Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Hi-end do wzmacniacza lampowego Cary 300SEI(300B)

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu,...zauważyłem, iż to forum już umiera, nic ciekawego się nie dzieje,.... ale jak wiadomo, takie elementy będą się pojawiać z nudów,...ot taka atrakcja,... obrażania.

takie zachowanie, przekracza wszelkie granice, i taki element sprawia, że stajemy się krajem (społeczeństwem) zaściankowym i nie rozwiniętym.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Od jakiegoś czasu,...zauważyłem, iż to forum już umiera, nic ciekawego się nie dzieje,.... ale jak wiadomo, takie elementy będą się pojawiać z nudów,...ot taka atrakcja,... obrażania.

takie zachowanie, przekracza wszelkie granice, i taki element sprawia, że stajemy się krajem (społeczeństwem) zaściankowym i nie rozwiniętym.

Kurjozalne jest to ,że ten prostak mieszka w Szkocji i taką Polskę tam sprzedaje-ręce opadają z szelestem.........

Mając fundusze i celując w używane kolumny z powodzeniem mógł przesluchac kilka par, sprzedając je nastepnie bez straty. A tak zaczytuje sie recenzjami i koniec końców kupi cos i oświadczy, ze są to najlepsze kolumny do lampy 300b oczywiscie Cary, tylko nie będzie wiedzial jak Cary 300b zagra z innymi kolumnami. Moze nie wybitnymi w uszach innych ale pasujących brzmieniem dla Niego.

Ponoć czarne Piano grają duuuużo lepiej... :-)

Czasami widze ze chcesz "blysnac"-akurat potrzebuje lampy blyskowej do mojego Nikona!!!!

Mirek 10, słuchałeś tych kolumienek ? Do jakich innych można ten dzwięk porównać ?

Podpisuje sie pod recenzja W.Paculy trafnie wszystko ujal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mając fundusze i celując w używane kolumny z powodzeniem mógł przesluchac kilka par, sprzedając je nastepnie bez straty. A tak zaczytuje sie recenzjami i koniec końców kupi cos i oświadczy, ze są to najlepsze kolumny do lampy 300b oczywiscie Cary, tylko nie będzie wiedzial jak Cary 300b zagra z innymi kolumnami. Moze nie wybitnymi w uszach innych ale pasujących brzmieniem dla Niego.

Tylko nie to!kupowanie celem odsluchow i potem sprzedawanie,tylko nie to!ja wiem jaki dzwiek mi odpowiada i jak taki uslysze to wiem ze to jest wlasnie ten idealny.Recenzje trzeba potwierdzic sluchajac samemu i sprawdzic czy tez akurat tobie odpowiada,bo nie musi,prawda!

Ukryta Zawartość

>mirek10

Prawie rok temu napisalem w tym watku:

" Posluchaj starych monitorow studyjnych Tannoy-a na glosniku wspolosiowym, Super Red Monitor SRM 12X lub SGM 12X - 92 dB, 8ohm, a impedancja minimalna nie spada ponizej 6ohm ! Mysle, ze idealne do 300B. O takich mozliwosciach odsluchow jakie Ty masz i poszukania egzemplarza w idealnym stanie, to my tu w Polsce mozemy tylko pomarzyc. Gdzies powyzej wymieniales kwote 4400 EUR. Te monitory dostaniesz duzo taniej..., a dzwiek ? No coz..., koniecznie posluchaj i skonfrotuj z niektorymi, ktore wymieniasz :-) Jesli Ci sie spodobaja, to masz przynajmniej oryginaly bez zabawy z obudowami. A jesli bywasz czasem w Polsce, to zapraszam na odsluch. Sam bardzo chetnie bym posluchal ich na 300B i skonfrontowal z brzmieniem Cayin-a A88T w pp na lampach 6550 EH. "

