Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawienie akustyki pokoju 40m - JBL XTI 100

kukix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem w trakcie remontu mieszkania i chciałem się zająć sprawą poprawy akustyki.

Odkryłem, że po lekkim przestawieniu sprzętu zaczęło wszystko dużo ładniej grać... tak więc chce iśc dalej i poprawić coś jeszcze..

Proszę o pomoc.. jestem z miejscowości Kłodzko.. dolnyśląsk...

Projekt pokoju do wglądu pod adresem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Długości i grubości poszczególnych ścian dokładnie pomieżyłem.

Na rysunku oznaczone i opisane poszczególne ściany jak i podziałka.

Moje kolumny to JBL XTI 100 i wzmaczniacz ONKYO INTEGRA A8850.

post-28692-0-51120700-1333754123_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

grubości poszczególnych ścian dokładnie pomieżyłem

Z dołączonego rysunku wynika, że niektóre ściany Twojego pomieszczenia mają 1,5 m grubości - mieszkasz w Twierdzy Kłodzko?

tak więc chce iśc dalej i poprawić coś jeszcze

Masz jakaś koncepcję, co chcesz poprawić? Czy masz jakieś domowe ustroje typu dywany, zasłony, meble tapicerowane regały z książkami i inne bibeloty pochłaniająco/rozpraszające?

Jest to stara kamienica... wierciłem dziurę wiertłem 1,5 metra i się nie przewierciłem.. jestem na środku budynku, są tutaj akurat dwie ściany nośne, chyba wzmacniają konstrukcje całej kamienicy..

Ogólnie, to wydaje mi sie, że bas jest nie taki jak trzeba, średnie tony tez chyba mozna by poprawić.. będe kupował dywan, szafek narazie nie mam, mam kartony z manelami i mały stolik przed kanapą.. zamiast zasłon mam rolety pionowe paskowe, ale będę wymieniał na zasłony..

Problem jest w tym, że w tych dwóch małych pomieszczeniach kuchnia i łazienka to tak daje bas (dudni), że nie daje się tego wytrzymac natomiast w miejscu odsłuchowym jest go jak by troche mało..

Witaj,

Na załączonym rysunku widać, że masz sprzęt i miejsce odsłuchu ustawione w bardzo często spotykany sposób.

Choć tak ustawiony sprzęt audio i miejsce odsłuchu są wygodne w użytkowaniu, to niestety jest to prawdopodobnie najgorsze możliwe ustawienie z "akustycznego" punktu widzenia.

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że lepsze by było ustawienie:

1) Kolumny na krótkiej ścianie, tej na której są rzadko używane drzwi. Najlepiej jednak, by kolumny nie stały bezpośrednio przy ścianie, lecz były od niej trochę odsunięte.

2) Miejsce słuchacza mniej więcej w miejscu, gdzie znajduje się obecnie biurko. Możesz spróbować umieścić je w 38% (bliższe pole) lub 62% (dalsze pole) długości pokoju.

To są rady, które bez wydania ani jednej złotówki mogą dać słyszalną poprawę.

Jeśli chcesz zrozumieć lepiej, dlaczego takie ustawienie, które podałem wyżej może być lepsze dla Ciebie, polecam ten artykuł:

Ukryta Zawartość

Z tego co jednak piszesz, wynika, że w pomieszczeniu słyszalne są wyraźne, długo wybrzmiewające rezonanse.

Nie jest to nic zaskakującego, zwłaszcza przy ścianach o grubości 1,5 metra...

Ściany tej grubości w sposób znikomy absorbują dźwięk.

Podejść jest kilka:

1) Szerokopasmowe pułapki basowe, bez pomiarów

2) Pomiary, szerokopasmowe pułapki basowe

3) Pomiary, rezonatory Helmholtz'a

4) Pomiary, szerokopasmowe pułapki basowe + uzupełniająco rezonatory Helmholtz'a

Rozwiązania 3 i 4 zapewnią najlepsze rezultaty.

