yanka.

Oprócz walorów muzycznych bardzo podoba mi się wygląd Cayin'a z drewnianym wykończeniem.

Cześć. Od szczalu proponuję wymienić lampę 12ax7 na inną. Dzisiaj po roku używania stokowych zrobiłem sobie prezent i kupiłem psvane. Zmiana tej lampy dała dużo więcej niż wszystkie inne moje kombinowania. Teraz pytanie do speców: które lampy jako kolejne wymienić bo nie wiem gdzie będzie bardziej zauważalny efekt, el34 czy 12au7??

lampy sterujące, driverki, inwerterki, wejściowe są ważniejsze od lamp mocy, tak w stosunku 80-20% no może max 70-30%, więc 12au7 to kolejny krok.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Cześć. Od szczalu proponuję wymienić lampę 12ax7 na inną. Dzisiaj po roku używania stokowych zrobiłem sobie prezent i kupiłem psvane. Zmiana tej lampy dała dużo więcej niż wszystkie inne moje kombinowania. Teraz pytanie do speców: które lampy jako kolejne wymienić bo nie wiem gdzie będzie bardziej zauważalny efekt, el34 czy 12au7??

We wzmaku siedzi już lampa 12ax7 tungsrama. Jak tylko odłożę jakąś kasę, to kupię Psvane.

Mi z kolei polecano w Tri przy wymianie lamp, zacząć od lamp mocy el34 na jakieś rosyjskie. Podobno przeskok, jakby wymieniono wzmacniacz na droższy o kilka tys zł.

Edytowane przez insaimz

@insaimz, nie wiem kto Ci to powiedział, ale nagiął trochę rzeczywistość. Powiem Ci co może tak zmienić dźwięk o te kilka tysięcy, tak po kolei, żeby wszystko było jasne:

- transformatory głośnikowe - ooooo Panowie, NAJWAŻNIEJSZY element waszych lampowych wzmaków

- układ jaki zastosowano - objaśniając na polski, jaki schemat macie w środku, jaki układ przedwzmacniacza posiadacie itd.

- lampy wejściowe, drivery, w wzmakach PP inwertery - czyli MAŁE lampki

- lampy mocy - no teraz jest ich kolej wreszcie

- kondensatory międzystopniowe - hmm do końca nie jestem pewny miejsca tychże bo jeśli są słabe to zmiana na dobre daje lepsze efekty niż zmiana lamp mocy, jeśli kondki są ok to przyrost nie jest już tak wielki, choć dobry V-cap lub duelund daje więcej niż lampa mocy ;)

- rezystory - oooo powiało czarną magią, a jednak też ważny element, bo dobrze i mądrze wachlując dobrymi tantalami i węglowymi można osiągnąć dobre brzmienie.

I teraz jeszcze jedno PRĄD - ha, niesamowite, a też zajebiście ważne, prąd jest ważny, przecież tym pędzisz swojego wzmaka.

Tak pokrótce mam nadziej, że komuś przy okazji pomogłem ;)

• 2 tygodnie później...

Jako, że lada dzień stanę się pełnoprawnym klubowiczem poniżej kilka słów z testów.

Testów ciąg dalszy. Dzisiaj dzięki Panu Grzegorzowi włożyłem do A55TP lampy 6550 tungsola i jest spora różnica. Brzmienie stało się bardziej kulturalne. Uspokoiła się góra pasma co szczególnie wyszło przy słabiej zrealizowanych płytach. Ta góra trochę mnie wcześniej drażniła (na lampach fabrycznych). 6550 bardzo dobrze kontrolują bas i jest bardziej zróżnicowany. Na fabrycznych bas był twardszy. Teraz kiedy trzeba pojawia się też miękkość w basie. Brzmienie jest bardziej dociążone, ale nadal rozdzielcze. Świetnie te lampy pasują do A55TP. Jako niespodziankę dostałem też do testów 12AX7-T Psvane. Jeszcze ich nie wkładałem. Same lampy mocy dużo zmieniły. na plus. Już jestem usatysfakcjonowany :) Poniżej jeszcze fotka z fabrycznymi lampami.

image.jpg

Decyzja już praktycznie podjęta, ale mam jeszcze w zanadrzu MT-35 S. Własnie go rozgrzewam.

