Skocz do zawartości
IGNORED

Ekskluzywny katalog Audiomica Laboratory.

audiomica

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Merytorycznie te zdania się "nieco" wykluczają. Co tak rozbawia szanownego Forumowicza?

Skądże, nie wykluczają się, tylko kolega ma b. niski próg wrażliwości. Ale jeśli prosi się o uwagi, to proszę nie zaperzać się, gdy ktoś weźmie tę prośbę serio. Ale już wyjaśniam, co miałem na myśli. Otóż katalog pełen jest sformułowań, które były aktualne w latach 90., kiedy odbiorcy reklam jeszcze nie rozumieli, że można ot tak sobie pisać, że coś jest najwspanialsze na świecie. Wówczas traktowano takie deklaracje poważnie. Obecnie ten styl reklamy jest archaiczny, i przez to trochę niepoważny. Potencjalni klienci na kable po kilka tysięcy widzieli już w życiu wiele reklam, zapewne też zetknęli się z wieloma kablami, często równie dobrymi jak wasze. Dlatego traktowanie ich sformułowaniami, jakoby akurat wasz produkt był tak szczególnie "extraordinary”, dawał „tremendous” oraz „amazing sound” i posiadał „great design”, dzięki któremu zdobył „international interest”, i to wszystko razem już od razu na pierwszej stronie, wywoła skutek przeciwny do zamierzonego. Ja osobiście, jako wieloletni audiofil, człowiek w latach i recenzent, który przerzucił parę ton sprzętu hi-fi, na widok takich kawałków służących do zatykania pustego miejsca w katalogu, tylko uśmiecham się złośliwie, ale niektórzy ludzie się po prostu denerwują. Lepiej dać ładny obrazek, np. z kwiatami, zamiast tych wszystkich „fantastic, exceptional, great, charming”, które pasują bardziej do nowego typu podpasek higienicznych, niż do poważnego produktu. Oczywiście podpaski też są poważne, ale w inny sposób.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Obecnie ten styl reklamy jest archaiczny, i przez to trochę niepoważny.

Wolne żarty. Czy trzeba koniecznie zacytować recenzje z tego forum, żeby się okazało, że taki "poetycki" styl jest jak najbardziej nowoczesny i powszechnie stosowany?

Oczywiście katalog ma językowe niedoróbki, ale jest zaprojektowany bardzo elegancko i być może na papierze będzie faktycznie ekskluzywny. Co do potknięć językowych to nie wyolbrzymiałbym ich znaczenia w dzisiejszej epoce "euro-english".

Natomiast grzechem poważnym - o czym juz pisałem - jest odebranie internaucie panowania nad przeglądaniem tego katalogu we flashu.

• Redaktorzy

Czy trzeba koniecznie zacytować recenzje z tego forum, żeby się okazało, że taki "poetycki" styl jest jak najbardziej nowoczesny i powszechnie stosowany?

Trudno mi powiedzieć, jedni tak piszą, inni nie. Jeśli ci się podoba, to znaczy że w twoim przypadku katalog jest dobrze skierowany. Ale ponieważ firma prosi o uwagi, piszę zgodnie z własnym przekonaniem. A w moim przekonaniu klient nie potrzebuje "informacji", jakoby kabel który przymierza się ewentualnie kupić za 5000 zł, był ""fantastyczny", bowiem na podstawie takich przymiotników nie kupuje się sprzętu za tyle forsy.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Zacytuję:

"Valhalla interconnect is extremely fast at over 87% the speed of light. When it comes to transmitting wide bandwidth signals with incredible speed and minimum phase shift this cable is effectively state of the art, bettered only by the mighty Odin. It delivers incredible transient response and dynamic resolution so that no musical detail is lost, allowing you to follow complex and difficult recordings with ease."

Czy to z katalogu firmy Audiomica? Skądże. To ze strony firmy Nordost. A ile tam extremely, incredible...

Choć najbardziej chciałbym zobaczyć, jak oni osiągają te 87% prędkości światła.

A w moim przekonaniu klient nie potrzebuje "informacji", jakoby kabel który przymierza się ewentualnie kupić za 5000 zł, był ""fantastyczny", bowiem na podstawie takich przymiotników nie kupuje się sprzętu za tyle forsy.

Ale extremely i incredible wraz z 87% speed of light może być.