Kiedy problemy z basem zostaną rozwiązane, środek i góra pasma jest już o wiele prostsza do załatwienia.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Problem jest w tym, że w tych dwóch małych pomieszczeniach kuchnia i łazienka to tak daje bas (dudni), że nie daje się tego wytrzymac natomiast w miejscu odsłuchowym jest go jak by troche mało..

Aku Pro - dobrze radzi, ja ze swojej strony mogę tylko dodać, że dobrze by było aby kolumny miały za plecami i silne i twarde oparcie w postaci odpowiednio grubej ściany. Dobrze też jakby były podobnie oddalone od bocznych ścian. Dlatego przemyśl inne ustawienie.

Konstruując odpowiednie szerokopasmowe pułapki basowe możesz liczyć na absorpcje już od 50Hz w górę, ale niestety takie konstrukcje są duże i przeważnie brzydkie.

Kolumny są oddalone od siebie o 1 metr? Rozsuń je aby stały przynajmniej 2m od siebie i 0,5m od najbliższej ściany.

Jak kupisz dywan (im większy tym lepiej) to się poprawi średnica i góra. Co do basu i reszty to w zależności jakim budżetem dysponujesz wybierze jedną z opcji podanych przez Aku Pro i wybierz firmę której to zlecisz.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Z tego co jednak piszesz, wynika, że w pomieszczeniu słyszalne są wyraźne, długo wybrzmiewające rezonanse.

Nie jest to nic zaskakującego, zwłaszcza przy ścianach o grubości 1,5 metra...

Ściany tej grubości w sposób znikomy absorbują dźwięk.

W pomieszczeniu głównym, nie ma problemy z dudnieniem... tylko w kuchni i łazience, czyli za ścianami.. w pokoju jest tego basu troche mało... za to w kuchni talerze latają..

W sumie możesz mieć racje, z tego co wyczytałem, basu jest mało, jeżeli nakładają się na siebie niskie tony odbijane np od ściany...

To są rady, które bez wydania ani jednej złotówki mogą dać słyszalną poprawę.

Jeśli chcesz zrozumieć lepiej, dlaczego takie ustawienie, które podałem wyżej może być lepsze dla Ciebie, polecam ten artykuł:

Ukryta Zawartość

Przeczytam cały artykuł z uwagą.. problem w tym, że kolumny grają razem z telewizorem, i tv powinien być koło kolumn...

Robie teraz remont.. i mogę tą ściane oznaczoną na zielono obudować stelarzem i wypchać wełną mineralną.... wtedy bedzie jedna prosta ściana...

Problemem jest tylko ustawienie w takim przypadku kanapy i foteli.. jestem programistą, prawie cały dzień pracuje przxy biurku i oglądam jednym okiem tv i slucham muzyki... ciezka sprawa..

Panowie, a czy znacie kogoś, kto mógłby wykonać mi takie pomiary ? Kogoś z okolicy Kłodzka? Czy cięzkobedzie kogoś obeznanego znaleźc blizko mojej miejscowości?

Kolumny są oddalone od siebie o 1 metr? Rozsuń je aby stały przynajmniej 2m od siebie i 0,5m od najbliższej ściany.

Jak kupisz dywan (im większy tym lepiej) to się poprawi średnica i góra. Co do basu i reszty to w zależności jakim budżetem dysponujesz wybierze jedną z opcji podanych przez Aku Pro i wybierz firmę której to zlecisz.

Kolumny są około dwa metry od siebie.. ustawienie mebli robiłem na oko.. tylko ściany są dokładnie pomierzone..

Nad dywanem myślę.. jak skończe remont to jakiś kupie..

Aku Pro - dobrze radzi, ja ze swojej strony mogę tylko dodać, że dobrze by było aby kolumny miały za plecami i silne i twarde oparcie w postaci odpowiednio grubej ściany. Dobrze też jakby były podobnie oddalone od bocznych ścian. Dlatego przemyśl inne ustawienie.

Wydaje mi się, że na początek dobrze byłoby zrobić pomiary pomieszczenia.. i zbadać jakie są warunki..

