Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy lampowy

wkizet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. :)

Panowie, uruchomiłem przedwzmacniacz, którego schemat prezentuję w załączniku.

Wszystko spokojnie ruszyło, ale uważam, że jego wzmocnienie jest zbyt słabe, tzn. gra cicho.

Zamiast oryginalnych lamp zastosowałem 6N2P i podejrzewam, że to dlatego.

Podpowiedzcie proszę, krórego z elementów nalezało by zmienić wartość?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/93686-przedwzmacniacz-gramofonowy-lampowy/

Witam. :)

Panowie, uruchomiłem przedwzmacniacz, którego schemat prezentuję w załączniku.

Wszystko spokojnie ruszyło, ale uważam, że jego wzmocnienie jest zbyt słabe, tzn. gra cicho.

Zamiast oryginalnych lamp zastosowałem 6N2P i podejrzewam, że to dlatego.

Podpowiedzcie proszę, krórego z elementów nalezało by zmienić wartość?

6N2P jako zamiennik 12AX7 może być, ale musisz inaczej podłączyć żarzenie. 6,3 V między końcówki 4 i 5. Końcówka 9 - uziemienie lub wisi.

kondensatory równoległe do rezystora 680 omów (zaznaczone na schemacie jako dodatkowe)zwiększają wzmocnienie o 3dB

Faktycznie, nie zauważyłem wczesniej tej wzmianki przy schemacie. :(

Zastanawiam się, czy aby wartość 680 ohm rezystorów katodowych jest właściwa.

Przeglądnąłem właśnie kilka schematów srpp na 6N2P i tam stosowane są wartości 1,2 k i więcej.

Uziemienie mam właściwie połączone.

Przeglądnąłem właśnie kilka schematów srpp na 6N2P i tam stosowane są wartości 1,2 k i więcej.

To zależy, jakie napięcie anodowe tam zastosowano, jaką polaryzcję siatki i jakie wzmocnienie zakładano.

Co do tych rezystorów 680 om(sa 4 sztuki) to wstaw potencjometry 2kom i wyreguluj nimi napiecia w punktach

1- noga nr1 lampy pierwszego stopnia

2-noga nr1 lampy dugiego stopnia.

Powinno być w tych miejscach około 1/2 napiecia zasilania poszczególnych stopni

ALE ! nie musi , w tekscie jest cos wspomniane o nap 80-90V .

Należy sie też kierować brzmieniem układu , niema sztywnej reguły jakie ma być to napiecie.

Wstępnie ustaw potki na 680 om , regulacje zacznij od dolnego potencjometru o jakąś wartość a potem zmierz jakie jest na nim napięcie , po tym ustaw potencjometrem górnym tak aby było na nim zbliżone napiecie i skontroluj napiecie wzgledem masy na nodze nr 1 lampy . Troche jest z tym zabawy ale można wyregulować układ do kazdego rodzaju zastosowanych lamp.

Na koniec należy zmierzyć wartość rezystancji potencjometrów i zastąpić je rezystorami o takich samych wartościach .

Co do wzmocnienia to można zbocznikować to jak jest zaznaczone na schemacie ,

Gdyby to było mało to mozna podzielic rezystor ten 680om co idzie do masy w pierwszym stopniu na dwa połączone szeregowo (suma rezystancji powinna być zgodna z podmienionym rezystorem)

i z punktu ich połączenia dac do masy kondesator 100uf i 1uf . Uzyskane zwiekszenie wzmocnienia bedzie zależne od wzajemnych proporcji tych "nowych" rezystorów.

Ta zmiana może wpłynąć też na charakterystyke układu choć patrząc na układ raczej niepowinno to popsuć brzmienia.

Budowa takiego preampa ze strony to zawsze ryzyko i żaden własciwie nie działa.

Lampy 6N2P to nie to samo co ecc83.

