Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacze Tomanek - wymiana opinii, doświadczeń, sugestie itp. Klub Miłośników.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

bowiem z Tomanek Power Cable jest, delikatnie mówiąc, słabo.

Wcale się nie dziwie . Proponuje pobawić się biegunowością kabla zasilającego cd z gniazdem filtrowanym Tomanka.

Miałem na górnej średnicy taki mały zadzior , który zaczął mnie irytować . Po obruceniu wtyczki w cd , zadzior zanikł , na korzyść oczywiście ;)

Biorąc pod uwagę cenę, ta listwa to pieprzona rewelacja! Z moich doświadczeń jednak wynika, że do pełnego efektu potrzeba jednego gniazdka niefiltrowanego oraz synergicznej sieciówki od gniazdka w ścianie, bowiem z Tomanek Power Cable jest, delikatnie mówiąc, słabo. No i odpowiednie ustawienie wtyczek na właściwą fazę to podstawa.

Bo to taka budżetówka:) Za dobry kabel trzeba dać parę groszy i zaczyna to wszystko wtedy ładnie działać.

Tak szczerze jeśli chodzi o zasilacze - przetestowałem (metaforycznie) milion różnych układów.... nawet najlepsze cuda świata nie wiedzieć czemu mają się nijak do stabilizatorów firmy ROHM - BAxxT (np BA12T - 12V) - stabilizatory dają prześwity zniekształceń na bardzo wysokich częstotliwościach, które łatwo dodatkowo stłumić ceramikiem na poziomie.... 2-5mV! (Testy mogę potwierdzić oscylogramami). Takowy stabilizator obciążany prądem 0.1...1A SWAP (10Hz...10kHz) wykazywał wprost niezauważalne zmiany stabilności napięcia wyjściowego oraz szumów... Sam postanowiłem zastosować ów stabilizator do własnego DAC'a - efekty są niesamowite, brzmienie na prawdę uległo poprawie, zwłaszcza dynamika...

Drogi Tomanku, nie chcę Ci robić w żaden sposób antyreklamy, ale udowodnij na jakiej zasadzie działają stabilizatory Twoich patentów (czy jakoby śmiga tam prosta dioda Zenera?). Nie doszukałem się również żadnych pomiarów! Przekonaj mnie!

Edytowane przez Audiotechnology

Drogi Tomanku, nie chcę Ci robić w żaden sposób antyreklamy, ale udowodnij na jakiej zasadzie działają stabilizatory Twoich patentów (czy jakoby śmiga tam prosta dioda Zenera?). Nie doszukałem się również żadnych pomiarów! Przekonaj mnie!

Czy komuś, kto używa zasilacza jest potrzebna jego zasada działania? Jeśli już pojawiło sie pytanie to mogę przybliżyć: oczywiście jest dioda Zenera, są tranzystory sterujące oraz główny, prądowy KD3055 Tesli.. Do wszystkiego parę niezbędnych elementów i mamy zasilacz. Stanów pracy poszczególnych tranzystorów raczej omawiać nie ma sensu.

Szczegółowych pomiarów parametrów nie robiłem - nacisk kładłem bardziej na praktyczny test. Wiem, przeczę tym sposobem audiofilskim trendom dorabiania teorii rodem z lotów NASA do prostych rzeczy:)

Pozdrawiam

Mogę napisać nieco więcej, po kilku dniach obserwacji. Po wpięciu listwy do gniazdka kablem Nordosta Red Dawn LS, poprawie uległo niemal wszystko. Wcześniej miałem Wireworlda Stratus 5^2. Dynamika, przestrzeń i uporządkowanie planów oraz źródeł pozornych, zwartość basu, klarowność i gładkość wysokich, wokale. Mam wrażenie, że zainstalowałem kondycjoner wręcz. Aż niemożliwe...

