Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Hi-end do wzmacniacza lampowego Cary 300SEI(300B)

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Tak do Carego 300B potrzebne sa High-end kolumny, bo inne nie pasuja,zartuje oczywiscie ,ale prawda jest taka ze musza miec ok. 95-100db skutecznosci i miec 8ohm,najlepiej bez zwrotnicy i filtrow, a takich swietnych monitorow i podlogowych kolumn nie ma za wiele na rynku.(...)

Powiem tyle.

Jesteś skazany na porażkę przy taki założeniach co do pomieszczenia i samych kolumn głośnikowych.

Sprzedaj tego Cary i kup coś innego.

Taka moja rada.

Od pięciu lat bujam się z SET na 300B.

Koniec, końców mój SET zagrał i to z kolumnami 89dB skuteczności ale w maleńkim pokoju o powierzchni 12m2.

Nie ma rady.Musisz zamówić takie nowe Zu bo używek i tak nie dostaniesz.

A tak poza tym to sobie myślę jak łatwo można sobie zrobić poważny kłopot kupując

dziwny wzmacniacz do którego potem nie pasuje 90% kolumn dostępnych na rynku!!!

Pomijam tu już kwestię lampa<->Tranzystor ale jeśli już ktoś upiera się przy lampie to

przecież są takie które pociągną większość kolumn a przynajmniej znaczną ich ilość.To bys sie zdziwil jakie kolumny potrafi napedzic moj Cary,to jest wielka sila w tym malym wzm, ktory jest bardzo ciezki,zaskoczy nie jednego,chodzi tylko o znalezienie takich kolumn ktore najlepiej oddadza piekno lampy 300B i tego wspanialego wzm,juz pisalem jak wiesz ze specjalnie wybralem ten wzm, bo jest integra, ktora w 100% gra tak samo wspaniale z sluchawkami jak kolumnami!!!To byl bardzo przemyslany zakup,a znalezienie idealnych kolumn to frajda a nie problem,bo kolumn jest tysiace i kupic normalne to pryszcz!!!

Szukasz już chyba rok.

Jeszcze troche i możesz nie doczekać czasu gdy się takie znajdą.

Życie szybko przemija a ty już 20 lat nie masz.

Na audio-markt obecnie jest oferowanych 10 kolumn Zu Audio.

Ktoś by powiedział, że Tannoy z serii Prestige też gra słabo, bo u nas tych drogich modeli się nie uświadczy. A poza Polską jest prężny rynek dla wielu współczesnych modeli Dual Concentric Tannoya.

Gdy swoje najważnijsze chwile historyczne miały wzmacniacze lampowe, to my marzyliśmy o wyrobach Unitry i Radmora. Nie ma u nas kultury związanej z użytkowaniem wzmacniaczy lampowych, rezultatem czego mała ich sprzedaż, a efektem brak wyboru dedykowanych im kolumn. Powyższe wypowiedzi pogłębiają tylko to "zacofanie". Ze szkodą dla słuchających muzyki.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Gdy swoje najważnijsze chwile historyczne miały wzmacniacze lampowe, to my marzyliśmy o wyrobach Unitry i Radmora.

Tylko, że wtedy nikt nie słyszał o wzmacniaczach na 300B.

Były natenczas jedynie pentody i tetrody.

Odkrycie (ponowne) wzmacniaczy triodowych to końcówka lat 70-tych XX w.

Na audio-markt obecnie jest oferowanych 10 kolumn Zu Audio.

Ktoś by powiedział, że Tannoy z serii Prestige też gra słabo, bo u nas tych drogich modeli się nie uświadczy. A poza Polską jest prężny rynek dla wielu współczesnych modeli Dual Concentric Tannoya.

Gdy swoje najważnijsze chwile historyczne miały wzmacniacze lampowe, to my marzyliśmy o wyrobach Unitry i Radmora. Nie ma u nas kultury związanej z użytkowaniem wzmacniaczy lampowych, rezultatem czego mała ich sprzedaż, a efektem brak wyboru dedykowanych im kolumn. Powyższe wypowiedzi pogłębiają tylko to "zacofanie". Ze szkodą dla słuchających muzyki.

Nie ma co się łudzić, wzmaki lampowe czy u nas czy gdzie indziej to max 10-15% rynku wzmacniaczy w ogóle.

