Skocz do zawartości
IGNORED

Kiedy DAB zamiast analogowego sygnału FM ?

Symbian_X

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tak sobie niedawno pomyślałem, jaki jest sens kupowania obecnie tunera FM, skoro wiadomo ze z czasem sygnał analogowy zostanie zastąpiony sygnałem cyfrowym.

Jak sądzicie, jest sens kupowania na chwilę obecną tunera FM ? Jak długo może trwać jego życie w dobie cyfryzacji ?

Czy są już jakies konkretne dane odnośnie przyszlosci cyfrowego/analogowego radia ?

DAB ? Zapomnij, od dawna nie może się przebić ...

Poczytaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na razie testują (ostatnio tylko w Kielcach!) to radio a konkretnych terminów wprowadzenia w Polsce nie ma. Swoją drogą zawiodłem się na DAB+, a w zasadzie na niskich bitrate - max 128 kpbs w testach ,a w wielu przypadkach blisko połowa z tego! Podobno ma to lepiej brzmieć niż mp3 z tym bitrate ..... ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

to nieprawdopodobnie ale radia cyfrowego sie możemy nie dorobić przez najbliższą dekade !

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Człowieku zobacz jak monopolista z politycznego nadania emitel wprowadza DVB-T ... planowe opóźnienia, przepychanki z konkurencją i końca nie widać i gdzie tu marzyć o DAB ...

• Moderatorzy

można bez problemu korzystać z radia internetowego różnej maści , więc Dab czy Dab + pomimo lepszych parametrów od FM j będzie etapem, który raczej przeskoczymy tak jak przeskoczyliśmy erę pagerów przechodząc na dużą skalę z telefonów stacjonarnych na komórki.

czasem zacofanie ma plusy i pozwala unikać niektórych ślepych uliczek.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Bywa też na odwrót , te same komórki często służą do słuchanie muzyki (z mp3, mały problem gdy przez słuchawki) , stacje radiowe FM "weszły w erę mp3"(co niestety słychać) , kompresję stratną stosuje się przy dosyłaniu do nadajników w FM (192 kpbs) a radio cyfrowe DAB+ może mieć poniżej 64 kpbs i raczej nie więcej jak 128. Czy o takie radio nam chodzi?

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Już w połowie lat 80-tych przebąkiwano o telewizji wysokiej rozdzielczości HDTV. Parametry, które wtedy określono dla takiej telewizji nie są spełnione do teraz. Dzisiejsza FullHD, to taka namiastka tylko. Radio spełnia pomniejszą rolę, jak sobie o nim nie przypomną, to podziała w tej postaci jeszcze ze sto lat :)

Śmiało kupuj ten tuner.

Z drugiej strony, co to znaczy radio analogowe ? RMF na ten przykład nie da się słuchać. I nawet nie chodzi o muzyczny gatunek tam prezentowany. Dobrze brzmi jeszcze Polskie Radio PR I.

Prawdziwego "analogowego" brzmienia jakie się pamięta sprzed lat, już się nie uświadczy.

No tak, tak wlasnie myslalem ze radio umarło raczej. W sumie to nie przywiazuje nikt do tego takiej uwagi. Ja sam tylko wlaczam czasem tuner (a teraz chcialem zmienic na inny, dlatego pytam czy warto), kiedy nie chce mi sie zonglowac plytami cd.

U mnie za to, z tego co zauwazylem, najlepsza jakosc ma radio merkury. No a reszta to tylko tak gra, zeby cos leciało...

Juz pomijam fakt czy DAB lepszy niz FM jesli idzie o jakosc dzwieku, bo nie o to chodzi w tej calej "przyjemnosci" sluchania radia, tylko chodzi mi o przyszlosc, zeby sie nie okazalo ze za rok moge sobie wyrzucic tuner za okno.

Juz pomijam fakt czy DAB lepszy niz FM jesli idzie o jakosc dzwieku, bo nie o to chodzi w tej calej "przyjemnosci" sluchania radia, tylko chodzi mi o przyszlosc, zeby sie nie okazalo ze za rok moge sobie wyrzucic tuner za okno.

Jeśli EU nam nakaże to i u nas DAB+ zostanie wprowadzony. Czy jego jakość jest lepsza od FM? Zdecydowanie TAK. Jednak wszystko zależy od bitrate i rodzaju kodowania jakie będzie stosował nadawca. W UK około 5 lat temu większość nadawców stosowała dość wysoki bitrate, na poziomie 192kbps. Przyznam szczerze, że ciężko było odróżnić od muzyki z odtwarzacza CD. Niestety z czasem, po kilku latach bitrate spadał i często nie przekraczał 128kbps, i to już było słychać. Było źle.