Zaczynam zastanawiać się, ile może jeszcze pomóc lepsze, niż castoramowe gniazdko schuko w ścianie, jak np. Gigawatt, czy rodowany Furutech oraz coś lepszego w samej listwie. Podejrzewam, że nic lub niewiele, ale ciekawią mnie opinie innych, więc prosiłbym wyczynowców o komentarze ;)

więc prosiłbym wyczynowców o komentarze

sek w tym ze wyczynowcy brzydza sie tandeta - do reki nie wezma czegos co nie kosztuje przynajmniej 10x tyle co tomanek

a szkoda - moglo by byc ciekawie

Widzę po lekturze wątku, że moje problemy mogą zostać przynajmniej częściowo rozwiązane za pomocą produktów Tomanka, oto one:

1. Buczące transformatory we wzmacniaczu Baltlaba, myślałem o przetestowaniu DC Blockera... Wzmacniacz jest obecnie wpięty bezpośrednio w "ścianę" - gniazdo podwójne do którego wpięta jest również listwa Fellowes zailająca resztę sprzętu.

2. Zakłócenia powodowane prawdopodobnie przez zasilacz impulsowy dekodera TV wpiętego w listwę Fellowes, o której tutaj pisano negatywnie... Wyłączenie listwy, zasilającej także inne urządzenia RTV i wpięcie całego sprzętu audio bezpośrednio do ściany skutkuje czystszym brzmieniem.

3. Problem z uziemieniem, mój kolega przypadkowo odkrył, że wzmacniacz podpięty bez uziemienia gra znacznie lepiej! Aktualnie mam odłączony bolec uziemiający w kablu zasilającym.

Moje pytania:

Poz. 1 i 2 powinna załatwić listwa TAP 8 z DC Blockerami, tylko jak to jest ze wzmacniaczem - powinno to gniazdo być dodatkowo filtrowane czy nie?

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia / pomysł co zrobić z uziemieniem?

Edytowane przez Radek

Poz. 1 i 2 powinna załatwić listwa TAP 8 z DC Blockerami, tylko jak to jest ze wzmacniaczem - powinno to gniazdo być dodatkowo filtrowane czy nie?

W listwach dc-blockery są bez filtrów i raczej tego bym się trzymał.

Bez uziemienia, pozbawienie pętli, dlatego brumienie, ja mam instalacje przygotowaną do audio, na końcówki osobny przewód z osobnym bezpiecznikiem, i drugi osobny przewód z zabezpieczeniem przed licznikowym, tak jak mi podpowiedzieli audio fachowcy z Norweskiego forum i koniecznie okrągłe przewody i nie cieńsze niż w transformatorach końcówek, nie wiem dlaczego, ale tak zrobiłem, i jest lux, z listew zrezygnowałem,....degradowały brzmienie, Tomanka nie testowałem, ale przymierzam się do posiadania i tak obserwuje, czy poprawią, czy zdegradują?

Bez uziemienia, pozbawienie pętli, dlatego brumienie

Z uziemieniem czy bez, trafa buczą u mnie tak samo... W innych instalacjach w tym bez uziemienia też buczały tylko mniej... W każdym razie to nie jest przyczyna...

• 2 tygodnie później...

Witam. Uzywam NAS Synology do grania po USB. Na jednej kolumnie mam jakies zaklucenia jak nie gram. Na lapku pod zasilaczem slychac zaklucenia w trakcie pracy dysku twardego, natomiast na samej baterii juz nie, czyli ewidentnie jest to wina zasilania. Ktore z pana produktow zalatwilo by moj problem ?

Zakłóca zasilacz, ale obawiam się, że ani listwą, ani dc-blockerem tego nie wyeliminujemy. Tu trzeba szukać problemu na drodze zasilacz-laptop a nie zasilacz-sieć 230V.