Nowo kupione JBL XTI 100 odpaliłem u brata w pustym pokoju.. akustyka jest tam niemiłosiernie niedobra.. echo, ciezko aż rozmawiac.. sciany z regipsow bez wełny.. nawet JBL E100 przestały tam grac.. Jednak w jednym miejscu z boku, na lewo od kolumn, koło okna słychac bardzo fajnie niskie tony jezeli mozna by u mnie tak poustawiac, żebym miał takie niskie tony, byłoby extra.

Ukryta Zawartość

Dziękuje Panowie za wypowiedzi.

Mam jeszcze takie pytanie odnosnie tego mieszkania, skręcamy ściankę z płyt KG i stelaża z profili. Jest to ścianka oznaczona czerwonym kolorem na projekcie

Ukryta Zawartość

Ścianka została skręcona, ale nie jest zagipsowana. Czy jest to istotne jak bedzie postawiona ta ścianka? Teraz upchałem tam grubo wełny szklanej. Po bokach profile na styku ze ścianą i sufitem oklejone sa tasmą akustyczną.

Czy warto rozkręcić to i psiknąć w profile piankę montażową, oraz dokleić te tasmy akustyczne również tam gdzie płyta KG styka się z profilami? Czy jest jakaś specjalna technika stawiania takich ścianek?

Ukryta Zawartość

Płaska płyta K/G może faktycznie rezonować i przenosić drgania na niezabezpieczone antywibracyjnie elementy. U mnie przy pomiarze niskotonowym potrafi zarezonowąć blat jednej z komód - jest to dość nieprzyjemny dźwięk.

a mam życznie: kto mi sie zajmie dobrym dostosowaniem mej chałupy do gramofonu?. Zamierzam kupic drogi gramofon do płyt jakie mi spadły nazwijmy to z nieba i chce miec super warunki do jego eksploatacji (lubie grac głosno bo nie nie jestem słuchaczem słuchwamowym. Ponieważ na gramofon wydam jak sądze duzy budżet to nie chce oszczedzać na adaptacji pomieszczenia. Znacie dobra firmę z wysokiej pułki? ma być pieknie a nie koniecznie tanio.

a mam życznie: kto mi sie zajmie dobrym dostosowaniem mej chałupy do gramofonu?. Zamierzam kupic drogi gramofon do płyt jakie mi spadły nazwijmy to z nieba i chce miec super warunki do jego eksploatacji (lubie grac głosno bo nie nie jestem słuchaczem słuchwamowym. Ponieważ na gramofon wydam jak sądze duzy budżet to nie chce oszczedzać na adaptacji pomieszczenia. Znacie dobra firmę z wysokiej pułki? ma być pieknie a nie koniecznie tanio.

Po błędach w pisowni wnioskuję że jesteś po paru głębszych?To nic złego.Nie ma to jak mieć fajny "dym".

Zawsze warto zrobić sobie dobrą, a nawet jak najlepszą adaptację akustyczną i nie do gramofonu ale w ogóle do muzyki bez względu z czego będzie puszczana.

Nie słyszałem o czymś takim jak akustyka do danego typu źródła dźwięku.

Tak z ciekawości spytam...co to jest dla ciebie dobry, drogi gramofon? Tzn za ile?

Jaki masz duży pokój?40m2 tak?

Jak sądzisz ile może kosztować dobrze wykonana adaptacja takiego pokoju w wysokiej

jakości tak jak byś chciał?

Jak sądzisz ile może kosztować dobrze wykonana adaptacja takiego pokoju w wysokiej

jakości tak jak byś chciał?

Nie zdziwiłbym się jakby była to cena średniej klasy samochodu osobowego lub mieszkania M3 :)

Bez przesady z ceną mieszkania M3 czy nawet BMW M3 ;-)

Da się wykonać adaptację na wysokim poziomie, która będzie pięknie wyglądała i komponowała się z pomieszczeniem za mniej niż hmm... 40.000zł* pod warunkiem że wszystko będzie robione z gotowych rzeczy. Na przykład wykonanie płyt Ecophonu w niestandardowym wymiarze kosztuje około 5 razy więcej niż standardowe wymiary.

