Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny z najwyższej półki - czy ktoś słuchał?

Genesis

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Jak mieszkasz poza Londynem to słychać kury.

Eee..jakie tam kury..to Basildon miasto Yazzo , Depech Mode ...powstalo , cale nowe centrum, na poczatku lat szecdziesiatych 25 min od Londynu taka sypialnia stolicy jakich wokol pelno...nawet na psy ludziom brak czasu...jakis kot, rybki to tyle...sybilanty....no juz dawno nie slyszalem...

bardzo ważna jakość sybilantów i od razu słyszę jakiej klasy jest zestaw głośnikowy .

Na jakość sybilantów większy wpływ ma wzmacniacz niż kolumny.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Dla mnie to wzmacniacz okresla preferencje dzwiekowe i on decyduje o wyborze kolumn.....zawsze mowie ze w systemie to para tancerzy a kable to parkiet, zas zrodlo to muzycy...orkiestra....

Dla mnie to wzmacniacz okresla preferencje dzwiekowe i on decyduje o wyborze kolumn.....zawsze mowie ze w systemie to para tancerzy a kable to parkiet, zas zrodlo to muzycy...orkiestra....

Różne są drogi:)

Więc czy można gdzieś posłuchać zrównoważonych kolumn z najwyższej półki, które nie tracą przy cichym słuchaniu? A im jest głośniej, tym jest radośniej:) Bo tutaj czytam opinie, że raczej nie:( A często słucham głęboką nocą...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Na jakość sybilantów większy wpływ ma wzmacniacz niż kolumny.

Materiał membrany wysokotonowca, charakterystyka wodospadowa koło 8-10kHz i wyrównane wysokie tony głównie w tym zakresie ale mierzone powolutku generatorem a nie programem komputerowym z uśrednieniem. Wzmacniacz tez ma wpływ ale sądze że największe wysokotonowiec.

Różne są drogi:)

Więc czy można gdzieś posłuchać zrównoważonych kolumn z najwyższej półki, które nie tracą przy cichym słuchaniu? A im jest głośniej, tym jest radośniej:) Bo tutaj czytam opinie, że raczej nie:( A często słucham głęboką nocą...

Szukaj w śród 8 watowych dwudrożnych 50 kilowych monitorów z lat 60"

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Oj tam. Przecież mam "zwykłe", lecz chodzi o hi-end z najwyższej półki.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Polecam posłuchać Isophon Berlina RC11 do których to par dodają w gratisie ( ekhm taaa gratisie .... ;-) ) nowe BMW 1 !!!!

Ja osobiście słuchałem ( jakieś 1,5h ) Isophon-ów Tofana, ale i tak .. obłęd! To wiadome ;-)

Z jednej strony dźwięk który do mnie docierał, którego punktowały moje bębenki był wręcz nierealny, natomiast z drugiej, oczywisty hehe takie swoiste filozoficzne zaprzeczenie prawda :-) ale uwierzcie bracia realizm odtworzenia nagrania ( przy użyciu obłędnego gramofonu SME ) urywał głowę gdy człowiek wiedział, że to co słyszy to "tylko" dźwięk odtworzony, taka rekonstrukcja dawnych wydarzeń.. no świetnie! Analogowość była w zasadzie bliska dźwiękom otaczającego nas świata, ocierała się o niego a nieraz nawet miało się wrażenie, że są to dźwięki "rzeczywistości" Zwiewność i ta rozkoszna potęga doznań... polecam darmowe odsłuchy ( po wcześniejszym kontakcie telefonicznym bądź mailowym ) w firmie RCM

Rozwija sie rozmowa - TAD i Klangfilm przepadły w nicość, niezauważone i nieważne dla społeczności, dobry temat :-))

No niestety:( Wygląda na to, że mają horny na średnicy i górze. Czy to podobny typ brzmienia jak w Avantgarde?

Isophon może, może. Tylko, że mają dziury br na basie...

Że łeb urywa - to wiadomo:)

Rozwija sie rozmowa - TAD i Klangfilm przepadły w nicość, niezauważone i nieważne dla społeczności, dobry temat :-))

No właśnie napisz nam konkretnie co, jak i z czym słuchałeś :)

Ci wszyscy, którzy myślą, że kolumny z najwyższej półki, stanowią jakiś problem, każdego typu, mylą się.

Kolumny takie po prostu mają w założeniach innego typu wartości, nie posiadają raczej wielu ograniczeń ekonomicznych, technologicznych.

Decydującym wówczas elementem staje się wiedza, wiedza i wyobraźnia.

Przykro jest oglądać zachwyt osób technologią znaną od 20 - 30 lat.

Co nowego w hi end, kolumnach hi end ?

