Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli wychodzi na to ze ze dac ma dobre usb jak nie slychac roznicy.Niektorzy pisza ze poprawia sie scena w glab I w boki ale widze ze w twoim przypadku tak nie jest.Uwazasz ze warto zainwestowac w tego nostromo?

To oznacza, że USB w DAC Audio GD jest równie dobre jak w Nostromo.

Ale są lepsze rozwiązania, np. konwerter Hiface Evo, którego zdecydowałem się zatrzymać, ponieważ wg mnie gra lepiej niż wejście USB w DAC. A po dokupieniu do niego zasilacza ULPS mini od Tomanka, gra jeszcze lepiej.

A mozesz powiedzie co sie poprawilo w dzwieku po uzyciu hiface evo w stosunku go wejscia usb.

Ja jestem raczej słaby w tych audiofilskich opisach. Dla mnie gra po prostu lepiej - dźwięk wydaje się bardziej rozdzielczy, czysty, gładki. Być może też dodatkowo pozytywny wpływ na dźwięk ma połączenie AES/EBU między konwerterem a DAC? Trudno powiedzieć.

Nie jest to jednak jakaś porażąjąca różnica - dziurka USB w DAC-u gra całkiem dobrze. Poza tym ten konwerter z dodatkowym zasilaczem to wydatek ok. 2 tys. zł, także trzeba się dobrze zastanowić czy warto... to hobby nie jest najtańsze ;)

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Miałem Konwerter EVO z dwa lata temu. Wersję po modzie. Nie daję takiego efektu jak konwerter JarkaC. Ładnie wygląda. 4x droższy. Można rozbudować o zegar i baterię, ale lepiej i taniej Jarka. Trzaski to wina faktycznie sterownika i przerw w sygnale. Jarek zresztą opisywał ten temat i w jaki sposób sobie z nim poradził. Audio-gd ma swoją filozofię. Większy wkład fizyczny, materiałowy, a mniejszy na soft i wizerunek. Są firmy jak np. Sonos które przeznaczają poważne środki na software a sprzęt jest bardziej minimalistyczny. Zrównoważone podejście wydaje się być najlepsze w tym temacie :)

No tak ale ile ten evo kosztuje... Zdecydowanie wolałbym coś DIY np waveio i do tego zasilacz lepszy i ewentualnie dokładniejszy oscylator wstawić.

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

bartoszek32 -> w takim razie musisz brać tego Nostromo, wszyscy go chwalą (w różnych wątkach, przy każdej nadarzającej się okazji), więc na pewno jest najlepszy.

Bez dwóch zdań!

Nie daję takiego efektu jak konwerter JarkaC

W teście Elberotka w Hi Fi którejś naszej krajowej gazecie, konwerterk JarkaC dostał słabą ocenę.

O tyle o wiarygodności co po niektórych co to im dyski SSD i kable USB grają ;)

rayfe - a znasz ten konwerter, co podałeś link z autopsji czy tylko tą stronkę z netu?

Niestety tylko z porównań na forach... W nich wypadał bardzo dobrze. Zresztą nie sztuka kupić evo z zegarem i zasilaczem za ponad 5000zł ale za parę stów samemu złożyć nie gorszy sprzęt to już coś.

W teście Elberotka w Hi Fi którejś naszej krajowej gazecie, konwerterk JarkaC dostał słabą ocenę.

Może Elb jest za drogi dla producentów Nostromo ;)) - w sensie: obracający się w High Endzie, żeby nie było wątpliwości

Gość Roxi

(Konto usunięte)

O tyle o wiarygodności co po niektórych co to im dyski SSD i kable USB grają ;)

Elberoth z tego co pamiętam, to wielokrotnie chwalił ten konwerter. Jeśli ocena była całościowa, to ze względu na brak obudowy i ograniczenie 24/96 mógł sporo stracić i ocenie końcowej. Jak widać po czasie konwertery poszły w większości w odstawkę, a ludzie stawiają na optymalizację źródła i dodatkową filtrację w postaci izolacji, kabli z filtrami itd. Z tego punktu widzenia konwerter JarkaC ponownie pokazuje jak dobrym był i jest rozwiązaniem, a że jeszcze kosztuje tylko kilka stówek...

no z tymi konwerterami jest zabawy. Miałem hiface wersję pierwszą, ten biały. Grał przeciętnie ale jak zasiliłem zegar baterią dostał kopa. Dziś bardzo chętnie porównałbym sobie wejście usb w dacu z jakimś możliwym konwerterem, nawet tym hiface ale dawno się sprzedał jak zbierałem na nfb...

czy porównywaliście kiedyś któryś model audio gd z heglem hd25?