O tym czy jest "fantastyczny" w danym systemie ,powinien zdecydować kupujący,po ewentualnym odsłuchu,a nie producent.

Zacytuję:

"Valhalla interconnect is extremely fast at over 87% the speed of light. When it comes to transmitting wide bandwidth signals with incredible speed and minimum phase shift this cable is effectively state of the art, bettered only by the mighty Odin. It delivers incredible transient response and dynamic resolution so that no musical detail is lost, allowing you to follow complex and difficult recordings with ease."

Czy to z katalogu firmy Audiomica? Skądże. To ze strony firmy Nordost. A ile tam extremely, incredible...

Zacytuję:

Tyle że tu nie mamy wpływu na to co wypisuje Nordost,natomiast w przypadku katalogu audiomica jest taka możliwość. Poproszono o uwagi,sugestie,wiec są i można uniknąć takich rzeczy w które uwierzyć może tylko laik.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Tyle że tu nie mamy wpływu na to co wypisuje Nordost,natomiast w przypadku katalogu audiomica jest taka możliwość. Poproszono o uwagi,sugestie,wiec są i można uniknąć takich rzeczy w które uwierzyć może tylko laik.

Owszem, ale kolega sugerował, że Audiomica jest passe, bo inne firmy to 20 lat temu takie bzdury wypisywały. A ja udowadniam, że tak nie jest.

Merytorycznie i na temat. Wraca wiara w ludzi.

jozwa maryn, dziękuję za przedstawienie swojego poglądu, nie podzielam ale doceniam. Teraz wiem co miałeś na myśli pisząc poprzednie wpisy.

Widzisz z ludźmi jest tak, że wszystkim nie dogodzisz. Jak napiszemy za mało, to na pewno mamy coś do ukrycia. Jak wyczerpiemy temat to na pewno to będzie audiofilski bełkot. Coś trzeba wybrać. Przychylając się do drugiej opcji staramy się wyczerpać temat. Poza tym maksimum wiadomości w katalogu i na stronie internetowej powoduje o wiele mnie zapytań i odrywania nas od pracy.

Audiomica, wydaje mi się, że jednak nie zrozumiałeś co pisał jozwa maryn.

Bynajmniej nie chodziło o to, że "wyczerpujesz temat", chyba że Ty z kolei za wyczerpanie tematu uznajesz zamieszczenie w katalogu wyczerpującego zbioru sloganów reklamowych i oklepanych frazesów.

Audiomica, wydaje mi się, że jednak nie zrozumiałeś co pisał jozwa maryn.

Bynajmniej nie chodziło o to, że "wyczerpujesz temat", chyba że Ty z kolei za wyczerpanie tematu uznajesz zamieszczenie w katalogu wyczerpującego zbioru sloganów reklamowych i oklepanych frazesów.

toz to caly urok katalogów kablowych :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

" Poza tym maksimum wiadomości w katalogu i na stronie internetowej powoduje o wiele mnie zapytań i odrywania nas od pracy. "

Ani na stronie, ani w katalogu nie ma podstawowych parametrów R L C o danego produktu.

Nie znalazłem informacji z czego są wykonane wtyki przewodów.

Ekskluzywność to nie tylko cena a jeszcze coś takiego jak szacunek dla klienta.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

ahaja

90% ludzi nie rozumie tych parametrów.O jedyny który nas pytano to ilość Ohmów w kablach cyfrowych. I tam owa informacja się znalazła.

Już ktoś się wyżej nabijał z Nordosta i ich parametrów podanych na stronie internetowej.

Jeśli interesujesz się parametrami R L C znaczy to, że masz wiedzę na ten temat. Jeśli tak, wiesz, że sygnał biegnie, w uproszczeniu, na zewnątrz. Dlatego istotne jest czym wtyki są powlekane. Taką informację znajdziesz w katalogu i na stronie internetowej. Co więcej. Opisujemy opracowany przez Audiomicę sposób nanoszenia takich powłok.

Ja mam wiedzę na temat parametrów R, L i C z racji wykształcenia, ale akurat mnie one nie interesują. Tzn. interesują mnie na poziomie projektu, ale jako kryterium oceny czyjegoś produktu - odpadają. No chyba, że kabel będzie miał np. 1nF/m, ale to znowu będzie słychać, więc co to obchodzi mnie lub dowolnego klienta dlaczego gra źle, skoro takiego produktu i tak nie kupi?