Wymiana rezystorów w katodach nie zmieni znacząco wzmocnienia całego układu choć polecam większe wartości. Ponieważ tłumienie pasywnej korekcji jest dość duże potrzeba troche więcej wzmocnić. Najlepiej do katody pierwszego stopnia ew. drugiego dopiąc kondensator el. 100uF do 220uF. Brzmienie zmieni się napewno i dlatego polecam dobrej jakosci elementy

pozdrawiam

Tak uzupełnie wczesniejszą moją wypowiedz .

Żeby zbudować i wyregulować poprawnie układ w zasadze nie trzeba być wirtuozem elektroniki , wystarczy jesli jest takie forum jak TO, gdzie można liczyć na pomoc (nie zawsze ale można nadal pomimo odpływu userów) .

Jedno czego nie zastąpią najbardziej wartościowe uwagi to podstawowe narzędzia .

Lutownica + miernik uniwersalny to niezbędne minimum ale ciut mało , potrzebny jest też oscyloskop .

UZASADNIE- jesli budujemy układy które musielibyśmy kupić za setki lub tysiące złotych to wypada kupić sobie używany oscyloskop za 100złotych !

Nie będe teraz pisał poco nam ten oscyloskop . Po prostu chciałem jedynie pokazać to że taki zakup jest

niezbyt kosztowny w stosunku do wartosci budowanego sprzętu.

Dzięki za porady.

Wpięte kondensatory pomogły, dałem 100uF i 680nF. Akurat 1uF nie miałem.

Gdyby zastosować 220uF, to wzmocnienie wzrosło by jeszcze bardziej? Nie rozwali się korekcja RIAA albo jakoś inaczej wpłynie na dźwięk?

Jeśli chodzi o całość układu, to autor ewidentnie poleca zastosowanie ECC83 gold JJ, że ponoć mają większe wzmocnienie. Rosyjskie odpowiedniki nie zagrają dobrze, więc nie pozostaje mi nic innego, jak w przyszłości sprawdzić to wymieniając lampy.

Problem w tym, że przy okazji trzeba inaczej podpiąć żarzenie.

Gdyby zastosować 220uF, to wzmocnienie wzrosło by jeszcze bardziej? - nie

Nie rozwali się korekcja RIAA albo jakoś inaczej wpłynie na dźwięk? -nie, może lekko podbić basy

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

A nie masz czasem tych R1, R2, R3 połączonych wszystkich jednocześnie?

Nie, podłączyłem tylko 47k. Mam gramofon Technicsa SL-Q2 z oryginalna wkładką. Pojemność zastosowałem 100pF.

Jesteś tego pewny?

Dobrałem wartości idealnie, można by rzec, że co do ohma. Nie chce mi sie wierzyć, że może być taki błąd.

Schemat pochodzi z tej strony

Ukryta Zawartość

Ahaja, powiedz mi proszę, czy zmieniając wkładkę na wyższe napięcie wyjściowe, np. 5 mV uzyskam znaczną różnicę w porównaniu z wkładką o napięciu 3,5 mV? To jest różnica prawie 40%. Dlaczego wkładki potrafia mieć taki rozrzut, są przecież takie, które to napięcie mają jeszcze wyższe.

Ukryta Zawartość

Ano tak. Jakby tego 470k nie było to OK.

Nie ma znaczenia skąd projekt pochodzi , takich są tysiące ....

Nie będzie dużej różnicy.

Są też takie co dają 9mV na wyjściu, ale do słuchania muzyki się ciężko nadają ... ;-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Mogę zatem wypiąć bez przeszkód ten rezystor 470k?

Na pewno to łatwiejsze, niż dokładanie rezystancji do 70,7k.

Zastanawiają mnie jeszcze napiecia zasilające. Te wartości podane na schemacie mają byc przy włączonym całym układzie, czy nazwijmy to na biegu jałowym? Bez podłączonego całego układu mam takowe, a po podłączeniu każde z nich spada o 20 V.

