Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

Cóż, próbowałem pod różnymi portami, 3 kontrolery tj zewnętrzny modyfikowany na karcie usb z dokładniejszym zegarem i zasilaniem, kontroler intela z chipsetu i usb 2.0 i 3.0 oraz dodatkowy kontroler asmedia na płycie. Na wszystkich to samo tj powyżej 48KHz szumy i trzaski przy odtwarzaniu dźwięków, najbardziej słychać to podczas odwarzania na youtube, podczas wykonania testu w zakładce dźwięk w panelu sterowania także, jakoś foobar trochę zagłusza te szmery ale słychać je w momentach kiedy w utworze nie ma aktualnie zapełnionego pasma... Powoli dostaję pierd.olca bo skończyły mi się pomysły... W zasadzie próbowałem dwa firmware, chyba z 5 wersji sterownika, dwa systemy, dwa komputery, dwa kable usb... Cały czas to samo :P Na razie funkcjonuje 24/48 ale przecież dac ma obsługę 32/384 więc "ma działać" i działał kiedyś... Ktoś się z takimi problemami spotkał?

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Cóż, próbowałem pod różnymi portami, 3 kontrolery tj zewnętrzny modyfikowany na karcie usb z dokładniejszym zegarem i zasilaniem, kontroler intela z chipsetu i usb 2.0 i 3.0 oraz dodatkowy kontroler asmedia na płycie. Na wszystkich to samo tj powyżej 48KHz szumy i trzaski przy odtwarzaniu dźwięków, najbardziej słychać to podczas odwarzania na youtube, podczas wykonania testu w zakładce dźwięk w panelu sterowania także, jakoś foobar trochę zagłusza te szmery ale słychać je w momentach kiedy w utworze nie ma aktualnie zapełnionego pasma... Powoli dostaję pierd.olca bo skończyły mi się pomysły... W zasadzie próbowałem dwa firmware, chyba z 5 wersji sterownika, dwa systemy, dwa komputery, dwa kable usb... Cały czas to samo :P Na razie funkcjonuje 24/48 ale przecież dac ma obsługę 32/384 więc "ma działać" i działał kiedyś... Ktoś się z takimi problemami spotkał?

Próbowałeś modyfikować konwerter Via w dacu? U mnie niewielka zmiana rozwiązała dwa problemy: poprawne działanie tylko na jednym porcie USB i to tylko około 30 minut oraz krótkie przerwy pojawiające się co jakiś czas.

A jak go modyfikowałeś?

Zacznij od rezystorów szeregowych w liniach sygnałowych usb. Fabrycznie są 27R. Mój dac grał dobrze tylko na jednym porcie usb. Co ciekawe zewnętrzny napęd dvd i pendrive z instalką daphile działały na wszystkich portach. Problem był ewidentnie z konwertem w dacu. Trzeba jeszcze dodać, że działało przez około pół godziny. Dopóki działało dac był rozpoznawany (przez daphile) jako audio gd z parametrami 32bit/384k. Gdy zaczynały się problemy to dac był rozpoznawany jako via audio z parametrami bodajże 16bit/88k. Po zmianie rezystorów na 22R4 działało już cały czas. Na innych portach okazało się, że też działa ale po jakimś czasie (około 30 minut) opisany wcześniej problem powtarzał się. Zmieniłem rezystory na 10R i działa już na wszystkich portach. Testowane przez kilka godzin. Wprowadziłem też kilka innych modyfikacji ale najważniejsze są rezystory. Wrzucę później kilka fotek. Problem nie dotyczy tylko mojego konwertera. Kupiłem od jednego z forumowiczów inny egzemplarz. Miał inne wartości rezystorów szeregowych w magistrali i2s ale nie miało to żadnego wpływu na działanie. Wygląda na to, ze fabrycznie wszystkie konwertery są spieprzone.

Edytowane przez RR Lyrae

Spoko, jak nie będzie opcji aby w dacu zamontować konwerter amanero to na pewno taką modyfikację wykonam. Obecnie oczekuję na info od 4hifi gdyż nie dostali go jeszcze od producenta. Wczoraj wrzuciłem sobie firmware 12 i najnowszy driver ale nadal to samo... Oczywiście po analizie wszystkich faktów dla mnie to jasno oznacza problem w konwerterze (wyżej pisałem jakie próby przeprowadzałem aby namierzyć źródło problemu). Niestety, nie wykonałem próby z innym połączeniem tj spdif lub optycznym a te rozwiałyby już wszelkie wątpliwości...

