Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  355 członków

Pylon Klub kolumn
IGNORED

Klub kolumn Pylon

Rekomendowane odpowiedzi

Nie - Audiolab 8200 CD ma w sobie tak naprawde 3 komponenty: transport CD; bardzo dobrej klasy DAC (jest 5 wejsc cyfrowych) oraz wbudowany przedwzmacniacz cyfrowy - takze ciekawa konstrukcja :)

Nie - Audiolab 8200 CD ma w sobie tak naprawde 3 komponenty: transport CD; bardzo dobrej klasy DAC (jest 5 wejsc cyfrowych) oraz wbudowany przedwzmacniacz cyfrowy - takze ciekawa konstrukcja :)

OK , człowiek całe życie się uczy.

Poczytam i i przyswoję.

Panowie pojawiły się maskownice do Topazów (cena 80 za kpl), niestety nie ma zdjęć

Nabył już może ktoś, ub ma zdjęcia jak toto wygląda, co z mocowaniem?

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Ze względu na dziecko sam zrobiłem osłony. Wg zapewnień sprzedawcy gdzieś pod okleiną miały być elementy magnetyczne - nie znalazłem takowych. Jedyna częścią magnetyczną była obręcz głośnika niskotonowego i na nie oparłem magnetyczne mocowanie osłony. Gdybym wiedział że tak szybko zrobią to bym się nie podejmował wykonania osłon - pewnie zrobili to lepiej. Pod tym linkiem fotki.

http://maziim.blogspot.com/2014/01/pylon-topaz-20-osony-na-gosniki-diy.html

Na szczęście nie wpadają w drgania i nie przeszkadzają w odsłuchu.

Pozdrawiam

Eleganckie maskownice!

Co to za Yamaha - potężna.

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Zakończyłem testowanie wzmacniaczy i wybrałem Nada C 326.

Gra najlepiej z tego całego towarzystwa.

Najsłabszy był Exposure 1010 które pożyczyłem jednego dnia a następnego oddałem.

Szkoda czasu na pisanie wrażeń z odsłuchu.

Mam fajny zestaw.

Czas na kable głośnikowe.

Doradzicie coś ?

Potrzebuje złagodzić nieco górę

Reszta jest OK.

Nie chcę być złym prorokiem, ale kable mają za zadanie przede wszystkim niczego nie zepsuć. Jeśli mają coś poprawiać (rzadko to robią w znaczącym stopniu), to w ciemnych barwach to widzę. Mam nadzieję, że się mylę.

Edytowane przez zentaur

Mysle, ze kablami jednak mozna miec wplyw - ale dyskusja o tym jest co najmniej tak stara jak ten portal ;)

Piszesz o Jentzenach.

Właśnie te kable mam wpięte i chcę je zmienić.

Z tym systemem są szczegółowe do bólu.

Może jakieś Chord albo coś innego ?

Edytowane przez 90125

90125 pozwole sobie, bo akurat tutaj jestem w stanie pomoc. Sa 2 kable ktore jestem w stanie rozroznic od siebie (a moze poprostu tak mi sie wydaje) - XLO oraz Cambridge Audio. Byc dlatego ze te 2 mialem w tym samym czasie i zamienialem w razie potrzeby.

O co chodzi w praktyce - dla przykladu, w utworze Metalliki z orkiestra symfoniczna (Nothing Else Matters) "s" oraz "c" z XLO kluly w uszy i nie dalo sie ich sluchac, z Cambridge Audio bylo idealnie. W zasadzie wcale mnie to nie dziwi ze dzialaja w taki sposob - cos musi temperowac zamilowanie do siania zyletkami urzadzen tej manufaktury (a raczej tych niskich modeli).

Nie pamietam dokladnie modeli, XLO byl srabrny/szary, Cambridge zolty.

Cambridge koniecznie do odsluchu!

PS. No tak, piszesz o glosnikowych, a ja o RCA. Mimo wszystko sprobowalbym na twoim miejscu.

Edytowane przez D4ncer

Powiem tak: jeśli szukamy drobnych zmian, dopracowania systemu, czyli jeśli mówimy o delikatnym utemperowaniu góry, która generalnie nam jednak odpowiada: to ok.

Jeśli chcemy wprowadzać spore zmiany, to proponuję pieniądze zaoszczędzić i wymienić a) kolumny b) wzmak c) źródło. O akustyce nie wspomnę.

Jeśli ktoś chce jednak wprowadzać rewolucję kablami, to życzę powodzenia i zazdroszczę nadmiaru (jak mniemam zmarnowanej) kasy.

Edytowane przez zentaur

Jak chcesz zlagodzic to unikaj srebra; sprobuj Jantzen Solid Core

Oj, a u mnie zupełnie odwrotne doznania:-). Wszystko zależy...

Jeśli ktoś chce jednak wprowadzać rewolucję kablami

Właśnie w moim systemie miała miejsce kablowa "rewolucja" i gdybym wcześniej nie posłuchał, nigdy nie uwierzyłbym w AŻ takie zmiany.

Panowie pojawiły się maskownice do Topazów (cena 80 za kpl), niestety nie ma zdjęć

Nabył już może ktoś, ub ma zdjęcia jak toto wygląda, co z mocowaniem?

Pojawiły się zdjęcia maskownicy dla dwudziestek.

http://pylonsklep.pl/pl/maskownica-topaz-20.html

Jak chcesz zlagodzic to unikaj srebra; sprobuj Jantzen Solid Core

Ja zastosowałem do Topazów 20 Jantzen Solid Core 2*1mm2 i uważam że w moim przypadku ten kabel nie rozwiązał żadnego problemu do końca.

Basu z pewnego zakresu rzeczywiście mniej średnica i góra wygląda OK ale przekaz całościowo staje się jakby wyprany z emocji. Na razie słucham na posrebrzanych kablach 2x2,5mm2 w cenie ok 20zł/m i jest lepiej pomimo że basu jest trochę za dużo.

Powiem tak: jeśli szukamy drobnych zmian, dopracowania systemu, czyli jeśli mówimy o delikatnym utemperowaniu góry, która generalnie nam jednak odpowiada: to ok.

Jeśli chcemy wprowadzać spore zmiany, to proponuję pieniądze zaoszczędzić i wymienić a) kolumny b) wzmak c) źródło. O akustyce nie wspomnę.

Jeśli ktoś chce jednak wprowadzać rewolucję kablami, to życzę powodzenia i zazdroszczę nadmiaru (jak mniemam zmarnowanej) kasy.

Trudno sie nie zgodzic. Zeby "potomni" nie spodziewali sie cudow - probujcie Cambridge'a wylacznie jezeli sssybilanty kluja w uszy, napewno nie podnosza systemu do poziomu Nirvany i nie znikaja z nim sciany :)

Edytowane przez D4ncer

Dokładnie. Jeśli ktoś chce złagodzić sybilanty, to ok, może kable coś wniosą ( a może nie). Ale jeśli sprzęt eksponuje przełom górnej średnicy i góry, utwardza ją, a co gorsza, jeśli robi to i elektronika i kolumny, to żaden kabel, nawet za miliony, nic nie da.

Piszesz o Jentzenach.

Właśnie te kable mam wpięte i chcę je zmienić.

Z tym systemem są szczegółowe do bólu.

Może jakieś Chord albo coś innego ?

No ja wlasnie sie przesiadlem z Chord Rumour 2 :) i jestem zadowolony z JAntzen

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.