Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny w przeciwfazie - czemu grają lepiej?

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Dźwięk u mnie cichnie po 17kHz, nie słyszę niczego od 19kHz...

Sprzęt też jest istotny, ale zakładam, że nie słuchasz na głośniczkach od laptopa.

Pasmo zaś zupełnie prawidłowe dla większości populacji. Kiedyś przyjmowało się, że ludzie słyszą do 16Hz do 18kHz, potem w związku z nielicznymi wyjątkami rozszerzono to do 20kHz. Jednak mieścisz się w szerokim spektrum większości ludzi w twoim wieku.

Coś mi się wydaje, że popełniacie jakiś błąd.

Jak wiadomo do wybitnie słyszących nie należę tu na forum (np. kabli)... ;)

A słyszę dużo wyżej...

Słuchajcie w jakichś normalnych słuchawkach.

Słucham w superluxach 668-B, tylko karta dźwiękowa to biedny soundblaster 5.1 live! z '98. Nie ma mnie w domu, w domu posiadam Prodigy HD2.

Co wy opowiadacie od najmlodszych lat slucham muzyki elektronicznej bardzo glosno i w wieku 21 lat sluch mam bardzo dobry, do 19Khz bez zadnych problemow dochodze, dzwiek zanika przy 19.4Khz

to gratuluję ,i życzę nadal słuchać na ful

Pozdrawiam

Tomasz

Panowie, jak najprościej sprawdzić do jakij częstotliwości słyszę? 45 latek na karku, może warto sprawdzić?

Pozd.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Mnie ciekawi tylko jedno po co producenci tworzą kolumny z pasmem wysoko przekraczającym 20kHz? nie będę tu pisał przykładów wiadomo o co chodzi. Dla mnie to abstrakcja tym bardziej że zainteresowany średnio już po 30tce i tak nie ma szans na usłyszenie magicznych 20kHz

Dla tego samego powodu, z którego buduje się wzmacniacze o paśmie daleko przekraczającym 20 kHz.

Po to pasmo do 40 kHz, by z mniejszymi zniekształceniami odtworzyć 15 kHz.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

no a co zwierzaki też lubią posłuchać muzyki np.jak ktoś mieszka blisko parku albo lasu ,to rano nam ptaki śpiewają, a znowu popołudniu słuchają

Pozdrawiam

Tomasz

:)) "muzyki elektronicznej bardzo głośno i w wieku 21 lat słuch mam bardzo dobry"

:))

Zapominam, że Audiostereo zrzesza nie tylko słuchaczy o "orientacji" audiofilskiej.

To politycznie niepoprawne założenie, przepraszam.

Tylko nie za głośno ... bo w wieku 40 można słyszeć jak Beethoven ...

( trzeba będzie się domyślać czego się słucha. )

Takie szerokie pasma przenoszenia są skutkiem ubocznym.

Aby pasmo wzmacniacza liniowo dochodziło do 20kHz to musi w rzeczywistości przekraczać 100kHz...

Ostre obcięcie pasma niesie więcej problemów (fazy) i jest antyreklamą...

Nowoczesne wzmacniacze po prostu mają takie pasma.

Mam wzmacniacz DIY o paśmie 0-3MHz (-3dB).

Podobnie przetwornik (głośnik) nie zamilknie nagle przy 20kHz. Gra dalej.

Dopiero od jakiegoś czasu stwierdza się, że te ultradźwięki są niezbędne bo oddziałują w przestrzeni i na elementach nieliniowych środowiska odsłuchowego z częstotliwościami niższymi (intermodulacje) wzbogacając brzmienie.

No i stosuje się czasami dodatkowe podziały w zwrotnicach i gwizdki pracujące powyżej pasma słyszalnego.

Dorabianie teorii...?

Dopiero od jakiegoś czasu stwierdza się, że te ultradźwięki są niezbędne bo oddziałują w przestrzeni i na elementach nieliniowych środowiska odsłuchowego z częstotliwościami niższymi (intermodulacje) wzbogacając brzmienie.

Grzegorz po prostu spytałem przy okazji jak już weszliśmy w temat tych pasm :)

ale chcesz powiedzieć przez to że nagrania również zawierają takie pasmo poza słyszalnym dla człowieka? bo inaczej chyba to nie miało by sensu

Panowie, jak najprościej sprawdzić do jakij częstotliwości słyszę? 45 latek na karku, może warto sprawdzić?

Pozd.

Im gorzej z wiekiem słyszy się górę tym lepiej, dźwięk jest coraz bardziej analogowy :) same zalety. dlatego badać nie ma sensu :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Po pierwsze - słyszysz 19 kHz siedząc powiedzmy 1,5 m od głośników ustawionych na średnią głośność i z taką samą intensywnością jak dźwięki niższe?

Wiadomo że im niższa czestotliwośc tym jest intensywniejsza, miejscu odsluchowe ustawione 1.5m od kolumn, glosniki wysokotonowe sporo ponizej wysokosci uszu, sygnal z pc ustawiony na 50% na wzmacniaczu rowniez polowa, bez zadnych podbic.

:)) "muzyki elektronicznej bardzo głośno i w wieku 21 lat słuch mam bardzo dobry"

:))

Zapominam, że Audiostereo zrzesza nie tylko słuchaczy o "orientacji" audiofilskiej.

To politycznie niepoprawne założenie, przepraszam.

ja wiem ze dla was audiofili sluchanie trance i dubstepu to cos co sie w glowie nie miesci...