Małe głośniki basowe, ceramiczne, nie zagrają nigdy na full.

Membrana jako taka, przetwarza tylko to, co zagra cewka, cewka zagra tak, jak rozkaże jej układ magnetyczny, obudowa, to oczywistość, więc gdzie XXI wiek w kolumnach najwyższej klasy?

Najlepsze kolumny już były.

To chyba fakt że za wielkiego postępu w kolumnach nie ma ale kto mówi o małych głośnikach basowych?

Wysokie modele Wilsonów, Focali, Avalonów, Magico, MBL, i wiele innych maja konkretne basowce od 12 cali w górę.

Czasem 13cali, czasem nawet 15 czy 16.

Kto dziś ma budżet na prawdziwy postęp w kolumnach?

Bierze się najlepsze rzeczy i montuje kolumnę wykonaną na obrabiarkach.

Robi się flagi, aby nimi wieść resztę produkcji i logo.

Technika jakaś jest, ale nie dotykająca za bardzo meritum.

A jaka powinna być żeby dotknąć meritum?

Czego twoim zdaniem brakuje?

W używaniu obrabiarek chyba nie ma nic złego.

Postęp techniki daje takie możliwości i to dobrze.

Można przez to wykonywać dokładniej i zachować powtarzalność,

czego nie można powiedzieć o ręcznych pracach stolarskich.

Poza tym "ręcznych" fachowców też jest coraz mniej.

Każdy chce mieć lekką robotę i czyste ręce.

Kto dziś ma budżet na prawdziwy postęp w kolumnach?

Wilson Benesch ma budżet na postęp z UE w milionach euro,ponieważ jest objęty specjalnym programem pod patronatem UE

Jak myslicie Panowie kolumny Harpia to też jest najwyższa półka?

Teoretycznie większość rozwiązań w audio już była, patenty wygasły, inni po wygaśnięciu zrobili podobne patenty na ten sam temat :) i trochę konstrukcji jest w szachu i ich fizycznie po prostu nie można produkować! No ale od czego mamy DIY i myślę że tam można coś znaleźć bezkompromisowo i w pojedynczych egzemplarzach. W sumie przy budżecie np. 500'000$ można sobie spokojnie swoją parkę kolumn upichcić.Za te pieniązki można na rok u nas stworzyć zespół konstruktorów wykonać projekt, prototypy i gotowy wyrób a później projekt wsadzić do szuflady i zająć się słuchaniem muzyki :)

Myślimy że się dop...

Kolumny to niewątpliwie największe pole do popisu dla konstruktora DIY.

Jest firma Zeta Zero, jako przykład, że można dokonać próby wejścia w ten segment, z pozycji amatorskiej.

Nie znam inwestora z Hrapia, nie wiem jakie posiada zaplecze, etc

A jaka powinna być żeby dotknąć meritum?

Czego twoim zdaniem brakuje?

W używaniu obrabiarek chyba nie ma nic złego.

Postęp techniki daje takie możliwości i to dobrze.

Można przez to wykonywać dokładniej i zachować powtarzalność,

czego nie można powiedzieć o ręcznych pracach stolarskich.

Poza tym "ręcznych" fachowców też jest coraz mniej.

Każdy chce mieć lekką robotę i czyste ręce.

Darujmy sobie problemy techniki, to nie miejsce.

Świat się zmienia, zmieniają się priorytety, najlepsi ludzie idą do biznesu, a nie zabierają się za audio hi end enklawę.

To prawdziwy problem.

Jakości............ludzi.

Wilson Benesch ma budżet na postęp z UE w milionach euro,ponieważ jest objęty specjalnym programem pod patronatem UE

Wilson Benesch zawsze był dla mnie kimś.

To prawdziwy problem.

Jakości............ludzi.

Dokładnie tak, problemem są ludzie których nie można usunąć gdyż są w zarządach firm i mają gdzieś zadowolenie klienta gdyż liczy się tylko wynik finansowy firmy KROPKA

Myślimy że się dop...

xxx

Porównaj sobie na chłodno zarówno kolumny Wilson Benesch Act i Harpię Monk-pod względem ceny,brzmienia i wykonania.

Myślę,ze ktoś jawnie gra w xxx..

pozdrowienia dla Was Obu skoro tak myślicie-a jest właściwie o czym?

Porównaj sobie na chłodno zarówno kolumny Wilson Benesch Act i Harpię Monk-pod względem ceny,brzmienia i wykonania.

pozdrowienia dla Was Obu skoro tak myślicie-a jest właściwie o czym?

