Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Hi-end do wzmacniacza lampowego Cary 300SEI(300B)

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

A co Ci się nie podobało w nich? Sam nie słuchałem nigdy, dlatego pytam

Moje doswiadczenia z Soulution sa bardzo niewielkie, ale mialem na AS 2012 takie wrazenia jak Sly - wszedlem , nic mnie nie zatrzymalo, wyszedlem. Calkiem przeciwnie, niz pokoje z DCS , Avantgardami, TAD czy nawet Thielami z gramiakiem - tam jak wszedlem , muzyka natychmiast mnie wciagala, mimo ze to byly bardzo odmienne systemy.

Konto w trakcie usuwania

Lukasiq chyba pytał o MBL.

To zupełnie inna historia.

Bardzo dobre granie tylko nie jestem pewien czy to dookólne granie z tzw.cebuli MBL-a

sprawdzi się w każdym ponieszczeniu.

:))

Za MBL, a 101 E Mk 2 dałbym się pokroić:))

Ostatnie prezentacje np. na AS, to takie se granie, jednak co się dziwić - to AS, ale raz słuchałem 101 E

, że gacie spadły.To było TO!Nie miałem żadnych zastrzeżeń do dźwięku i sceny, choć starałem się je znaleźć, no jedna - cena całości.:(

> 700 tysi.

Nawet z używkami w EU jest problem.Jednak, gdyby trafiła się okazja, to kto wie, ale pewnie z marszu bym się skusił.

Pozostaje jednak sprawa dalszej właściwej aplikacji, bo nie sądzę, aby moja końcówka była odpowiednim partnerem(?!) ale to już trochę inny temat.

Jakbyś za 101mk2 dał się pokroić,to dzwoń do Audio Systemu,bo całkiem możliwe,że Szef przesiądzie się na Magico i sprzeda swoje MBLe :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Moje doswiadczenia z Soulution sa bardzo niewielkie, ale mialem na AS 2012 takie wrazenia jak Sly - wszedlem , nic mnie nie zatrzymalo, wyszedlem.

Bo Hanseny nie są odpowiednim kompanem dla Soulution. W ogóle inna liga.

Dokładnie chodziło mi o MBL.

Podejrzewam, że MBL się sprawdzi w wielkich pomieszczeniach. Tak w okolicach 100m2+

To zupełnie inna historia.

Bardzo dobre granie tylko nie jestem pewien czy to dookólne granie z tzw.cebuli MBL-a

sprawdzi się w każdym ponieszczeniu.

Łatwiej się adoptują w słabszym akustycznie,ale "żywym" pokoju,nie lubią przetłumienia.

Wbrew pozorom i niektórym ustawieniom,dobrze jest gdy stoją przynajmniej ze 2 metry od tylnej ściany.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Czy ktos slyszal o tej firmie BOENICHE ??dzwiek wystawy w Monachium 2012,do lampy 300B idealne ale drogie!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

troche ciekawych zestawow kolumn do wzm lampowych

Ukryta Zawartość

A ja słyszałem że dźwięk wystawy to były kolumny Kawero...

moze chodzilo o granie z wzm lampowym!Kawero to ciekawe kolumny, ale chyba do mocnych wzmacniaczy.

Tez ciekawe wysokoskuteczne kolumny do lampy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Vilner stated that only 10 Hi-End audio systems “Concept One” will be made, so that the owners of Rimac Concept One could carry over the unique experience from the vehicles into their homes for the price of EUR 50,000.

Trzeba przygotować 200 000 zł i się śpieszyć...

Ukryta Zawartość

Zastanawialem sie czy tylko kolumny podlogowe? wysokoskuteczne czyli powyzej 100db i 8ohm ,moga byc brane pod uwage przy polaczeniu z wzm lampwym SET(300B),czy tez sa monitory na swiecie ktore tez maja powyzej 100db/8ohm, moze koledzy takie znaja? to przyklad ale troche mniej niz 100db

Ukryta Zawartość

Moze cos z tej strony cos mozna wybrac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Slyszalem ze te malenstwa graja uroczo!!!male Tannoy

Mamy tu podlogowe,mozna wybrac do wzm na lampy 300B

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No Reference 3A jak najbardziej ...juz pisalem .

Ukryta Zawartość

Wlasciciele Zu Audio polecaja do wzm SET(300B) zdecydowanie kolumny np. DRUID MKV( 16ohm/101db) ktore zapewniaja najlepszy przekaz,podane parametry w kolumnach czesto sa zawyzone np. 16ohm u nich spadaja do 10ohm,a u konkurencji jest tak samo czyli kolumny 8ohm czesto trzyma 5ohm,dlatego 16ohm beda najlepsze!