72k.gif

Wesołych Świąt i wszelkiej pomyślności

w Nowym 2014 Roku wszystkim bez wyjątku życzy Tomanek:)

Wzajemnie! Pogodnych, rodzinnych i ciepłych oraz zdrowych Świąt. W Nowym Roku zaskakujących produktów i rozszerzającego się kręgu klientów : )

Dzięki bardzo! I również wszystkiego najlepszego! Oby małym firmom działo się jak najlepiej!

>SVART

O jaki aniołek się zrobił:))

Jako Szpieg z Krainy Deszczowców wytropiłem żem coś takiego:

"Ave Sejten! Słuchał/ma już ktoś ostatnie wznowienia Slejera na LP?"

No dobra, spoko, najlepszego!

Pozdrawiam na Święta i na Nowy Rok:)

Zdrowych, Wesołych, Spokojnych, no i prezentów pod choinkę takich z logiem Tomanka, albo i konkurencji też, a co tam, niech każdy zarobi na wigilijnego karpika ;)

Panowie. Mam do sprzedania Tap8 z 2dc-blokerami.

Listwa w idealnym stanie, kupiona od Pana Tomanka dwa miesiące temu w ramach forumowej promocji. Jest wszystko paragon, pudełko. Cena 515 zł + koszty wysyłki. Propozycje proszę kierować na priva. To bardzo solidne urządzenie ale niestety muszę mieć pieniądze bo szykuje mi się wyjazd za granice. Nie będę opisywał walorów ponieważ są powszechnie znane.

W ofercie naszej firmy pojawił się zasilacz dedykowany do irDACA Arcam: http://www.tomanek.dbv.pl/viewpage.php?page_id=82

oraz podwójny dc-blocker DCB2 (2x1500W): http://www.tomanek.dbv.pl/viewpage.php?page_id=81

Pozdrawiam

Czy ktoś miał przyjemność przetestować nową wersję zasilacza z irDAC ? Na pierwszy rzut oka widać że zastosowano kondensator elektrolityczny o pojemności 10 000 uF vs. 33 000 uF w wersji dla rDAC ? Jakieś inne zmiany konstrukcyjne ?

W zasilaczu do iRDACA mamy napięcie 12VDC, natomiast w rDACU 6VDC. To wykluczyło zastosowanie w nim kondensatora 33tys. uF /16V, zastosowany został 10 tys. uF / 35V.

W praktyce na spokojnie wystarcza pojemność 2000uF na każdy 1A prądu, choć jest to wartość mocno uśredniona, dlatego i tak względem tego jest duży margines zastosowanej pojemności. Kilka osób już ma zasilacz do iRDACA, może napiszą parę słów.

Pozdrawiam

Czekamy na komentarze odnośnie zasilacza do irDAC'a. Sam przymierzam się do wypożyczenia najnowszego przetwornika Arcama i z chęcią poczytałbym wstępne opinie.

Czekamy na komentarze odnośnie zasilacza do irDAC'a. Sam przymierzam się do wypożyczenia najnowszego przetwornika Arcama i z chęcią poczytałbym wstępne opinie.

Sam irDAC gra fajnie (używam go obecnie) i jest urządzeniem bardzo funkcjonalnym ze względu na ilość wejść. Miałem okazję go porównać z Teac UD-H01. Przy tych samych parametrach sprzętowych Teac (ten sam chip z tego co pamiętam jest w obu) daje większą przestrzeń. Podejrzewam, że to kwestia marnego zasilacza fabrycznego w irDAC. Jak jest możliwość udostępnienia zasilacza to chętnie zrobię mini test i podzielę się wrażeniami na forum. Design na plus Arcama.

Witam

Dołączam do grona szczęśliwych właścicieli akcesoriów made by Tomanek.

Dzięki koledze zoller12 (dziękuję za błyskawiczną wysyłkę) posiadam TAP8 2DC-B.

Podłączyłem ją moją ulubioną sieciówka z Kawasaki cable i wygrzewam.

