Skocz do zawartości
IGNORED

Jakiego zestawu potrzebuję? Stereo do komputera do 5000PLN

leik

Rekomendowane odpowiedzi

Temat kupienia zestawu stereo chodzi za mną od pewnego czasu. Zdecydowałem się na zakup jak zobaczyłem przyjemnie grający zestaw u kolegi, który ma podłączony wzmacniacz do Macbooka firewire i do tego kolumny.

Pomyślałem że skoro to takie proste to czemu nie, też kupię sobie podobny zestaw. Zestaw z odtwarzaczem CD nigdy mnie nie interesował. Po pierwsze większość mojej kolekcji leżakuje na dyskach i płyt mam niedużo, po drugie bardzo często słucham po jednej piosence danego wykonawcy, albo z jednej płyty, jakoś nie widzi mi się wstawanie i żonglerka płytami.

Byłem pewien że zestaw do podłączenia do komputera będzie czymś w sam raz dla mnie. Okazało się że nie jestem osmaotniony w tego typu pomyśle, jednak potrzebuję więcej elementów żeby to dobrze zagrało. Myślę że sam wzmak i kolumy by na początek wystarczyły, ale koniec pewnie byłby podobny: V-Dac, hiFace, interkonekt. Z tym że z tego co zdążyłem się dowiedzieć to i tak nadal to z CD Playera będzie najlepszy dźwięk, a ja bym chciał uzyskać możliwie najwyższą jakość za kwotę którą dysponuję, czy mam zatem od razu porzucić temat zestawu pod komputer is kupić się na CD? Czy naprawdę nie ma łatwiejszej formy zarządzania biblioteką muzyczną, np wbudowany dysk we wzmacniacz? A może porzucić te audiofilskie zapędy i skoro zależy mi na łatwości obsługi, kupić coś co obsługuje technologie bezprzewodowe, ale w tym wypadku sam uważam że to daleko od jakości o jakiej myślę.

Czekam na rady, zarówno z oknkretnymi polecanymi zestawami, jak i po prostu radą nad czym powinienem się zastanawiać.

Zestaw stanie w pokoju 15m2, słucham głównie klasyki, muzyki filmowej, instrumentalnej w ogóle i trochę triphopu, trochę elektroniki (tu chodzi raczej o muzę filmową elektroniczną, a nie techno czy drum'n'bass)

Dzięki.

• Redaktorzy

wersja maksymalnie uproszczona - polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - podpinasz posiadany komputer i grasz. W 15 metrach będzie lepiej niż dobrze,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Dzięki. A jak ma się taki zestaw do wzmacniacza i kolumien podłączonych do niego kablami. Czy te zestawy są porównywalne. Zdawało mi się że na forum krązy przekonanie, że aktualnie (a może i nawet docelowo) technologia bezprzewodowa nie da takiej jakości jak głośniki podłączone solidnymi kablami.

Żebyśmy się dobrze zrozumieli, nie szukam nie wiadomo czego, chciałbym po prostu otrzymać najlepszą jakość za kwotę która mam na to przeznaczoną. Czy uważasz Fr@ntz że to najlepsza opcja z możliwych? W przypadku głośników też spotkałem się z opinią iż lepszym wyborem jest wzmacniacz zewnętrzny.

• Redaktorzy

leik - proponawałbym po prostu umówić sie na odsłuch i samemu ocenić. Sprzęt kupujesz dla siebie, a nie dla innych i skąd możesz wiedzieć, że to co innym się podoba będzie podobało się również Tobie ;-) Masz nieduży pokój, chcesz jak największego uproszczenia i jak największej wygody, więc sam musisz zdecydować czy chcesz bawić się w zabawę kabelkami i przerzucanie wzmacniaczy etc. Z kolumn umożliwiających granie po Wi-Fi (ethernet, DLnA, radio internetowe, tuner FM) polecam rzucić uchem na Aktimate Maxi (we wrześniu będą nowe Maxi+).

Z "normalnych" systemów polecę rzut uchem na miniaki Regi - wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko w tym momencie brakuje kasy na kolumny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Z tym że z tego co zdążyłem się dowiedzieć to i tak nadal to z CD Playera będzie najlepszy dźwięk,

Kit i bzdury :)

Z "normalnych" systemów polecę rzut uchem na miniaki Regi - wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko w tym momencie brakuje kasy na kolumny.

No właśnie ... wzmacniacz i DAC za ~5 tys. ... a kolumny? Jest to propozycja dla kogoś z innym budżetem (minimum dwukrotnie innym :) )

Czekam na rady, zarówno z oknkretnymi polecanymi zestawami, jak i po prostu radą nad czym powinienem się zastanawiać.

DAC z wejściem optycznym i cyfrowo sterowaną regulacją głośności, wyjściami XLR + monitory aktywne (np. Matrix mini-i + APS IO)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kup xonara asusa, (około 700 nowy, używany poniżej 500), jakiś używany wzmak do tysiaka (np. marantz'e pm 60-80) i jakieś fajne używane kolumienki za trochę ponad 3k. Będziesz w cenie 5k miał optymalnie rozłożone wydatki między elementami i 100% wygody.

Ewentualnie możesz kupić marantza PM-75 za jakiegoś tysiaka na allegro, ma wbudowany DAC (jeśli nie zalezy ci na gęstych plikach - a na zestawie w tej cenie nie powinno) i zostanie ci 4k na jakies fajne używane kolumny, a w tej cenie będzie w czym wybierać. Zagra to zdecydowanie lepiej niż cokoliwek ;) relacja ceny podzespołów jest idealna, tylko trzeba uważać z podpięciem daca w tym wzmacniaczu, kumpel kupił właśnie ten wzmacniacz, ale narazie jedzie po analogu, bo DAC coś nie trybi. Kombinowaliśmy na wszystkie strony i nic, i teraz zostało tylko zanieść do profesjonalnego majstra na oględziny. Takrze przed zakupem warto się upewnić czy sprzedawca sam sprawdzał czy DAC w tym wzmaku ładnie trybi i przygotować się na możliwe grzebanie w windowsie. Ale jak się to przebrnie to będzie bajka :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

• Redaktorzy

Można pójść po przewodach: DAC USB z regulacją poziomu wyjściowego, do tego para kolumn aktywnych (APS IO na przykład, kosztują coś około 3000/parę), i już. Ja mam podobny system jako drugi, w laboratorium akustycznym, tylko że za DAC służy mi Lavry, który nieststy kosztuje więcej. Ale na pewno znajdzie się cos przyzwoitego taniej.

• 2 tygodnie później...

Trochę nie na temat ale skoro Panowie Moderatorzy już tu są... Czy nie przydał by się w dziale stereo podpięty temat "DAC do 1000zł" lub "DAC do...", chodzi mi o coś na wzór obecnych tematów "niedrogie kolumny do" oraz "cd do do 1000"

Dac-ami coraz większe zainteresowanie i było by łatwiej gdyby wszystko było w jednym wątku.

Co do tematu, również polecam "rzucić uchem" na Aktimate Maxi. Słyszałem je co prawda niezbyt długo, ale zrobiły na mnie pozytywne pierwsze wrażenie.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.