Nie wiem dlaczego przyjęło się, że jak 300B to od razu skuteczność 95 albo jeszcze lepiej jak bliżej 100. Tak jak Rochu używam z 300B kolumny o skuteczności zaledwie 90dB, przy czym pomieszczenie ma 38 m2 i nie ma najmniejszych problemów zarówno z napędzeniem kolumn jak i nagłośnieniem pomieszczenia. Ale przecież Mirek kupuje na bazie nazw, parametrów i nigdy nie drożej niż za 50%. Pewnie w końcu znajdzie coś na rynku i nie robiąc żadnych odsłuchów czy porównań będzie głosił, że ma najlepszy dźwięk.

Przecież rynek s-h w UK jest pewnie kilkakrotnie większy, niż w Polsce.

Nikt z nas zakupu nie zweryfikuje, nikogo mirek10 nie odwiedzi, nikt w Polsce na transakcji nie zarobi.

Po to jest prasa, aby przejrzeć zestawienia testowanych urządzeń, które rynek oferuje lub oferował.

mirek10, byłeś choć raz na naszym Audio Show lub innej tego typu imprezie?

Pytanie bez podtekstu, najzwyczajniej ciekawi mnie to. Zazwyczaj po takim 'iwencie' ma się swoje typy.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Jest w watku ..

Specjalnie wybralem sie na AS w Warszawie, aby zobaczyc jeszcze jakies kolumny pasujace do mojego Carego 300SEI(300B),nie zaluje bo akurat w pokoju Audio-Sytem zaprezentowano kolumny Duevel (Bella Luna Diamante)+Cary 300SEI(300B)! tak ze lepiej nie moglem trafic, akurat graly z moim wzm,sluchalem dosc dlugo, tak ze mam bardzo dobre zdanie o tych wspanialych kolumnach,graly wysmienicie, a ich wyglad jest wyjatkowy i jedyny w swoim rodzaju!mysle ze najbardziej beda pasowaly do mojego Carego i bede poszukiwal w kolorze (blac piano) bo to najbarziej pasujacy kolor do mojego pokoju.Trzeba przyznac ze jakosc wykonania tych kolumn jest perfekcyjna,wybor kolorow dowolny,swietnie sie reprezetuja,ciesze sie ze odwiedzilem AS w Warszawie, to piekna wystawa i

Źródło: http://www.audiostereo.pl/kolumny-hi-end-do-wzmacniacza-lampowego-cary-300sei300b_96797.html/page__st__100

Copyright © Audiostereo.pl

...szkoda czasu na wystawy...przeciez to show a nie muzyka

Magicznie gra Audio Note P4 z starymi Triangle Antal ale tam sa 2x2 300B

Czyli ma już wybrane kolumny to czego jeszcze szuka?

Wybrane sa ale w czarnym kolorze, takich uzywanych nie znalazlem ,ale musza byc uzywane bo sa drogie,jedna czarna para uciekla mi w ostatniej chwili.Mialem zmienic mieszkanie na wieksze, ale widze ze nie tak szybko to nastapi, dlatego musze miec do wyboru kolumny podlogowe jak i monitory,dlatego rozgladam sie po rynku.Moze sie tez przytrafic ze znajde calkiem inne kolumny, ktore beda jeszcze lepsze,koledzy czesto podpowiadaja z forum z czego chetnie kozystam,dlatego jest ten watek!

Rozumiem. To jest oczywiste, że na wtórnym rynku raczej ciężko trafić na dokładnie taki model sprzętu jaki szukamy i jeszcze w wybranym kolorze.

Niestety tak to jest że jak ma się ekstra wymagania to trzeba za to zapłacić.

Może faktycznie dobrze koledzy doradzali Sonus Fabera czy Serblina skoro lubisz takie granie i słuchasz vocale.

Sonusa jest na rynku więcej więc i wybór większy tylko w kolorze Piano Black nie ma szans bo takich nie robili.

Teraz nowe za dodatkową opłatą można zamówić w każdym kolorze ale to tylko nowe i jeszcze dopłata jakaś jest.

Rozumiem. To jest oczywiste, że na wtórnym rynku raczej ciężko trafić na dokładnie taki model sprzętu jaki szukamy i jeszcze w wybranym kolorze.