Rezystor na wejściu układu korekcji uwzględnia zapewne rezystancję wyjściową wcześniejszego stopnia. Napięcia z zasilacza podaje się zazwyczaj pod obciążeniem- takie, jakie potrzebne są do uzyskania ustalonych punktów pracy. 20V to jeszcze nie jest krytyczne, ale możesz zmniejszyć trochę rezystancję w zasilaczu lub napięcie na uzwojeniu wtórnym.

Nic z tym więcej nie zrobisz.

Może inne lampy miałyby większe nachylenie ale j.w.

Jest tak jak Ahaja powiedział.

Tem przedwzmacniacz musiałby mieć wzmocnienie dla środka na poziomie 500V/V abyś po selektorze nie czuł różnicy względem CD.

A tyle nie ma.

Jeszcze jeden stopień...?

PS:

2,5mV a 5mV to raptem 6dB napięciowo (mocą to 3dB). Niektórzy tego pewnie nawet nie usłyszą... ;)

Jeszcze raz JA. Tego rezystora 470 kom niemożna usunąć. W koncu coś musi doprowadzać napięcie polaryzacji do siatki lampy , nie ruszałbym też tych elementow nadających korekcje w tym tego rezystora precyzyjnie dobranego 70kom.

Wspomniałem wczesniej że można uzyskać kilka dodatkowych db wzmocnienia bocznikując rezystor katodowy 1 sekcji .Wystarczy żeby autor wątku sprawdził to u siebie .

100% wyjsciem jest dostawienie dodatkowego stopnia wzmacniajacego lub wydaje sie że lepszym ale drogim rozwiązaniem jest zastosowanie transformatora podwyższajacego napiecie z wkładki , niestety takie cudo troche kosztuje.

Generalnie układy lampowe uważam jako bardzo wdzieczne w nauce i eksperymentach elektroakustycznych .

Pierwsze zbudowane wzmacniacze czy efekty dla kolegów grajacych na gitarach to byly w moim przypadku wlasnie układy lampowe z racji dostepności w latach 80tych cześci ze starych RTV.

Taka poboczna refleksja.

Jedyne co mnie w tym schemacie naprawdę zastanawia to rezystor 22k w siatce lampy drugiego stopnia. Czemu taki duży? Były jakieś problemy ze wzbudzeniem? Jeżeli miałbym cokolwiek zmieniać to dałbym tam jakieś 680Om-1k i zobaczył co będzie się działo. Kontrolnie można nawet nalutować na ten 22k

Jestem Europejczykiem.

Jedyne co mnie w tym schemacie naprawdę zastanawia to rezystor 22k w siatce lampy drugiego stopnia. Czemu taki duży? Były jakieś problemy ze wzbudzeniem? Jeżeli miałbym cokolwiek zmieniać to dałbym tam jakieś 680Om-1k i zobaczył co będzie się działo. Kontrolnie można nawet nalutować na ten 22k

:) może autor schematu dał tak na wszelki wypadek , ja aż takim wirtuozem elektroniki lampowej nie jestem aby to przeanalizować , mając ten układ fizycznie przed sobą można by usunąć ten rezystor i wtedy porównać .

Generalnie - myśle że on (ten rezystor) niczego nie "psuje" w układzie. Ale to tylko takie moje myslenie . :)

Jeśli już o takich sprawach rozmawiamy to ja bym sprubował inny stopien wyjsciowy , tu jest zwykły najprostrzy wtórnik . Wiadomo że wyjście sygnału ważna sprawa zwłaszcza kiedy przechodzi sie z sygnałem z lampy na tranzystor.Ale też trzeba uwzględnić iż autor tematu niejest wytrawnym elektronikiem . Przepraszam autora tematu tak na wszelki wypadek , to co napisałem nieoznaczacza niczego złego.

OKI w takim razie przepraszam za uwagi , w ogóle przepraszam na zapas

PS autor tematu czy autor opracowania przedwzmacniacza ?

Żartuje.

Nieno darujmy sobie takie teksty , jesli lubimy DIY to sie rozumiemy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.