Można znaleźć kilka typów przewodów o niemal identycznych parametrach rozproszonych, które dadzą bardzo różnie grające łączówki sygnałowe. Niczego się w tych cyferkach nie wypatrzy. Da się co najwyżej wyczytać z rezystancji na 1km, ile przewodnika jest użyte w kablu, tylko że to znowu będzie interesujące w przypadku kabli głośnikowych, a w interkonektach znaczenie ma znikome, bo odbiornik ma wysoką impedancję i niska rezystancja przewodu to w sumie psu na budę. Itd., itp.

Fajnie kiedy rozwija się polska myśl techniczna, kiedy nowe produkty idą w parze z postępem technologicznym. Tym bardziej cieszy kiedy coś nowego dzieje się w dziedzinie audio, szczególnie gdy dotyczy to najbardziej zaawansowanych i innowacyjnych produktów z zakresu przetwarzania i odtwarzania cyfrowego zapisu. Jednak nawet "zwykły starożytny" wzmacniacz lampowy, który wyszedł poza etap DIY i prototypu, stał się w końcowym efekcie standaryzowanym produktem polskiej manufaktury i odniósł sukces rynkowy stanowi o rozwoju branży audio i współtworzy polską rzeczywistość gospodarczą. Tym bardziej emocjonujące byłyby i są nowe konstrukcje tranzystorowych wzmacniaczy analogowych audio, nawet jeżeli są to ekskluzywne ilościowo i cenowo ale za to jeśli chodzi o brzmienie i wykonanie znakomite urządzenia. Tak samo nowe konstrukcje zespołów głośnikowych - które tylko dla dyletanta mogą wydawać się najprostszym z elementów toru audio - zdarzają się nie tak często i wymagają od ich twórców wiedzy, zaangażowania i umiejętności, które będą bezlitośnie weryfikowane przez osłuchanych i wymagających audiofilów.

Tym bardziej cieszą takie nowe konstrukcje jeśli osiągną dojrzałość produkcyjną, rynek je pozytywnie zweryfikuje i są ostatecznie produkowane na miejscu w Polsce.

Jednak rynek produktów audio, tak jak każdy inny zależny jest od pieniądza a ten podobno leży na ulicy i tylko schylić się wystarczy lub dobrze pomyśleć aby zarobić tzw. szybki pieniądz nie tworząc fabryki czy manufaktury ale projekt marketingowy.

Mamy zatem na jednym biegunie firmy, które od kilkudziesięciu lub od kilkunastu lat budują swoją pozycję na tym niezwykle trudnym rynku tworzące nowe produkty, zatrudniające fachowców od konstrukcji, produkcji i sprzedaży. Nie istotne jest przy tym czy działają w formie self made man, poważnej grupy pasjonatów czy większego przedsięwzięcia gospodarczego. Ważne jest, że tacy producenci oferują uczciwe techniczne produkty, których konstrukcja oparta jest na rzetelnej wiedzy, umiejętnościach i doświadczeniu. Jest w Polsce spora grupa takich producentów sprzętu audio i pisane było o nich między innym w wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ich produkty zostały pozytywnie ocenione przez klientów - audiofilów, wytrzymały niełatwą dla każdego przedsiębiorcy w Polsce próbę czasu, przetrwały kryzysy wewnętrzne i co bardzo ważne zdobyły zaufanie klientów. To była dla nich trudna i bolesna droga bez wyjątku dla każdego. Miałem przyjemność użytkować i odsłuchiwać uważnie niektóre z wytworzonych przez nich produktów. Miałem też wielokrotnie możliwość bezpośredniego kontaktu z konstruktorami i właścicielami owych firm i zawsze z przyjemnością patrzyłem na ich rozwój, jeśli taki następował.

Jednak od początku lat 90-tych aż do dzisiaj nie spotkałem się nigdy z nachalną reklamą ich konstrukcji, z tłumaczeniem, że ich produkt jest najbardziej wyjątkowy, najlepszy i ekskluzywny bo oni sami go tak postanowili określać. Nie wyobrażam sobie dojrzałego pana z brodą, który przy prezentacji i wyjaśnianiu konstrukcji swoich nowych zespołów głośnikowych używałby samochwalnych określeń i epatował taką pewnością siebie. Tak samo nie zachowywał się nigdy należący do młodszego pokolenia konstruktor głośników z Łodzi, znany wszystkim specjalista od srebrnych kabli, jeden czy drugi producent wzmacniaczy lampowych, panowie od pierwszego polskiego DACa, konstruktorzy z północy i południa itd. aby wymienić tylko kilku.