Wiadomo że im niższa czestotliwośc tym jest intensywniejsza, miejscu odsluchowe ustawione 1.5m od kolumn, glosniki wysokotonowe sporo ponizej wysokosci uszu, sygnal z pc ustawiony na 50% na wzmacniaczu rowniez polowa, bez zadnych podbic.

ja wiem ze dla was audiofili sluchanie trance i dubstepu to cos co sie w glowie nie miesci...

Jakie to szczęście że nie jestem "audiofilem" choć nie słucham trance itp. :)

haj-fajowo jest;)

A ja powiem tak: To, co słuchają audiofile jest dla mnie audiofilskimi smętami. I jest wiele świetnej muzyki elektronicznej lub z pogranicza, która na pewno spodobałaby się audiofilom.

Chyba się malutki offtopic zrobił :)

Takie szerokie pasma przenoszenia są skutkiem ubocznym.

Aby pasmo wzmacniacza liniowo dochodziło do 20kHz to musi w rzeczywistości przekraczać 100kHz...

Ostre obcięcie pasma niesie więcej problemów (fazy) i jest antyreklamą...

Nowoczesne wzmacniacze po prostu mają takie pasma.

Mam wzmacniacz DIY o paśmie 0-3MHz (-3dB).

Podobnie przetwornik (głośnik) nie zamilknie nagle przy 20kHz. Gra dalej.

No i stosuje się czasami dodatkowe podziały w zwrotnicach i gwizdki pracujące powyżej pasma słyszalnego.

Dorabianie teorii...?

Od kiedy głośniki tworzyć mają własną strukturę harmoniczną?Ponoć mają odtwarzać już zapisane dzwięki podstawowoe i ich harmoniczne.

Niestety,to jest dorabianie teorii.

Słucham w superluxach 668-B, tylko karta dźwiękowa to biedny soundblaster 5.1 live! z '98. Nie ma mnie w domu, w domu posiadam Prodigy HD2.

Generator masz próbkujący 48 KHz, czy 44,1 KHz? Bo jak 44,1 to kicha na tej karcie. Ogólnie najlepiej by generator miał regulację próbkowania ... najlepiej do minimum tych 96 KHz.

Cóż za eufemizm. Nie wiem, czego słuchają audiofile. Ja słucham wszystkiego prócz hip-hopu i rapu. ;)

... no ja rozumiem ... ale ... no ale ... no ale DISCO POLO też !?

Mam gen. próbkujący 48kHz, poza tym dźwiękówka więcej nie pociągnie już. Mimo wszystko karta przyjemnie gra jak się wymieni elektrolity ; d

Mam gen. próbkujący 48kHz, poza tym dźwiękówka więcej nie pociągnie już. Mimo wszystko karta przyjemnie gra jak się wymieni elektrolity ; d

Wiem, wiem że nie pociągnie powyżej 48 KHz ;) Tylko chodziło mi o to, że na niej trzeba używać trybu równo 48 KHz, bo przy 44,1 KHz są duże zniekształcenia IMD. ... a te 96 KHz to tak dla innych ;)

Ale powiedz, że przynajmniej rapu/hip hopu nie słuchasz?

Właśnie słucham, swoja droga rap to muzyka a hiphop to kultura.

I jest wiele świetnej muzyki elektronicznej lub z pogranicza, która na pewno spodobałaby się audiofilom.

No nie wiem, ja znam tylko takich co sluchaja brzdękolenia gitary, fortepianu i kreca nosem na dubstep, hardstyle i trance nazywajac to muzyka bez wartosci.

Całe szczescie ze audiofile stanowia mniejszosc, na koncerty fortepianowe czy co tam sie dzieje przeychodzi kilkadziesiat w porywach do kilkuset osob a imprezy hardstyle takie jak defqon1 i qlimax odwiedza nawet do 200 tys ludzi.

Im gorzej z wiekiem słyszy się górę tym lepiej, dźwięk jest coraz bardziej analogowy :) same zalety. dlatego badać nie ma sensu :)

Dzięki za pocieszenie.Tależe jeszcze słyszę gdy się tłuką w kuchni, jak sąsiad pierdnie za ścianą też słyszę, czyli wszystko jest O.K.?

Nie będę robił testu, po co mam się rozczarować.Pozd.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Od kiedy głośniki tworzyć mają własną strukturę harmoniczną?Ponoć mają odtwarzać już zapisane dzwięki podstawowoe i ich harmoniczne.

Niestety,to jest dorabianie teorii.

Tak nie napisałem!

Czytaj uważniej.

Grzegorz po prostu spytałem przy okazji jak już weszliśmy w temat tych pasm :)

ale chcesz powiedzieć przez to że nagrania również zawierają takie pasmo poza słyszalnym dla człowieka? bo inaczej chyba to nie miało by sensu

Nagrania nie zawierają takiego pasma. I w tym cały problem.

Gramofoniarze oczywiście będą innego zdania... ;)

Ale CD to ostre wycięcie (mus) sygnału poniżej częstotliwości Nyquista aby uniknąć zjawiska aliasingu.

Gość partick

(Konto usunięte)

A ja powiem tak: To, co słuchają audiofile jest dla mnie audiofilskimi smętami.

tzw. audiofile.

ponieważ określenie to zostało brutalnie zawłaszczone przez bezideowych hajendowców.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.