Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Zdjęcia tych "lewych" SR by się przydały.

SzuB - one nie są lewe.

istnieje podejrzenie, że są rebrandowane i brzmią tak samo jak tanie pierwowzory

a to różnica...

w niektórych systemach (albo uszach) - nie jest to niemożliwe :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość partick

(Konto usunięte)
one nie są lewe.

istnieje podejrzenie, że są rebrandowane i brzmią tak samo jak tanie pierwowzory

w innych wątkach pojawiły się podejrzenia co do prawdziwości tej informacji - i dlatego oczekujemy zdjęć potwierdzających ten wałek.

ot i tyle - ponieważ w tej chwili nie można ani potwierdzić, ani zaprzeczyć...

Kasa śmieszna, ale oszustwo warto udokumentować. Ile takich malowanych przedmiotów uznano za prawdziwe? Weźmy "legendarne" NOSy... A jeśli zwykły szklany bezpiecznik za 5 złotych sprzedaje się za 240, bo ma naklejkę i zmyty napis - to opowieści nie wystarczą. Warto pochwalić się dokumentacją zdjęciową. Inaczej można podejrzewać wałek, ale inny...

Nie zgodzę sie z Tobą, nie uważam bezpiecznika SR sprzedawanego za xxxx więcej niż jego pierowozór za oszustwo. Zapomniałeś wycenić know-how. Jest możliwość wypożyczenia za kaucją i sprawdzenia we własnym systemie. Jeśli odpowiada Ci zmiana, którą wprowadza to bierzesz, jeśli nie to oddajesz i gonisz królika dalej.

Prosze, nie brnijmy w wałkowany w wielu topikach temat - wartość produktu 'hajend' na podstewie sumy wartości jego podzespołów....

Kolego SzuB, na ciasnotę umysłową nie ma rady. Ja nie twierdzę, że tu jest jakiś "wałek", albo "oszustwo". Istotą i meritum jest to, czy dla SR została zrobiona specjalna wersja drucika, czy nie, a tego na zdjęciu nie widać... Kwestia, którą de facto podnoszę jest to, czy ewentualna customizowana wersja drucika i proces quantum tunneling jest wart różnicy w cenie w stosunku do wersji katalogowej SIBY.

Za tym, że jest to wersja customizowana świadczy opis producenta i dobre brzmienie.

Przeciwko tej tezie taki sam numer katalogowy jak "zwykłego" modelu bezpiecznika.

Co ma niby udokumentować zdjęcie mojego bezpiecznika?

Jak wygląda zwykła Siba możesz spytać wujka google.

Wydaj swoje 250 zł, odklej naklejkę i będziesz wszystko wiedział na 100%

Kolego Patric, SzuB,

Przeczytałem wasze wspisy z sąsiedniego wątku.

No cóż - rozumiem, że wy nie jesteście frajerami - macie rentgen w oczach i zawsze Z GÓRY wiecie, że renomowany i uznany producent wciska wam ciemnotę. Gratuluję. Ja na swojej audiofilskiej drodze zaliczyłem nie jedną wtopę i nie wstydzę się do tego przyznać. Poza tym wstydzić powinien się każdy producent, który stosuje podobne praktyki, a nie nabywca działający w dobrej wierze. To chyba oczywiste.

Za insynuacje o bycie przedstawicielem innego (konkurencyjnego) dystrybutora powinienem was zignorować, ale macie fotki z których nota bene niewiele wynika, żebyście mogli nasycić swoje paranoiczne, spiskowe umysły.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-529-0-65657200-1365918300_thumb.jpg

post-529-0-39005500-1365918317_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Kasa śmieszna, ale oszustwo warto udokumentować. Ile takich malowanych przedmiotów uznano za prawdziwe? Weźmy "legendarne" NOSy... A jeśli zwykły szklany bezpiecznik za 5 złotych sprzedaje się za 240, bo ma naklejkę i zmyty napis - to opowieści nie wystarczą. Warto pochwalić się dokumentacją zdjęciową. Inaczej można podejrzewać wałek, ale inny...

SzuB trochę to nieeleganckie.Myślę,że zanim postawisz tak nie uprawnioną tezę warto poogladać obecność Milimetra na forum,jestem przekonany,że wałek to jest ostatnie co przyjdzie Ci do głowy w skojarzeniu z jego osobą.

macie fotki z których nota bene niewiele wynika, żebyście mogli nasycić swoje paranoiczne, spiskowe umysły.

Paranoja, paranoją ale tą zakrętkę na zdjęciu wymienił bym na jakąś lepsza może i srebrzoną? czuję jakiś taki dysonans ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kolego SzuB, na ciasnotę umysłową nie ma rady. Ja nie twierdzę, że tu jest jakiś "wałek", albo "oszustwo". Istotą i meritum jest to, czy dla SR została zrobiona specjalna wersja drucika, czy nie, a tego na zdjęciu nie widać... Kwestia, którą de facto podnoszę jest to, czy ewentualna customizowana wersja drucika i proces quantum tunneling jest wart różnicy w cenie w stosunku do wersji katalogowej SIBY.

