Skocz do zawartości
IGNORED

Akcesoria Bazodruta

Slawomir2007

Rekomendowane odpowiedzi

Bez krzyków. O nic mi nie chodzi. Tak w ogóle należę do niedowiarków kablowo-podstawkowo-holfi-densenowych.

Pozdrawiam.

wiec prosze zapros Bazodruta ....chetnie do Ciebie podjedzie, wszedzie jezdzi : pokaze Ci magie w ktora uwierzysz pozdrawiam

Jeśli by się tak stało, to zjem własne ucho. ;)

Nie : tylko powaznie zastanowisz sie nad audio?? kolega ktory byl u mnie jak Bazunia czarowal ?? caly swoj sprzet za 15tys sprzedal bo doszedl do wniosku ze aby gralo dobrze musi kosztowac :( Ja natomiast podjalem walke w innym kierunku nie to abym chcial na sile udowadniac ze za male pieniadze mozna miec doskonaly tor audio ale np. ze jestesmy oszukiwani i ze np. cd aby gralo idealnie nie musi kosztowac 10tys a 2tys. Mam u siebie stabilizator napiecia dopieszcza on mojego wzmaka lampowego i cd i daje tyle pradu ze np. Gigawatta kondycjoner za ??? nic u mnie nie wniosl pozytywnego do odsluchu a ten stabilizator Stabor 130 z lat 60-tych poprawil dynamike :) oraz uporzadkowal tak scene juz nie wspomne o rozdzielczosci ...duzo bym tu musial przykladow podawal co zmienilem np. w kolumnach ?? aby nie ciely po uszach :) a co jeszcze chce zrobic kto wie ?? ale rozumiesz to czytaja setki jak nie tysiace internautow i wiekszosc sie pod nosem podsmiewa ....co mam ich na sile zapraszac przekonywac ze tak mozna ze jestesmy dmuchani przez sklepy audio ?? oszczedzmy sobie tego pozdrawiam

Co do ucha: jak zjesz ( watpie ) z jednym o audio zapomnij :(

• Redaktorzy

pomacaj zanim cos napiszesz bo ja wiem co mam a tu na forum po Twoim wpisie jest znak ? wprowadzasz w blad

Nie rozumiem, można prosić po polsku?

Nie rozumiem, można prosić po polsku?

Po polsku czyli wytez umysl , chodzi mi ze piszesz i zakladasz z gory ze te podkladki nic nie dadza wiec zaproponowalem abys samemu organoleptycznie sprawdzil czyli dotknac , wsadzic pod cd , uderzyc cd podczas odsluchu mozesz skakac po podlodze podczas odtwrzania muzyki i plyta nie przeskoczy scieszki jak nie rozumiesz dalej to przepraszam ale nie mam takiego daru tlumaczenia ze zrozumieniem pozdrawiam
  • Redaktorzy

Ok, już wyjaśniam. Zasada konstrukcyjna akcesoriów, o którym dotąd mówiliśmy, polegała na tym, że kulka jest podparta tylko w dwóch punktach, "pływając" w miseczkach o średnicy znacznie większej od kulki. Twój projekt polega na tym, że kulka jest włożona w dopasowane wgłębienie, zatem przylega znaczną częścią powierzchni. Powoduje to, że układ nie różni się fizycznie od czegoś w rodzaju bardzo tępego kolca zwróconego ku górze. W tej sytuacji lepiej nie zawracać sobie głowy i po prostu użyć kolca, który powinien dać lepszy efekt.

Ok, już wyjaśniam. Zasada konstrukcyjna akcesoriów, o którym dotąd mówiliśmy, polegała na tym, że kulka jest podparta tylko w dwóch punktach, "pływając" w miseczkach o średnicy znacznie większej od kulki. Twój projekt polega na tym, że kulka jest włożona w dopasowane wgłębienie, zatem przylega znaczną częścią powierzchni. Powoduje to, że układ nie różni się fizycznie od czegoś w rodzaju bardzo tępego kolca zwróconego ku górze. W tej sytuacji lepiej nie zawracać sobie głowy i po prostu użyć kolca, który powinien dać lepszy efekt.

Tak moze i masz racje ale uzywajac kolca uderzenie reka w stolik powodowalo przeskok sciezki na plycie podczas odsluchu a uzycie mego patentu dwie miseczki w srodku kulka niestety juz nie : czyli efekt jest zdecydowanie lepszy pozdrawiam

Przyszły dzisiaj do mnie Symposium Rollerblocks 2+ (tungsten balls)

Wykonie 2+ pierwsza klasa !

Dzwiękowo:

2+ są zdecydowanie jaśniejsze od bazodrutów, bardziej rozdzielcze, mają delikatnie lepszą głębie. Bazodruty graja bardziej środkiem, są muzykalniejsze, przyjemniejsze dla ucha. Które są lepsze? Na to pytanie nie potrafię odpowiedzieć, grają zupełnie INACZEJ. !!! :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

2+ są zdecydowanie jaśniejsze od bazodrutów, bardziej rozdzielcze, mają delikatnie lepszą głębie. Bazodruty graja bardziej środkiem, są muzykalniejsze, przyjemniejsze dla ucha.

