Skocz do zawartości
IGNORED

wybór kabla głośnikowego

saintkrusher

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich forumowiczów audiostereo i prosiłbym o radę w wyborze kabla głośnikowego. Moja konfiguracja sprzętowa to Nad C326Bee i kolumny Focal Chorus 716V limited edition. Chcialbym kupic cos naprawde porzadnego za niewygórowaną cenę. Bardzo dużo cieplych słów slyszalem o Synergistic Research Speaker Décor, ale niestety nigdzie nie mogę go namierzyć. Planowałem również zakup Ultralink MATRIX 2 MTP12/10, ale ponoć ma za mało basu i gra górnymi pasmami. Czy ktoś mógłby mi coś polecić

Matrix 2 nie ma za mało basu, tylko wg mnie trochę się ten bas rozłazi. Ale na pewno dużo lepiej gra niż tańszy Challenger. Ten kabel ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny.

.

witam wszystkich forumowiczów audiostereo i prosiłbym o radę w wyborze kabla głośnikowego.

Masz problemy z dźwiękiem czy po prostu chcesz sobie coś nowego dokupić?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Masz problemy z dźwiękiem czy po prostu chcesz sobie coś nowego dokupić?

nie mam problemu z dzwiekiem, lecz po wymianie sprzetu na znacznie lepszy posiadajac w tym momencie kable ofc speaker mysle ze powinienem wymienic na cos lepszego, poza tym potrzebuje kabel o wiekszej dlugosci

Sam kabel nie wprowadzi zbyt wielkiej różnicy w prezentacji dźwięku. Całość zalezy od pomieszczenia i sprzętu towarzyszącego, może też popsuć, więc kupowanie w ciemno jest dużym ryzykiem. Idź więc lepiej do sklepu, wypożycz i oceń sam czy warto wydawać.

Kabli, nawet w najlepszym systemie, przeważnie nie widać.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Sam kabel nie wprowadzi zbyt wielkiej różnicy w prezentacji dźwięku. Całość zalezy od pomieszczenia i sprzętu towarzyszącego, może też popsuć, więc kupowanie w ciemno jest dużym ryzykiem. Idź więc lepiej do sklepu, wypożycz i oceń sam czy warto wydawać.

Kabli, nawet w najlepszym systemie, przeważnie nie widać.

Nie widać bo są z tyłu ale słychać i to jak. Im bardziej system neutralny i przejrzysty tym bardziej słychać. W elektronice o bardzo "silnym" charakterze już mniej. W dobrym sprzęcie dobry kabel jest nieodzowną jego częścią.

I jest jedno male ale, trzeba słyszeć.

skk

Gość rydz

(Konto usunięte)

Powód wymiany kabli poniżej,jak napisał Kolega w swoim poście,z jednym wyjątkiem (nie lepszego a ładniejszego) ktoś nie rozumie?

nie mam problemu z dzwiekiem, lecz po wymianie sprzetu na znacznie lepszy posiadajac w tym momencie kable ofc speaker mysle ze powinienem wymienic na cos lepszego, poza tym potrzebuje kabel o wiekszej dlugosci

Zgadzam się z przedmówcą im bardziej system jest przezroczysty tym bardziej oddaje wszystkie zmiany w okablowaniu, ale wracając do pytania w tym wątku myślę że ciężko się będzie komuś wstrzelić z poradą kabla w konkretnym systemie a tym bardziej w twoje preferencje chyba ze posiadał by identyczny układ:) Mogę CI doradzić tylko żeby zacząć testy od tańszych kabli tak od 25zl/mb i iść stopniowo w górę, przynajmniej jak tak szukałem mojego kabla:) a jak mi nie odpowiadał to sprzedawałem. Minusem tego są na pewno koszty takich prób, ale tylko tak najlepiej dobierzesz swój kabel:)

Swoja droga szkoda że nie ma typowo firm (wypożyczalni kabli) które za niewielka opłatą wypożyczały by do testów kilka różnych kabli, ułatwiło by to poszukiwania a już na pewno nie cięło by tak po kieszeni:)

Gość

(Konto usunięte)

A niedawno napisałem:

Napisano 04.08.2012 - 22:01

Użytkownik malikali dnia 04.08.2012 - 21:44 napisał

Kabel ma tylko dostarczyć sygnał do kolumny bez strat taka jego rola, do lepszych systemów warto zainwestować trochę w kabel ale bez przesady :) Zgadzam się z tym ze w kolumnach budżetowych nie znajdziemy wysokich lotów kabli i to ogranicza pole manewru, tandetne elementy zwrotnicy często również nie pozwalają wyłapać różnić kabli. Wniosek jest jeden w budżetowych kolumnach warto do niech zajrzeć:)

Moim zdaniem wniosek jest inny: odpuścić sobie kabelki...

