Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  357 członków

Pylon Klub kolumn
IGNORED

Klub kolumn Pylon

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchałem Diamond'ów 25 podłączonych do Atoll'a 100

Zadziwiające jak duży dźwięk potrafią wyprodukować tak małe głośniczki.

Odnośnie wygrzewania: po ilu godzinach sprzęt osiąga tzw. optimum?

Bo wg moich uszu zaczyna normalnie grać już po kilku godzinach.

A tu czytam o tygodniu (tygodniach)?

Dzień dobry

u mnie diamondy przez tydzień grały "w zamkniętym" pokoju non stop. Jak pamiętam chyba z 3 tygodnie zabrało "wygrzewanie", choć już w drugim tygodniu grały bardzo dobrze. Zadziwiające jest jak potrafią dobrze grać zarówno na minimum mocy i nic nie stracić z przejrzystości i jakości stereofonii na prawie max. Duża głośność to jeszcze nic wielkiego . .

witam.

stream masz racje - są ciekawsze rzeczy do robienia.,, mnie musieliby płacić sporo by tak uporczywie śledzić net w poszukiwaniu ofert na pylona a potem tu wpisywać post..

co do sprzedaży ze stratą.. ktoś ma dużo kasy skoro chce odsprzedać i kupić coś dalej.. może nie przemyślał tematu. sam chciałem kupić sapphire ale poczytałem fora i wyciągnąłem wnioski dopłacając do niebo lepszych diamond , jak się okazuje słusznie :)

ps. nigdy nie powiem że diamondy są najlepszy na świecie, ale były najlepsze na moja kieszeń i ucho.

np Tannoy DC8 bardzo mi się podobały ale były "za daleko" -choć dobrze jest mieć punkt odniesienia.. i też ktoś je sprzedaje :)...

Pylon Diamond są zbywanez dużą stratą po kilku miesiącach. Dlaczego? Pytanie skieruj do sprzedającego :)

To już kolejna osoba w ostatnim czasie która sprzedaje Pylony Diamond.

https://www.olx.pl/oferta/pylon-audio-diamond-25-CID99-IDjC7wZ.html#55a49c641c

Osobiście doradzam kupić używki. Ja nigdy nie wydałbym prawie 6tyś na tak niedoświadczoną firmę jaka jest Pylon. Za takie pieniądza masz kilkanaście uznanych marek.

Wyniesienie sprzętu ze sklepu to jest utrata do ok. połowy wartości sprzętu niezależnie od marki. Nie jest to zapewne pierwszy i ostatni człowiek który np. kupił sprzęt w ciemno, nie umie dobrać reszty zestawu albo zmienił zdanie i chce sobie nowy rower kupić. Nie nudź, pojedyncze sztuki o niczym nie świadczą kiedy producent sprzedaje ilości idące w dziesiątki czy setki kompletów rocznie danego modelu.

Pylon Diamond są zbywanez dużą stratą po kilku miesiącach.

Mam te kolumny od roku i nie mam zamiaru ich sprzedawać nawet z zyskiem. Po co pisać takie głupoty jak nie masz o niczym pojęcia. I dlaczego moderacja nie zablokuje takiego hejtera ??? Edytowane przez Clans
Gość

(Konto usunięte)

Mam te kolumny od roku i nie mam zamiaru ich sprzedawać nawet z zyskiem. Po co pisać takie głupoty jak nie masz o niczym pojęcia. I dlaczego moderacja nie zablokuje takiego hejtera ???

Clans wyluzuj, gdyby Pylony były takie kiepskie, nikt by sobie głowy nie zawracał psuciem opinii.

Po prostu ewidentnie to komuś przeszkadza :)

Zasada każdego forum - nie karmić trola, czyli najlepiej ignorować. Nie ma oklasków, nie ma przedstawienia ;)

Edytowane przez boomaga

Clans wyluzuj, gdyby Pylony były takie kiepskie, nikt by sobie głowy nie zawracał psuciem opinii.