Niestety tak to jest że jak ma się ekstra wymagania to trzeba za to zapłacić.

Może faktycznie dobrze koledzy doradzali Sonus Fabera czy Serblina skoro lubisz takie granie i słuchasz vocale.

Sonusa jest na rynku więcej więc i wybór większy tylko w kolorze Piano Black nie ma szans bo takich nie robili.

Teraz nowe za dodatkową opłatą można zamówić w każdym kolorze ale to tylko nowe i jeszcze dopłata jakaś jest.

To sztuka znalesc odpowiednie kolumny i w tym cale sedno audiofilizmu ,a nie wytrzepac z rekawa na zawolanie 20 roznych kolumn do podanego przez goscia wzm zwyklego,to kazdy potrafi,zobacz jak malo audiofili jest aby odpowiednie kolumny doradzic do lampowego Cary 300B,juz nie mowiac o monitorach do niego,dwa razy ciezej!!!

Drogi Mirku

Przeczytałem ten wątek od dechy do dechy.....usmiałem sie z niektórych wpisów,niektóre mnie też zastanowiły mocno.

Wiemy że posiadasz wzmacniacz 300b i pomieszczenie 3.5x5.5.Nadmieniłes tez budżet 12000.Słuchasz wokali.

Natomiast nie wiemy jak ten wzmacniacz gra z róznymi kolumnami-tego nie sprawdzałeś-bo nie chcę się tu

absolutnie narzucac-tylko napisze Ci,że także posiadam dość przyzwoity wzmak na 300b-na lundahlach amorficznych.

Ma moc 11wat.Słuchalem go z nastepującymi kolumnami-u siebie

-art emotion -te ze zdjęcia umki

-sound@line enigma medius

-tannoy arden

-avantgarde acoustics

-altec lansing voice of theatre A7

-wilson benesch act one

-wilson benesch act

-wilson benesch act c-60

-thiel 3.7

-wilson benesch chimera

-rehdeko 125

-rehdeko 145

Także troszke tego było-a mając na uwadze Twoje pomieszczenie i wiedząc czego słuchasz wybór mam tylko jeden

-a mianowicie Rehdeko......nawet 125 Ci wystarczy kable dnm reson-musi być do tego niezłe żródło i konekt.

Masz granie przez dużę G........gra pieknie i tyle.Kwotowo się także wyrobisz.

Odniose sie jeszcze do Bodnar-piekne kolumny-lecz do większych pomieszczeń-u Ciebie wielkościa by przytłaczały.

oraz do kolumn ZU-słuchałem go z lampą i cd TRI-furczenie tego głośnika go dyskwalifikuje-jak dla mnie-Zu tak ma.

U mnie np. 300B Abraxasa gra w 32 metrach podłączona do beneschy actów kablami głośnikowymi i konektem dedykowanymi

do tego wzmaka także Abraxas oraz daczkiem na AD 1865 tez Abraxas.Transport to Mcintosh stojacy na platformie FIM-u.

Całość podłączona do kondycjonera Audio Power Wedge.Jest nieżle-tak bym to ujął.

U siebie musisz dopasować kolumny do pomieszczenia i kolumny do wzmacniacza-bo nie wiemy jaka jest jego

wydajność prądowa-widzę spore trafo zasilające-powinien dać sobie rade z wieloma kolumnami.

Bez odsłuchu nie kupuj-taka moja rada.

pozdrawiam.

Gość rochu

(Konto usunięte)

A co ten Cary 300B ma takiego czego nie ma na przykład inny SET z wyższej półki?

Skoro z Cary taki kłopot to może lepiej wejść w Air Tight albo Yamamoto?

Cary 300B nie jest typowym SE. O ile dobrze pamiętam ma on 15W na kanał, a to znaczy, że aplikacja lampy 300B jest raczej nietypowa - może Ci co sami budują wzmacniaczniacze na 300B (a kilka takich osób mamy na forum) niech się wypowiedzą w tym temacie.

A co ten Cary 300B ma takiego czego nie ma na przykład inny SET z wyższej półki?

Skoro z Cary taki kłopot to może lepiej wejść w Air Tight albo Yamamoto?

Nie ma klopotu,tylko znalezienie najlepszych kolumn do niego jest tematem,akurat ten wzm napedza wszystkie kolumny bez problemu,tylko wybranie jak najbardziej odpowiednich aby "fruwaly" o to chodzi!

