Skocz do zawartości
IGNORED

Rzeczywistość wirtualna

Gość Cadam

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

[quote name='Cadam' timestamp='1338492268' post='2495844']
Która konsola do gier oferuje najlepszą namiastkę wirtualnej rzeczywistości?
[/quote]

A jeśli wtedy zatrze się granica pomiędzy grą a realnym życiem ?

http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/581667,fanatyk-diablo-iii-wyszedl-z-nozem-na-ludzi-szczegoly,id,t.html?cookie=1

[quote name='fox733' timestamp='1338492808' post='2495860']
LSD :)
[/quote]

Wolę puścić sobie fajne kawałki (co właśnie czynię), takie co lubię, zamknąć oczy i... odjazd. Prawdziwy. Co najważniejsze, zdrowy :)

Wirtualna rzeczywistość , to jak lizanie cukierka przez szybę , wolę kosztować i przeżuwać swoje życie z pełnią smaku . Życie , to nie Matrix !
Iluzja jest zwodnicza , [b]kto się nie łudzi , ten nie żałuje ![/b]

Piotr

[quote name='23031970' timestamp='1338513079' post='2496011']
Wirtualna rzeczywistość , to jak lizanie cukierka przez szybę , wolę kosztować i przeżuwać swoje życie z pełnią smaku . Życie , to nie Matrix !
Iluzja jest zwodnicza , [b]kto się nie łudzi , ten nie żałuje ![/b]
[/quote]

Mulisz pojęcia. Rzeczywistość wirtualna nie jest namiastką realnej - to coś zupełnie nowego i innego.

Jestem Europejczykiem.

[quote name='Jaro_747' timestamp='1338514344' post='2496015']
Mulisz pojęcia. Rzeczywistość wirtualna nie jest namiastką realnej - to coś zupełnie nowego i innego.
[/quote]

Czy rzeczywiście ? Słyszałeś o seksie na skype ?

Piotr

[quote name='23031970' timestamp='1338571009' post='2496609']
Czy rzeczywiście ? Słyszałeś o seksie na skype ?
[/quote]

Drogi Kolego!

Nie mówimy (przynajmniej ja) o namiastkach tylko o nowej rzeczywistości. Dla mnie milowym krokiem w tym kierunku są okulary Google'a. Jest to wprawdzie tzw. augmented reality ale jest to jak najbardziej rzeczywiste, namacalne, obecne i zaryzykuję (niewiele) znaczące i nieuniknione.

Jestem Europejczykiem.

Rzeczywistość wirtualna może być tak jak realna ( chociaż ja tego nie doznałem ) . Tu chodzi o ludzki mózg i przetwarzanie odczucia itp.
Wszystko sprowadza się do mózgu . Szczegółowo tego nie wytłumaczę bo nie jestem żadnym fachowcem od działania mózgu .
Dajmy na to gdy podłączymy w przyszłości do mózgu wtyczkę i zadamy odpowiedni prąd , sygnał , to będziemy myśleć że to się dzieje naprawdę .
Zakładając gogle na oczy mózg nasz się uczy nowego świata , a dla mózgu czy wtyczka , czy real , czy gogle na oczach , to wsio ryba , robi swoje , przetwarza dane .

Tylko co z obszarem mózgu w wirtualnym świecie , który odpowiada za sterowanie podstawowymi funkcjami życia np. powodowanie głodu , łaknienia itp ?
Czy czasem wirtualna rzeczywistość ( ta prawdziwa ) może czasem zabić ?
No i która rzeczywistość będzie lepsza po powrocie do realu ?
Wirtualna rzeczywistość to rodzaj narkotyku dla mózgu ?

[quote name='bum1234' timestamp='1338527909' post='2496031']
Powiedz to "słyszącym"
[/quote]

Czyli mi , słyszę interkonety analogowe .

[quote name='Jaro_747' timestamp='1338574208' post='2496659']
Drogi Kolego!

Nie mówimy (przynajmniej ja) o namiastkach tylko o nowej rzeczywistości. Dla mnie milowym krokiem w tym kierunku są okulary Google'a. Jest to wprawdzie tzw. augmented reality ale jest to jak najbardziej rzeczywiste, namacalne, obecne i zaryzykuję (niewiele) znaczące i nieuniknione.
[/quote]

Co to są okulary Google-a ?

