Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

chyba że ktoś ma już bardzo jasny system

U mnie po 1/2 roku używania HT miedzianych (po parze na końcówkę) mam wrażenie, że ciągną one barwę lekko, ale istotnie w dół; góra jest ładna i obecna, jest więcej detali na dole- może stąd odczucie obniżenia tonacji. Z całą pewnością wypełnienie jest lepsze.

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

No niestety, musiałem wrócić do Padisa, za dużo tych wysokich na Hifituning jak dla mnie.

Potrzebuje coś z umiarkowaną górą.

Może czas wypróbować Synergistic. Ktoś może jest w stanie scharakteryzować różnice pomiędzy RED i BLACK?

btw

Kolega dziś był u mnie i pierwszy raz w życiu usłyszał na własne uszy nie tylko różnice w dźwięku po zmianie bezpiecznika ale i ich kierunkowość.

Szczękę musiał zeskrobywać z podłogi ;)

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

No niestety, musiałem wrócić do Padisa, za dużo tych wysokich na Hifituning jak dla mnie.

Potrzebuje coś z umiarkowaną górą.

Może czas wypróbować Synergistic. Ktoś może jest w stanie scharakteryzować różnice pomiędzy RED i BLACK?

btw

Kolega dziś był u mnie i pierwszy raz w życiu usłyszał na własne uszy nie tylko różnice w dźwięku po zmianie bezpiecznika ale i ich kierunkowość.

Szczękę musiał zeskrobywać z podłogi ;)

Synergistic nie ma dobrej barwy. Miałem SR20, mam Red i Black. Oczywiście to Twój wybór i zawsze możesz się przekonać nausznie.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Synergistic nie ma dobrej barwy. Miałem SR20, mam Red i Black

Też takie mam wrażenie przy SR20 i Red (Black nie próbowałem). Znacznie bardziej - jeśli chodzi o barwę - podchodzą mi AHP Gold. Można też spróbować wersji miedzianej, która dość mocno wszystko przesuwa w dół.

Synergistic nie ma dobrej barwy. Miałem SR20, mam Red i Black. Oczywiście to Twój wybór i zawsze możesz się przekonać nausznie.

Też takie mam wrażenie przy SR20 i Red (Black nie próbowałem). Znacznie bardziej - jeśli chodzi o barwę - podchodzą mi AHP Gold. Można też spróbować wersji miedzianej, która dość mocno wszystko przesuwa w dół.

Możecie podać definicje nie ma dobrej barwy? Jak mam to rozumieć..

Jak do nich wypada Furutech?

PYGAR CO TY ĆPASZ ?????!!!!!! - twe sajsui jest tyle warte ile ta jego miedziucha w środku !:P:) - czyli niecałe 500zł :P

@"Posrebrzane, kriogenizowane.

Sprawdzone przez kolegów z forum i potwierdzone odsłuchami, grają super." - taaaaaaa - i co jeszcze może ocynkowane i niklowane?!:P:) - pewno kriogeniczne jest też twe sajsui 907 ..... :P - ohhhhh - lepiej napisz ile dziesiąt tysięcy złotych cię to wszystko kosztowało i ile dałeś za ten bezpiecznik!:P:)

i prosze cie zejdź na ziemie chłopie! - twe sajsui nie jest pępkiem świata!

bezpieczniki i kable nie grają !!!!!!! - kiedy wy to zrozumiecie!

ale cóż jak nie macie na co kasiury wydawać - to kupujta se te bezpieczniki galwa/krio/ocynkowane :P!

...

ale cóż jak nie macie na co kasiury wydawać - to kupujta se te bezpieczniki galwa/krio/ocynkowane :P!

Ić stond..i nie wracaj..

Oryginalny był na 12A, więc dałem 12,5A bo te audiofilskie z reguły są lekko słabsze niż "zwyczajne".

