Skocz do zawartości
IGNORED

Klub ateistów Audio-Voodoo

Gość StaryM

Rekomendowane odpowiedzi

A zbliżyć centra z jednoczesnym przesunięciem gwizdka?

Co do przesunięcia to popytaj w DIY albo poszukaj w sieci. Ma to bardzo duże znaczenie. W sieci znajdziesz pomiary. O narzędzia do symulacji spytaj w DIY albo Akustyce.

Twój przypadek jest jednak o tyle inny, że te pomiary wezmą częściowo w łeb bo czoło zespołów głośnikowych będzie na równi z przypadkowymi przedmiotami (książki, …). Po co więc je robić? ;)

A zbliżyć centra z jednoczesnym przesunięciem gwizdka?

Twój przypadek jest jednak o tyle inny, że te pomiary wezmą częściowo w łeb bo czoło zespołów głośnikowych będzie na równi z przypadkowymi przedmiotami (książki, …). Po co więc je robić? ;)

Aż muszę zrobić wizualizację takiego mariażu :)

Segmencik ma jedynie 25cm głębokości. Kolumny będą miały podobnie a po ich skręceniu w stronę słuchacza będą jednak wystawać, więc taki zabieg ma rację bytu. Tym bardziej, że wcale nie jest powiedziane, że to będzie ich jedyne i docelowe miejsce postojowe :)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Ale ty jesteś humanista przecież a ja to twór techniczny i lubię dociekać czemu tak a nie inaczej :)

No fakt. ;)

Ale to już - jak Grześ napisał - o szczegółach to ci w DIY powiedzą. ;)

Co do przesunięcia to popytaj w DIY albo poszukaj w sieci. Ma to bardzo duże znaczenie. W sieci znajdziesz pomiary. O narzędzia do symulacji spytaj w DIY albo Akustyce.

Manual w BassBox Pro (którego używam) również wspomina aby uciekać z głośnikami z osi frontu - i to wszystkimi. Pomiary z przesunięć tweetera widziałem. Tylko jak to potem wytłumaczyć domownikom? :) Teraz były za duże a później się okaże, że nierówno przykręcone hehehe

StaryM, może jakiś wierszyk na tą okoliczność? :)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Tak sobie przejrzałem dziś wpisy związane z dyskusją o kształcie forum i doszedłem do wniosku, że nie warto reprezentować postawy umiarkowanej. To tak trochę jak z tematem: religia.

Jako niewierzący (dawniej określałem się jako agnostyk, dziś raczej jako ateista), widzę jednak historyczne uwarunkowania chrześcijaństwa i różnorodny jego wpływ. W dyskusjach z katolikami zwykle dostaje mi się za "wściekłe ataki na księży i kościół", zaś w dyskusjach z przeciwnikami KK jestem określany jako "fanatyczny obrońca przestępczej organizacji o mafijnym charakterze". :)

Na szczęście siedzę i grzebię sobie przy moim nowym odtwarzaczu / serwerze muzycznym i mam to wszystko w nosie. Nie mogę się tylko zdecydować jaką obudowę kupić. Chciałbym coś o normalnych rozmiarach sprzętu audio i ładnego. Z softwarem dam sobie radę, ale z tym wyborem obudowy to sam nie wiem. Takiej z Modushop to chyba nie wezmę, bo jak potem zrobie te wszystkie otwory na czujnik podczerwieni, na cd, na wyświetlacz lcd. A te komputerowe to cholera nie wiem... co byście polecili?

Na obudowę przeznaczyłbym dużo kasy, bo oprócz tego, że ma grać to musi przecież wyglądać i jak najbardziej cieszyć oczy. Postawiłbym na jakiś dobry dizajn o fajnym własnym wzornictwie, a jak bym nie posiadał wyobrażni i zabrakłoby poczucia estetyki, oparłbym projekt o zadowalający mnie i podobający się wzór zaczerpnięty z drogich urządzeń hi-end. Oczywiście nie będzie tanio, ale zawsze pozostaje satysfakcja z projektu. Trzeba wejść w układ z tokarzami CNC, zaopatrzyć się w dobre materiały, aluminium, miedż czy brąz dla bajeru... itd... itp. Najważniejszy będzie Twój projekt, a samo wykonanie zostaw fachowcom. Tak to widzę... mniej więcej. Też myślę nad takim projektem...

Pozdro, M

Parker's Mood

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Pierwotnie myślałem o obudowie z Modushop. Podobają mi się grube aluminiowe panele w tych obudowach.

Ale odkryłem ze zdumieniem, ze w komputerowych obudowach też coś można znaleźć. ;)

77-3986_0.jpg

Ot taki bajer z aluminium z ekranem 7 cali. Ale cena dla mnie zaporowa. Zresztą z ekranu tego typu zrezygnowałem, chcę zaimplementować wyświetlacz jak w cedeku.

181838d1263810328-lesertest-lc-power-lc-ht-1001s-lowcost-htpc-gehaeuse-lc-power-lc-ht-1001s-006.jpg

Zatem raczej coś takiego będzie mnie interesować. Też ładne i na dodatek tańsze.

Tyle że trochę tego jest na Allegro i za cholerę się nie mogę zdecydować. :D

Pierwsza propozycja jest według mnie super... Ta druga, na poniższym zdjęciu, już nie za bardzo. Nie ta chmura jak dla mnie i za bardzo świeci... no i te różowo-seledynowe wejścia - cud malina. Z drugiej strony, jakaś baza jest i można zrealizować projekt opierając się jak najbardziej o dolne zdjęcie, przy jednoczesnej głębokiej modernizacji wzorniczej... Ale to tylko moja opinia.