DAB+ koduje w AAC+ a nie MP3. Dlatego 64kbps w AAC+ brzmi zdecydowanie lepiej niż 128kbps w mp3, można powiedzieć że nawet ciekawiej niż 320kbps.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Moderatorzy

sittek, a orientujesz się co jest lepszym kombajnem muzycznym (fm, radio internetowei i muzyka z podpiętego dysku) Marantz 7004 czy Rotel z serii 15 ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Rotel ale z serii 12. ( Rotel RT-12) Tuner RGD1520 jest juhyba wycofywany ponieważ nie jest już do dorwania. Ma tylko DAB i nie odtwarza FLAC. Dwunastka już to robi.

Co do jakości dźwięku z tego RT-12 to naprawdę jestem pod wielkim wrażeniem. Nigdy nie sądziłem, że będę kiedyż z zadowoleniem słuchał nagrań z mp3 !!!. Szok. W przypadku jakości 320kbps dla mp3 czy 128 dla wma czy aac na pierwszy rzut ucha ( w porównaniu do RCD-06SE) nie do odróżnienia. Oba maja ten sam DAC Wolfsona i jakość jest kapitalna.

Jeden problem z tym RT-12 to odtwarzanie FLAC. W zależności od plików , czyli nie dotyczy to wszystkich, ale po około 90 sekundach buforuje i na kilka sekund zacina nagranie.

Który jest lepszy? Nie wiem. Zdecydowany byłem od razu na Rotela, dlaczego, wiadomo :)

Nie słyszałem tego Marantza ale ponoć jest ten sam problem co w Rotelu. Po prostu mają zbyt mały bufor. Może rozwiążą to poprzez upgrade, zobaczymy.

Poczytaj w Klubie Rotela co pisałem oraz w wątku o radiach internetowych.

Z jakości dźwięku ze stacji internetowych jestem bardzo zadowolony. Jakość odpowiadająca CD !!!, w przypadku streamingu również ( na razie testuję na komputerze) ale szykuję się do zakupu dysku NAS wpinanego pod złącze LAN w RT-12 lub moim routerze. Może wówczas te FLACKI będą szły bez bufora?

Radio FM juz jest w nim jakieś takie nijakie i nie mam nawet podpiętej anteny. Trójki, dwójki i jedynki słucham poprzez Internet , nadają w aac i jest naprawdę nieźle.

DAB+ -- na razie przyszłość, pewnie daleka.

• Redaktorzy

Trochę nie rozumiem tego zainteresowania DAB. W Zjednoczonym Królestwie DAB okazał się chybionym pomysłem, bowiem nie dość, ze jest kompresowany, to w praktyce okazało się, że jest kompresowany w zasadzie maksymalnie, wbrew wstępnym założeniom, które towarzyszyły planom wprowadzenia tego systemu. W dodatku DAB jest przestarzały, stosuje technologie cyfrowej kompresji sprzed 20 lat. Już kiedy go wprowadzano, był przestarzały. Od tego czasu trwa walka mniejszości (melomanów i audiofili) o nadawanie w mniejszej kompresji, przy całkowitym braku zainteresowania 90% słuchaczy, którzy w dupie mają, w jakim formacie dochodzą do nich reklamy. Walka jest więc z góry przegrana, bowiem wyższy poziom kompresji pozwala wcisnąć więcej materiału w pasmo, co oznacza większe zyski z reklam. Chcecie sobie dać zafundować sytuację, w której nadawanie z jak najniższą jakością będzie maksymalnie opłacalne? Taka jest zasada DAB. W radio FM jest przynajmniej teoretyczna możliwość nadawania wysokiej jakości, co czasem np. realizuje Dwójka przy koncertach...

Problem z DAB w UK polega na czym innym niz u nas. Po wielu latach w międzyczasie wymyślono nowy rodzaj kodowania z mp3 na aac+. Przy podobnej wadze plików jakość miała być zdecydowanie lepsza. Niestety urządzenia z DAB nie są kompatybilne z DAB+. I tutaj pies został pogrzebany. Miliony gospodarstw domowych posiada zwykłe odbiorniki z DAB i na hasło switch off, które miało nastąpić wraz z DVB-T ludzie w UK najnormalniej w świecie powiedzieli NIE. Do tego podłączyli się politycy i samorządowcy no i zrobił się dym.

Innym problemem było z roku na rok coraz większe kompresowanie audycji, gdzie właśnie rozwiązaniem miało być właśnie DAB+

W Polsce tego problemu by nie było, tak jak nie było z MPEG-2 ponieważ od razu wprowadzono MPEG-4.

U nas wynika to z bardzo szybkiego rozpowszechniania się radia internetowego i niechęci stacji radiowych do dodatkowych kosztów związanych z zakupem urządzeń cyfrowych. Dodajmy, że wiele z nich nadaje w sieci i jakość jest dużo lepsza niz w FM.

Niestety biedny i chciwy jest to kraj dlatego wszystko zabija się zbyt dużą kompresją.

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 25 Września 2012 - nie na temat
Ukryte przez misiomor, 25 Września 2012 - nie na temat

Witam,

Tak sobie niedawno pomyślałem, jaki jest sens kupowania obecnie tunera FM, skoro wiadomo ze z czasem sygnał analogowy zostanie zastąpiony sygnałem cyfrowym.