* w przypadku projektowania pomieszczenia które nie jest wybudowane, bo przerabianie istniejącego zawsze będzie droższe

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

• 2 miesiące później...

z tą adaptacją to ja mam teraz wątpliwości bo nie o kazse tu chodzi, kasa jest rzecz nabytą i jej akurat nie brakuje, ale doczytałem się tu na forum że wata mineralna jest rakotwórcza. Akurat lubie dobrą muzę (nawet bardzo) , dzieki rodzinie stać nas i mnie od pewnego czasu na dosyć fanaberyczne rozwiązania, nawet budujemy salę do kursów klientów w biurowcu z dobrym wypasem audio ale gdzieś tu wyczytaslem dosyć mrożące krew w żyłach wieści o tym że bardzo małe włókna z popularnej wełny takie mocno mniejsze od mm potrafią raka wywołać no i wszystkie me wybrażenia o tym co można zastosować lekko się załamały.Ktoś podał że wata pyli mikro włóknami i to podobno jest jak azbest jak to dobrze rozumiem, nawet zaproponował by lakierem spryskać ale to przeciez zespuje taką watę akustycznie jak mi sie wydaje ..... Wcale zatem nie tak prosto zrobić coś dobrego a nie szkodliwego, jakąs adaptację by nie odkryć ze coś szkodzi...... I nic tu chyba kasa nie pomoże. Ciagle jajogłowi odrywają kolejne zagrożenia.

a mam życznie: kto mi sie zajmie dobrym dostosowaniem mej chałupy do gramofonu?

No to nie stawiaj gramofonu na wełnie mineralnej i będzie OK.

Kilka miesięcy temu była dyskusja na ten temat i uważam że wszystko zostało tam napisane/powiedziane:

Ukryta Zawartość

Tak na prawdę nie powinno być miejsc z odsłoniętą wełną mineralną. Przecież jak się ociepla dach to stosuje się folie paroizolacyjną/paroprzepuszczalną sklejaną na krawędziach pomiędzy sobą właśnie po to aby nie pyliła. Wszystko jest w katalogach/instrukcjach producentów wełn mineralnych. Jak ktoś nie stosuje do zaleceń/zatrudnia lipne ekipy to jego sprawa.

Samych modeli wełn mineralnych o włoknach wielkości kilku mikronów jest ok. kilkanaście % z całości.

Ukryta Zawartość

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

No to nie stawiaj gramofonu na wełnie mineralnej i będzie OK.

Kilka miesięcy temu była dyskusja na ten temat i uważam że wszystko zostało tam napisane/powiedziane:

Ukryta Zawartość

Tak na prawdę nie powinno być miejsc z odsłoniętą wełną mineralną. Przecież jak się ociepla dach to stosuje się folie paroizolacyjną/paroprzepuszczalną sklejaną na krawędziach pomiędzy sobą właśnie po to aby nie pyliła. Wszystko jest w katalogach/instrukcjach producentów wełn mineralnych. Jak ktoś nie stosuje do zaleceń/zatrudnia lipne ekipy to jego sprawa.

Samych modeli wełn mineralnych o włoknach wielkości kilku mikronów jest ok. kilkanaście % z całości.

. fakt ze jest ich wiele rodzajów, jak sie rozejrzała nasza firma wokól to sporo.

I też mi sie tak wydaje po przeczytaniu paru artykułow. W sumie to to samo co azbest. pewne i za 30 lat beda patrzyć na nas jak na samobójców ze cos takiego stosowalismy. co za dziwny świat......pewnie za 50 lat bedzie w ogóle zakazana a za 100 lat stwierdza ze 50% populacji umarło przez nią hehe. Ja już po przeczytaniu tu paru wątków zleciłem w naszym biurowcu badanie próbek powietrza- (tak z czystej ciekawości) bo przeciez żadna folia i nic nie zatrzyma takich drobin. Tzn folia sama w sobie zatrzyma ale przecież jak takie opiłki- drobinki mają jakieś tam pojedyncze mikrony to dla nich najmniejsza nawet milimetrowa szczelinka no taka chocby powiedzmy 1mm X 1mm choćby w jednym miejscu na belce to jak wieeeelgaśne wrota do Troi....... tysiac razy wieksze od samej drobiny. Zakładam zatem ze w powietrzu musi być mase takich pyłków obojetne jak dobrze foliami ją przykrywają budowlańcy. .Nawet z czystej ciekawości zlecilimśmy analize powietrza instytutowi z Krakowa. zobaczymy co znajdą. Ja w kazdym razie i sie przejmuje i mowie trzeba jakos z tym zyć. Za 50 lat dowiemy się.(o ile dozyjemy)