[quote name='czester15.30' timestamp='1338589493' post='2496853']
Rzeczywistość wirtualna może być tak jak realna ( chociaż ja tego nie doznałem ) . Tu chodzi o ludzki mózg i przetwarzanie odczucia itp.
Wszystko sprowadza się do mózgu . Szczegółowo tego nie wytłumaczę bo nie jestem żadnym fachowcem od działania mózgu .
Dajmy na to gdy podłączymy w przyszłości do mózgu wtyczkę i zadamy odpowiedni prąd , sygnał , to będziemy myśleć że to się dzieje naprawdę .
Zakładając gogle na oczy mózg nasz się uczy nowego świata , a dla mózgu czy wtyczka , czy real , czy gogle na oczach , to wsio ryba , robi swoje , przetwarza dane .

Tylko co z obszarem mózgu w wirtualnym świecie , który odpowiada za sterowanie podstawowymi funkcjami życia np. powodowanie głodu , łaknienia itp ?
Czy czasem wirtualna rzeczywistość ( ta prawdziwa ) może czasem zabić ?
No i która rzeczywistość będzie lepsza po powrocie do realu ?
Wirtualna rzeczywistość to rodzaj narkotyku dla mózgu ?

Czyli mi , słyszę interkonety analogowe .
[/quote]

Ale technicznie nie ma chyba jeszcze takiej możliwości ?

Piotr

Dla mnie, samo okreslenie "Rzeczywistość wirtualna" brzmi podobnie jak 'gorace zimno'. Jezeli cos jest rzeczywiste czyli fizycznie istnieje i mozna tego dotknac lub posmakowac to jak sie ma do tego wirtualnosc- czyli np. świat stworzony w ludzkim umyśle, prawdopodobnie istniejący lub mogący zaistnieć, czyli albo cos jest prawdziwe albo wymyslone. Skad zlepek tych dwoch slow? Chyba czegos nie ogarniam.

To pokazuje , jak łatwo można oszukać mózg i umysł . W kinie oglądałem filmy wirtualne w technice 3 D i owszem dałem się zwieść ale nie oszukać , do prawdziwego postrzegania rzeczywistości , to technice obrazu 3D sporo jeszcze brakuje . O znaczącym postępie w tej dziedzinie będzie można mówić dopiero wtedy , gdy nie odróżnimy rzeczywistości wirtualnej od rzeczywistej.

I to na każdej płaszczyźnie naszego postrzegania (wszystkie zmysły)

Pozostaje jeszcze kwestia czy wirtualna miłość może zastąpić prawdziwą , rzeczywistą , obecną miłość ?

Wirtualną rzeczywistość osobiście upatruję jako opium dla mas w zastępstwie alkoholu czy środków odurzających .

Piotr

Ale jaki jest sens słuchania muzyki przez podłączanie wtyczki do mózgu skoro mogę "odpalić " sprzęt i wsłuchiwać się w muzykę ?
Po co mam swój mózg podłączać do gniazdka w ścianie aby spróbować truskawkę , przecież mogę ją zjeść w tradycyjny sposób ? Pomijam kwestię , że nadal będę głodny .
Nie widzę sensu w tej wirtualnej rzeczywistości .
Po co mam karmić swoje zmysły i wyobraźnię prądem , przecież nie jestem oddarty z rąk , nóg , powonienia , smaku ,dotyku , wzroku , słuchu ? Jest to ciekawa alternatywa pod warunkiem , że ze mnie zostanie TYLKO ja i mój mózg i kabel z wtyczką będzie moim jedynym kontaktem z otaczającym światem .

Piotr

Jeszcze jedno , dlaczego ludzie zdrowi z rękoma i nogami traktują swój mózg chemicznymi środkami , które wywołują procesy chemiczno - elektryczne mózgu , nazywającymi się narkotykami ?

Edytuję : przyszło mi jeszcze jedno pytanie do głowy .

Dlaczego sex ze snu jest lepszy od seksu w realu ( chodzi mi o większą intensywność doznań , tylko , że ktoś zbudzi zawsze w nieodpowiednim momencie ) ? To chyba nie oto chodzi że w realu trzeba się namachać ? Sex w realu jest lepszy jeżeli chodzi o ogólne zdrowie , bo ruch to zdrowie .

Mam śmiałą propozycję dla forumowiczów .

Zróbcie taki eksperyment ze swoimi partnerkami , gdy przyjaciółka , żona ,będzie spała na buku , " podłączcie " się do niej od tyłu , a potem spytajcie się o czym śniła .

