Skocz do zawartości
IGNORED

Bezbolesne wejście w pliki dla faceta w średnim wieku :)

_Ged_

Rekomendowane odpowiedzi

Rambolku, twój problem polega na tym, że naszej dwójki tylko ja wiem o czym mówię.

Wiem, bo mam. Wiem, bo porównywałem face to face moje źródło z topowym hajendem. I po tych eksperymentach nie mam najmniejszej ochoty na wymianę.

Zresztą koledzy z Dublin Audio Klub słyszeli i też mogą coś powiedzieć, jak to gra.

A ty tylko teoretyzujesz... brak ci praktyki.

Hmmm,

to już drugi watek po Havanie gdzie kreujesz bardzo jednoznaczne opinie na zasadzie MAM TO WIEM, JESTEM NIEOMYLNY, SPRZĘT DROŻSZY GRA DUŻO LEPIEJ itp.

I do tego zarzucasz innym totalny brak wiedzy, praktyki, doświadczenia czy wręcz teoretyzowanie skąd krótka droga do słowa ... kłamstwo.

Zgodnie z zasadą, że dwie totalnie skrajne opinie powinno się odrzucać tak też proponuję wszystkim ... Twoich opinii nie brać pod uwagę. Podkreślam ... opinii.

A trochę pokory i dystansu też się czasem przyda.

Aż ciekawość mnie zżera co mi na to odpiszesz i co zarzucisz bo ja się tutaj merytorycznie nie wypowiedziałem.

Pozdro

PC - Audio jest jak Dosia: po co przepłacać skoro nie słychać różnicy?

A może po to aby mieć lepsze samopoczucie? A może hi-end i audiofilizm a nawet PC-Audio są po to żeby się wyróżniać?

Zazdrościsz ??? Tylko po ... co, przecież w Twoim mniemaniu Ty masz najlepszy sprzęt i i tak masz rację.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

1333385679[/url'>' post='

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może po to aby mieć lepsze samopoczucie? A może hi-end i audiofilizm a nawet PC-Audio są po to żeby się wyróżniać?

Zazdrościsz ??? Tylko po ... co, przecież w Twoim mniemaniu Ty masz najlepszy sprzęt i i tak masz rację.

Pozdro

hmmm w pewnych granicach rozsadku niekoniecznie ale w wielu przypadkach zgadza sie...

a tutaj ciekawostka: i co najsmutniejsze tutaj na forum sa ludzie ktorzy na prawde wierza ze takie wynalazki sa potrzebne do ich sprzetu: a to juz jak sekta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) #

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Doktorku, z treści postów jakie czytałem twoje autorstwa, nawet twój wiek podany w zakładce "o mnie" brzmi tak samo realnie,

jak twoje obycie ze sprzętem. Dodaje Cie do grupy troli, dzięki temu nie bede czytał juz twoich postów.

Mnie to już nie bedzie dotyczyć, ale pomyśl o innych pisząc kolejne konfabulacje na forum AS.

Pozdrawiam i życze więcej rozsądku przy pisaniu kolejnych postów

Doktorku, z treści postów jakie czytałem twoje autorstwa, nawet twój wiek podany w zakładce "o mnie" brzmi tak samo realnie,

jak twoje obycie ze sprzętem. Dodaje Cie do grupy troli, dzięki temu nie bede czytał juz twoich postów.

Mnie to już nie bedzie dotyczyć, ale pomyśl o innych pisząc kolejne konfabulacje na forum AS.

Dziś w południe zrobiłem to samo (ignorowani użytkownicy) i jakoś sympatyczniej przegląda mi się to forum.

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 2 Kwietnia 2012 - pyskówka
Ukryte przez misiomor, 2 Kwietnia 2012 - pyskówka

Panowie szkoda czasu dyskutować z tym osobnikiem, ten typ tak ma..

Bądź tak miły i też mnie dodaj do ignorowanych. :) Od razu lepiej się poczujesz.

może po to aby mieć lepsze samopoczucie? A może hi-end i audiofilizm a nawet PC-Audio są po to żeby się wyróżniać?

Pozdro

A ja myślałem, że chodzi o dobre brzmienie a nie o jakieś wyróżnianie się.

Czujesz się naprawdę wyróżniony, że posiadasz jakiś drogi klocek, który fabryka wali tysiącami i sprzedaje na całym świecie? Co to za wyróżnienie?