Ten sam producent , a jakże różne szkoły grania lamp. Piękna średnica na El34 będzie, skraje pasma będą jednak troszkę gorsze od KT88, a już szczególnie w porównaniu do 6550. Miałem ten wzmacniacz u siebie na odsłuchach i bezpośrednio porównywałem do A70, naprawdę fajnie granie za dość rozsądne pieniądze. Nic tylko życzyć zabawy ze słuchania ;)

Z minasami lepiej jednak sprawdzi się ( moim zdaniem ) A55TP

Jako, że lada dzień stanę się pełnoprawnym klubowiczem poniżej kilka słów z testów.

Testów ciąg dalszy. Dzisiaj dzięki Panu Grzegorzowi włożyłem do A55TP lampy 6550 tungsola i jest spora różnica. Brzmienie stało się bardziej kulturalne. Uspokoiła się góra pasma co szczególnie wyszło przy słabiej zrealizowanych płytach. Ta góra trochę mnie wcześniej drażniła (na lampach fabrycznych). 6550 bardzo dobrze kontrolują bas i jest bardziej zróżnicowany. Na fabrycznych bas był twardszy. Teraz kiedy trzeba pojawia się też miękkość w basie. Brzmienie jest bardziej dociążone, ale nadal rozdzielcze. Świetnie te lampy pasują do A55TP. Jako niespodziankę dostałem też do testów 12AX7-T Psvane. Jeszcze ich nie wkładałem. Same lampy mocy dużo zmieniły. na plus. Już jestem usatysfakcjonowany :) Poniżej jeszcze fotka z fabrycznymi lampami.

image.jpg

Decyzja już praktycznie podjęta, ale mam jeszcze w zanadrzu MT-35 S. Własnie go rozgrzewam.

Atoll w końcu zjedzony?

Ten sam producent , a jakże różne szkoły grania lamp. Piękna średnica na El34 będzie, skraje pasma będą jednak troszkę gorsze od KT88, a już szczególnie w porównaniu do 6550. Miałem ten wzmacniacz u siebie na odsłuchach i bezpośrednio porównywałem do A70, naprawdę fajnie granie za dość rozsądne pieniądze. Nic tylko życzyć zabawy ze słuchania ;)

Z minasami lepiej jednak sprawdzi się ( moim zdaniem ) A55TP

Też jestem tego zdania. Na EL34 z Minasami robi się zbyt gęsto na średnicy.

Atoll w końcu zjedzony?

Dzielnie się bronił, ale jednak przeskoczę na A55TP.

Edytowane przez Silver_85

Mnie natomiast bardzo ciekawi porównanie a70 do a88t. Słuchał ktoś obu? Miał? :)

Ja słuchałem i mam oba w nowych i starszych odsłonach :A88T ,A88TMK2, A70 T ,A70TMK2.

A88 T jest dynamicznym wzmacniaczem. To bardzo udany model ,pierwszy z modeli pod nazwą Cayin na lampach KT88 .Nadaje sie do napędzania trudneijszych kolumn (iluminatory ,węglowe scany)

A70 T MK2 - jakość brzmienia średnicy pasma ,barwa środka pasma jest niedostepna dla żadnego innego modelu Cayina opartego o lampy KT88 .Róznica jest wyraźna i zasadnicza w tej materii.

Tu nie sposób się pomylić .

A70 TMK2 (29kg) jest większy i cięższy od A88 T (25kg). Tu symbolika może kogos zmylić .Symbol 88 wywodzi się od nazwy samej lampy (KT88) stąd symbol wzmacniacza A88T . Jest jeszcze taki model VP100 i i dokładnie brzmieniem wpisuje się pośrodku tych wzmacniaczy :nieco barwy średnicy z A70 i szybkości i motoryki z A88T.

Tak czy inaczej wszystkie te wzmacniacza to układy push pull na tetrodach zatem wiekszośc kolumn rynkowych jest bez problemu wysterowana przez te wzmacniacze ,to nie 2A3 w SE gdzie szukać nalezy odgrod aby zapewnić dynamikę.

Edytowane przez Studio16Hertz

Żeby tylko ktoś sobie nie pomyślał, że A70T ma jakiekolwiek problemy z szybkością ;) bo nie ma

Oficjalnie dopisuję się do klubu. A55TP już u mnie stoi.