Ukryta Zawartość

. fakt ze jest ich wiele rodzajów, jak sie rozejrzała nasza firma wokól to sporo.

I też mi sie tak wydaje po przeczytaniu paru artykułow. W sumie to to samo co azbest. pewne i za 30 lat beda patrzyć na nas jak na samobójców ze cos takiego stosowalismy. co za dziwny świat......pewnie za 50 lat bedzie w ogóle zakazana a za 100 lat stwierdza ze 50% populacji umarło przez nią hehe. Ja już po przeczytaniu tu paru wątków zleciłem w naszym biurowcu badanie próbek powietrza- (tak z czystej ciekawości) bo przeciez żadna folia i nic nie zatrzyma takich drobin. Tzn folia sama w sobie zatrzyma ale przecież jak takie opiłki- drobinki mają jakieś tam pojedyncze mikrony to dla nich najmniejsza nawet milimetrowa szczelinka no taka chocby powiedzmy 1mm X 1mm choćby w jednym miejscu na belce to jak wieeeelgaśne wrota do Troi....... tysiac razy wieksze od samej drobiny. Zakładam zatem ze w powietrzu musi być mase takich pyłków obojetne jak dobrze foliami ją przykrywają budowlańcy. .Nawet z czystej ciekawości zlecilimśmy analize powietrza instytutowi z Krakowa. zobaczymy co znajdą. Ja w kazdym razie i sie przejmuje i mowie trzeba jakos z tym zyć. Za 50 lat dowiemy się.(o ile dozyjemy)

Przepraszam kolego, tak z czystej ciekawości zapytam jak poszły badania wody i powietrza w mieście w którym mieszkasz no i jakie badania przechodzili Twoi znajomi i przyjaciele bo na pewno słyszałeś o czymś takim jak bakterie i wirusy a to śmiertelne zagrożenie . I jeszcze jedna uwaga zakładaj swoje wątki a nie tak kolegom się wcinasz.

• 1 miesiąc później...

Przepraszam kolego, tak z czystej ciekawości zapytam jak poszły badania wody i powietrza w mieście w którym mieszkasz no i jakie badania przechodzili Twoi znajomi i przyjaciele bo na pewno słyszałeś o czymś takim jak bakterie i wirusy a to śmiertelne zagrożenie . I jeszcze jedna uwaga zakładaj swoje wątki a nie tak kolegom się wcinasz.

jakie wirusy , o czym ty gadasz?????

aaa wakacje procenty aa rozumiem

• 2 miesiące później...

Witam Panowie, pozwoliłem sobie odświeżyć mój stary temat.

Mam już poprawiony projekt mieszkania, uwzględniający przyszłą zmianę układu, niestety Wasze propozycje są już nieaktualne (brak prawej ściany).

projekt-wnetrza2.png

Układ i wielkość mebli, kolumn i tv nie są odwzorowane poprawnie (na oko).

1. Niebieska ściana będzie obłożona kamieniem ozdobnym z castoramy (Przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

2. Zastanawiam się nad tym jak wykonac zabudowę telewizora, chciałem zbudowac konstrukcje z regipsu i pasek led wkomponować. (Przykład:

Ukryta Zawartość

3. Zastanawiam się nad wykonaniem półki przy suficie gdzie umieszczę podświetlany pasek LED. (Przykład:

Ukryta Zawartość

Czy taki kamień dobrze wpłynie na akustyke pomieszczenia? Jak wykonać zabudowe telewizora, żeby nie zepsuła a może poprawiła akustyke?