Za tym, że jest to wersja customizowana świadczy opis producenta i dobre brzmienie.

Przeciwko tej tezie taki sam numer katalogowy jak "zwykłego" modelu bezpiecznika.

Kolego Patric, SzuB,

No cóż - rozumiem, że wy nie jesteście frajerami - macie rentgen w oczach i zawsze Z GÓRY wiecie, że renomowany i uznany producent wciska wam ciemnotę. Gratuluję. Ja na swojej audiofilskiej drodze zaliczyłem nie jedną wtopę i nie wstydzę się do tego przyznać. Poza tym wstydzić powinien się każdy producent, który stosuje podobne praktyki, a nie nabywca działający w dobrej wierze. To chyba oczywiste.

Za insynuacje o bycie przedstawicielem innego (konkurencyjnego) dystrybutora powinienem was zignorować, ale macie fotki z których nota bene niewiele wynika, żebyście mogli nasycić swoje paranoiczne, spiskowe umysły.

Kolego, chyba ci się coś poważnie pomyliło, jeśli chodzi o moją osobę. Ja nie insynuuję, że jesteś jakimś przedstawicielem, szczególnie w innym wątku, bo o kwestii tego bezpiecznika wypowiedziałem się tylko w tym wątku i to razej zaciekawiony tym, że pod nakejką jest seryjny bezpiecznik, co może być oszustwem i tyle. Jeśli miałem na myśli "inny wałek", to tylko taki, że może zmyślasz, ale to raczej żartem miało być, a nie serio - jeśli cię uraziłem, to serdecznie przepraszam. Słabo się ironizuje pisząc i po to ludzie wymyślili to ";-)", a tego nie dodałem. Sorry.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Kolego, chyba ci się coś poważnie pomyliło, jeśli chodzi o moją osobę. Ja nie insynuuję, że jesteś jakimś przedstawicielem, szczególnie w innym wątku, bo o kwestii tego bezpiecznika wypowiedziałem się tylko w tym wątku i to razej zaciekawiony tym, że pod nakejką jest seryjny bezpiecznik, co może być oszustwem i tyle. Jeśli miałem na myśli "inny wałek", to tylko taki, że może zmyślasz, ale to raczej żartem miało być, a nie serio - jeśli cię uraziłem, to serdecznie przepraszam. Słabo się ironizuje pisząc i po to ludzie wymyślili to ";-)", a tego nie dodałem. Sorry.

No i znów jest elegancko:)

Jeśli miałem na myśli "inny wałek", to tylko taki, że może zmyślasz

OK. Ja się nie obrażam.

Tylko czasami ciężko wykrzesać w sobie pozytywną inicjatywę do podejmowania podobnych tematów jak się napotyka tego typu odzew.

Co do bezpiecznika - koń jaki jest każdy widzi.

Jak gra - można sprawdzić samemu. U mnie w systemie na razie jest bardzo pozytywnie.

Wkrótce porównam z Sibą.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

OK. Ja się nie obrażam.

Tylko czasami ciężko wykrzesać w sobie pozytywną inicjatywę do podejmowania podobnych tematów jak się napotyka tego typu odzew.

Co do bezpiecznika - koń jaki jest każdy widzi.

Jak gra - można sprawdzić samemu. U mnie w systemie na razie jest bardzo pozytywnie.

Wkrótce porównam z Sibą.

Fajnie że Ci się chce:)poczekamy na rezultaty,to pewnie coś się zmówi.

Gość partick

(Konto usunięte)

Kolego Patric, SzuB,

sprawdź może najpierw wpis z 11:33 w tamtym wątku, nim bezpodstawnie oskarżysz mnie o insynuacje.

Ciekawe dlaczego akurat ten model? Czy może ktoś zerknąć w katalog Siba. Są też inne, które mają amerykański certyfikat. Dlaczego 500V i 6,3 A. U mnie w amerykańskim klocku też był bezpiecznik na 6,3 A.

Specyfikacja SIBY

· Compliant with RoHS Directives

· Halogen-free

· Materials:

o Body: ceramic tube

o Lead: tinned copper wire

o Cap: brass with nickel plated

o Element: alloy

Czy wiadomo co jest przewodnikiem w SR?

Ted z SR nie kryje się z informacją na stronie, że nie produkują bezpieczników, a jedynie poddają je procesowi pieszczenia 2,000,000 volts

SR Quantum Fuses are a custom German built ceramic fuse made to SR specifications from a special alloy treated with 2,000,000 volts in our California factory.

Oszustwa raczej nie ma. Jest natomiast pytanie jak sie ma brzmienie oryginalnej Siby do SR.

Cap: brass with nickel plated

- To jest pierwsza słabość konstrukcji, jeżeli tak pozostało w SR. W Furutechu kapsle są miedziane, w AMR, czy AHP kapsle pokryte są złotem.

made to SR specifications from a special alloy treated with 2,000,000 volts in our California factory.

- Wierzę, że tak właśnie jest, bo to słychać. Pozostaje pytanie, dlaczego pod naklejką jest standardowy numer katalogowy, zamiast np. "custom build for SR".