Panie Grzegorzu dzięki za poświęcony czas. Myślę, że wiele firm mogłoby się od Pana uczyć jak prowadzić obsługę klienta.

Gratulacje :)

Ja mam jeszcze trochę czasu na zmianę wzmacniacza, bo muszę kolumny 'wygrzać', ale bronię się jak mogę przed lampą... a która dobrze wysteruje 3-drożne na scanach?

Edytowane przez ygrene

Bajzel

Oficjalnie dopisuję się do klubu. A55TP już u mnie stoi.

Panie Grzegorzu dzięki za poświęcony czas. Myślę, że wiele firm mogłoby się od Pana uczyć jak prowadzić obsługę klienta.

Słuszny wybór :-)

Panie Pawle cała przyjemnośc po mojej stronie . Ja po prostu wykonuję swoją pracę którą bardzo lubie prywatnie i życzę każdemu aby łączył zamiłowanie z obowiązakami pracy ,zdecydowanie chęci do życia większe.Praca i przyjemnośc w jednym daje większe zadowolenie z życia ,przynajmniej mojej osobie . A jak juz pracować to rzetelnie tak sobie myślę.

Ja mam jeszcze trochę czasu na zmianę wzmacniacza, bo muszę kolumny 'wygrzać', ale bronię się jak mogę przed lampą... a która dobrze wysteruje 3-drożne na scanach?

Zerknąłem w Pańskie „o mnie ''

1. Macbook Air 132. M2Tech Young DSD3. Xindak XA-69504. Czerwone pudła, a w nich

Scan-Speak - R3004/662000 Illuminator- 12MU/4731T00 Illuminator- 22W/8857T00

Więc ,jeżeli lampa to mocna tylko i wyłącznie czyli push pull na KT88 z prostownikiem krzemowym. Modele CS55A, A88T, VP100 będą odpowiednie ,a najlepiej A100T czyli potęga czterech lamp na kanał KT88 ,bo basowego scanspeaka byle czym się nie napędzi, Góra ,średnica ,klarowność z tych wzmacniaczy w połączeniu z iluminatorami 12MU , R3004 będzie na wysokim poziomie ,mam tylko wątpliwości co do basu ,mianowicie aluminiowej membrany 22cm scanspeaka revelator. Lampy push pull KT88 zdecydowanie lepiej tolerują papierowego scana 22W8851 ,a to za sprawą szybkiej odpowiedzi impulsowej samej membrany papierowej głośnika niż aluminiowej membrany 22W8857 .Tu warto to uprzednio sprawdzić ,aluminiowa membrana w modelach 22W oraz classicu SS 25W powstała po to aby dać masywniejszy bas ,wprowadzenie w ruch membrany aluminiowej jest łatwiejsze ale na charakterystykach odpowiedzi impulsowej w membranie aluminiowej jest kilka wierzchołków ,zatem nie ma szybkiego wygaszenia energii , nie ma jednego jak w papierowej wierzchołka i jego wygaszenia co subiektywnie w aluminiowej membranie daje poczucie pełni i cieplejszego charakteru dołu pasma. Ale lampy trudniej wygaszają atak aluminiowej membrany niz tranzystory tak ogólniej.

Trzeba poeksperymentować. Bo odnoszę się bardziej teoretycznie do Pańskiej kolumny zakładając że sposób strojenia jest zbliżony do tego co bym sam zrobił lub strojenie które znam w Daniela kolumnach w oryginale 26 W 8857(aluminium) +18 iluminator 8 ohm + R3004 pierscieniowy. Ale strojenie może być przecież zupełnie inne.

Edytowane przez Studio16Hertz

Dziękuję za odpowiedź Panie Grzegorzu.

No właśnie czytałem trochę o A100T... wydaje się być dobrym kompanem dla scan-speaka 3-way.

Jest jeszcze opcja mocnego tranzystora (Xindak A600P, Primare A32) i do tego preamp Cayin SC-6LS - też może być ciekawie.

Ktoś mi kiedyś polecał Cayin 265ai - 40w w klasie A. - Zobaczymy jak przyjdzie czas...

Bajzel

Witam

Mam pytanie do użytkowników Cayin MT35-s.

Czy można bez ryzyka uszkodzenia wzmacniacza lub lamp zaaplikować do Cayina lampy mocy KT77 Genalex Gold Lion zamiast EL34???

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.