Przyszło Ci do głowy, to, że jedno zdanie, które napisał, wyśmiewany przez Was "hejter", jest akurat prawdą? Pisał o kwocie, za nowe kolumny, wprost z salonu - pisałem również o tym wcześniej, więc powtórzę się: w tej kwocie dostaniesz duża ilość modeli kolumn, ale od BARDZIEJ RENOMOWANYCH producentów. To było sednem jego wypowiedzi, a nie sam fakt tego, że one grają tak, czy inaczej. Jednocześnie, późniejsza odsprzedaż, co znowu jest akurat faktem, kolumn, które kupiło się pod wypływem impuslu, w przypadku niektórych producentów będzie nie tylko łatwiejsza, ale jednocześnie odbije się to mniejszą stratą. Nie musicie naginać faktów. Pylon to polska firma, "naszym" się kibicuje, ale trochę powagi. Na rynku audio, dopiero raczkują przy markach takich jak Dali, Kef, Monitor Audio, Bowers - ba, nagnę fakty i dodam, że nawet u nas znane są bardziej niemieckie Cantony i Heco, niż polski Pylon. Przed nimi długa droga, więc akurat napisanie oczywistego faktu, nie jest akurat hejtem, a jedynie trafnym spostrzeżeniem. Pewnie większość zachodnich klientów, choć raz, słyszało wyżej wymienione marki, a Pylona - być może tylko ci, którzy śledzą prasę branżową, lub pasjonują się audio.

Wasza polemika jest śmieszna. Zakładacie, że "komuś" na "czymś" zależy...ludzie, rozmawiacie jedynie o produktach firm XYZ, niczym więcej.

Ps - dla tych, którzy nie zrozumieli: to nie hejt, nic nie pisałem o tym, jak grają kolumny w modelu XYZ.

Edytowane przez firekage

Przyszło Ci do głowy, to, że jedno zdanie, które napisał, wyśmiewany przez Was "hejter", jest akurat prawdą? Pisał o kwocie, za nowe kolumny, wprost z salonu - pisałem również o tym wcześniej, więc powtórzę się: w tej kwocie dostaniesz duża ilość modeli kolumn, ale od BARDZIEJ RENOMOWANYCH producentów. To było sednem jego wypowiedzi, a nie sam fakt tego, że one grają tak, czy inaczej. Jednocześnie, późniejsza odsprzedaż, co znowu jest akurat faktem, kolumn, które kupiło się pod wypływem impuslu, w przypadku niektórych producentów będzie nie tylko łatwiejsza, ale jednocześnie odbije się to mniejszą stratą. Nie musicie naginać faktów. Pylon to polska firma, "naszym" się kibicuje, ale trochę powagi. Na rynku audio, dopiero raczkują przy markach takich jak Dali, Kef, Monitor Audio, Bowers - ba, nagnę fakty i dodam, że nawet u nas znane są bardziej niemieckie Cantony i Heco, niż polski Pylon. Przed nimi długa droga, więc akurat napisanie oczywistego faktu, nie jest akurat hejtem, a jedynie trafnym spostrzeżeniem. Pewnie większość zachodnich klientów, choć raz, słyszało wyżej wymienione marki, a Pylona - być może tylko ci, którzy śledzą prasę branżową, lub pasjonują się audio.

Wasza polemika jest śmieszna. Zakładacie, że "komuś" na "czymś" zależy...ludzie, rozmawiacie jedynie o produktach firm XYZ, niczym więcej.

Ps - dla tych, którzy nie zrozumieli: to nie hejt, nic nie pisałem o tym, jak grają kolumny w modelu XYZ.

Przeczytałem trzy razy to co napisałeś i nadal nie rozumiem o co Ci chodzi. Jedyne co mi przychodzi do głowy to swoista troska i poczucie że polski audiofil to dziecko we mgle nie znający realiów rynku, ograniczony do wyboru jednego modelu polskiej produkcji . Można oczywiście żyć w przekonaniu pewnej życiowej misji - twój wybór.