Ja myślę że Harpia psuje wielu dystrybutorom sprzedaż produktów dewizowych :)

Myślę że Harpia lepiej rozumie gusta rodaków i czuje pomieszczenia w których jej kolumny mają grać! Są zarówno szkoły słuchania: angielska, niemiecka a przez tak długi od czasu raczkującego hi fi z epoki Edwarda Gierka wykształciła się nasza polska !

Myślę że klienci głosują nogami i wiedzą co chcą :)

Moje prywatne zdanie się tu nie liczy.

747

Membrana tez gra i wprowadza procentowo najwiecej zmian w dzwiek.

Zuk

Slusznie poszukujesz,mniej zabarwien znaczy naturalniejszy dzwiek.Nie koniecznie moze ci to przypasc do gustu.Wielu o tym mowi,ale ostatecznie wybiera kolumny z"dopaleniem"

Kolumny najlepiej odtwarzaja muzyke gdy objetosc pomieszczenia nie jest bardzo duza.Znane sa efekty kiedy pokoje odsluchowe przekraczaja 50m/2.Jeszcze wiekszy efekt"grania akustyka pomieszczenia"uzyskac mozna sluchajac kolumn o waskich charakterystykach kierunkowych,zaprzeczycie?to dlatego ze taki sposob prezentacji lubicie.Przypomne o absurdzie-glosniki mialy zagrac utwor z plyty w filharmonii...,sa rozne drogi...

.Przypomne o absurdzie-glosniki mialy zagrac utwor z plyty w filharmonii...,sa rozne drogi...

Jaki absurd? filharmonie też używają kolumn do nagłaśniania muzyki! Miałem właśnie w tego typu pomieszczeniu usłyszeć utwór z taśmy z lat 60 :) na 8 kanałów. W domu możemy sobie tylko pomarzyć o takiej prezentacji!

Rafaell

Nawet jest cos o twoich"dopalonych"preferencjach.Nie sam dzwiek bezposredni jest najistotniejszy.To bardziej oddala od idealu niz przybliza.

Nawiasem mowiac,zycia mi nie wystarczy aby ktos wydal plyte z muzyka nagrana para mikrofonow,wczesniej na nia innymi cudami nie wplywajac.

Rafaell

Nawiasem mowiac,zycia mi nie wystarczy aby ktos wydal plyte z muzyka nagrana para mikrofonow,wczesniej na nia innymi cudami nie wplywajac.

To nie problem nagranie takiej płyty bez honorariów dla artystów to koszt ok 1500zł. Solidne szanowane mikrofony, super pre mikrofonowe,etc.

Jestem właścicielem przywoływanych Harpii Monk, Wilsonów Benesch ACT nie słyszałem. ale porównując do brytyjskiej legendy w wyższej cenie B&W 802 jeszcze w wersji z aluminium przez wielu uważana za lepszą od nowej to Monki są jakieś 2 klasy do przodu z brzmieniem. Już Dobermany MKII SE sobie z nimi radzą bez problemu a Monki to zupełnie inny poziom którego B&W jeszcze pewnie długo nie osiągnie bo ich kevlarowy średniotonowiec brzmi komicznie przy aluminiowym SEAS-ie, ale jak zawsze zwykłeś to pisać gra system i oczywiście Harpie wymagają nadzwyczaj starannego dobrania reszty toru bo nic nie dodają od siebie jak 99% innych kolumn.

To nie jest wszystko takie proste, jak tu opisujecie.

Wiele czynników składa się na sytuację, że produkt końcowy brzmi tak a nie inaczej.

Renomowane firmy wydają się bardzo często łupem nowo powstałych manufaktur.

Pokonanie ich w konfrontacji jednostkowej, nie musi jeszcze niczego wielkiego dowodzić.

Ostrożny bym był w ferowaniu ostatecznych wyroków, dotyczących takich porównań.

Może się zdarzyć że wiele o danym produkcie się jeszcze nie wie, dotyczy to zarówno zalet jak i wad, zarówno renomowanego producenta jak i nowej jego konkurencji.

Taki mały przekrój studyjnych monitorów z górnej półki, trochę firm tam brakuje albo po prostu do studia nie pasują :)

W sumie widać ile nawet z 18" można wycisnąć z basem i trochę do tych 6 Hz brakuje.

Infantylna ta tabelka. Np. pasmo {kolumna RESPONSE (Hz)} ... przy jakim spadku SPL toto? Sami pewnie nie wiedzą ... bo np. taki ADAM nie podaje ... no ale papier wszystko przyjmie.

Infantylna ta tabelka. Np. pasmo {kolumna RESPONSE (Hz)} ... przy jakim spadku SPL toto? Sami pewnie nie wiedzą ... bo np. taki ADAM nie podaje ... no ale papier wszystko przyjmie.

Zrób lepszą też się pośmiejemy

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.