Z tego co wiem to w 1.32 nie ma możliwości na amanero i dxd,dsd, bo trzeba było by wymienić również zegar z 80 na 100MHz. Natomiast ja próbowałem Tidala z łapka przez USB i żadnych szumów nie słyszałem. Teraz używam z Cocktail Audio X50 i jest perfekt. Przez USB oczywiście.

Wysłane z tapciocha

Jasna sprawa mam zegar crysteka 100MHz więc nie jest to przeszkoda, grunt aby moja rewizja miała wyprowadzenia do podłączenia amanero jak to ujął Pan z 4hifi bo nie każda chyba jest kompatybilna...

Kupiłem daca z drugiej ręki i poprzedni właściciel wymienił zegar na crystek, oczywiście mam też kostkę 80MHz gdzieś w kącie :P No i oczywiście dac od początku działał świetnie, nie miałem większych problemów z konwerterem poza tym że na starym chipsecie intel P45 nie chciał współpracować ale po zmianie na Z97 działał już super na wszystkich ustawieniach. Czasami miałem skoki latency jak monitorowałem ale nie słyszałem przy tym zakłóceń czy innych sensacji podczas odtwarzania muzyki.

A co do porównania via vs amanero w nfb 1.32 to amanero gra podobno lepiej jak czytałem wypowiedzi innych użytkowników ;) Także od Ciebie pierwszego słyszę że to via jest fajniejsza :P

Edytowane przez rayfe

Jest, jest ale każdemu podoba się to co chce, mnie jednak w ucho lepiej wchodzi VIA niż amanero. Ale tylko w porównaniu przy Sabre 9018 , bo przy 9038pro amanero gra lepiej.

Wysłane z tapciocha

Edytowane przez jarojaw

Kurde, do mojego daca nie ma niby opcji żeby zamontować amanero... Słabo ale spodziewałem się tego :P Pozostaje albo zewnętrzny konwerter albo wykonanie modyfikacji według jarojaw... Niby jeszcze w 4hifi Pan z którym rozmawiałem ma podpytać elektronika wykonującego modyfikacje ale na cuda nie liczę... No a zakup dodatkowego konwertera mimo że nie tragedia to jednak "kicha" na zewnątrz dodatkowa...

Ja uważam, że 1.32 z VIA Vinyl gra na tyle świetnie biorąc pod uwagę cenę i jakość wykonania tego DACa, że nic bym nie kombinował. Weź wypożycz na odsłuch NFB-1 DAC i porównaj czy też ma problemy w Twoim systemie, a wtedy również porównasz vinyla z amanero. Jak się spodoba to pomyśl o wymianie DACa a nie modyfikacji.

Wysłane z tapciocha

Pozostaje

Wiem,że namawiałem cię już raz.Spróbuj innego systemu operacyjnego niż Windows ;)

Owszem,Daphile,Shadow ewentualnie Volumio są wyłącznie do słuchania.

Może na próbę jakiś Linux ,na pendrive uruchom i sprawdzisz jak się zachowuje VIA w twoim przetworniku.

Chcąc sprzedać obecnego dac ,stracisz sporo a w nowym,zyskasz tylko kartę usb.

Ale wymiana daca co mi da? co z nim zrobię, sprzedam wadliwego? Nawet jeżeli tak to ile będę musiał zejść z ceną... Granie tutaj dla mnie nie jest sprawą numer jeden ale działanie poprawne. Nie chce mi się bawić w wypożyczanie itp a poza tym niby dobry pomysł aby sprawdzić system jednakże jak wspomniałem, na dwóch komputerach zachowywał się identycznie... Alternatywy widzę dwie - zakup jakiegoś konwertera albo innego daca oczywiście za rozsądne pieniądze tak aby w razie czego przy odsprzedaży nie stracić fortuny ale to takie potwierdzenie z 99% do 100% że wina leży po stronie konwertera więc sens niewielki...