Wydłub sobie sam wzmacniacz, czy kolumny, jakich nie ma NIKT! I żeby to śpiewało jak słowik. To jest wyróżnienie i wówczas masz szacun na dzielni. Wybacz, ale pójść do sklepu i kupić, to żadne wyróżnienie. Niektóre psy to nawet potrafią (mój niestety nie).

Zazdrościć to ja mogę komuś np. talentu ale na pewno nie rzeczy, jakie ma w domu. Przecież to tylko rzeczy. Skąd tyle negatywnych emocji i w ogóle emocji związanych z - bądź co bądź - tylko rzeczami?

Ja naiwnie sądziłem, że to muzyka jest w tej zabawie najważniejsza.

Hehehe, normalnie zaraz się pochlastam tępą żyletką z żalu. :) Nie czytaj, nie musisz. Żyj złudzeniami.

Najlepiej dodaj do ignorowanych wszystkich, którzy nie słyszą różnicy w brzmieniu pomiędzy kablem USB za 20 i za 2000 euro.

Zostaw sobie tylko tych co słyszą, będzie kółko wzajemnej adoracji, będziecie razem szczęśliwi. :)

Dziś w południe zrobiłem to samo (ignorowani użytkownicy) i jakoś sympatyczniej przegląda mi się to forum.

Jak wyżej. :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

@rambo54

jeśli jitter jest problemem to znaczy że problem leży w badziewnym DACu...

jak puści się SPDIF po optyku to nie jest ważne skąd leci czy z drogiego sprzetu dedykowanego audio czy dobrze skonfigurowanego PC bo żadne syfy z zasilaczy impulsowych się nie przedostają a dane to dane. PC może być 100% pasywny a system Linux startować z pendrive'a albo karty CF bezpośrednio do XBMC i czytać pliki z dysku podłączonego do routera w drugim pokoju (pisk dysku psuje nastrój...)

problemem może być tylko konfiguracja aczkolwiek myślę że nie powinno być niemożliwe znalezienie kogoś kto by to poustawiał. Napewno taniej to wyjdzie niż transport z funkcją sterowania przez telefony z androidem...

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 2 Kwietnia 2012 - pyskówka
Ukryte przez misiomor, 2 Kwietnia 2012 - pyskówka

Dodam jeszcze, że to gość do którego ZAWSZE musi należeć ostatnie słowo.

Ktoś się założy, że zaraz odpisze ???

Pozdro

Jak na razie autor watku za wiele sie nie dowiedział.

Jedna wielka kłotnia, kazda sroczka swoj ogonek chwali, panowie wyluzujcie.

W kazdym razie jesli myslisz o sterowaniu z tableta ( super sprawa ), to raczej dysk sieciowy. Po USB tablet nic nie pomoze. Po usb trzeba miec porządek na dysku i pamietac gdzie co jest i biegac do streamera w poszukiwaniu następnej CD.

Trudno doradzac streamera, bo nie wiadomo jaki masz w tej chwili zestaw. Ale dzis wybór jest spory. Jak bedzie dobry streamer, to dac moze bedzie juz zbyteczny bo zbyt wiele nie wniesie.

Niezlym pomyslem byloby odwiedzic ze dwa, trzy różne dzialające juz systemy, bo jak znam zycie, to jak ktos nie widzial jak dziala jeden, drugi, czy trzeci zestaw, to na podstawie tych opisów na pewno nie potrafi sobie tego wyobrazić. A diabel jak zwykle tkwi w szczegółach. Potem sie okazuje, ze owszem to i to jest fajnie, ale cos tam mialo byc inaczej.

Jak masz zamiar wydac 8-10 kzl na rozbudowe systemu to warto moze troche sie potrudzic, by potem miec satysfakcje z wlasciwego wyboru.

PC audo jest o tyle dobre, ze jesli stosuje sie zewnetrzny przetwornik (co jest raczej standardem) to jako zrodlo moze posluzyc praktycznie wszystko - laptop, htpc a nawet odtwarzacz przenosny jak sie ktos uprze. A te z kolei mozna sobie skonfigurowac pod wzgledem ergonomii uzytkowania tak aby pasowaly idealnie do wlasnych potrzeb. Z tego wzgledu odradzam rozwiazania w rodzaju gotowych odtwarzaczy.

Dysk usb moglbym polecic jedynie w dosc nietypowej konfiguracji, kiedy serwer plikow znajduje sie na ruterze - czesc ruterow umozliwia uruchomienie na nich takiej uslugi i posiada port usb. To takie mini-NASy.