Dzisiaj, przegladajac watek widze, ze dotychczs nic nie kupiles. Natknalem sie rowniez na Twoj wpis, w ktorym informujesz, ze jak przyjezdzasz do Polski, to w okolice pomorza srodkowego. W takim razie do mnie masz bliziutko, wiec ponawiam zaproszenie, bo jak pisalem wtedy, sam rowniez chetnie posluchalbym ze wzmacniaczem na 300B. Te monitory Tannoy-a bez problemu napedzal u mnie nawet wzmak Sun Audio SV2A3 - 3,5 W!!, to tymbardziej ten Cary ze swoimi realnymi 9-cioma watami. Poza tym, glisniki wspolosiopwe, ktore w nich siedza maja mala tubke do drivera HF, natomiast mebrana nisko-srednia jest wyprofilowana rowniez w ksztalcie tuby i jest jednoczesnie przedluzeniem tej malej, a o ile wiem, takimi "tubowymi" rozwiazaniami jestes zainteresowany. Widze, ze w watku niktorzy koledzy rowniez Ci proponowali Tannoy-e. Moje zaproszenie na odsluch, to tyle co moge pomoc, jesli chodzi o Twoje poszukiwania.

>mirek10

Prawie rok temu napisalem w tym watku:

" Posluchaj starych monitorow studyjnych Tannoy-a na glosniku wspolosiowym, Super Red Monitor SRM 12X lub SGM 12X - 92 dB, 8ohm, a impedancja minimalna nie spada ponizej 6ohm ! Mysle, ze idealne do 300B. O takich mozliwosciach odsluchow jakie Ty masz i poszukania egzemplarza w idealnym stanie, to my tu w Polsce mozemy tylko pomarzyc. Gdzies powyzej wymieniales kwote 4400 EUR. Te monitory dostaniesz duzo taniej..., a dzwiek ? No coz..., koniecznie posluchaj i skonfrotuj z niektorymi, ktore wymieniasz :-) Jesli Ci sie spodobaja, to masz przynajmniej oryginaly bez zabawy z obudowami. A jesli bywasz czasem w Polsce, to zapraszam na odsluch. Sam bardzo chetnie bym posluchal ich na 300B i skonfrontowal z brzmieniem Cayin-a A88T w pp na lampach 6550 EH. "

Dzisiaj, przegladajac watek widze, ze dotychczs nic nie kupiles. Natknalem sie rowniez na Twoj wpis, w ktorym informujesz, ze jak przyjezdzasz do Polski, to w okolice pomorza srodkowego. W takim razie do mnie masz bliziutko, wiec ponawiam zaproszenie, bo jak pisalem wtedy, sam rowniez chetnie posluchalbym ze wzmacniaczem na 300B. Te monitory Tannoy-a bez problemu napedzal u mnie nawet wzmak Sun Audio SV2A3 - 3,5 W!!, to tymbardziej ten Cary ze swoimi realnymi 9-cioma watami. Poza tym, glisniki wspolosiopwe, ktore w nich siedza maja mala tubke do drivera HF, natomiast mebrana nisko-srednia jest wyprofilowana rowniez w ksztalcie tuby i jest jednoczesnie przedluzeniem tej malej, a o ile wiem, takimi "tubowymi" rozwiazaniami jestes zainteresowany. Widze, ze w watku niktorzy koledzy rowniez Ci proponowali Tannoy-e. Moje zaproszenie na odsluch, to tyle co moge pomoc, jesli chodzi o Twoje poszukiwania.

Dziekuje, chetnie zobacze sie z toba i poslucham twoich kolumn, a ty zobaczysz jak to z Carym 300B zagra,mam jeszcze spotkac sie z kolega(azus) w Szczecinie, tak ze wyjazd bylby obfity,uzgodnimy czas i termin na PW,pozdrawiam.

Nie dość że nie kupił to nawet nie posłuchał.

Nie czytasz watku, dlatego nic nie wiesz,co moge to odsluchuje w Londynie a mieszkanie nowe mam miec w przyszlym roku, tak ze wtedy bede wiedzial jak duze kolumne bede mogl kupic!