Na początek wykorzystuję tylko 1 gniazdo z DC-B, żeby sprawdzić wpływ na wzmacniacz.

Jak tylko będę miał więcej wolnego czasu i spokojniejszą głowę to postaram się wychwycić i opisać różnicę między Lestarem :-) a Tomankiem.

Z uwag do producenta

( proszę się nie obrażać tylko za parę lat z wdzięcznością przelać stosowną kwotę na konto mojej fundacji :-) ).

Drobiazgi estetyczne:

- brak loga w widocznym miejscu, na ładnej "złotej" płytce to poważne niedopatrzenie, przy dużym zamówieniu ( parę tyś. szt. :-) ) wyjdą całkiem tanio, a starczą na bardzo długo).

- brak nazwy/typu/modelu/wersji w widocznym miejscu również dyskredytuje urządzenie w kategoriach estetyczno-snobistycznych, w końcu to produkt dla ludzi wrażliwych i wysmakowanych, czułych na piękno muzyki - Nas Audiofilii.

- brak starannego ogradowania górnych brzegów obudów gniazd sieciowych ( mój egzemplarz, nie wiem jak u innych ), pozbycie się resztek materiału z formy wtryskarki nie jest, aż tak kosztowne i trudne do wykonania, a razi "taniością" i nie dodaje nobliwości produktowi.

Wiem, że to tzw. pierdoły i się czepiam (prąd płynie dobrze bez tego) ale proszę mi wierzyć, że finalny produkt urósłby znacznie w oczach, a wtedy Świat stoi przed nim otworem.

Proszę użyć trochę wyobraźni ...

Jak pięknie wyglądałby na łamach np. w Audio, Audio-Video, Hi-Fi i Muzyka, czy u Pana Pacuły na http://www.highfidelity.pl

Życzę Wszystkim Wspaniałego Nowego Roku - by nigdy nie brakowało pomysłów i $ na lepszy dźwięk !

Pozdrawiam

Pygar

Ps.

Umieszczam przykład loga innej firmy jako propozycję do dalszych przemyśleń.

Dźwiękowo, już tylko po paru utworach słychać, że to bardzo dobry produkt, dynamika, energia itd.

( Bruce Springsteen - Human Touch, 1992 Bruce Springsteen / "Columbia" 01-4714232-10)

Polecam do testów utwór nr 3. "57 Channels".

Potrzebuję więcej czasu, żeby ją gruntownie zbadać przy różnym repertuarze ale słyszę że to dobra rzecz.

Polecam !

post-45609-0-80892100-1388490496_thumb.jpg

Edytowane przez Pygar

Witam

Dołączam do grona szczęśliwych właścicieli akcesoriów made by Tomanek.

Dzięki koledze zoller12 (dziękuję za błyskawiczną wysyłkę) posiadam TAP8 2DC-B.

Podłączyłem ją moją ulubioną sieciówka z Kawasaki cable i wygrzewam.

Na początek wykorzystuję tylko 1 gniazdo z DC-B, żeby sprawdzić wpływ na wzmacniacz.

Jak tylko będę miał więcej wolnego czasu i spokojniejszą głowę to postaram się wychwycić i opisać różnicę między Lestarem :-) a Tomankiem.

Z uwag do producenta

( proszę się nie obrażać tylko za parę lat z wdzięcznością przelać stosowną kwotę na konto mojej fundacji :-) ).

Drobiazgi estetyczne:

- brak loga w widocznym miejscu, na ładnej "złotej" płytce to poważne niedopatrzenie, przy dużym zamówieniu ( parę tyś. szt. :-) ) wyjdą całkiem tanio, a starczą na bardzo długo).

- brak nazwy/typu/modelu/wersji w widocznym miejscu również dyskredytuje urządzenie w kategoriach estetyczno-snobistycznych, w końcu to produkt dla ludzi wrażliwych i wysmakowanych, czułych na piękno muzyki - Nas Audiofilii.