Mówimy o wzmacniaczu, głośnikach czy o tych miskach z kulkami????

:)

Przyszły dzisiaj do mnie Symposium Rollerblocks 2+ (tungsten balls)

Wykonie 2+ pierwsza klasa !

Dzwiękowo:

2+ są zdecydowanie jaśniejsze od bazodrutów, bardziej rozdzielcze, mają delikatnie lepszą głębie. Bazodruty graja bardziej środkiem, są muzykalniejsze, przyjemniejsze dla ucha. Które są lepsze? Na to pytanie nie potrafię odpowiedzieć, grają zupełnie INACZEJ. !!! :)

różnice które opisujesz związane są z innym rodzajem zastosowanych kulek; w symposium masz węglik wolframu a u bazodruta ceramikę

Mówimy o wzmacniaczu, głośnikach czy o tych miskach z kulkami????

:)

mówimy oczywiście o miskach z kulkami :))

Robeert, a stabilniejsze te Rollerblocki. tzn. czy odwarzacz mniej na nich pływa?

pływa mniej więcej tak samo.

2+ mają lepszą rozdzielczośc i to się naprawdę słyszy.

robeeert,

no to koniecznie spróbuj sobie jeszcze na koniec postawić sprzęt na samych kulkach...

Jest to dość trudne, ale do zrobienia.

Mając dobry stolik, możesz się zdziwić uzyskanym efektem ;)

Ja do chwili obecnej nie mogę się zdecydować, czy zastosować cały komplet, czy też same kulki.

robeeert,

no to koniecznie spróbuj sobie jeszcze na koniec postawić sprzęt na samych kulkach...

Jest to dość trudne, ale do zrobienia.

Mając dobry stolik, możesz się zdziwić uzyskanym efektem ;)

Ja do chwili obecnej nie mogę się zdecydować, czy zastosować cały komplet, czy też same kulki.

Panowie a kulki : szklane, ceramiczne, metalowe czy slynne wolframowe mozna kupic tu............za nieduze pieniadze pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Takze audio Hi-end nie musi az tak duzo kosztowac i mozna samemu gadzety czy sam sprzet sobie zlozyc za 1/10 ceny jaka producenci nam wciskaja to tyle tajemnicy audio pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Teraz jeszcze znaleźć źródło odpowiednio twardych elementów dla wytoczenia łoża dla takiej kulki, i jazda. Mamy Symposium własnej roboty. Trudność widzę w tym, że takie gniazdo nie powinno być wyraźnie miększe od kulki, bo kula będzie je żłobić, no i w znalezieniu chętnego do bardzo precyzyjnego wystrugania w tym twardym niewiadomo-czym wklęsłości w kształcie fragmentu idealnej kuli.

Xindak proponuje kompromis: ich podkłądki są jednoczęściowe, tj skłądają się tylko z dolnego gniazda z kulką, a na kulce leży już bezpośrednio sprzęt. To dość hardkorowe podejście, bo jaj taki dajmy na to klocek 50 kilo odpłynie...

forma miększe jest poprawna choć bardziej miękkie jest łatwiej wchodzi

cir.... sorki ze sie czepiam ale tej formy tez nie ma: cyt. jest latwiej wchodzi ??? mi tez sie zdarza cos w zlej formie napisac lub wkradnie sie jakis blad ale wszyscy chyba wiedza o co chodzi , chociaz sa tacy tu na forum co nie umieja po Polsku pisac :(

Teraz jeszcze znaleźć źródło odpowiednio twardych elementów dla wytoczenia łoża dla takiej kulki, i jazda. Mamy Symposium własnej roboty. Trudność widzę w tym, że takie gniazdo nie powinno być wyraźnie miększe od kulki, bo kula będzie je żłobić, no i w znalezieniu chętnego do bardzo precyzyjnego wystrugania w tym twardym niewiadomo-czym wklęsłości w kształcie fragmentu idealnej kuli.

Dla czego chcesz toczyć twarde elementy? obróbkę np. stali przez toczenie stosuje się do twardości 44HRC a taka typowa stalowa kulka łożyskowa ma 61-63 HRC? Co do samego żłobienia miękkiego gniazda to raczej lata przy tak intensywnej pracy jak mikro balansowanie :) Kolejne pytanie dla czego gniazdo ma mieć kształt idealnej kuli, może to za proste podejście do zagadnienia? :)

Tak pytam może mam złe nawyki :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No dobra, Panowie,

a czy ktoś próbował zrezygnować z tych wszystkich kulek, kolców, podkładek gumowych, stolików itp., na rzecz podwieszenia sprzętu np. na linkach?

To dopiero byłaby izolacja od drgań, hehe :)

Pamiętam, że swojego czasu mój kolega miał podwieszony gramofon na linkach, które zamocowane były bezpośrednio do sufitu.

No, ale wówczas chodziło raczej o to, żeby podczas imprezy (tańce, hulanki, swawola), nikt nie doprowadził do sytuacji, aby płyta przeskakiwała...