PS

Wydawalo mi sie ze streamer wyglada tak: ;)

Dds_tape_drive_01.jpg

server unreachable;--

Gość masza1968

(Konto usunięte)

PS

Wydawalo mi sie ze streamer wyglada tak: ;)

Dzisiaj bardziej chodzi o streaming a odtwarzacz do tego służący nazywamy z wygody i lenistwa streamerem.

Jak kasetę komputerową nazwali kiedyś streamerem to kto wtedy myślał o odtwarzaczach strumieniowych? :)

izokom

Dziękuję za powrót do zadanego tematu. Zrozumiałem, że odradzasz dysk USB do sterowania przez telefon/tablet, lepiej dysk sieciowy - proszę o propozycję nazwy/modelu.

Ktoś inny na PW napisał, że wyświetlacz na telefonie powinien mieć min 4 cale (taki mam).

Uściślamy, bez złośliwości i personalnych wycieczek:

dysk sieciowy (jaki) - czytnik plików (Ferguson Ariva 310 - dlaczego nie ? jakieś inne propozycje ?) - DAC własnej konstrukcji - smartfon do sterowania.

CZekam na kometarze i dalsze zalecenia, dziękuję

Włodek

Dysk sieciowy Synology darmowa aplikacja DS Audio tel z androidem juz masz. pozostaje czytnik lista obslugiwanych.

Ukryta Zawartość

Jesli natomiast posiadasz iPoda, iPhona, iPada to jak czytnik apple aiport express badz apple tv.

Ukryta Zawartość

Wbrew temu co piszą niektórzy w tym wątku Squeezebox Touch to bardzo dobry transport plików. Trzeba tylko umieć go poprawnie skonfigurować. I kupić do niego liniowy zasilacz.

Poczytaj sobie zachodnie fora tam raczej dominują pozytywne recenzje Squeezeboxa jako transportu plików.

Dysk Synology DS212 (1 dysk 2TG ? czy dwa dyski 2TB ?) - jestem już blisko celu :)

Co teraz w sprawie odtwarzacza FLAC - może być Ferguson czy coś innego w tym przedziale cenowym ? Za Fergusonem będzie już DAC (przez coaxial).

Piszcie jakie jeszcze propozycje . . .

Dlatego napisałem o tym by zobaczyc samemu jak to dziala w przypadku różnych kombinacji ( laptop, dysk podpiety pod USB, dysk sieciowy ). Gdybym sam tego nie mial to na podstawie tylko tych wszystkich opinii niewiele bym sie dowiedzial.

Ja korzystam z Marantza NA7004. ale wcale nie twierdze ze to jest najlepszy wybór.

Ukryta Zawartość

Jak widać tez nazywany jest "streamer"

Mozna do niego podpiąć dysk pod USB ( żeby byl widoczny musi byc sformatowany FAT 32 i moze byc dowolnie duzy ), ale zdecydownie wole korzystac z mozliwosci odtwarzania w sieci i ten dysk który moge podpiąć pod USB, wole go udostępnic w sieci.

Dyski sieciowe mogą byc dowolnie duze, i mają tą zaletę ze nie musza byc w poblizu. Na dysku sieciowym mozna uruchomic serwer Twonky Media i to zalatwia sprawe szybkiego przeszukiwania zasobów, odtwarzania muzyki w dowolny sposób.

Dysków sieciowych jest tez sporo, Ja mam Qnap ale inne tez z powodzeniem sprawdzą się w tej roli.

Daje sie to obsłużyć z wyswietlacza na panelu, pilotem ( juz gorzej ), Ipodem, Ipadem, nawet komórką ( mam poczciwą Nokię E52 która ma firmowo zaimplementowaną aplikację "media domowe" która bez problemu wykrywa wszystkie zainstalowane serwery, a po wyborze konkretnego utworu mozna go uruchomić na dowolnym odtwarzaczu w domowej sieci)

Ukryta Zawartość

Mialem doczynienia z ktoryms z urzadzen synology i bylo naprawde swietne. Moja propozycja zdublowania dysku wynika z doswiadczen z przechowywaniem duzych ilosci danych - dyski sie po prostu czasem psuja. Rzadko bo rzadko ale jednak. Niby mozna zgrac plytki ponownie ale to masa roboty. Lepiej doinwestowac troche na poczatek i miec zapewnione wieksze bezpieczenstwo.

Zdarzalo mi sie tez lowic na streamera rybki ale to paskudny zwyczaj kolejny raz zapozyczac do jezyka jakies slowo tylko pod innym znaczeniem. Tak czy inaczej moj komentarz byl z lekkim przymrozeniem oka.

server unreachable;--

Wbrew temu co piszą niektórzy w tym wątku Squeezebox Touch to bardzo dobry transport plików. Trzeba tylko umieć go poprawnie skonfigurować. I kupić do niego liniowy zasilacz.