Na drugim biegunie mamy zaś projekty marketingowe polegające nie na tworzeniu nowych zaawansowanych technologicznie, innowacyjnych konstrukcyjnie produktów audio dla dojrzałego audiofila ale na budowaniu mitów, sprzedawaniu nie solidnej myśli inżynierskiej popartej pasją ale na spełnianiu marzeń, realizacji pragnień i dowartościowywaniu określonego targetu produktami spełniającymi jego oczekiwania.

Może tu właśnie tkwi pies pogrzebany i nastąpiła poważna pomyłka podejścia przedsiębiorcy do tematu a zagadnięta zupełnie pomyłkowo przez niego grupa ludzi osłuchanych i doświadczonych nie będąca klientem docelowym zareagowała prawidłowo ale na produkty zupełnie nie przeznaczone dla niej.

Przecież czym innym jest tworzenie od podstaw co najmniej prawidłowo brzmiących technicznych produktów audio dla osłuchanych audiofilów a czym innym oprawianie w skórę i papier kredowy ekskluzywnych i wyjątkowych mitów i oferowanie ich urzędnikom, lekarzom, artystom, sędziom, politykom i młodym dynamicznym celebrytom z bezkompromisową obietnicą osiągnięcia natychmiastowej nirwany wyłącznie za pieniądze.

Ukryta Zawartość

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

bluesboss

Zgrabna proza. Powiem szczerz, że mam podobne zdanie. Lecz nie ignoruje pracy ludzi których nie znam, nie wiem co robią i ile potu wylewają żeby osiągnąć finalny produkt. Podobnie do Ciebie jestem czynnym obserwatorem rodzimych produkcji. Nie sądzę, żeby z gruntu można było założyć iż producenci elektroniki wkładali większy wysiłek w tworzenie swoich produktów od producentów na. Przewodów. Zależność taka opiera się na podejściu danej marki, firmy. Doskonale są znane przypadki "wkładania" cudzej elektroniki do swojej "puszki" z własnym logotypem. Nie znam polskiego producenta Napędów CD. Ale producentów odtwarzaczy jest kilku. Są też firmy z mojej branży które z producentami nie mają nic wspólnego. Ma wtedy zastosowanie Twoje zdanie "...oprawianie w skórę i papier kredowy ekskluzywnych...". Ale zaręczam nie wszyscy tak robią. Przecież nie tak trudno się zorientować kto jest prawdziwym producentem, a kto oprawia chińskie półprodukty. Wystarczy popatrzeć na ofertę danego producenta. Jeśli ma coś autorskiego czego nie maja inni to z pewnością to zrobił.

Nasze przewody nie mają na rynku "zamienników". Tworzymy je sami z dokładnie zaplanowanych komponentów. Nie wmawiamy ludziom, że sami wytwarzamy miedz bo to absurd. Ale planujemy proces i karty technologiczne dla fabryki która to robi. Mamy kontrolę. Posiadamy laboratorium badawczo-miernicze i sale odsłuchową do prób sonicznych. Na próby w studio zapraszamy gości i udostępniamy prototypy. Zadajemy sobie dużo trudu przed wprowadzeniem nowego produktu. Krzywdzące jest branie wszystkich tą samą miarą.

ja nie mogę... co wy za kit wciskacie ludziom? Proszę pokazać zdjęcie bębna kabla z waszymi oznaczeniami (przynajmniej 500m) to może wtedy ktoś wam uwierzy, że macie własne kable. Własnych porządnych wtyków nie macie - które byłyby pewnie tańsze, a co dopiero kable, które produkuje sie w kilometrach - drogi kolego!!!