To sztuka znalesc odpowiednie kolumny i w tym cale sedno audiofilizmu ,a nie wytrzepac z rekawa na zawolanie 20 roznych kolumn do podanego przez goscia wzm zwyklego,to kazdy potrafi,zobacz jak malo audiofili jest aby odpowiednie kolumny doradzic do lampowego Cary 300B,juz nie mowiac o monitorach do niego,dwa razy ciezej!!!

A nie odniosłeś może wrażenia, że ludzie są zmęczeni Twoimi poszukiwaniami prawie nowych kolumn za pól ceny, w idealnie pasującym kolorze i do tego piejącymi z zachwytów na ich temat. ( bez obrazy) Co by Tobie nie polecili, to zawsze znajdziesz inne propozycje, oczekując pełnego opisu. A prawda jest taka, że Twój piec jest dość egzotycznym klockiem (naprawdę niewiele ludzi tutaj go słuchało, żeby ferować wyroki) i znając kolumny w połączeniu z innymi klockami nie do końca można ocenić jak wypadną z bohaterem wątku.

pozdr. Jacek

Ps. Sorry że się poruszyłem. Mirek nie szkoda życia na takie poszukiwania? Co z tego, że kiedyś znajdziesz swój zestaw, jak ucieknie Tobie kilka lat bytu na tym padole. A pisałeś, że młodzianem tak jak ja, nie jesteś.

Recenzent Marek Dyba jest specjalista w wzm na lampy 300B i testuje duzo kolumn grajacych z wzm SET na lampy 300B,swoje referencyjne wybrat akurat te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie sa piekne ale twierdzi ze graja wspaniale i to jest najwazniejsze!

Cena jest wysoka, jak widzicie za kolumny tak malo znanej firmy,kupilbym uzywane za -50%, ale nie moge znalesc!

A nie odniosłeś może wrażenia, że ludzie są zmęczeni Twoimi poszukiwaniami prawie nowych kolumn za pól ceny, w idealnie pasującym kolorze i do tego piejącymi z zachwytów na ich temat. ( bez obrazy) Co by Tobie nie polecili, to zawsze znajdziesz inne propozycje, oczekując pełnego opisu. A prawda jest taka, że Twój piec jest dość egzotycznym klockiem (naprawdę niewiele ludzi tutaj go słuchało, żeby ferować wyroki) i znając kolumny w połączeniu z innymi klockami nie do końca można ocenić jak wypadną z bohaterem wątku.

pozdr. Jacek

Ps. Sorry że się poruszyłem. Mirek nie szkoda życia na takie poszukiwania? Co z tego, że kiedyś znajdziesz swój zestaw, jak ucieknie Tobie kilka lat bytu na tym padole. A pisałeś, że młodzianem tak jak ja, nie jesteś. Pisza tylko ci co nie sa zmeczeni ,tak jak ja,takie fora by nie istnialy jakby wszyscy byli tacy pewni co kupic,jak komus ten watek nie odpowiada lub go nudzi to niech w nim nie pisze!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pisza tylko ci co nie sa zmeczeni ,tak jak ja,takie fora by nie istnialy jakby wszyscy byli tacy pewni co kupic,jak komus ten watek nie odpowiada lub go nudzi to niech w nim nie pisze!!!

Pewnie przytoczony przez Ciebie Marek Dyba (mój dobry znajomy) ma też podobne zdanie do mnie, bo wylewu propozycji z Jego strony nie widzę. Ale ok, na tym kończę występy życząc mimo wszystko powodzenia.

pozdr.

Ps. Rochu dzięki za +, ale na początku naprawdę kibicowałem Mirkowi mocno (nawet coś tam skrobnąłem), aż przyszło zmęczenie.

Co do Carego,...akurat tego modelu nie słuchałem, ale w poszukiwaniach lampy, odradzono mi właśnie ten model, powodem było to,... niby do kolumn wysoko skutecznych,( jak wszystkie lampy)...za skuteczny, chaotyczny i krzykliwy w tubie;0), na basie mikry, a znowuż do kolumn 88-90dB, jakby za mało muzykalny, padło takie określenie,...dźwięk jakby kolumny kocem okryte, w cale się nie dziwie Mirkowi, że szuka, jak trudno do tego wzmacniacza kolumny dobrać, a może błąd tkwi wcześniej, albo nie wyregulowany, lampy padnięte, ja bym posprawdzał, bo może gdzieś w systemie tkwi błąd.