Poczytaj sobie zachodnie fora tam raczej dominują pozytywne recenzje Squeezeboxa jako transportu plików.

Bo SB (jako transport wireless) po prostu JEST RÓWNORZĘDNE sonicznie do konfiguracji przewodowej. Czasem nawet lepsze, bo z oczywistych względów zapewnia izolację galwaniczną. :)

Używam SB i nie słyszę żadnej różnicy w stosunku do połączenia przewodowego.

Nie polecam natomiast SB jako DAC. :) Jedynie jako transport.

Warto kupić do SB zasilacz liniowy zamiast fabrycznego impulsowego.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jak zwykle ilośc odpowiedzi namiesza Koledze w głowie. Tak jak więszosci z nas.

Najprościej wydaje mi się skorzystać z opcji : laptop - nettop z dużym dyskiem HDD plus DAC z WE USB (oraz SPIDF na zapas), najlepiej z asynchronicznym USB obsługującym pliki 24/192 (żeby potem nie żałować). I z tą konfiguracją, sterowaną pilotem (są takie rozwiązania dla komputerów) lub tanim tabletem (telefonem) na Androidzie czekać na pojawienie się odtwarzacza strumieniowego z prawdziwego zdarzenia, obsługującego : gapless, dyski NTFS, WiFi, LAN kablowy, sterowanego pilotem i z możliwością sterowania tabletem. Dyski NAS to niezła sprawa ale dodatkowy wydatek. Chyba,że ktoś skleci własnego NASa z jakiegoś małoprądożernego PC. Wiele zależy od posiadanych pieniędzy. Dyski twarde zrobiły się drogie..

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Mialem doczynienia z ktoryms z urzadzen synology i bylo naprawde swietne. Moja propozycja zdublowania dysku wynika z doswiadczen z przechowywaniem duzych ilosci danych - dyski sie po prostu czasem psuja. Rzadko bo rzadko ale jednak. Niby mozna zgrac plytki ponownie ale to masa roboty. Lepiej doinwestowac troche na poczatek i miec zapewnione wieksze bezpieczenstwo.

Kazdy wie że tak jest, tylko że to podraza sprawe o 100%, bo pojemność dysku (dysków) spada o połowę.

Mój sposob na to jest taki, ze znajomym mamy prawie to samo. To jest nasz Raid

Wybór NAS jako magazynu plików popieram w 100%, koniecznie 2 HDD w Mirroringu (Jednak są to elementy zawodne i trochę głupio stracić kolekcję muzyki przez awarię dysku, która prędzej lub później ale wystąpi na pewno).

Sam korzystam z Synology DS 211j i jestem zadowolony. Dodatkowo zyskujesz możliwość obsługi "kolekcji" z dowolnego komputera z dostępem do internetu.

Co do odtwarzacza to mam przetestowane:

* MANTA HDD 2000 - mój pierwszy wybór i pierwsza porażka, NIe polecam. Nie potrafiłem poradzić sobie z zestawieniem go z DS211,

* Popcorn Hour B110 - w zgrabnej obudowie mITX, służył mi bardzo długo. Wymieniłem go ze względu na konieczność posiadania telewizora (bądź monitora) aby poruszać się po menu

*obecnie używam Hyundai TP-01, posiada już własny wyświetlacz ale niestety nie jest to szczyt ergonomii (wolałbym zwykły tekstowy zamiast matrycy LCD ) ale nie muszę już za każdym razem podglądać na TV. umiarkowanie polecam choć sam rozglądam się już za innym rozwiązaniem właśnie z możliwością sterowaniem tabletem lub telefonem z Androidem.

(Jeżeli ktoś ma w tym temacie jakieś własne doświadczenia to poproszę)

za odtwarzaczem DAC + Audio Analogue Puccini + Triangle Ittoh (które dopełniają całości).

Jako że słuchanie muzyki jest dla mnie dość istotnym elementem życia codziennego zanim przestawiłem się na słuchanie "z serwera",

porównywałem jakość własnych doznań muzycznych do systemu konwencjonalnego (Marantz CD50 lub MHZS CD66 + DAC itd.).

Mój wniosek: Dobrze nagrane pliki FLAC (z dobrych oryginałów) brzmią w moim zestawie równie dobrze co "dobre oryginały" z CD,

a w przypadku CD z "niewiadomego pochodzenia" lub kiepskiej wytwórni muzyka z serwera zawsze brzmi lepiej.