Czy ktoś się orientuje który modele będą prezentowane na AS2014?

Edytowane przez 1siedem

Zamiast na DAC trzeba skupić się na transporcie. DAC jest mniej istotny. Z dobrym transportem jakikolwiek audio gd zagra jak heglel hd25.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nostromo z izolacją galwaniczną jest lepszy od większości konwerterów na rynku. Niestety izolacja ogranicza go do 24/96.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

bartoszek32 - > miałem DI od Audio GD w pierwszej wersji na Tenor 7022, z oddzielnym zasilaniem. Bardzo dobry sprzęt, mogę polecić. Niestety jego ograniczeniem był brak obsługi 88,2MHz - można sobie było z tym poradzić ustawieniem resamplingu w foobarze. Zmieniłem go na Hiface Evo, głównie ze względów funkcjonalnych - wyjście AES/EBU i I2S (miałem takie wejścia w DAC Lite-83, nie miałem zaś USB, dlatego konwerter był niezbędny) ale jakiejś diametralnie wielkiej różnicy nie odnotowałem - kolega, który go ode mnie kupił był bardzo zadowolony z jakości dźwięku.

Obecnie produkowany DI od Audio GD wykorzystuje ten sam przetwornik USB-32 VIA co w DAC-ach, tylko ma poprawione zasilanie. Może więc być nieco lepiej niż bezpośrednio z DAC.

Wtedy gdy sprowadzałem DI (od Ampcity w UK, nieistniejącego już dealera Audio GD) na rynku były już konwertery Nostromo, ale nie miały tylu wyznawców co teraz. Wręcz przeciwnie, miały opinię raczej kiepskich.

Możliwe że wcześniej konweter USB-Spdif firmy Nostromo był innym urządzeniem.

Można w sumie wprost zapytać producenta, ma chyba swój sponsorowany wątek na naszym forum.

Może to ta obraz ile siły brzmienia daje marketing ;)

Nostromo to konwerter JarkaC. Tak, jest znakomity.

Kompletnie przeźroczysty. Dzięki izolacji galwanicznej brzmi krystalicznie czysto.

Edytowane przez Piopio

Czy coś może być lepszego od izolacji galwanicznej na ADUM3160 ? Wątpię ...

Sygnał puszczony przez konwerter JarkaC (izolacja + dwa zegary) jest tej samej klasy co sygnał USB z karty PPA Studio USB.

Nie ma kompletnie żadnych różnić brzmieniowych.

Brzmienie jest znakomite.

Edytowane przez Piopio

Nostromo to konwerter JarkaC. Tak, jest znakomity.

Kompletnie przeźroczysty. Dzięki izolacji galwanicznej brzmi krystalicznie czysto.

Czy masz na mysli tego Ronina ? Bo w nim siedzi coś innego ( też płytka Jarka) ale bez izolacji galwanicznej. Na drugiej fotce konwerter Jarka, który ma osobne zasilanie.

Edytowane przez notoryczny

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Sygnał puszczony przez konwerter JarkaC (izolacja + dwa zegary) jest tej samej klasy co sygnał USB z karty PPA Studio USB.

Dzięki PioPio

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Piopio, co Ty robisz w tym klubie? Sio mi stąd :) Idź sobie takie tezy wypisywać do klubu Aurelica :)

Pytanie tylko czy izolacja jest taka dobra, czy może PPA i zasilacz jest takie słabe?

Trzeba będzie w takim razie inne zasilacze i karty użyć:)

Izolacja jest taka dobra. Karta PPA działa jak izolacja i do tego obsługuje sygnał 24/192 i DSD. Ale wymaga zaawansowanego zasilania.

To rozwiązanie jest zdecydowanie droższe.

Kość ADUM3160 to majstersztyk. Szkoda, że obsługuje tylko 24/96.

waveio też jest izolowany galwanicznie dla i2s "Isolated I2S port using Giant Magneto Resistive (GMR) isolators":

http://luckit.biz/

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.