Jak sądzicie, jest sens kupowania na chwilę obecną tunera FM ? Jak długo może trwać jego życie w dobie cyfryzacji ?

Czy są już jakies konkretne dane odnośnie przyszlosci cyfrowego/analogowego radia ?

Niezmiernie mnie rozbawiaja takie posty.

Jaki jest sens kupywania plyt i odtwarzaczy CD jak sa pliki? A jaki jest sens kupywania samochodow spalinowych jak sa elektryczne. Jaki jest sens zrec jak i tak trzeba s...

?👈

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 25 Września 2012 - nie na temat
Ukryte przez misiomor, 25 Września 2012 - nie na temat

Kolega miał pewnie jedynie na myśli, że niebawem nastąpi switch off sygnału FM

• Redaktorzy

Niestety biedny i chciwy jest to kraj dlatego wszystko zabija się zbyt dużą kompresją.

A bogaty i niechciwy niby nie... Otóż głównym powodem problemu z DAB w UK, była praktyka obniżania bitrate znacznie poniżej najlepszej możliwej dla przyjętego tam standardu, która to najlepsza wartość i tak nie była oszałamiająca (MP2). Niektóre programy nadawano na wartościach zbliżonych do minimalnych możliwych, a nawet najambitniejszy program państwowej BBC (BBC3) nie emitował w najwyższej jakości, możliwej do osiągnięcia w tych warunkach. Możliwość takiej lub innej kompresji traktowano nie jako techniczne osiągnięcie umożliwiające nadawanie znośnej jakości dźwięku, lecz jako przedmiot przetargu miedzy "niedochodową misją" promowaną przez "idealistów", a "twardymi realiami rynku" (czyli możliwością odsprzedaży większej ilości komercyjnych kanałów z reklamami). Jak widać chciwość jest cechą uniwersalną. Dlatego sądzę, ze u nas po zainstalowaniu DAB i administracyjnej likwidacji konkurencji w postaci stacji FM, będzie miało miejsce przykręcenie kurka do maksymalnej kompresji dopuszczalnej przez standard. Jeśli do tego dodać typową kompresję dynamiczną, żeby było "lepiej słychać", będzie niezła sieczka.

Masz rafal735r rację to "kupywanie" nie ma sensu.....;)

Podobnie jest z tym DAB a raczej kodowaniem. DAB to aac(nie mp3 czy mp2), DAB+ aac+ to niedługo zawita DAB++ skoro jest już kodowanie aac++ ,itd. Problem w tym że nie wykorzystuje się lepszego kodowania do poprawy jakości a do zwiększenia ilości programów . O kompatybilności już nie wspominam to miało miejsce kiedy jeszcze liczył się odbiorca a nie tylko interes. Radio FM jest psute głównie przez cyfrowe "sztuczki" jakie mają miejsce od studia do odbiornika i radio cyfrowe w postaci DAB czy nawet DAB+ nie jest "rewolucją". Nie jestem pewny ale zdaje się DD+ jaki jest stosowany w TV (DVB-T - np. TVP1HD) zapewnia teoretycznie lepszą jakość.

Nie miałem okazji słyszeć DAB+ ale wiem że przy dużych kompresjach (transmisje testowe) na popularnych odbiornikach jakość była słaba. Wiadomo tani odbiornik słaby przetwornik CA. Dobrym i tanim wyborem może być odbiornik na USB (DVB-T+ UKF+ DAB) dla kogoś kto słucha z komputera i DAC.

Pod tym linkiem można znaleźć aktualne wiadomości dotyczące radiofonii cyfrowej;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A bogaty i niechciwy niby nie...

UK to raczej kraj bogaty ale też i chciwy :)

ja wiem, że nie każdy ma dostęp do szerokopasmowego internetu ale gdy słucham audycji radiowych w całkiem przyzwoitej jakości to nawet DAB+++ mi będzie wisiał. No chyba, że i w sieci ukoszą bitrate albo stopniowo dla lepszych jakości zaczną masowo wprowadzać płatne kanały premium.

• Redaktorzy

Problem w tym że nie wykorzystuje się lepszego kodowania do poprawy jakości a do zwiększenia ilości programów .

O to właśnie chodzi. Ustawia się kwestię jakości w opozycji do zysków. W przypadku FM przynajmniej nie ma sytuacji, że kosztem zmniejszenia jakości da się wcisnąć więcej komerchy reklamowej.

Nie da się jednoznacznie porównać. Wszystko zależy od nadawcy. Na FM jest kilka stacji nadających w lepszej jakości od innych, to samo jest w DAB. I tak samo jest w sieci. Nie ulega jednak wątpliwości, że teoretycznie DAB+ powinien mieć najlepszą jakość.

Pozostaje radio internetiwe...

A co to jest tuner fm:-p tak dawno tego nie mialem w domu ze juz zapomnialem ze to istnieje:-p

chwilowy brak działalności w audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.