Ale dla wszystkich purystów, może już ogłuchłem lub kable już mi się przegrzały ;)

Zgodnie z zasadą, że dwie totalnie skrajne opinie powinno się odrzucać tak też proponuję wszystkim ... Twoich opinii nie brać pod uwagę. Podkreślam ... opinii.

Teraz to popełniasz bzdurę. Nie odrzuca się prawdy. A trudno rozmawiać o prawdzie z kimś kto ma poważne braki metodologiczne -- zob. wątek o podłączeniu wyjścia cyfrowego do wejścia.

Mam dwa dyski twarde. WD i Samsung. Samsung gra lepiej.

Zdarzalo mi sie tez lowic na streamera rybki ale to paskudny zwyczaj kolejny raz zapozyczac do jezyka jakies slowo tylko pod innym znaczeniem. Tak czy inaczej moj komentarz byl z lekkim przymrozeniem oka.

Jeśli to kogoś interesuje i ma pieniądze to niech postawi sobie NAS na komputerze z FreeNAS (czyli freebsd) z systemem plików ZFS i RaidZ. To wam zapewni pełną integralną danych. Ale to musi być komputer (w piwnicy ;) ) bo na to potrzeba kilku GB RAM i trochę Mhz pod maską. Poczytajcie sobie o zfs w wiki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli to kogoś interesuje i ma pieniądze to niech postawi sobie NAS na komputerze z FreeNAS (czyli freebsd) z systemem plików ZFS i RaidZ. To wam zapewni pełną integralną danych. Ale to musi być komputer (w piwnicy ;) ) bo na to potrzeba kilku GB RAM i trochę Mhz pod maską. Poczytajcie sobie o zfs w wiki:

Mógłbys to tak jakoś jasniej wyklarować dla średnio rozgarniętego w dosc mocno srednim wieku posiadacza systemu opartego o NASa Qnap 409 Pro, czym to sie różni wlasnie od tego, na czym ta różnica polega? Piwnice mam jeszce wolną.

Maciej Schmidt

Dzięki za niezmiernie konstruktywny wpis :)

Jaki zatem odtwarzacz Cię interesuje, jeśli Hyundai TP-01 nie jest wystarczający ? Możesz podać jakie masz aktualne typy ? Które byś mi doradzał ? Okazuje się, że ten Ferguson Ariva HD 310 nie jest już produkowany :(

Byłem dzisiaj w sklepie komputerowym - postawią mi serwer na dwóch dyskach bez problemu, cena raczej zbliża się do 1000 PLN.

Teraz kwestia odtwarzacza - Squeezbox ma wielu zwolenników, inne - trudno powiedzieć, każdy ma coś innego.

w 100%, koniecznie 2 HDD w Mirroringu

Niestety bzdura do kwadratu....

W tych zastosowaniach o których tu piszemy mirroring to tylko dodatkowy koszt i niewykorzystane miejsce na dysku.

To nie jest aplikacja gdzie liczy sią ciągłość pracy. Z wydajnością na 1 dysku też nie ma problemu. Mirroring to nie backup jak wielu sądzi.

Często jak pada mirror to lecą oba dyski (praktyka!).

Polecam jeden cichy dysk + podpinany od czasu do czasu (gdy coś się zmieni) dysk na usb na backup a potem do szuflady.

Mógłbys to tak jakoś jasniej wyklarować dla średnio rozgarniętego w dosc mocno srednim wieku posiadacza systemu opartego o NASa Qnap 409 Pro, czym to sie różni wlasnie od tego, na czym ta różnica polega? Piwnice mam jeszce wolną.

Chodzi o to, że systemy plików jakie używamy obecnie w komputerach czy tych NASach są jakby z XX w. Natomiast ZFS (wymyślony przez firmę SUN i potem przeniesiony na freebsd) to jest nowa jakość. Przede wszystkim obecnie istniejące systemy plików (ext2,ext3,ext3,ntfs,xfs,ufs itd.) nie są odporne na tzw. ciche błędy czyli sytuacje gdy następuje przekłamanie niezgłoszone przez sprzęt. Masę błędów rozwiązuje elektronika dysku -- czasami jej nie wychodzi ale my o tym nawet nie wiemy -- ona również ;) Te obecne

systemy plików skupiają się na integralności struktury systemu plików całkowicie ufając sprzętowi jeśli chodzi o przechowywane dane. ZFS ma wbudowany mechanizm kontrolny danych -- zorientuje się, ze wystąpił cichy błąd odczytu danych. Po prostu liczy sobie sumy kontrolne plików. W dodatku ZFS ma własny RAID. Ma to tę zaletę, że RAID jest integralną częścią systemu plików i to pozwala ZFS radzić sobie z cichymi błędami. W dodatku są jeszcze inne udogodnienia jak wbudowana kompresja wybranych katalogów -- oczywiście nie chodzi o zipowanie ale o kompresję, która jest dla użytkownika przeźroczysta.