Mirku

napisz które z kolumn wymienionych w tym wątku wogóle słuchałeś, które w konfiguracji z Twoim Cary a które chociaż przez kilka godzin (chociaż i to jest mało przy wyborze kolumn z wyższej półki) - posłuchanie na jakimś show przez kilka minut na nieznanym systemie nie można uważać za odsłuch

To prawda.Na show to nie jest słuchanie.Wielokrotnie się przekonałem że coś co grało na show średnio okazywało się rewelacją, a innym razem

coś co wydawało się super po dłuższych odsłuchać nie sprawiało już tak dobrego wrażenia.

Dziekuje, chetnie zobacze sie z toba i poslucham twoich kolumn, a ty zobaczysz jak to z Carym 300B zagra,mam jeszcze spotkac sie z kolega(azus) w Szczecinie, tak ze wyjazd bylby obfity,uzgodnimy czas i termin na PW,pozdrawiam.

"... mieszkanie nowe mam miec w przyszlym roku, tak ze wtedy bede wiedzial jak duze kolumne bede mogl kupic! "

To sie dobrze dla Ciebie sklada, bo akurat prawie zakonczylem budowe duzych obudow - 106 L - (tylko chwilowo jeszcze sa prowizoryczne zwrotki) do takich samych 12-to calowych glosnikow jakie siedza w SRM -ach - te maja 68 L - wiec bedziesz mogl posluchac i porownac sobie zarowno roznice w brzmieniu, jak i w objetosciach obudow, co zapewne da Ci wyobrazenie, do jakiej wielkosci pokoju dana objetosc bardziej by pasowala. No ale to musialby przede wszystkim byc ten dzwiek, ktorego szukasz, a po wpisach w watku wnioskuje, ze podjecie przez Ciebie decyzji o wyborze kolumn nie bedzie raczej prosta sprawa :-)

W takim razie czakam na kontakt na PW.

Acha...jeszcze cos ...

Malo tego... Posiadam rowniez parke takich samych glosnikow - tzn. wzrokowo prawie takie same - ale majacych 95 - 96 dB (specyfikacje roznie podaja) i dajacych nieco lepsze - moim zdaniem - wypelnienie w dolnej srednicy. Moge nawet w czasie odsluchow w krotkim czasie wykrecic z obudow jedne, a wsadzic te dla porownania - wieksza ich glosnosc, to slychac od razu.

To sie dobrze dla Ciebie sklada, bo akurat prawie zakonczylem budowe duzych obudow - 106 L - (tylko chwilowo jeszcze sa prowizoryczne zwrotki) do takich samych 12-to calowych glosnikow jakie siedza w SRM -ach - te maja 68 L - wiec bedziesz mogl posluchac i porownac sobie zarowno roznice w brzmieniu, jak i w objetosciach obudow, co zapewne da Ci wyobrazenie, do jakiej wielkosci pokoju dana objetosc bardziej by pasowala. No ale to musialby przede wszystkim byc ten dzwiek, ktorego szukasz, a po wpisach w watku wnioskuje, ze podjecie przez Ciebie decyzji o wyborze kolumn nie bedzie raczej prosta sprawa :-)

W takim razie czakam na kontakt na PW.

Acha...jeszcze cos ...

Malo tego... Posiadam rowniez parke takich samych glosnikow - tzn. wzrokowo prawie takie same - ale majacych 95 - 96 dB (specyfikacje roznie podaja) i dajacych nieco lepsze - moim zdaniem - wypelnienie w dolnej srednicy. Moge nawet w czasie odsluchow w krotkim czasie wykrecic z obudow jedne, a wsadzic te dla porownania - wieksza ich glosnosc, to slychac od razu.

moze byc ciekawie!!!nie ma to jak wzm ma sie u budujacego kolumny i szlif sie lapie po odsluchach!tym bardziej ze kolumny maja grac jak najlepiej z wokalem,tak ze nie musza byc uniwersalne a to juz nie jest az tak trudne,zawezamy do super srednicy,pieknego basu i perlistej gory!!!ha ha to tak niewiele ale tez nie latwe!!!!

Trzy słowa: Green Mountain Audio.