Jest natomiast pytanie jak sie ma brzmienie oryginalnej Siby do SR

- No i czy różnica w brzmieniu warta jest różnicy w cenie :-)

Przypuszczam że kupili zwykłe bezpieczniki Siba i tylko poddali je procesowi Quantum Tunneling.

Mają na to patent i sprzęt do tego, więc to robią.

A że to daje efekty to kasują za to słony narzut i tyle.

W garażu już sobie z tym poradzili ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przypuszczam że kupili zwykłe bezpieczniki Siba i tylko poddali je procesowi Quantum Tunneling.

Mają na to patent i sprzęt do tego, więc to robią.

A że to daje efekty to kasują za to słony narzut i tyle.

oczywiście. i nie ma co się bulwersować, wszystkie firmy działają z użyciem OEM. Bez tego w ogóle nie dałoby się funkcjonować. Kto wie czy ta Siba nie jest masowo robiona na Tajwanie czy CHRL :) . chodzi tylko o dźwięk. Firma jest dobra, bubli i tandety nie wypuszcza - więc o co chodzi? Jak ktoś sknerzy albo go nie stać - to jego problem. tylko jego

W garażu już sobie z tym poradzili ;)

Ukryta Zawartość

kurcze, kto ufo trzyma w garażu? można by taką kasiorę na wytunelowaniu bezpieczników skosić... :)

Ukryta Zawartość

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

kurcze, kto ufo trzyma w garażu? można by taką kasiorę na wytunelowaniu bezpieczników skosić... :)

Gościu pracuje już nad audiofilskimi świetlówkami, to dopiero będzie czad ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gościu pracuje już nad audiofilskimi świetlówkami, to dopiero będzie czad ;)

Ukryta Zawartość

ze śmietnikiem na głowie to on Teddy'ego nie pokona. Nawet jak plombami będzie świecić :)

Ukryta Zawartość

Czy wymienialiście może uchwyty na bezpieczniki na trochę lepsze niż fabryczne? Zastanawiam się nad Acme Audio, ale dostępna jest wersja jedynie pod duże bezpieczniki. Czy można wymienić cały uchwyt i zastosować duży bezpiecznik o takim samym amperażu i voltarzu co bezpiecznik oryyginalny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś przyjechały do mnie bezpieczniki AMR Gold.

Są jeszcze nie wygrzane, więc dźwięk pewnie będzie się jeszcze zmieniał.

Obiecałem porównanie AMR vs. SR, poniżej więc pierwsze wrażenia.

Pomiędzy AMR i SR nie ma wyraźnego lidera. Jeden jest fajny i drugi też. Różnią się niuansami i będą pasować do innych systemów.

SR ma dużo basu i midbasu. Mam wrażenie, że nawet ciut więcej niż wymaga neutralność. Można nim ładnie skorygować niedostatki w basie. W porównaniu do AMR góra z SR jest mniej doświetlona. AMR są jakby bardziej otwarte, jaśniejsze, ale jednocześnie (póki co) brzmią cieniej, SR w porównaniu ma więcej masy w brzmieniu.

Jeżeli chodzi o scenę, to SR prezentuje ją bliżej, ale z obu bezpieczników jest porównywalna.

To co w SR jest najfajniejsze to budowanie realizmu, obecności muzyków. Tu jest najwyższy poziom. AMR też to fajnie robi, ale w inny, mniej sugestywny sposób.

Na ten moment zostawiam sobie AMR. Głównie dlatego, że nie ustępują SR, a są jednak sporo tańsze. Łatwiej będzie dokupić brakujące 12 sztuk :-)

Po testach pozostały mi do sprzedania Furutech i Synergistic Research (bez naklejek). Fabryczne opakowania.

Furutech 5x20mm 1A 2 szt., 6.3x32mm 6.3A 2 szt. ,

Synergistic 6.3x32mm 2A 1 szt. , 6.3A 2 szt.

Ceny 50% nowych.

Zainteresowanych zapraszam na priv. i przepraszam za off-top.

momencik, cały czas opisujesz SIBA z naklejką SR?

tak.

ma zamiar puścić Teda z torbami :)

bosze!...

Milimetr - najważniejszy jest twój akapit o budowaniu sceny - to jest clou. Aspekty brzmieniowo-pasmowe mogą zależeć też w dużej części od całości systemu.

Patrick,

Tak, cały czas piszę o bezpieczniku, który firmuje swoją marką Synergistic i deklaruje w nim drut wg własnej specyfikacji i proces quantum tunneling, który wg moich doświadczeń wnosi zmianę do brzmienia na poziomie porównywalnym z obróbką kriogeniczną.

Audiograde,

Scena, sceną, natomiast największa różnica to oddanie atmosfery nagrania. SR w bardzo atrakcyjny sposób buduje wrażenie obecności muzyków. Żaden inny bezpiecznik, który próbowałem tego nie robi, tj. AHP Gold, AHP Copper, Furutech i AMR Gold.

Wiadomo, że wszystkie te tweeki są mocno zależne od systemu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.