Ten zwyczajny nie okazał się taki zwyczajny i grało na nim bardzo dobrze ale to kwestia wypracowania "złącza", gdy przez jakieś połączenie prąd płynie latami, to w pewnych miejscach robią się coraz lepsze "autostrady" dla elektronów i jest świetny przepływ energii.

Nowy bezpiecznik musi być dużo lepszy pod względem parametrów elektryczno-fizycznych od poprzedniego oraz potrzebuje dużo czasu żeby "wyrobić sobie chody u elektronów", dopiero wtedy może zagrać z pełnią swych możliwości.

Gdy ten proces trwa bardzo długo, to nie jesteśmy w stanie prawidłowo i uczciwie ocenić różnic na zasadzie raz ten na godzinkę, a potem drugi, bo te "wypracowywanie styków" trwa znacznie dłużej i każdy obrót w oprawce, każde przesunięcie w przód lub w tył zmienia miejsca kontaktu i od nowa zaczyna się proces polepszania transferu elektronów z jednego przewodnika na drugi.

Dobrym rozwiązaniem może być wymiana oprawki na nową posrebrzaną, koledzy którzy już wymieniali uważają, że efekt jest większy niż wymiana samego bezpiecznika.

Gdy trafi się na "ten właściwy" bezpiecznik, to większość zmian jest na korzyść, a na resztę trzeba poczekać i dopiero dużo później podjąć decyzję czy szukać dalej czy już złapaliśmy króliczka i dać sobie sianka.

Pozdrawiam

Pygar

Skoro czesto jest tak jak piszesz to moze lepszym wyjsciem niz przesiadka na inny bezpiecznik jest pozostawienie "starego" i wyczyszzenie bezpiecznika i oprawk i pokrycie plynami Resona lub Furutecha ? Ja tak zrobilem u siebie i efekty byly zaskakujace , wlaszcza w przypadku wzmacniacza gdzie poprawa brzmienia byla bardzo znaczaca.

wyczyszzenie bezpiecznika i oprawk i pokrycie plynami

Tak, to nie głupie i często daje dobre efekty.

A wnioski wyciągnięte na podstawie odsłuchu jakich kabli i bezpieczników i na jamniku jakiej firmy???

Ba krzyczeć bez sensu to każdy potrafi......

na podstawie odsłuchu kilku kabli np. dnm reason, klotz lagrange i ...... zwykłego druta jaki jest w ścianie !!!!:P - wygrał ten trzeci ! - pozdro :P:) - bawcie sie dalej i wmawiajcie se ,że kable czy bezpy grają ! - bzdury totalne - a jakie to kable super masz w skrzynce rozdzielczej i w ziemi/na słupach idące do twego domu? he?! - też za kilkaset zł za metr!?

bo tak mówić to każdty potrafi

Koledze któremu pomyliły się zakładki dziękujemy za udział w dyskusji. Zapraszamy do zakładki Start. Po opisie tego co miał okazję testować lepiej pozostać w zakładce Start.

na podstawie odsłuchu kilku kabli np. dnm reason, klotz lagrange i ...... zwykłego druta jaki jest w ścianie !!!!

A to się z Tobą zgadzam - po takich doświadczeniach można mieć takie wnioski, ale tak jak napisano powyżej, to dopiero piaskownica audio.....i mam nadzieję, że kiedyś będziesz miał okazję zweryfikować Twoje teorie....nausznie

na podstawie odsłuchu kilku kabli np. dnm reason, klotz lagrange i ...... zwykłego druta jaki jest w ścianie !!!!:P - wygrał ten trzeci ! - pozdro :P:) - bawcie sie dalej i wmawiajcie se ,że kable czy bezpy grają ! - bzdury totalne - a jakie to kable super masz w skrzynce rozdzielczej i w ziemi/na słupach idące do twego domu? he?! - też za kilkaset zł za metr!?

Masz gościu już chyba zbyt mocno obity łeb i zapewne już żeś głuchy jak pień - współczuję.

Panowie proponuje nie wchodźmy w bezsensowną polemikę. Temat jest by wymieniać się spostrzeżeniami na temat konkretnych bezpieczników (a nie, kto słyszy a kto nie) i tego się trzymajmy.