Nikt wtedy nie badał, jaki to ma (i czy w ogóle ma), wplyw na brzmienie.

Ciekawe, jak taki patent sprawdzał by się w dzisiejszych czasach, np. w odniesieniu do odtwarzaczy CD.

cir.... sorki ze sie czepiam ale tej formy tez nie ma: cyt. jest latwiej wchodzi ??? mi tez sie zdarza cos w zlej formie napisac lub wkradnie sie jakis blad ale wszyscy chyba wiedza o co chodzi , chociaz sa tacy tu na forum co nie umieja po Polsku pisac :(

"jest " oczywiscie jest niepotrzebne we wpisie

troche skracałem wpis i niedokladnie przeczytałem

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Użytkownicy+

Miałem wczoraj w ręce nóżki Bazodruta i wyglądały solidnie. Szkoda, że nie udało nam się odpalić topowego DACa Bazodruta i nie mogliśmy sprawdzić działania Daca, jak i nóżek. Nie wiem, czy dac się popsuł w transporcie, czy coś źle podłączyliśmy, a może kabel cyfrowy się skopał... Tak czy inaczej szkoda, że się nie udało posłuchać.

Kolce, bolce, kulki, nakrętki... coś słodkiego? bajaderki..

Kurcze Panowie otwieracie usługi skrawania metali?

Temat jest świetny żeby go dać do przeczytania psychiatrze nie audiofilowi....

Dobre rzeczy ZAWSZE kosztują. Oczywiście samemu można zrobić dobry dżemik, nawet niezłe wino jak kto potrafi ale obróbką metali bym się w domu nie zajmował. Istotne w tych produktach są chyba trzy rzeczy.

1. poparcie projektu zasadami fizyki - rzetelnie.

2. materiał/stop twardy dający się bardzo precyzyjnie obrobić lub połączenie go z innymi technikami w celu wygaszenia rezonansów i zminimalizowania punktu podparcia,

3. precyzja wykonania

jeżeli któreś z powyższych nie będzie miało miejsca lepiej podłożyć...BAJADERKI. tylko nie za mocno rozplaskać.

Ktos powyzej używał terminu "miseczki" przyszło mi do głowy żeby podłożyć pod wzmacniacz cyckonosze.... próbował ktoś?

nieee ,, . Są majtki na wacie?.. nie ma chodź Wacia idziemy dalej.

Palton.. nie rozmieszaj mnie i nie pisz takich gupot , przeczytaj instrukcje

gelo29.. lewitacje na spreżynie podwieszonej do sufitu już tu kiedys audiofile przerabiali. z różnym skutkiem, ponuć najlepiej robi to subwooferoom. Bajaderka..znaczy Bajka.

Co do pataentu na imprezę to super pomysł szczególnie te tance i hulanki zrobiły na mnie wrażenie. Ty nie wiesz ze prawdziwi audiofile zawieszają nie tylko sprzęt ale i siebie na kołku lub linie do słuchania muzyki. Nie wolno wtedy oddychać. Ponoć wrażenia są tak mocne ze mdleją jak ulęgałki po kolei po kilku minutach. Po ocknięciu nic nie pamiętają.

Miałem wczoraj w ręce nóżki Bazodruta i wyglądały solidnie. Szkoda, że nie udało nam się odpalić topowego DACa Bazodruta i nie mogliśmy sprawdzić działania Daca, jak i nóżek. Nie wiem, czy dac się popsuł w transporcie, czy coś źle podłączyliśmy, a może kabel cyfrowy się skopał... Tak czy inaczej szkoda, że się nie udało posłuchać.

Dac-a bazodruta?? Lampizator's "malfunction"? :)

Nie wiem na czym dokłanie polega działenie tych podtawek, ale bardzo silnie oddziaływują na transport, daci itd... w szczególności Symposium 2+.

Podstawki bazodruta są budzetowe i napewno warto ich przetestować, a jak chcecie czegoś mocniejszego to Symposium 2+. Różnica soniczna pomiedzy nimi jest b.duza.

A to jeszcze jeden gadzet ktory zadzialal oczywiscie od Bazodruta , oraz Lampizator......Fikusa jak pamietam :)

Mógłbyś napisać co poprawia i w jakim stopniu ten nowy gadzet Bazodruta?

Mógłbyś napisać co poprawia i w jakim stopniu ten nowy gadzet Bazodruta?

Zapros Bazunie to Ci zaprezentuje , te plytke podkladasz pod transformator/ zasilanie cd lub wzmak a co wprowadza sam uslyszysz nawet jak gluchy jestes w co watpie :) pozdrawiam

Male sprostowanie Bazodrut nie wykonuje tych gadzetow jest tylko posrednikiem czyli nie gadzet Bazodruta tylko od Bazodruta .....bo co niektorzy zrobia z niego wielkiego konstruktora a nim nie jest :)

Wpisz w google ....holfi the magician..... jest test tych plytek i recenzja jak wplywaja na poprawe dzwieku pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.