Proponowałbym, spiąć system, tylko Cary, o przypisanym modelu CD do tego wzmacniacza.

A co do CD Cary, to mam przyjemne doświadczenia.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ps. Rochu dzięki za +, ale na początku naprawdę kibicowałem Mirkowi mocno (nawet coś tam skrobnąłem), aż przyszło zmęczenie.

Ja też jestem zmęczony.

W końcu jak długo można za kogoś wybierać?

Nie ma klopotu,tylko znalezienie najlepszych kolumn do niego jest tematem,akurat ten wzm napedza wszystkie kolumny bez problemu,tylko wybranie jak najbardziej odpowiednich aby "fruwaly" o to chodzi!

Fruwanie latanie czy szybowanie?...............to jest do Ciebie Mirku pytanie!!

Cary nie jest siódmym cudem swiata-nie wiemy ile ma tez naprawdę mocy,ale żeby szukać ze wzmacniacza 300B

na jednej lampce mocy fruwającego grania-to jest niemożliwe z powodu małej mocy.

Owszem barwa i wszelakie z nią pochodne jak najbardziej,ale żeby fruwanie w pokoju 3.5x5.5?

..........czyli tzw drive-będzie ciężko,ale szukaj-chociaz każdy wiedzący Ci powie,że 300b to lampa śpiewjąca jest.

Każdy Ci podpowiada a to tak,a to siak a Ty wciąż swoje-50 procent ceny albo jeszcze mniej-także szukaj dalej.

Kolego Umka i Rochu, nieco wcześniej doszedłem do tych samych wniosków i próbowałem delikatnie "wylać kubeł zimnej wody"

na głowę Mirka bo mam takie same odczucia jak ty ale chyba nic to nie pomogło.

Mirek nadal szuka czegoś czego i tak nie znajdzie bo praktycznie nie ma możliwości spełnienia jego kryteriów.

Moźe być też tak źe on wcale nie chce nic kupić i bardziej kręci go wizja źe kiedyś nadejdzie ten dzień gdy wjadą do niego

piękne kolumny i...piękne dziewice!

W swoim długim juź handlowym doświadczeniu zawodowym spotkałem kilka osób które miały słabość do robienia zakupów ale nie miały na to środków i stosowały tzw zakupu wirtualne albo może raczej iluzoryczne.

Wszystko odbywało się jak z normalnym klientem, rozmowy, oglądanie towaru, przymiarki, wybieranie opcji i pakowanie po czym gdy miało dojść do płacenia to klient prosił o odłożenie bo musi skoczyć do bankomatu i znikał!

Do finalizacji transakcji nigdy nie dochodziło. Ten pacjent pojawiał się raz na rok licząc że nie został zapamiętany.

Ale było takich kilku innych.

Co ciekawe okazało się źe mam nawet takiego pacjenta wśród swoich dobrych znajomych.

Zupełnie porządny gość a okazało się że ma słabość do zamawiania samochodów!!

Narobił mi nawet wstydu w pewnym salonie mercedesa gdzie "otworzyłem mu drzwi" i zamówił nawet samochód

którego potem nie chciał odebrać!

Pózniej gdy zrobiłem małe śledztwo okazało się że on robi taki numer raz w miesiącu i w poznańskich auto salonach

jest juź spalony wiec "zamawia" już w innych miastach!!

Byłem w szoku. Nie mogłem w to uwierzyć. Nigdy bym go nie posądzał o takie odchyły!

Później nad tym rozmyślalem i to dla niego musiało być przyjemne gdy mu nadskakują, kawki, wsiadanie do nowych, pachnących

samochodów, dobieranie opcji, kolorów itd. Cały atrakcyjny dla niego proces kupowania miał za darmo!

A jaka zazdrość w oczach innych odwiedzających taki salon w tym samym czasie.

To był prawdziwy człowiek sukcesu!