Przed zakupem Diamondów miałem u siebie produkty renomowanych firm Monitor Audio i Tannoy. Pylony mają charakter dźwięku który mi najbardziej odpowiadał porównując te trzy kolumny. Jednak dopiero kompletna przebudowa całego toru wydobyła ich potencjał.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Z tą dużą ilością renomowanych kolumn do 6kPLN to byłbym ostrożny chyba że porównujemy do Diamondów kolumny klasy niższej z głośnikami na

plastikowych i blaszanych koszach. Mówię o produktach nowych. Za podobne do Diamondów 25 Dynaudio Excite X34 trzeba dać ok. 10kPLN. Najtańsze Proak Studio 148 12kPLN. Xavian NEOX 2 kosztowal 7200PLN.

Moim zdaniem prawda jest taka że jak ktoś ma 10-20kPLN na kolumny to sobie powinien takie kolumny kupić i nie zawracać sobie głowy Pylonami

jeżeli zaś ktoś ma tylko albo aż te 6kPLN to będzie wyzwaniem znaleźć wyraźnie lepsze dźwiękowo zestawy od Diamondów 25 w tej cenie lub niższej.

Witam

to co napisał Tomek jest jedną z najważniejszych spraw - by odtwarzany sprzęt nam odpowiadał a muzyka sprawiała przyjemność.

Rozumiem też Friekage- u nas w większości rzeczy (nie tylko kolumny) uznaje się za dobre i renomowane "zachodnie" marki. Bez żadnej weryfikacji polskie marki są "kategoryzowane" jako tego "gorsze", słabsze..etc a przez to przy ew.odsprzedaży procentowo jest większa strata i trudniej je sprzedać. Forum jest dobrym miejscem by ten mit obalać i pokazywać że u nas też można zrobić coś dobrego i udanego. Nie ma co się przejmować , że wielu niestety się nie przekona. Tomek miał kolumny renomowanych producentów ale to pylon gra teraz u niego i jest zadowolony. I to jest ew. rekomendacja czy ważny głos w dyskusji "z mitami" zachodnich producentów..

Na rynku audio, dopiero raczkują przy markach takich jak Dali, Kef, Monitor Audio, Bowers

W moim przypadku zanim nabyłem Diamody 25, miałem u siebie Monitor Audio Silver 8. Porównując te dwa produkty wybrałem Diamondy i nie żałuję. Chociaż Monitor Audio to też piękne kolumny, ale wygląd nie gra. Akurat w mojej konfiguracji lepiej wypadły Diamondy. A o ewentualną odsprzedaż Diamondów bym się nie bał (używanych raczej trudno szukać na Allegro). za to Monitor Audio Silver 8 się zdarzają i nawet prawie nowe - ktoś przedawał na Allegro ostatnio w cenie wyjściowej bodajże 3.500 zł i też długo się nie mogły sprzedać. Myślę, że wynika to po części z podejrzliwości kupujących, no i zawsze się traci i to sporo, tzn. nie da się odsprzedać nawet zupełnie nowych w cenie sklepowej. Niekiedy kupujący woli dopłacić i kupić nowe.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

W moim przypadku zanim nabyłem Diamody 25, miałem u siebie Monitor Audio Silver 8. Porównując te dwa produkty wybrałem Diamondy i nie żałuję. Chociaż Monitor Audio to też piękne kolumny, ale wygląd nie gra. Akurat w mojej konfiguracji lepiej wypadły Diamondy. A o ewentualną odsprzedaż Diamondów bym się nie bał (używanych raczej trudno szukać na Allegro). za to Monitor Audio Silver 8 się zdarzają i nawet prawie nowe - ktoś przedawał na Allegro ostatnio w cenie wyjściowej bodajże 3.500 zł i też długo się nie mogły sprzedać. Myślę, że wynika to po części z podejrzliwości kupujących, no i zawsze się traci i to sporo, tzn. nie da się odsprzedać nawet zupełnie nowych w cenie sklepowej. Niekiedy kupujący woli dopłacić i kupić nowe.