Czy ktos znajdzie monitory o skutecznosci powyzej 100db i 16ohm ???

Ukryta Zawartość

To juz ...osmy miesiac ....kiedy porod?

tor sluchawkowy budowalem przez 2.5roku tak ze spokojnie!!!

NIE MAM TYLE MIEJSCA

Z TYMI TO ZONA BY MNIE POPEDZILA

MAKOWA ZLOSLIWOSC

Calkiem calkiem!!!

Ukryta Zawartość

Znalazly sie monitory

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konstruktorów firmy Zu Audio najwyraźniej nie dotyczą obowiązujące prawa fizyki. 27-centymetrowy głośnik, o impedancji 10 omów i skuteczności 101 dB z 1W, który równocześnie schodzi do 25 Hz! ;-) Bardzo chciałbym zobaczyć jakieś niezależne pomiary tego fenomenu. ;-) Najlepsze firmy głośnikowe powinny ustawiać się do nich w kolejce po patenty... ;-)

Mam cos dla audiofila hydraulika!!!!

Monitory

Ukryta Zawartość

Stary dobry artykul z 2005r o wzm( SET 300B) z kolumnami jakimi trzeba stosowac!

Ukryta Zawartość

Jakie kolumny do SET 300B i znane wzm:

Here are speaker brands you should put on your list: Audio Note UK | Auditorium 23 | Avantgarde Acoustic (Uno thru Trio) | BD Design Oris Horn | Beauhorn | Bottlehead Corp. | Brentworth Sound Lab | Cabasse (certain models) | Cain & Cain (all models) | Carfrae Loudspeakers | Cary Audio Silver Oak | Classic Audio Reproductions | Coincident Speaker Technology | Decware | Deep Audio | DeVore Fidelity Gibbon 8 | Dunlavy SC-III | Edgarhorn | Final Laboratory | Galante Audio | Hammer Dynamics | Horning Hybrid | Klipsch LaScala | Kochel | Living Voice | Lowther America | Merlin Music Systems VMS without BAM | Nola Audio Viper | Odeon Speakers | Omega Loudspeaker Systems | Pi Speakers | Proac Response and Tablette monitors | Reference 3A (all models) | Rethm (all models) | Rl Acoustique Lamhorn | Reimer Speaker Systems | Royal Devices | Shun Mook Bella Voce | Silverline Audio (select models) | Shindo Latour | Soliloquy Model 5.0 | Sonus Faber (certain monitors) | Sound Dynamics RTS-3 | Spendor (select models) | TAD Professional | Talon Audio Firehawk | Tannoy Classic Line | Triangle Acoustique (most models) | Von Schweikert (DB99) | Zu Cable (all models).

Here are SET brands you should put on your list: Acoustic Masterpiece | Almarro | Antique Sound Lab | Art Audio | Audion | Audio Note | Audiopax | Berning | Bottlehead Corp. | Cary Audio | Cy Brenneman | Decware | DeHavilland HiFi | Diva Audio | DIY HiFi Supply | Don Allen | Fi | First Watt | Jeff Korneff | Kondo | KR Audio | Lamm Industries | Manley Labs | Mastersound | Ming-Da | Opera Audio | SAC Thailand | Shindo Labs | Song Audio | Sophia Electric | Tempo Electric | Tron | Unison Research | Wavelength Audio | Wavac | Welborne Labs | Wright Sound | Wytech Labs | Yamamoto Sound Craft | Zanden Audio.

To tez ciekawa uwaga

To add further details to this picture, Gordon Rankin of Wavelength Audio offers the following: There are three factors in determining your speaker needs for SET amplifiers

1/ Amplifier type and power rating

2/ Room Size

3/ Musical preference and listening level.

I make SET amps from 3 - 16 watts and each one has its own characteristics. In some ways, the idea of lower power is better not because of the first watt thing but because of the complexity of design. A 3-watt amplifier may sound much better than a 16-watt amplifier because of the latter's complexity. But due to items 2 and 3, micro power may not be a possible choice for you.

I characterize room size as follows:

Small under 150 square feet

Medium 150-500 square feet

Large 500-1500 square feet

Concert hall above 1500.

If you have a concert hall-sized room, go with Avantgarde Trios and bass horns if you want SETs. For small rooms on the other hand and depending on issue 3, you can use speakers like the DeVore Super 8 or even ProAc 2 or for more dynamics, Cain & Cain Abbys. Medium and large rooms really depend a lot more on issue 3.