Co do Carego,...akurat tego modelu nie słuchałem, ale w poszukiwaniach lampy, odradzono mi właśnie ten model, powodem było to,... niby do kolumn wysoko skutecznych,( jak wszystkie lampy)...za skuteczny, chaotyczny i krzykliwy w tubie;0), na basie mikry, a znowuż do kolumn 88-90dB, jakby za mało muzykalny, padło takie określenie,...dźwięk jakby kolumny kocem okryte, w cale się nie dziwie Mirkowi, że szuka, jak trudno do tego wzmacniacza kolumny dobrać, a może błąd tkwi wcześniej, albo nie wyregulowany, lampy padnięte, ja bym posprawdzał, bo może gdzieś w systemie tkwi błąd.

Proponowałbym, spiąć system, tylko Cary, o przypisanym modelu CD do tego wzmacniacza.

A co do CD Cary, to mam przyjemne doświadczenia.

Moj wzm jest jak nowy,gral na pokazach razem 60godz,dopiero teraz sie wygrzaly,gra swietnie,graly juz z paroma znanymi kolumnami i to swietnie,to jest amerykanski dzwiek i masz racje kiedy sluchalem ich na AS z tubowymi Bela Luna Diamante to pytalem sie czy graja z Carym 300B, bo tak je gonily jakby trazystor 500W je napewdzal,bylo szybko,ostro i krzykliwie tak jak podales!!!widac ze to jest mocny wzm,mimo jego parametrow 15W(9W-prawdziwe mysle)300B lampa jest bardzo mocna.Moze skutecznosc 95-98db i wstega a nie tuba,bylaby lepsza w ich przypadku, ale bez odsluchu nic nie bedzie wiadomo!

Kolego Umka i Rochu, nieco wcześniej doszedłem do tych samych wniosków i próbowałem delikatnie "wylać kubeł zimnej wody"

na głowę Mirka bo mam takie same odczucia jak ty ale chyba nic to nie pomogło.

Mirek nadal szuka czegoś czego i tak nie znajdzie bo praktycznie nie ma możliwości spełnienia jego kryteriów.

Moźe być też tak źe on wcale nie chce nic kupić i bardziej kręci go wizja źe kiedyś nadejdzie ten dzień gdy wjadą do niego

piękne kolumny i...piękne dziewice!

W swoim długim juź handlowym doświadczeniu zawodowym spotkałem kilka osób które miały słabość do robienia zakupów ale nie miały na to środków i stosowały tzw zakupu wirtualne albo może raczej iluzoryczne.

Wszystko odbywało się jak z normalnym klientem, rozmowy, oglądanie towaru, przymiarki, wybieranie opcji i pakowanie po czym gdy miało dojść do płacenia to klient prosił o odłożenie bo musi skoczyć do bankomatu i znikał!

Do finalizacji transakcji nigdy nie dochodziło. Ten pacjent pojawiał się raz na rok licząc że nie został zapamiętany.

Ale było takich kilku innych.

Co ciekawe okazało się źe mam nawet takiego pacjenta wśród swoich dobrych znajomych.

Zupełnie porządny gość a okazało się że ma słabość do zamawiania samochodów!!

Narobił mi nawet wstydu w pewnym salonie mercedesa gdzie "otworzyłem mu drzwi" i zamówił nawet samochód

którego potem nie chciał odebrać!

Pózniej gdy zrobiłem małe śledztwo okazało się że on robi taki numer raz w miesiącu i w poznańskich auto salonach

jest juź spalony wiec "zamawia" już w innych miastach!!

Byłem w szoku. Nie mogłem w to uwierzyć. Nigdy bym go nie posądzał o takie odchyły!

Później nad tym rozmyślalem i to dla niego musiało być przyjemne gdy mu nadskakują, kawki, wsiadanie do nowych, pachnących

samochodów, dobieranie opcji, kolorów itd. Cały atrakcyjny dla niego proces kupowania miał za darmo!

A jaka zazdrość w oczach innych odwiedzających taki salon w tym samym czasie.

To był prawdziwy człowiek sukcesu!

Akurat ja swojego Mercedesa CLS320 odebralem i uzytkuje,potwierdza tez znajomi z forum ze swoj tor odsluchowy tez przerabialem przez 2.5roku i caly kupilem, tak jak postanowilem,mysle ze zaraz dostaniesz odpowiedz od kolegow na forum ze u mnie "para nie idzie w gwizdek"
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.