A możesz napisać jak wypada porównanie Diamondów z silver 8 ?

Diamondy to moje drugie kolumny z firmy Pylon. Pierwsze były Sapphire, odsprzedałem je praktycznie bez straty, na Diamondach z tego co widzę też bym nie stracił. Pylony wychodzą dużo taniej niż konkurencja zagraniczna, a grają bardzo dobrze. Trzeba pytać o rabaty !

Mam pomieszczenie odsłuchowe w prostokącie około 25mMonitor Audio niestety przy większej głośności "buczały", tzn. bas był zbyt mocny. Poza tym przy cichszym słuchaniu jakość dźwięku jest podobna (analityczność i scena dźwiękowa). Monitor Audio Silver 8 to moim zdaniem kolumny do większych pomieszczeń.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Kolego, 3500 to był początek licytacji. Kup teraz to kwota 4900 i tak, z tego co pamiętam, nie sprzedały się. Zauważ coś jeszcze - spora grupa o audio ma pojęcie takie, że wystarczą do szczęścia radyjka...albo kolumny marketowe. Nie dziwie się temu, że nie sprzedano ich, czy innych.

PS - ja nigdzie nie piszę, że Pylony nie grają, będę to do znudzenia przypominał, bo do niektórych nie trafia (nie piszę tutaj o Tobie - to Tobie ma pasować charakter dźwięku, nie mojej osobie).

Na marginesie, skoro podałeś Monitory jako przykład. Niedawno stały dwie, podobne oferty. Jedna z Polski, a druga była ofertą zagraniczną, z GB. Różnica w kwotach, między tymi Monitorami (nie pamiętam tylko czy chodziło o 8-ki czy może o 10-tki), gdy obie pary były parami używanymi to jakoś 2500...więc wiesz..nasi rodzimi sprzedający (osoby prywatne, czasami firmy) też często przeginają ze swoimi "pomysłami"...(przypomina mi się jeden NAD z wymienionym kablem zasilającym na "wąż ogrodowy" za 2500...). Podejrzewam, że gdyby 8 były w kwocie "kup teraz 3500" to może i by je sprzedano (zresztą, nawet rodzina się interesowała czymś większym, od tego co mają).

Przeczytałem trzy razy to co napisałeś i nadal nie rozumiem o co Ci chodzi.

Przed zakupem Diamondów miałem u siebie produkty renomowanych firm Monitor Audio i Tannoy. Pylony mają charakter dźwięku który mi najbardziej odpowiadał porównując te trzy kolumny. Jednak dopiero kompletna przebudowa całego toru wydobyła ich potencjał.

1. Tak, wiem. Nie o tym pisałem.

2. O to właśnie chodzi. Tobie, nie nam, nie mnie.

Edytowane przez firekage

widzę , że dyskusja "poszła" w stronę ofert i najlepsze z tego to może to, że forumowicz może ew. skorzystać z okazji..

poza tym niczego to nie wnosi.

natomiast przy ew. zakupie nowych pytajcie o rabaty. -w salonie dostałem duży rabat na diamond 25

Przypominam po raz drugi:

Zgłoszenia wpisów do usunięcia dokonują wyłącznie Gospodarze Klubów - tylko na takie zgłoszenia reagować będzie moderacja. Usuwanie trolli i hejterów również należy do Gospodarzy wątku. Po to otrzymali takie uprawnienia i narzędzia.

Moderacja na zgłoszenia klubowiczów ingeruje w Klub, jedynie w przypadkach zgłoszenia ataków personalnych.

Jeśli dotychczasowy Gospodarz Klubu nie spełnia swych powinności - wybierzcie innego do którego macie zaufanie.