piekny katalog, bardzo ładny stonowany, no no, co raz więcej Polaków z klasą. Ja juz poznałem dzieki mej nowej pasji do audio paru wybitnych a tu widzę kolejne cacka. no no brawo !!!!!!! moze tylko bym zwrócił uwage na wielkośc liter. bo nie wszyscy mamy dobry wzrok. brawo dla was, musze na was zwróćić uwage bo ostatnio wydaje i bede wydawał kupe kasy na dobry sprzęt. a kable to te4mat otwarty jeszcze dla mnie. brawo serio poodbają mi się i katalog pierwsza klasa. Dalkczego poalcy mielby być gorsi od Ameryki? tym pokazujemy ze mozemy ich gonic a nawet wyprzedzac. brawo. tak trzymać.

ostatnio w ogóle mam jakieś szczescie do dobrych firm z Polski w tym szczególnie audio . kurcze coś drgenło pozytywnie. nawet meble polskie są lepsze od austryjackich czy włoskich. Nie wpsominajac o tej branży a tu takie ładne kable i takie wypieszczone. A wasze kableki cacane , takie dopieszczone w kazdym calu. gdzie je mozna posłuchać? cena nie gra roli dal mnie ostatnio a na pewno nie na kable. Jestem raczej ostatnio szcześciarzem (a niby muzycy i muzyko poodbni tak jak ja są biedni hehe, jak bylem w szkole muzycznej to myslame ze będe biedakiem a zycie mnie tu tak zaskoczyło ostatnio mile. ). Moja druga żona sliczna mocno zasiliła budżecik rodzinny hehhe zatem szalejmy póki czas. czy robicie takie kable na zamówienie ale do duzych sal? mamy taki temacik na tapecie zrobienia isntalacji w duzej sali nazwijmy to pseudo konferencyjnej (rodzaj sali do psychoterapii) i jak sadze trzeba bedzie kable nawet po paredziesiąt metrów.

piekny katalog, bardzo ładny stonowany, no no, co raz więcej Polaków z klasą. Ja juz poznałem dzieki mej nowej pasji do audio paru wybitnych a tu widzę kolejne cacka. no no brawo !!!!!!! moze tylko bym zwrócił uwage na wielkośc liter. bo nie wszyscy mamy dobry wzrok. brawo dla was, musze na was zwróćić uwage bo ostatnio wydaje i bede wydawał kupe kasy na dobry sprzęt. a kable to te4mat otwarty jeszcze dla mnie. brawo serio poodbają mi się i katalog pierwsza klasa. Dalkczego poalcy mielby być gorsi od Ameryki? tym pokazujemy ze mozemy ich gonic a nawet wyprzedzac. brawo. tak trzymać.

ostatnio w ogóle mam jakieś szczescie do dobrych firm z Polski w tym szczególnie audio . kurcze coś drgenło pozytywnie. nawet meble polskie są lepsze od austryjackich czy włoskich. Nie wpsominajac o tej branży a tu takie ładne kable i takie wypieszczone. A wasze kableki cacane , takie dopieszczone w kazdym calu. gdzie je mozna posłuchać? cena nie gra roli dal mnie ostatnio a na pewno nie na kable. Jestem raczej ostatnio szcześciarzem (a niby muzycy i muzyko poodbni tak jak ja są biedni hehe, jak bylem w szkole muzycznej to myslame ze będe biedakiem a zycie mnie tu tak zaskoczyło ostatnio mile. ). Moja druga żona sliczna mocno zasiliła budżecik rodzinny hehhe zatem szalejmy póki czas. czy robicie takie kable na zamówienie ale do duzych sal? mamy taki temacik na tapecie zrobienia isntalacji w duzej sali nazwijmy to pseudo konferencyjnej (rodzaj sali do psychoterapii) i jak sadze trzeba bedzie kable nawet po paredziesiąt metrów.

Jak Chcesz to Ci wazelinę podeślę.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

zdjęcie 1. super kable

zdjęcie 2 super technologie

zdjęcie 3 najlepsze wtyki

opsss

Ukryta Zawartość

post-23641-0-32833600-1339869800_thumb.jpg

post-23641-0-00566300-1339869818_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko kto jest Pafnucek,a kto Kalasanty :-).

zdjęcie 1. super kable

zdjęcie 2 super technologie

zdjęcie 3 najlepsze wtyki

opsss

Ależ piękny jest ten kot!! Super. Gratuluję takiego przyjaciela.

rafaell... chodzi Ci o to ze nie każdy może latem przespać się pod moim mokrymi majtami......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.