Gość Cadam

(Konto usunięte)

[quote name=&#39;magic&#39; timestamp=&#39;1338596139&#39; post=&#39;2496903&#39;]<br />
Dla mnie, samo okreslenie &quot;Rzeczywistość wirtualna&quot; brzmi podobnie jak &#39;gorace zimno&#39;. Jezeli cos jest rzeczywiste czyli fizycznie istnieje i mozna tego dotknac lub posmakowac to jak sie ma do tego wirtualnosc- czyli np. świat stworzony w ludzkim umyśle, prawdopodobnie istniejący lub mogący zaistnieć, czyli albo cos jest prawdziwe albo wymyslone. Skad zlepek tych dwoch slow? Chyba czegos nie ogarniam.<br />
[/quote]

Zależy jak rozumieć słowa rzeczywistość i wirtualny. Słownik wyrazów obcych, słowu 'wirtualny' przypisuje znaczenie 'mogący zaistnieć' lub '(teoretycznie) możliwy', a słownik języka polskiego, wyraz 'rzeczywistość' definiuje jako 'ogół rzeczy, to wszystko, co istnieje niezależnie od poznającego podmiotu'

[quote name='23031970' timestamp='1338594776' post='2496898']
Co to są okulary Google-a ?
[/quote]

Coś obiło się mi o uszy , że Google wypuścił okulary , chyba takie podobne do Sony .

Proszę bardzo, artykuł na ten temat:
[url="http://wyborcza.pl/1,75476,11486627,Cyber_okulary_Google_a__Juz_mozesz_zobaczyc_co_przez.html"]http://wyborcza.pl/1,75476,11486627,Cyber_okulary_Google_a__Juz_mozesz_zobaczyc_co_przez.html[/url]

Właśnie tzw. rzeczywistość poszerzona/rozszerzona (augmented reality) wydaje się być przyszłością. Prymitywnego pierwowzoru można by doszukiwać się w wyświetlaczach HUD (Head Up Display) najpierw w samolotach wojskowych
[img]http://strikefighterconsultinginc.com/wp-content/uploads/2012/03/url7.jpg[/img]

a obecnie również w samochodach:
[url="http://motolive.pl/2011/10/bmw-head-up-display-jak-dziala/"]http://motolive.pl/2011/10/bmw-head-up-display-jak-dziala/[/url]

Następny etap to wyświetlacze montowane na kasku jak w Apache
[img]http://static.ddmcdn.com/gif/apache-helicopter-41.jpg[/img]

Dzięki temu pilot widzi dane wszędzie gdzie patrzy a nie tylko na wprost jak w HUD. Pionierem tej technologii był Izrael. Swego czasu Amerykanie zainteresowani możliwościami ich systemów przeprowadzili pozorowane walki powietrzne z IAF. Wynikiem była masakra USAF, Jankesi przegrali tak sromotnie że wyniki manewrów zostały na długo utajnione.

Pionierem HUD-ów w motoryzacji był Jaguar który za dopłatą oferował system działający w podczerwieni. Widziałem film i to rzeczywiście rewelacja - w nocy widać wyraźnie i z daleka nieoświetlonych przechodniów i rowerzystów.

Okulary Google będące połączeniem technologii wygodnego i praktycznie niewidocznego wyświetlacza z oprogramowaniem stwarzają nową jakość w tej dziedzinie. [b]Osobiście widzę to jako rewolucję na miarę internetu czyli coś, co zmieni nasze życie w sposób nieodwracalny..[/b]

Jestem Europejczykiem.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

[quote name='23031970' timestamp='1338645049' post='2497235']
...
Jest to ciekawa alternatywa pod warunkiem , że ze mnie zostanie TYLKO ja i mój mózg i kabel z wtyczką będzie moim jedynym kontaktem z otaczającym światem .
[/quote]
A skąd wiesz że już tak nie jest ?
Możesz to udowodnić ? :)

[quote name='23031970' timestamp='1338724636' post='2498014']
Bo jak zatkam nos , to nic nie czuję !
[/quote]

Przepraszam , ale to nie jest jeszcze dowód , Matrix jest chytry .

Gość Wireless

(Konto usunięte)

[quote name='23031970' timestamp='1338750811' post='2498348']
Może i chytry jest ale nie sądzę aby wchłonął cały świat i nikt się nie zorientował
[/quote]
Jeśli wchłonął, to - z definicji - nikt się nie zorientuje ....

[quote name='winylator' timestamp='1338752665' post='2498386']
tylko dlaczego rok szkolny 77/78 trwał o tyle... dłuużej niż poprzednie lata?
[/quote]

Ciekawe , ciekawe , nie wiem , przychodzi mi do głowy zima stulecia , ale to pewnie nie to , więc co ?

[quote name='Wireless' timestamp='1338752264' post='2498380']
Jeśli wchłonął, to - z definicji - nikt się nie zorientuje ....
[/quote]

Inaczej postawię pytanie : zanim wchłonął ?
I jeszcze jedno , czemu Matrix pozwala aby w krajach trzeciego świata tylu ludzi umierało w wyniku niedożywienia i głodu ?

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.