Aby pokazać, że problem nie jest wydumany wszystkich, którzy mają KILKASET gigabajtów plików flac zachęcam do wykonania na WSZYSTKICH z nich weryfikacji. Służy do tego program flac wywołany z opcją -t.

-t, --test

Test a flac encoded file (same as -d except no decoded file

is written)

Pliki flac mają wewnątrz sumy kontrolne i wszelkie błędy odczytu -- nawet te, które nie zostały zgłoszone przez sprzęt wyjdą jak na dłoni. Problem w tym, że z punktu widzenia odsłuchu dzięki -t wiemy o błędach na dysku ale trochę za późno. ZFS z RAIDZ pozwala sobie z tym poradzić.

Można traktować to jako przejaw paranoi, ale dlatego pisałem, że powyższe jest adresowane dla ludzi z pieniędzmi bo to wymaga postawienia NAS na komputerze z kilkoma GB pamięci, a więc te wszystkie NAS NETGEAR itd. nie wchodzą w grę. Trzeba pamiętać też o zużyciu prądu i hałasie.

Są również gotowane rozwiązania z FreeNAS na pokładzie:

Ukryta Zawartość

Goła maszyna, bez dysków to koszt 850$.

Teraz tylko kupić dyski i tyle.

Ukryta Zawartość

Użytkownik Maciej Schmidt dnia 03.04.2012 - 15:30 napisał

w 100%, koniecznie 2 HDD w Mirroringu

Niestety bzdura do kwadratu....

W tych zastosowaniach o których tu piszemy mirroring to tylko dodatkowy koszt i niewykorzystane miejsce na dysku.

To nie jest aplikacja gdzie liczy sią ciągłość pracy. Z wydajnością na 1 dysku też nie ma problemu. Mirroring to nie backup jak wielu sądzi.

Często jak pada mirror to lecą oba dyski (praktyka!).

Polecam jeden cichy dysk + podpinany od czasu do czasu (gdy coś się zmieni) dysk na usb na backup a potem do szuflady.

Kolega chyba mial RAID na myśli, bo to umożliwia NAS, mirroring to dla jakichś odpowiedzialnych kompów, mam taki jeden w firmie ale to nie ma nic wspólnego z muzą i jej plikami

.

Pliki flac mają wewnątrz sumy kontrolne i wszelkie błędy odczytu -- nawet te, które nie zostały zgłoszone przez sprzęt wyjdą jak na dłoni. Problem w tym, że z punktu widzenia odsłuchu dzięki -t wiemy o błędach na dysku ale trochę za późno. ZFS z RAIDZ pozwala sobie z tym poradzić.

Strasznie to skomplikowane ale wygląda słusznie. No ale taki chyba wymagający jednak nie będę. Nawet z Raida zrezygnowałem, bo to zmniejsza pojemność dysków o połowę ( jeszcze zależy który Raid bo jest ich sporo). Zabezpieczam sie poprzez backup u kolegi z którym mamy blizniacze biblioteki

Na razie zastanawiam sie nad dwoma problemami :

1. jak zsumować dwa 4 dyskowe Qnapy bu strumieniowiec ( juz nie bede pisał "streamer" bo to niektórych wkurza) widział oba na raz, a nie osobno

2. Czy w prosty sposób da sie podmienić którykolwiek z dysków w Qnap z 1,5 TB np na 3TB. Pliki dajmy na to by sie przegrało a pojemność by wzrosła. Nigdzie nie moge znaleźć jakie ograniczenia ma Qnap ts 409 Pro jesli chodzi o max pojemność dysków i czy muszą wszystkie 4 być identyczne czy nie.

Kolega chyba mial RAID na myśli, bo to umożliwia NAS, mirroring to dla jakichś odpowiedzialnych kompów, mam taki jeden w firmie ale to nie ma nic wspólnego z muzą i jej plikami

Kłaniają się podstawy...

RAID 1 = mirroring w tych zastosowaniach bez sensu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.