Rock, Pop, Chamber, Folk and Jazz really do not require much power to recreate. Large orchestral and opera can at times tax a single-ended amplifier (or any amplifier for that matter). The sheer amount of complex interactions between the performers really requires either more power or more efficient speakers. This of course also depends on how loud you listen. I have been a drummer since I was 12 so I tend to listen louder than most people. Other customers and friends listen lower. I have a customer who fixes clocks. He has a set of Cardinals and JBL Paragons in his shop playing all day long at low levels. Even though the shop falls in to the "large" group, the Paragons' 100dB and the original Cardinals' 8 watts have no problem filling the entire store area.

So this is the way I would look at shopping for speakers. If you are getting both the amplifier and speakers at the same time, start with the speakers and go through my list from 3 to1 to determine what amp to buy.

Gordon's personal top 10 speaker amplifier combinations:

1/ Cain & Cain Walla Walla Wall of Sound for medium room, long-wall speaker placement, Pop Music: 300B for real dynamics.

2/ Cain & Cain Walla Walla Wall of Sound for medium room, long-wall speaker placement, Pop, Jazz, Rock: 45 for real intimacy.

3/ DeVore Silverbacks for medium room, short-wall speaker placement: 300B amplifiers for Pop, Jazz, Rock and small orchestral.

4/ Avantgarde Trios & BassHorns for large room, short-wall speaker placement: 45 amplifiers for just about any type of music.

5/ Cain & Cain IM-Ben for medium to large room, short-wall placement: 300B for everything; 45, 50 or PX25 for Pop, Rock and Jazz.

6/ DeVore Super 8 for small or medium size room: PX25, 50 or 300B amplifier for just about anything.

7/ Avantgarde Uno for medium size room: 45 or PX25 for intimate music or 50 & 300B for large-scale listening.

8/ Cain & Cain Abbys with Bailey subwoofer in small to medium size room: 50 or PX25 or really just about any amp.

9/ Merlin VSM or Reference 3A L'integral in small room using anything from a PX25, 50 or 300B amplifier for Rock, Pop or Jazz.

10/ Always fun? ProAc Tablettes with REL Strata III sub: 300B or 50 for small room or work area on most anything for background music.

Adding a subwoofer will add more watts to any amplifier as most of the music below 100Hz requires most of the power. If the amplifier does not have to produce below that, it will have much more power for the main speakers.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

twonk - bardzo nieaudiofilsko tak podejrzewać że producenci kolumn naciągają prawde :) - 101 dB to pewnie mają ale przez pół oktawy około 600hz i 25hz in room response w pokoju który podbija te 25hz o 20dB :D

niemniej 100dB/W spokojnie można zrobić ale w 3-way

I co w związku z tym Mirek? To jaka męska decyzja?

chyba widzisz ile jest swietnych kolumn,musze wszystko przestudiowac i co mozna odsluchac!

Madrosci

Posted by Paul Joppa on August 05, 1999 at 21:08:11:

While I certainly don't want to suggest that science is everything, there are two points about SET amps that are highly predictable:

1) They are usually low power. You want typically 102dB capability for fully satisfactory sound.

The amp adds 10*log(watts) dB to the speaker sensitivity. (base 10 logarithm) Some examples:

45 tube 2 watts = 3dB wants 99dB speaker

2A3 tube 3.5 watts = 5dB wants 97dB speaker

300B amp 8 watts = 9dB wants 93dB speaker

88dB speaker wants 14dB = 25 watts

90dB speaker wants 12dB = 16 watts

You can have lots of fun with less power, if your room is tiny and/or you like chamber music or little-girl-with-acoustic-guitar music, but this is the standard minimum.

2) Most SET amps are without feedback. Triode amps without feedback, SE or push-pull, have a damping factor of 2 or so, not the 50-1000 of heaviily fed-back sand amps. This means the bass resonances of the speaker are "loosened up" a little - expect the bass to change! Speakers whose bass is a little too quick and tight with a feedback amp are likely to come alive with a no-feedback amp, while flabby bass will just get worse.

Posiadacze mojego Carego 300SEI(300B)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

twonk - bardzo nieaudiofilsko tak podejrzewać że producenci kolumn naciągają prawde :) - 101 dB to pewnie mają ale przez pół oktawy około 600hz i 25hz in room response w pokoju który podbija te 25hz o 20dB :D

niemniej 100dB/W spokojnie można zrobić ale w 3-way

...... parametry się zgadzają?, jak widać zaplecze firmy, jest bardzo nowoczesne i nie widać tam prowizorki, jakość wykonania samych komponentów, jest też wysokiej klasy, inwestycja jest w niczym nie ograniczona na wykonanie takich kolumn, mi się wydaje, iż nie mają powodu na naciągać parametrów, tym bardziej, że to są kolumny USA, i na pewno prócz plumkania, można słuchać rocka, amerykanie nie pozwolą aby kolumny tego rodzaju muzyki nie zagrały.