4dhcmntopxz7_t.jpg

qlk0mppjgjye_t.jpg

Najwazniejsze to zmiana rezystorów R7 i R8. Fabryka montuje 27R Ja próbowałem 22R4 i 10R (opisałem wcześniej jaki miały wpływ). Wymiana generatora rozwiązała problem krótkich 2-3 przerw trwających łącznie około sekundy. Pojawiały się sporadycznie co kilkanaście/ kilkadziesiąt minut.

Edytowane przez RR Lyrae

Chciałem upgradować trochę system i teraz co da większą korzyść obecnie posiadam nfb 28 jako dac i jako tranzystorowy wzmak słuchawkowy , zostać przy audio Gd i kupić combo np master 11 lub np hegel 25 + osobny wzmak tranzystorowy konfiguracje wstępne czekam na propozycje jedyny warunek wzrost jakości xlr i dobre spdif

Akurat odniosłem się do porównanie NFB 28 z H25. Ponieważ grały u mnie przez tydzień. H25 przegrywał z kretesem w każdym aspekcie poza przestrzenią którą kreował. Tak więc z dużym zainteresowaniem poznałbym Twoja opinię z takiego porównania. Moim zdaniem w rozsądnych pieniądzach dacki tylko z Chin.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Nie słuchałem tego hegla na bazie wypowiedzi innych wytypowałem go jako przykład właśnie po to napisałem post aby się czegoś dowiedzieć podaj proszę kilka nazw nie boję się chińczyków lks ?

witam, szukam fajnego daca pod maline

zastanawiam sie nad tym modelem NFB 2.2:

https://www.ip-sa.pl/wiki/Wiki.jsp?page=NFB-2.2

jak on wypada przy znanym i cenionym modelu 1.32

srodki finansowe mam ograniczone wiec nie wiem czy warto doplacac do 1.32

slucham tylko po po coax, usb nie ma dla mnie znaczenia.

mam duzo gestych plikow, w tym dsd, ale tych akurat ani jeden z nich nie wykorzysta

Witam, niedawno miałem okazję posłuchać u siebie Audio gd Master 10 - bardzo ciekawa integra.

post-40113-0-61314100-1505285620_thumb.jpg

Dynaudio Contour S 1.4LE / Harbeth P3esr / UR Triode 25 / Denafrips Ares II / Linn Akurate DS

Witam czy ktos porownywal master 3 lub 10 do Mastera 2 ,czy sq jakies roznice pomiedzy nimi i czy warto doplacac do Master 2 aktualnie posiadam master 3 i gra to fajnie pozdrawiam?

Witam czy ktos porownywal master 3 lub 10 do Mastera 2 ,czy sq jakies roznice pomiedzy nimi i czy warto doplacac do Master 2 aktualnie posiadam master 3 i gra to fajnie pozdrawiam?

Pytanie czym chcesz napędzić Mastera 2 ? czym napędzasz Mastera 3 ?

Z tego co słuchałem master 10 i master 3 to podobne granie. Monobloki to na pewno lepsza separacja.

OK, kupiłem na próbe hiface two ale obecnie sytuacja wygląda tak że muszę zmajstrować kabel coax, ok 1m długości, potrzebuję jakiś fajny przewód, do 100zł/metr mniej więcej bo wtyki mam neutrik profi :) Poza tym jeżeli okaże się że na hiface wsio działa ok i potwierdzi tym samym winę konwertera w dacu to zastosuję się do wcześniejszych wskazówek i wymienię rezystory oraz zegar, czy dobrze kojarzę czy via w nfb 1.32 ma 12MHz zegar na usb?

Miał już ktoś okazję posłuchać NFB 28.38, szukam swojej pierwszej stacjonarki i rozważam zakup.

Jak sie ma w ogóle szkoła grania Sabre AGD vs Burson Conductor. Ktoś kiedyś porównywał?

Dobra, polutowałem stary coax bo jest z dwóch odcinków po 60cm i słucham po hiface na przemian z via. Generalnie hiface two nie ma żadnych problemów z próbkowaniem czyli 100% wina konwertera z w dacu kurde... Zadzwonię jutro zapytać o możliwość naprawy.

Ale tez coax lepszy planuję na tej suprze polecanej powyżej przez Piotra oraz na wtykach canare bo mają 75ohm także wyjdzie cacy kabelek :) W obecnym zastosowałem trik na końcu kabla żeby zapewniało 75ohm ale nowy będzie nieprzekombinowany więc spodziewam się lepszego efektu :)

Edytowane przez rayfe

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.