Parker's Mood

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Pierwsza pozycja to koło 2,5 tysiąca. Zdecydowanie za dużo dla mnie. Tym bardziej, że z siedmiocalowego ekranu bym nie skorzystał. Druga - no właśnie. Te wejścia na mikrofon i słuchawki są mi niepotrzebne. Czytnik kart i wejścia usb też nie bardzo. Żeby te cholery jeszcze były zakryte jakąś klapką...

1_addmedium.jpg

To wygląda nawet nieźle. Trudno wybrać ;)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

A co będzie wyświetlaczem? TV?

Nie. Chcę użyć wyświetlacza LCD podłączonego do rs232 lub usb. Funkcjonalnie ma to być analogicznie jak w squeezeboxie lub w odtwarzaczach cd. Stąd patrzę na określone obudowy. Myślę też o ewentualnym dodaniu CD.

Cieszę się, że Wasz klub powrócił na własne miejsce. Równowaga powróciła.

Origen jest świetnie wykonany. Wiem, bo mam dwa największe modele. Możesz go nabyć w DE, są tam tańsze. Istnieją też wersje bez wyświetlacza. Warto dopłacić, żeby się później nie wnerwiać. Składasz komputer do audio?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Składasz komputer do audio?

Zamierzam zrobić sobie odpowiednik serwera muzycznego a la Cocktail Audio, Olive lub inne, ale bez narzuconych tam beznadziejnych ograniczeń. Stąd tak powoli zabieram się za szukanie obudowy, choć na razie ważniejsze jest skonfigurowanie systemu i wdrożenie kilku pomysłów, które mi się snują po głowie.

Origin ma faktycznie bardzo ładne obudowy (takie z ekranem LCD/LED mi są niepotrzebne), ale ceny są jak dla mnie zaporowe. Chciałbym, żeby to było ładne, ale "ładna miska jeść nie daje", lepiej w ładnej obudowie grac nie będzie. Choć oczywiście paskudztwa jakiegoś to nie chcę. :D

PS. Ceny niemieckie są faktycznie nawet o 100% niższe niż na Allegro.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

się StaryM rozbisurmanił... £500 za samą obudowę.

No tyle na pewno nie wydam ;)

Właśnie przeglądam Ebay i widzę, że da się coś ładnego kupić w okolicach 100 funtów. To przywraca mi wiarę w ludzi. ;)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

W tym wątku zawsze staraliśmy się o kulturalną wymianę poglądów. Aczkolwiek bywały dyskusje gorące, bo i poglądami się różnimy. Z różnych powodów. Jedni wolą zestawy aktywne, inni zaś preferują klasyczne. Są miłośnicy lampy i tranzystora. Jedni bawią się w DIY, a inni nie. Jedni lubią drapaki, a drudzy mówią, że to "drapaki". ;)

Zgadzamy się najogólniej biorąc w jednym, w branży audio nie ma zjawisk rodem z filmów SF, nie ma rzeczy, "o których się fizykom nie śniło". Za to całkiem możliwe, że są rzeczy, o których nie śniło się psychologom. ;)

Wiosna za oknem się zrobiła i słońce zaświeciło wreszcie. Może wreszcie zrobi się cieplej. A więc i moja aktywność wzrosła i stąd ta potrzeba zrobienia czegoś. Przeglądałem Ebay i chyba znalazłem odpowiednią obudowę. Co prawda jeszcze się biję z myślami, ale przegrywam i chyba do wieczora ją kupię. ;)

Co do samego Kluby Ateistów Audio-Voodoo - podjąłem decyzję o usunięciu wszystkich banów z nadzieją, że będziemy dyskutować merytorycznie ze wszystkimi.

Jednak nadal w regulaminie wypowiedzi jest zakaz używania wulgaryzmów, obrażania respondentów, stosowania argumentów ad personam. Myślę, że w imieniu wszystkich kolegów "niesłyszących" mogę powiedzieć, że otwarci jesteśmy na doświadczenia i logiczne argumenty. Logiczne - powtarzam.

Pozdrawiam w niedzielne popołudnie, chyba czas na jakiś spacer. ;)

To już szykuję super broń do użycia w ataku wyprzedzającym, prewencyjnym wg.strategii jednookiego generała Moshe Dayana.

Ale będzie wojna..... :-).... Żartuje oczywiście.

<br />podjąłem decyzję o usunięciu wszystkich banów z nadzieją, że będziemy dyskutować merytorycznie ze wszystkimi.<br />
<br />To już szykuję super broń do użycia w ataku wyprzedzającym, prewencyjnym wg.strategii jednookiego generała Moshe Dayana.<br />Ale będzie wojna..... :-).... Żartuje oczywiście. <br />

Proponuję wziąć przykład z wątku np. o magnetofonach szpulowych gdzie posiadacze zarówno wysokich "Studerów" jak i magnetofonów z pod znaku "ZRK" rozmawiają ze sobą jak dobrzy znajomi (partnerzy rozmowy) nie wywyższając się jeden przez drugiego. To oczywiście taka uwaga do "zawziętych", nie "ad personam". Może się uda :-). Tylko proponuję nie rozmawiać o kablach. To będzie O.K.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Kupiłeś już?

Już dawno. Mam na dzień dzisiejszy dwa kable połączeniowe. Chiński Lexton za 25 złotych, który wygląda na przynajmniej 100 zł. No i wspaniały Klotz. Do głośników mam doskonałe kable firmy Adam Hall.

;)

Ale to jest off topic ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.