Ja cały czas, jestem ciekaw Zu brzmienia, to mogą być jedne z najlepszych uniwersalnych kolumn, za bardzo rozsądne pieniądze.

Ukryta Zawartość

A tutaj, proszę zwrócić uwagę na 1,30 sekundzie.

Ukryta Zawartość

Nawet te malenstwa do Cary 300SEI wypadly znakomicie

Ukryta Zawartość

Troche jestem wlasnie zaskoczony ze caly czas firma ZuAudio przewija sie we wszystkich forach i recenzjach specjalistow mowiacych o bardzo dobrych kolumnach tej firmy,wysokoskutecznych i rewelacyjnie grajacych ze wzm lampowymi jak i z trazystorowymi(ceny przystepne kolumn).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeżeli chodzi o efektywność kolumn i rozciągnięcie pasma to przekłamania są bardzo częste - proszę stereophile:

One of the Zu Essence's unique selling points is its very high efficiency. While my estimate of its sensitivity, 92.5dB(B)/2.83V/m, is lower than the specified 97dB (due, I suspect, both to the 12 ohm impedance and to the lack of presence-region energy in the on-axis response—see later), it's still 10dB higher than the sensitivity of the

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Probably to oversimplify, the Zu speaker driven by 10W will play as loudly as the LS3/5A driven by 100W—assuming the little BBC monitor could actually handle 100W without melting!

prawda taka w tych wysoko efektywnych kolumnach że nawet uczciwe okolice 95dB z łagodnym przebiegiem impedancji i nieprzekombinowanymi zwrotnicami to już jest super wynik - i raczej bez 3-way ciężko o tym myśleć ( chociaż nie wiem czy by się nie dało 2-way pod ~97dB - tyle że zniekształcenia były by nawet modelowo tak duże że wolał bym altusów słuchać )

teraz zu to już chyba do stereophile nie jeżdżą bo nie widze nowych testów ;)

aha - gdzie moje maniery - tak cytować bez linku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeżeli chodzi o efektywność kolumn i rozciągnięcie pasma to przekłamania są bardzo częste - proszę stereophile:

One of the Zu Essence's unique selling points is its very high efficiency. While my estimate of its sensitivity, 92.5dB(B)/2.83V/m, is lower than the specified 97dB (due, I suspect, both to the 12 ohm impedance and to the lack of presence-region energy in the on-axis response—see later), it's still 10dB higher than the sensitivity of the

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Probably to oversimplify, the Zu speaker driven by 10W will play as loudly as the LS3/5A driven by 100W—assuming the little BBC monitor could actually handle 100W without melting!

prawda taka w tych wysoko efektywnych kolumnach że nawet uczciwe okolice 95dB z łagodnym przebiegiem impedancji i nieprzekombinowanymi zwrotnicami to już jest super wynik - i raczej bez 3-way ciężko o tym myśleć ( chociaż nie wiem czy by się nie dało 2-way pod ~97dB - tyle że zniekształcenia były by nawet modelowo tak duże że wolał bym altusów słuchać )

teraz zu to już chyba do stereophile nie jeżdżą bo nie widze nowych testów ;)

aha - gdzie moje maniery - tak cytować bez linku:

Ukryta Zawartość

Musisz zauwazyc ze mowa jest o kolumnach Essence ,ktore byly opisywane,to sa kolumny ktore nie sa juz produkowane i od tamtej pory juz jest pare nowych lepszych modeli np.DRUID MKV 101db/16ohm(6500$) i to jest z sredniej polki cenowej ,po nim jeszcze sa drozsze modele,tak ze wiele zmienilo sie od tej recenzji!musisz tez zauwazyc ze tylko w przypadku kolumn tej firmy tak dokladnie przesledzono jej wysokoskutecznosc, co przy innychfirmach nie zabardzo sie przykladalo,bo kolumny z USA i takie wysokie parametry i tak niska cena !chyba dlatego.Zobacz ile spada wysokoskutecznosc starych Essence (-5db) to normalka, wszyscy zawyzone maja parametry!zobacz teraz te DRUID MKV( 101db i 16ohm) niech odjac troche i tak bedzie efektywnosc duza za 6500$!!!!stare Essence(5000$) porownywali do Audio Note AN-E SPes (13500$)i okazalo sie ze graly tak samo swietnie a czasami duzo lepiej!chcialbym teraz zobaczyc ich nowe recenzje kolumn ZuAudio.

Ostatnio odwiedzilem moj sklep ulubiony w Londynie

Ukryta Zawartość

LOTHX

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.