Polecam sprawdzić.

Najbliższy do Polski dystrybutor jest chyba w Holandii.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Trzy słowa: Green Mountain Audio.

Polecam sprawdzić.

Najbliższy do Polski dystrybutor jest chyba w Holandii.

Bardzo dziwne kolumny i z wygladu i budowy!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dziwne kolumny i z wygladu i budowy!!!

Ukryta Zawartość

O widzisz - jest dystrybutor i w Reichu... no to bliziutko na odsłuchy.

O co chodzi z tymi kolumnami - ich twórca Roy Johnson to fizyk. Stworzył on swoje własne kanony budowy zwrotnic pierwszego rzędu.

To praktycznie jedyne kolumny głośnikowe na świecie realizujące ideę pełnej koherencji fazowej.

Dziwaczne kształty kolumn wynikają z tego, że nie da się idei Rona wcielić w życie używając tradycyjnych obudów.

Sporo z nim korespondowałem swego czasu, gość jest trochę jak Nelson Pass - zawsze chętny do pomocy i udzielania wyjaśnień. Absolutny pasjonat, uważany za jednego z największych na świecie specjalistów od zwrotnic I rzędu. Jeden z niewielu twórców kolumn, którzy nie powielają utartych schematów a pchają cały wózek dalej, prowadząc prace teoretyczne.

Jak to działa w praktyce - polecam sprawdzić na własną rękę.

Ja słuchałem modelu Rio (akurat w klasycznej obudowie) u kolegi w Bristolu. To on zwrócił moją uwagę na produkty GMA - zbieranie szczęki z podłogi trwało długo... Poziom realizmu który oferuje Ron powala... a przecież Rio to "tani" model GMA.

Ja tam się nie znam ale na 6moons recenzenci nie pozwolą sobie wcisnąć kitu. Proponuję zajrzeć na 6moons i poczytać recki GMA.- ciekawa lektura.

A tutaj recka Rio:

Ukryta Zawartość

Mówisz że brzydota jest dziwna?...może i jest.

Najgorsza jest brzydota umysłowa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Masz racje i w twoim przypadku wraz z wrodzoną "specyficzną bystrością" wyjątkowo rzuca się w oczy. I do tego jeszcze "specyficzny" gust.

Ciekawe dla kogo te kolumny mają atrakcyjny Design?

Ciebie to nie dotyczy. Ty jesteś "inny"... :-)

@sly30: Między uszami masz taką szarą tkankę. Nazywa się to mózg. Czasem warto skorzystać. Jeśli nie wiesz jak działa, to mogę ci wysłać pdf. z instrukcją obsługi.

A zresztą... szkoda mojego czasu na ciebie.

1339701661_7975.jpg

Kolego Mirek 10, kolumny kupuje się japońskie, lub Dynaudio, wokale ich jakości proszę szukać znacznie wnikliwiej w kablach, zamiast w przetwornikach elektroakustycznych. >>>

Stawiać piwko,... kable to podstawa,..nie doborem, można nie wiedzieć co się posiada.

Coś w sam raz dla Mirka : Feastrex D9e Type III Field Coil Fullrange

Nominal Impedance 16 Ohm

Sensitivity, 1W/1m* 105db @ 1KHz

Power capacity, RMS* 15W

Power capacity, Peak* 25W

Frequency Range (±3db)* 35Hz – 25KHz

Magnetic Flux Density 2.15T

Net Weight 9.6Kg (21.2lb) each

Ukryta Zawartość

Jeden Mirek Feastrex'y kupuje, a drugi obudowy buduje ;-) i mamy zadowolonego właściciela Carego.