Panowie proponuje nie wchodźmy w bezsensowną polemikę. Temat jest by wymieniać się spostrzeżeniami na temat konkretnych bezpieczników (a nie, kto słyszy a kto nie) i tego się trzymajmy.

Racja kolego. Krzykaczy i pieniaczy by noe nazywac tego dosadniej, na forum nie brakuje.

Czy wymienial juz ktos u siebie w skrzynce elekt. moduł bezpiecznika np na cos bardziej szlachetnego niz standardowe , dostepne w sklepach i hurtowniach elekt.? Zastanawiam sie nad zakupem i montażem modułu jaki od niedawna oferuje Gigawatt

Słucham od rana bezpiecznikow verictum x2. Zaaplikowalem je w procesorze Arcam av888. Góra bardzo się otworzyła lecz bez jakichkolwiek nieprzyjemnych wyostrzen. Dokładnie to czego szukałem do moich lekko przydymionych kolumn :) zdaje się potwierdzać to co pisze producent na stronie.

X2 zdają się mieć jaśniejszy charakter brzmienia niż padisy..w moim systemie zdecydowanie dźwięk na plus!!

A co dostarczeniem prądu z elektrowni?

Ktoś zdecydował się na modyfikacji linii przesyłowej?

Trwają pertraktacje z elektrownią,przy odrobinie szczęścia w przyszłym roku będzie zniżka dla użytkowników forum..

Słucham od rana bezpiecznikow verictum x2. Zaaplikowalem je w procesorze Arcam av888. Góra bardzo się otworzyła lecz bez jakichkolwiek nieprzyjemnych wyostrzen. Dokładnie to czego szukałem do moich lekko przydymionych kolumn :) zdaje się potwierdzać to co pisze producent na stronie.

X2 zdają się mieć jaśniejszy charakter brzmienia niż padisy..w moim systemie zdecydowanie dźwięk na plus!!

No to jak Padis jest dla mnie za jasny to Verictum tym bardziej odpuszczam.

Zostają Synergistic lub Furutech. Furutech coś mało popularny na tym forum..jakieś wyraźne przeciw?

No to jak Padis jest dla mnie za jasny to Verictum tym bardziej odpuszczam.

Verictum ma dwa rodzaje bezpieczników - ten drugi mógłby Ci przypasować, bo nie rozjaśnia dźwięku.

A furutech to nie to samo co padis? Bo gdzieś mi się o uszy obiło że furutech jest produkowany przez padisa..

Może być produkowany przez dowolny zakład robiący bezpieczniki. Co jest zupełnie normalne dzisiaj. Kwestia tego czy dla nich robią zupełnie inne jak pod swoja marką.

Dalej nikt nic nie powie o Synergstic Black?

Verictum ma dwa rodzaje bezpieczników - ten drugi mógłby Ci przypasować, bo nie rozjaśnia dźwięku.

Ja bym to ujął inaczej..verictum nie tyle rozjaśnia (bo nic raczej nie dodaje od siebie), cechuje go za to absolutna transparentność. Rozjasnienie dźwięku kojarzy mi się negatywnie z przesadnym wyostrzeniem w postaci sybilantów i ogólnie nieprzyjemnym/dominującym dźwiękiem w górnych rejestrach. Tutaj tego nie ma.

Ową transparentność słychać także na średnicy, zauważyłem to w wokalach w których wyraźnie słychać coś co nazywam "mlaskaniem" :) wiecie zapewne o co mi chodzi..w pewnych utworach poprostu ewidentnie słychać pracę języka. W padisach ten efekt nie był aż tak wyraźny.

Dodam jeszcze że brzmienie jest napewno warte tej ceny. W przyszłym tygodniu będę testował x-fuse vs x2 vs padis.

A przetarliście główki bezpieczników i ich mocowania po jakimś czasie ich używania - spirytusem, IPA, kontaktem? :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.