1. Paranoją byłoby, gdyby ludzie kupowali sprzęt z jakiegoś przedziału cenowego, jakiejś klasy, a potem od razu w domu w nim grzebali i dokonywali modyfikacji, by było lepiej.

To tak jak kupowanie np. Seicento po to, by od razu wymienić w nim połowę podzespołów i części silnika (zresztą nie tylko) na elementy innego samochodu.

2. "Kabel ma tylko dostarczyć sygnał do kolumny bez strat taka jego rola, do lepszych systemów warto zainwestować trochę w kabel ale bez przesady :)" - jeśli tylko taka jest jego rola, to po co kupować droższe nawet do lepszych systemów? Dla nazwy?

3. Skoro do "budżetowych" systemów jednak nie warto, to dlaczego głównie w wątkach poświęconych takim systemom "słyszący" zalecają wymianę okablowania?

Notabene w jednym wątku zalecją i piszą, że "tylko głuchy zmian by nie usłyszał nawet na takim systmie", a w innym te same osoby stwierdzają, że "masz za słaby sprzęt, by usłyszeć zmiany", mimo że w tym drugim wątku ktoś ma o klasę lepszy sprzęt niż ten z wątku poprzedniego.

I takiego pętlenia się, "gubienia się w zeznaniach" przez tych "słyszących" jest multum... ;)

A właśnie powyżej wypowiadają się również osoby, które w innych wątkach stwierdziły, iż dlatego "nie słyszę" kabli, bo mam za słaby sprzęt.

Tu zalecają wymianę okablowania przy NAD C326 - ja mam NAD C375 plus C565.

Coż...

Ja mam kino Yamaha. Ampli HTR-N5060 i DVD-S663 głośniki Tannoy Mercury V4 . Na tym słucham muzyki. I po zmianie interkonektów z jakichś japońskich, które dostałem kiedyś z Techniksem, na Sommer Cable Spirit XXL / Neutrik słyszę różnicę. Niewielką ale jednak. Z tego wniosek, że w najgorszym systemie kable też da się usłyszeć. A ktoś mądrze napisał na jakimś forum, że dobre kable nic w systemie nie poprawią, ale złe popsują bardzo dużo. Kable to dopieszczanie dźwięku. A znam sklep, który za kaucją wypożycza kable głośnikowe.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

polecam linn k20 - neutralny, przestrzenny a zarazem analogowy

Ten kabel polecano mi tak z ćwierć wieku temu. Jeszcze jest w produkcji?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

witam wszystkich forumowiczów audiostereo i prosiłbym o radę w wyborze kabla głośnikowego. Moja konfiguracja sprzętowa to Nad C326Bee i kolumny Focal Chorus 716V limited edition. Chcialbym kupic cos naprawde porzadnego za niewygórowaną cenę. Bardzo dużo cieplych słów slyszalem o Synergistic Research Speaker Décor, ale niestety nigdzie nie mogę go namierzyć. Planowałem również zakup Ultralink MATRIX 2 MTP12/10, ale ponoć ma za mało basu i gra górnymi pasmami. Czy ktoś mógłby mi coś polecić

decor fajny kable ale nie sprzedają już z rolki bo przestali produkować, miałem go miło wspominam,

do jakiej kwoty chcesz kupić kable?>

Focal + Naim

do 500 zlotych za pare 2x3m z konfekcją

Do 500 zł z konfekcją.Bardzo zbliżone brzmienie do Decora,może nawet trochę lepszehttp://allegro.pl/synergistic-research-alpha-speaker-i2555844760.htmlDo kompletu interkonekt RCAhttp://allegro.pl/synergistic-research-alpha-rca-i2555844759.html

Nie widać bo są z tyłu ale słychać i to jak. Im bardziej system neutralny i przejrzysty tym bardziej słychać. W elektronice o bardzo "silnym" charakterze już mniej. W dobrym sprzęcie dobry kabel jest nieodzowną jego częścią.

I jest jedno male ale, trzeba słyszeć.

Te focale 716 mają silny charakter (podbity bas i góra, cofnięta średnica, prędzej model 836 jest bardziej w stronę neutralności). Poza tym wpływ kabli przeceniasz = wprowadzasz zielonego w błąd.

do 500 zlotych za pare 2x3m z konfekcją

Mam praktycznie nowy Stereovox Firefly 2x3 metry. Mysle ze do 500zl to swietny kabel.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

"saintkrusher" fajnie by było gdybyś podzielił się doświadczeniem z kolegami (co się zmieniło i jak)

"Poza tym wpływ kabli przeceniasz = wprowadzasz zielonego w błąd".

No kuźwa następny przygłuchy ekspert.

skk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.