Co z ta półką przy suficie? Mam na mysli coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chcesz zabudować TV i ma to stać między kolumnami, to imho zawsze bedzie negatywny wpływ na dźwięk. TV płaskie to duża płaska powierzchnia odbijające dźwięk, a tego nalezy unikać. Ponadto powienieneś uwzględnić szersze rozstawienie kolumn oraz ich odsunięcie od ściany. Jak dasz im przestrzeń wokół odwdzięczą się lepszą przestrzennością dźwięku.

Powrót po dłuższej przerwie...

• 1 rok później...

Witam

Mam jbl xti 100 od prawie 10 lat. Wg. mnie są to specyficznie brzmiące kolumny. Męczę się z nimi tak samo a może nawet bardziej niż autor wątku. Dziwne akcje z basem, niedopasowanie wielkości kolumn do wnętrza, kłopoty z ustawieniem... Ale moim zdaniem największy problem to jakość przetworników w xti 100. Nie oszukujmy się: są marne. Szczególnie nisko-średniotonowe. I to właśnie one wprowadzają wyraźne podbarwienia na basie, brak czytelności i barwy tej części pasma. Oczywiście elektronika i akustyka też zapewne mają duże znaczenie. Taka jest moja opinia. U mnie to wszystko kiepsko się spisuje, choć czasem ta specyficzna sygnatura dźwięku jest fajna. Pozdrawiam

• 3 miesiące później...

Przepraszam wszystkich, których wprowadziłem w błąd powyższą opinią i jbl xti100. Zmieniłem przedwzmacnacz w moim nad c370 na klon pre accu2810 projektu Nerwowyx i okazało się, że winę za kiepski dźwięk( w moim przypadku ) ponosi właśnie przedwzmacniacz nad-a.

• 2 miesiące później...

Domyślam się, że temat jest już dawno nieaktualny ale coś jeszcze muszę napisać. Może się to komuś przyda.

Po wielu dniach odsłuchów wróciłem do swojej pierwszej opinii o jbl xti100. Jednak są nędzne. Szczególnie nisko-średniotonowe. Przedwzmacniacz Nerwowyx-a jest super i wniósł on taką poprawę w dźwięku, że zostałem trochę nią oszołomiony. Jednak po jakimś czasie doszedłem do siebie i niezadowolenie z basu wróciło. Słucham w pokoju 4,50x4,80x2,50 więc proporcje nie najlepsze. Kolumny rozstawione względem siebie na 2,5m na krótszej ścianie. Stoją blisko ściany- ok.20 cm. Wiem- nie dobrze. Ja jestem oddalony o ok.2,5 - 3m od kolumn. W takim ustawieniu basu było niewiele, nie wybrzmiewał, niski bas był symboliczny. W innych miejscach w pokoju basu było więcej ale dudnił. W przedpokoju było nawet nieźle a najlepiej w... kibelku z otwartymi drzwiami:) Toteż spędzałem tam dużo czasu, kiedy byłem sam w domu:)

Robiłem różne kombinacje z tymi kolumnami. Przestawiałem, rozsuwałem, odsuwałem, dokręcałem, odkręcałem, zmieniałem zwrotnicę ale cały czes była kicha. Wreszcie moja cierpliwość się skończyła! Kupiłem dwa głośniki vifa ne225 8ohm. Zamontowałem, zmieniłem podziały w zwrotnicy, stłumiłem sekcję średnio-wysokotonową i teraz jest bomba! W kibelku, tradycyjnie, dźwięk bardzo dobry:) ale najlepszy tam, gdzie ma być: przed kolumnami!

Wniosek: prawdopodobnie prawie każdy przeciętny głośnik do bass-refleksu będzie lepszy od tego plastikowego szajsu, który siedzi w oryginalnych xti100.

Kukix, autorze tematu, jeśli jeszcze się męczysz z tymi kolumnami, nie trać czasu! Wymieniaj! Powodzenia, pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.