- brak starannego ogradowania górnych brzegów obudów gniazd sieciowych ( mój egzemplarz, nie wiem jak u innych ), pozbycie się resztek materiału z formy wtryskarki nie jest, aż tak kosztowne i trudne do wykonania, a razi "taniością" i nie dodaje nobliwości produktowi.

Wiem, że to tzw. pierdoły i się czepiam (prąd płynie dobrze bez tego) ale proszę mi wierzyć, że finalny produkt urósłby znacznie w oczach, a wtedy Świat stoi przed nim otworem.

Proszę użyć trochę wyobraźni ...

Jak pięknie wyglądałby na łamach np. w Audio, Audio-Video, Hi-Fi i Muzyka, czy u Pana Pacuły na http://www.highfidelity.pl

Życzę Wszystkim Wspaniałego Nowego Roku - by nigdy nie brakowało pomysłów i $ na lepszy dźwięk !

Pozdrawiam

Pygar

Ps.

Umieszczam przykład loga innej firmy jako propozycję do dalszych przemyśleń.

Dźwiękowo, już tylko po paru utworach słychać, że to bardzo dobry produkt, dynamika, energia itd.

( Bruce Springsteen - Human Touch, 1992 Bruce Springsteen / "Columbia" 01-4714232-10)

Polecam do testów utwór nr 3. "57 Channels".

Potrzebuję więcej czasu, żeby ją gruntownie zbadać przy różnym repertuarze ale słyszę że to dobra rzecz.

Polecam !

dobrze gada ,dobrze gada ,nalać mu wódki , jam jest pierwszy na liście oczekujących na logo , zamontuje sobie sam , a co mi tam , dam radę ; pozdrawiam wszystkich tomankowców i życzę szczęśliwego i Hi-Endowego roku Edytowane przez freju

brak loga w widocznym miejscu, na ładnej "złotej" płytce to poważne niedopatrzenie, przy dużym zamówieniu ( parę tyś. szt. :-) ) wyjdą całkiem tanio, a starczą na bardzo długo).

Dziękuję za wszystkie sugestie:)

Od ok. połowy listopada umieszczam nad gniazdem IEC (w listwach) lub nad wyłacznikiem (w zasilaczach). Ta listwa zapewne była sprzed tego okresu, dlatego nie ma logo. Wszakże to nie metalowe logo, ale estetyczne w postaci wypukłej, żelowanej nalepki.

Słuszna uwaga - postaram się uzupełnić.

brak starannego ogradowania górnych brzegów obudów gniazd sieciowych ( mój egzemplarz, nie wiem jak u innych ), pozbycie się resztek materiału z formy wtryskarki nie jest, aż tak kosztowne i trudne do wykonania, a razi "taniością" i nie dodaje nobliwości produktowi.

Faktycznie, przez przeoczenie mogło tak zostać, będę tego pilnować.

Dziękuję za wszystkie uwagi, które pozwolą mi dopracować produkty.

Pozdrawiam

Ps. jeśli któryś z posiadaczy listew/zasilaczy bez logo chcą je otrzymać, proszę o zgłoszenie na PW z podaniem adresu - doślę pocztą i będę wdzięczny za umieszczenie na produkcie:)

l7g8.jpg

Wszelkiej pomyślności, szczęścia, zdrowia i radości na każdy dzień wszystkim Forumowiczom składa firma Tomanek

DO SIEGO ROKU!!

Edytowane przez Tomanek1

Koledzy,

Muzycznego Sylwestra i Najlepszego w Nowym 2014 Roku życzę !!! :))

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Dzień dobry i witam w klubie z moim nowiutkim zasilaczem Tomanek do Cambridge Audio DacMagicPlus, dopiero podlaczylem testy trwają i juz jest dobrze a nawet bardzo, dziekuje panie Tomaszu za dobry kontakt i miła obsługę pozdrawiam

Edytowane przez dariob135
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.