Skocz do zawartości
IGNORED

Potencjometr cyfrowy DS1802

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Jak to brzmi ?

Jak wszystko dobrze pójdzie to będę miał porównanie z niebieskim Alpsem (chyba oryginał). Takie coś zrobiłem, żeby można było porównywać przedwzmacniacze, zasilacze itp.

Niestety w technice cyfrowej jestem dętka i stawiam pierwsze kroki. Padłem na podłączeniu impulsatora. Nie wiem, które piny są 1,2,3. Google jakoś też mi nie chce pomóc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Jak wszystko dobrze pójdzie to będę miał porównanie z niebieskim Alpsem (chyba oryginał). Takie coś zrobiłem, żeby można było porównywać przedwzmacniacze, zasilacze itp.

Niestety w technice cyfrowej jestem dętka i stawiam pierwsze kroki. Padłem na podłączeniu impulsatora. Nie wiem, które piny są 1,2,3. Google jakoś też mi nie chce pomóc.

Podaj jaki masz typ impulsatora.

JarekC

nic nie jest na nim napisane. Kobieta z elektronika też nie miała pojęcia jaki sprzedaje.

Najczęściej wspólny (2) będzie w środku, A(1) i B(3) po bokach.

Jeżeli przy podłączaniu zamienisz A z B to efektem będzie tylko tylko odwrotny kierunek regulacji.

Musisz jeszcze w konfiguracji wybrać typ typ impulsatora ENC1,ENC2,ENC3.

Wybór nieodpowiedniego typu będzie skutkował regulacją nie o jedna pozycję ale o dwie lub cztery.

Pozdrawiam

JarekC

Najczęściej wspólny (2) będzie w środku, A(1) i B(3) po bokach.

Jeżeli przy podłączaniu zamienisz A z B to efektem będzie tylko tylko odwrotny kierunek regulacji.

Musisz jeszcze w konfiguracji wybrać typ typ impulsatora ENC1,ENC2,ENC3.

Wybór nieodpowiedniego typu będzie skutkował regulacją nie o jedna pozycję ale o dwie lub cztery.

Pozdrawiam

JarekC

Dzięki. Jutro spróbuję

Bardziej podoba mi się Alps. Gra pełniejszym dźwiękiem, bardziej gładkim. Z większą podbudową od dołu.

Układ jak wyżej. Źródłem był discman, sygnał z potka podany na pre z buforem B.1 i na słuchawki Beyerdynamic. Może warunki nie za bardzo komfortowe (dla pre), ale jeżeli chodzi o DS i Alpsa to pre ograniczyło do minimum niedopasowanie impendancyjne.

Sądzę, że można uznać iż w normalnych warunkach różnice byłyby podobne.

Jakby ktoś był zainteresowany DS to jest na sprzedaż. Razem z wyświetlaczem 2x16 - 75 zł +kw

Moim zdaniem ten układ jest dobry do sterowania ,,wieżą " a nie wzmacniaczem wysokiej klasy . Problemem jest dopasowanie max. napięcia wejsciowego pociagająca za sobą koniecznośc stosowania kondensatorów , buforów itp na wejściu i wyjściu . Ja mam ten scalak złożony na kicie AVT z kondensatorami separującymi ( troche inna wersja niz z tego wątku ) Gra dośc marnie . Może wstawię black gate-y na wejsciu i wyjściu ( zamiast obecnych bipolarnych Nichioconów ) ale zawsze to i tak dwa elektrolity w torze sygnału ...Faktycznie Alps znacznie lepszy .

...there is no spoon...

Z całym szacunkiem, do brzmieniowego testowania takich rzeczy trzeba mieć gruby system referencyjny, a nie długie druty wiszące w powietrzu i otwartą obudowę

Z całym szacunkiem, do brzmieniowego testowania takich rzeczy trzeba mieć gruby system referencyjny, a nie długie druty wiszące w powietrzu i otwartą obudowę

Masz rację, dlatego napisałem, że wydaje mi się, że można uznać, że w normalnych warunkach różnice były by takie same. A to dlatego, że obydwa potencjometry pracowały w takich samych warunkach. Nie przeczę, że każdy z nich w normalnym układzie zagra inaczej. Ale różnica była i była właśnie na korzyść Alpsa.

Połączenia są długie, bo z założenia ma to być "deska" do testowania różnych rzeczy. Też zasilaczy, przedwzmacniaczy, transformatorów. To ma być rozwiązanie uniwersalne. Chcę sam sprawdzić, a nie opierać się tylko na opiniach innych.

,,Z całym szacunkiem, do brzmieniowego testowania takich rzeczy trzeba mieć gruby system referencyjny, a nie długie druty wiszące w powietrzu i otwartą obudowę"

Załóżmy ,że faktycznie i ja i osimar mamy marne systemy do słuchania muzyki ( bez wzgledu na to jakie mamy rzeczywiście). Ale jeśli w takich marnych systemach zagrało gorzej od potka Alpsa to jak zagra w zestawach o wyrafinowanym brzmieniu ? Moim skromnym zdaniem różnica na niekorzyść DS-a będzie jeszcze wyraźniejsza .

...there is no spoon...

To nie jest wcale takie jednoznaczne. Jesli do kiepskiego toru dołączyć kiepskie głosniki, to efekt może być lepszy niż gdyby dołączyć dobre głosniki.

To nie jest wcale takie jednoznaczne. Jesli do kiepskiego toru dołączyć kiepskie głosniki, to efekt może być lepszy niż gdyby dołączyć dobre głosniki.

Chyba powinieneś użyć określenia lepsze, ale trudne do napędzenia, i tu nie jest mowa o głośnikach a potencjometrze.