Nie rozumiem dlaczego ten prywatny folwark blokuje dostęp do informacji. Klonów pylona jest tu jak ktoś wspominał prawie 100% i na siłe chcą wmówić że na rynku wtórnym nie ma Pylonów, otóż są i to każdego dnia po kilkanaście par, tak dla przykładu z dziś, pierwsza lepsza aukcja i mamy sprzedaż Pylon Diamond po kilku miesiącach słuchania:

https://www.olx.pl/oferta/pylon-diamond-28-olejowosk-kolumny-wolnostojace-CID99-IDkTn6A.html

Ten sam człowiek sprzedaje Pylony Diamond 28 oraz Diamond 25. Kliknij w jego oferty i masz:

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/Ylzn/

4700:

https://www.olx.pl/oferta/diamond-25-wolnostojace-kolumny-pylon-CID99-IDjDoLT.html#a4867ac8cd

5700:

https://www.olx.pl/oferta/pylon-diamond-28-olejowosk-kolumny-wolnostojace-CID99-IDkTn6A.html#a4867ac8cd

Tylko, de facto, co to zmienia? Nic...równie dobrze można wkleić aukcję z innymi produktami konkurencji.

Swoją drogą, w opisie jest Vifa i Scan - niektórzy, markowi, nie podają informacji co gra w środku...

Gość

(Konto usunięte)

Szybko zaprowadze tu porzadek, a zbedny balast i konkurencja dostanie bana forever!

I wątek umrze śmiercią naturalną? ;)

Obawa, Ty jesteś zbyt radykalny i za mało obiektywny :)

Tu umiaru trzeba, emocje na wodzy trzeba trzymać, to i wątek większej wiarygodności nabierze.

Popieram. Też nie rozumiem tych gości z Olx i innych portali aukcyjnych ale umiar trzeba zachować.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Przydalby sie tutaj aktywny moderator, bo teksty typu branzowiec z pylonka i tvp to typowy troling. Jankolonko, czy jakos tak moglby zalozyc w spokoju klub trola i tam odwalac brandzle nad tym znienawidzonym pylonem. Trole maja tutaj pozywke wiec rozp... watek az milo, dlatego aktywna moderacja jak w wielu watkach by sie przydala. 99,9% tych atakow nadaje sie do zablokowania bo nie wnosza absolutnie zadnej wartosci merytorycznej do tego klubu.

W tym klubie pisze parę osób, dla których celem jest ciągłe dokopywanie Pylonowi, nawet jeżeli konsekwencją jest zrobienie z siebie idioty. Oczywiście moderacja by się przydała, ale na tę chwilę może wystarczy odrobina współczucia..

Nie tylko w tym, ale we wszystkich tzw. strategicznych wątkach w walce o rynek audio.

Metody tej chyba polskiej strategii biznesowej conajmniej wątpliwe, wyrażając troskę o zakup takiego a nie innego produktu. Nazwalbym to raczej bólem 4 liter, ze ktoś moze a ktoś inny ciagle nie moze.

A juz gadanie o chińskich produktach i ich niskiej cenie staje sie nudne; flaki z olejem.

Edytowane przez will66

Nie uznaje półśrodków, każdy troll i konkurent ktory sieje czarny, ochydny marketing na temat Pylona (głośniki na klej, sprzedaż używek na olx oraz inne brednie) dostanie konkretnego bana na wątek. Nie ma tolerancji dla celowego i brudnego ataku. Dlatego ponownie zgłaszam swoja kandydature na Gospodadza tego wątku.

Nie uznaje półśrodków, każdy troll i konkurent ktory sieje czarny, ochydny marketing na temat Pylona (głośniki na klej, sprzedaż używek na olx oraz inne brednie) dostanie konkretnego bana na wątek. Nie ma tolerancji dla celowego i brudnego ataku. Dlatego ponownie zgłaszam swoja kandydature na Gospodadza tego wątku.

Z ciekawości - ktoś to sobie ubzdurał, to chcesz napisać?

Ps - zgłaszać to sobie możesz...dobrze, że nie od CIEBIE to zależy.

Edytowane przez firekage
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.