Na firmowej stronie coś tańszego, Feastrex NF-9ex

9'' Fullrange speaker

Magnet Circuit Netureflux Field Coil

Diaphragm Hand Crafted Washi

Nominal Impedance 16 Ohm

Sensitivity, 1W/1m* 104db @ 1KHz

Power capacity, RMS* 15W

Magnetic Flux Density 1.6T

Net Weight 8.5Kg (18.7lb) each

*measurement are performed with Feastrex test cabinet, production model are coming soon.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-28079-0-24549600-1377633590_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Coś w sam raz dla Mirka : Feastrex D9e Type III Field Coil Fullrange

Nominal Impedance 16 Ohm

Sensitivity, 1W/1m* 105db @ 1KHz

Power capacity, RMS* 15W

Magnetic Flux Density 2.15T

Net Weight 9.6Kg (21.2lb) each

Ukryta Zawartość

Jeden Mirek Feastrex'y kupuje, a drugi obudowy buduje ;-) i mamy zadowolonego właściciela Carego.

Na firmowej stronie coś tańszego, Feastrex NF-9ex

9'' Fullrange speaker

Magnet Circuit Netureflux Field Coil

Diaphragm Hand Crafted Washi

Nominal Impedance 16 Ohm

Sensitivity, 1W/1m* 104db @ 1KHz

Power capacity, RMS* 15W

Magnetic Flux Density 1.6T

Net Weight 8.5Kg (18.7lb) each

*measurement are performed with Feastrex test cabinet, production model are coming soon.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a dozszych nie bylo?jakies tanizny znalazles!!tak samo graja te z Wegier i kosztuja 1:100 tych co znalazles,moze bez pozlacania tylko sa!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a dozszych nie bylo?jakies tanizny znalazles!!tak samo graja te z Wegier i kosztuja 1:100 tych co znalazles,moze bez pozlacania tylko sa!!

W końcu szukasz łatwych w wysterowaniu kolumn do swojego wzmacniacza, i jeszcze mają być jak najlepsze? i najtańsze! - a to nie za bardzo idzie w parze.

''Te'' z Węgier, to jakie kolumny/głośniki? - i to grające tak samo przy 100-krotnie niższej cenie?

W tych również nie widać pozłacanych terminali przy przetwornikach - to może te same, co :-)

Obecnie jak wygląda Twoja lista kolumn do ewentualnego zakupu? Rozwiń całą listę w kolejności od tych, które najbardziej chciałbyś posiadać, czy tam od najlepszych brzmieniowo, jakie tam wybrałeś.

Lutek Tobie dobrze radzi z monitorami Tannoy Super Red Monitor SRM 12X i Super Gold Monitor SGM 12X. One spokojnie wystarczą do Twojego wzmacniacza i muzyki jakiej słuchasz.

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Lutek Tobie dobrze radzi z monitorami Tannoy Super Red Monitor SRM 12X i Super Gold Monitor SGM 12X. One spokojnie wystarczą do Twojego wzmacniacza i muzyki jakiej słuchasz.

Jeśli mu w ogóle przypadnie do gustu firmowe brzmienie Tannoya.

A to wcale nie jest takie oczywiste.

Lutek Tobie dobrze radzi z monitorami Tannoy Super Red Monitor SRM 12X i Super Gold Monitor SGM 12X

A z mojego doświadczenia wynika, że Lutek nie zbyt dobrze radzi.

Miałem te kolumny i słuchałem ich z kilkoma różnymi wzmacniaczami... głównie lampowymi.

...i moim zdaniem to one, mimo swojej wysokiej efektywności i pozornie łagodnego przebiegu impedancji, nie najlepiej grają z małymi lampkami, szczególnie SET'ami.

Oryginalne SRM12X, jeżeli już o lampach, to potrzebują dobrego i w miarę mocnego PP....powiedzmy 40W.

Wbrew pozorom są to trudne kolumny do wysterowania.

...oczywiście istnieje możliwość że to zagra, ale czy Tannoye rozwiną skrzydła? ...szczerze wątpię, choć w sumie zawsze warto się spotkać i sprawdzić samemu.

BTW ...Tannoy produkował wybitne głośniki, ale ich niektóre starsze kolumny, po prostu... nie grają.

Tannoya najlepiej zrobić samemu, tylko trzeba się na tym trochę znać...

...ja się nie znałem i choć darzę wielką sympatią te głośniki, odpuściłem . ;)

pozdr.

joa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.