Podoba mi się podejście osimara. "Sprzedaje, bo mi się nie podoba". Ja bym wystawił w kostkach i napisał, że zrezygnowałem z projektu :)

Chyba powinieneś użyć określenia lepsze, ale trudne do napędzenia, i tu nie jest mowa o głośnikach a potencjometrze.

Napisałem, jak miało być :)

Są głosniki lepsze i gorsze. Niezależnie od trudności w ich "napędzeniu"

Podoba mi się podejście osimara. "Sprzedaje, bo mi się nie podoba". Ja bym wystawił w kostkach i napisał, że zrezygnowałem z projektu :)

Traktuję to forum jako forum wymiany doświadczeń. Napisałem, że wolę alpsa bo jest lepszy (dla mnie). Natomiast odnośnie funkcjonalności, trwałości, bajerów itp to wiadomo, że DS będzie dla wielu znacznie ciekawszym rozwiązaniem.

Nie zawsze sprzedaję rzeczy które mi się nie podobają:-) Zrobiłem wiele rzeczy i często trzeba było coś wybrać, żeby mieć kasę na inne projekty.

• 2 tygodnie później...

W zasadzie to nie musimy DS spisywać na straty, można się zastanowić nad wykorzystaniem układu w sposób niekonwencjonalny, tak aby połączyć jego funkcjonalność z dobrym brzmieniem, wpleść go inteligentnie w obwód sprzężenia OA, albo do wzmacniacza ptencjometrycznego, zapraszam do burzy mózgów. Przydałby się jakiś dobry regulator wzmocnienia sterowany kontrolerem.

• 4 tygodnie później...

czy jest możliwość do programowania Balansu do DS1802?

Tak ale są pewne problemy:

1. W aktualnej wersji zastosowany jest ATTINY2313 a aktualna wersja oprogramowania zajmuje 100% pamięci FLASH.

Może udałoby mi się zaoszczędzić kilka bajtów ale będzie to raczej za mało. Trzeba by więc zmienić procesor na ATTINY4113.

2. Jak miałoby wyglądać wyświetlanie poziomu głośności czy miałoby być rozbite na kanał lewy i prawy

Pozdrawiam

JarekC

cześć

1. Jarek jak ci się tylko chce to zmieniaj;) ale nie jest to czasem ATTINY4313?

2. tak jak ci lepiej dla mnie osobiście może być tak jak było a w opcję balansy będzie można wchodzić większa czytelność wyświetlacza

pozdr

Tak oczywiście chodzi o ATTINY4313.

Sprecyzuj jak miało by wyglądać sterowanie, czy tylko pilot czy tez drugi impulsator?

Jaki LCD wykorzystujesz 1 czy 2 linie?

Przyznam, że trochę nie chce mi się wracać do tego projektu.

Firmware napisałem dla pkrecz w ramach treningu.

Z tego co pamiętam to zamówienie zbiorowe było na ponad 40 PCB a końcowym efektem pochwaliły się chyba tylko 2 osoby.

Jest to chyba stała przypadłość dla tego forum, gdzie listy na zbiorowe zamówienia są długie a efektów nie widać.

Pozdrawiam

JarekC

- wystarczy sterowanie z pilota impulsator tak jak w pierwszej wersji tylko na volume +/-

- LCD 2linie

- spoko pochwalę się jeszcze raz jak złoże tego potwora;)

- swoja drogą jeżeli ktoś chce się pozbyć swojego DS 1802 to przyjmę;)

Żeby nie było, że wszyscy robią i używają a nikt się nie pochwali. Na zdjęciu regulacja z dedykowanym zasilaniem, jeszcze tymczasowo zmontowana. Pominąłem układ zabezpieczenia, bo mam go we wzmacniaczu. Szczerze powiem, że dziwię się opinią na temat degradacji dźwięku przez ten układ. Ja po wymianie "zwykłego" potencjometru na DS'a byłem pozytywnie zaskoczony. Nie sądzę aby Alps był tak znacząco lepszy. Chętnie sam to sprawdzę, tyle że zalety tej regulacji jakoś nie skłaniają mnie do zakupu potencjometru. Z tego co pamiętam to rzeczywistego porównania dokonała jedna osoba. Reszta zjechała ds'a chociaż mam wątpliwości czy go nawet słyszeli.

Dziękuję twórcą projektu za jego wykonanie i udostępnienie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 10 miesięcy później...

Witam,,, ktoś ma na sprzedaż potka??? Proszę pisać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Wreszcie przyszła pora do zmontowania tego układu i zapakowanie go do DAC_X.

W związku z tym mam pytanie czy ktoś wykorzystał w tym układzie wyświetlacz OLED np. ten

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Witam

Nie zostal komus jeszcze komplecik potencjometru?

Ja mam do odstąpienia złożonego nowego gotowca z wyświetlaczem. Jak jesteś zainteresowany to napisz na PW

• 2 lata później...
Gość

(Konto usunięte)

Odświeżę wątek.

Pkrecz szacun za dobrą robotę (Jarkowi podziękowania za pomoc).

Regulacja głośności po podłączeniu porządnego zasilacza pokazuję klasę samą w sobie, żadne tam alpsy, noble itp.

Poza tym wygoda. Mam też porównanie do pasywnej regulacji głośności na przekaźnikach veterana, tutaj są bardzo subtelne różnice i też na korzyść DSa.

Od razu mówię, że zasilanie i elementy są bardzo istotne w tym projekcie.

Nawet na małych poziomach głośności spisuje się doskonale.

Nie na darmo było swego czasu sporo na temat tej kości w necie.

• Pokaż nowe odpowiedzi