Skocz do zawartości
IGNORED

Przyczyny emigracji (wyjazdów za granicę)

Gość partick

Rekomendowane odpowiedzi

poczytajcie komentarze...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

przyczyny wyjazdow....obdzieranie ze skory obywateli w obliczu prawa....

...kiedys slyszalem na Trojce ze emigranci wysylaja wiecej pieniedzy do PL niz wynosza wszystkie zagraniczne inwestycje w kochanej ojczyznie

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Jeśli to prawda to emigracja jest kroplówką życia dla Polski leżącej na OIOMie.

Powrót po dłuższej przerwie...

Uciekają przd Michalkiewiczami, Tomulami, cyfrzakami, jaccuchsiami, reartami, Rydzykami, Hoffmanami, prezesuniami, Błaszczakami, Dudami, Michalakami i resztą tego całego tatałajstwa.

Edytowane przez toptwenty

Uciekają przd Michalkiewiczami, Tomulami, cyfrzakami, jaccuchsiami, reartami, Rydzykami, Hoffmanami, prezesuniami, Błaszczakami, Dudami, Michalakami i resztą tego całego tatałajstwa.

Nie wiem , jak inni. Ja - na pewno.

jest dużo osób co wybudowała dom lub kupiła mieszkanie za pieniądze z zagranicy, wróciła do Polski i za chwilkę wyjechała z powrotem już raczej na stałe

Wiele lat mieszkam we Francji. Kilka lat temu zagnało mnie do Zurichu. Impreza u znajomych , spacerki , pogaduchy i takie tam. Trzeciego dnia koleżanka mówi : Mam fajnego kumpla w Bernie , ma galerię ; ekstra gostek. Jedziemy. Przyjeżdżamy , patrzę ci ja - Wojtek , Spikiem zwany !!!:) Kiedyś , jeszcze w Polsce pracowaliśmy w jednej firmie. I znowu : myszowata na stół , gadamy , wspominamy... W pewnej chwili mówię : Wiesz , Wojtek - może wybuduję chałupę w Polsce. Mam działkę pod Krakowem , start już jest. A na to rzeczony Wojtek , Spikiem zwany : "To ty już (wypikane) nie masz innego kraju do budowania domu ?!!!" I wiecie co ? Do dzisiaj jestem mu wdzięczny !:) To by było na tyle , jeśli chodzi o ewentualne moje budowanie w Polsce. Mam zresztą przykłady - tu w okolicy Paryża. Niejednokrotnie ludziska złorzeczą i pomstują na siebie - po co mi to , qwa , było...:( Jeden z drugim jedzie TAM do tego postawionego kosztem wielu wyrzeczeń - domu i ... zwyczajnie smutek !!! Chałupę trzeba zimą ogrzać , latem chwasty i inny badziew w ogrodzie wyciąć. Sami wiecie - dom bez stałej obecności gospodarza - zwyczajnie niszczeje. Wiem jedno : jeśli ktoś jest , cztery - pięć lat poza granicami Polski - już tam zostanie. Wiem też jeszcze coś : Trawa jest zawsze bardziej zielona tam , gdzie nas nie ma. Pozdrawiam -

o ile dobrze pamiętam będzie tego ze 17 mld zł z UK rocznie

juz kleilem, ale tu jest przy okazji dokladnie napisane jak pojetna jest kroplowka

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

Jeśli to prawda to emigracja jest kroplówką życia dla Polski leżącej na OIOMie.

Ocenia się,że cała emigracja może wpompowywać w nasz kraj ok.50mld. PLN rocznie.To jest suma bardzo,ale to bardzo szacunkowa,niektórzy twierdzą,że może być wyższa.

A tak jeszcze na marginesie,jest nas 38mln w kraju i ...20mln poza granicami.Jeżeli tendencja się utrzyma za kilkadziesiąt lat proporcje mogą być 1:1,a już za kilkanaście w każdej rodzinie będzie ktoś kto przebywa poza krajem.

Pojawiają się głosy,że to exodus którego nie znała historia.

l'enfant sauvage

• 3 tygodnie później...

To dzięki datkom emigracji zbudowaliśmy stadiony i budujemy autostrady. Dzięki!

..to akurat .za darmoche z unii ...ale nie sztuka wybudowac sztuka to utrzymac...

...a jakie piekne mamy szkoly...kafelki, tablice multimedialne, sale(hale gimnastyczne) a na papier do dupy cukier , kartki i toner wola sie od rodzicow

jeszcze 7 lat bedzie jakos za kase z unii a potem we are dooooooooooomed

ups!sorry you are , I'm not there

Edytowane przez fish75

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Wie pan... Ja to ludziskom się nie dziwuje że uciekają. Ile to można na te same gęby w sejmie patrzeć... Zresztą moje świnie panie - tak samo zachowują się przy korycie jak niektórzy na wiejskiej. Tyle że z moich to jakiś pożytek mam a z tamtych... panie szkoda gadać, daj ta spokój ...

Mniej więcej tak mawiała mama Rysia :) Lat 90.

Edytowane przez Radmruś
  • 3 tygodnie później...
Gość partick

(Konto usunięte)

Wiele lat mieszkam we Francji. Kilka lat temu zagnało mnie do Zurichu. Impreza u znajomych , spacerki , pogaduchy i takie tam. Trzeciego dnia koleżanka mówi : Mam fajnego kumpla w Bernie , ma galerię ; ekstra gostek. Jedziemy. Przyjeżdżamy , patrzę ci ja - Wojtek , Spikiem zwany !!!:) Kiedyś , jeszcze w Polsce pracowaliśmy w jednej firmie. I znowu : myszowata na stół , gadamy , wspominamy... W pewnej chwili mówię : Wiesz , Wojtek - może wybuduję chałupę w Polsce. Mam działkę pod Krakowem , start już jest. A na to rzeczony Wojtek , Spikiem zwany : "To ty już (wypikane) nie masz innego kraju do budowania domu ?!!!" I wiecie co ? Do dzisiaj jestem mu wdzięczny !:) To by było na tyle , jeśli chodzi o ewentualne moje budowanie w Polsce. Mam zresztą przykłady - tu w okolicy Paryża. Niejednokrotnie ludziska złorzeczą i pomstują na siebie - po co mi to , qwa , było...:( Jeden z drugim jedzie TAM do tego postawionego kosztem wielu wyrzeczeń - domu i ... zwyczajnie smutek !!! Chałupę trzeba zimą ogrzać , latem chwasty i inny badziew w ogrodzie wyciąć. Sami wiecie - dom bez stałej obecności gospodarza - zwyczajnie niszczeje. Wiem jedno : jeśli ktoś jest , cztery - pięć lat poza granicami Polski - już tam zostanie. Wiem też jeszcze coś : Trawa jest zawsze bardziej zielona tam , gdzie nas nie ma. Pozdrawiam -

Wlasnie to budowanie w polsce a zarabianie za granica juz od pewnego czasu mnie niepokoi gdyz zlodzirjstwo w naszym rzadzie upatrzylo sobie emigracjje jako kolejny interes dla siebie.... nier qr... mysla co zrobic zeby obywatel tutaj mogl zyc jak czlowiek a nie zeby z zagranicy urobek przywozil.... no a tak legalnie zagraniczni kapitalisci wywoza kase za granice a emigranci z wlasnej glupoty przywoza i jeszcze polska istnieje bez normalnych rzadow tylkobze zlodziejstwej lapowkarstwek przekupstwem.... juz przekupili PO (bo ktoz inny bylby do tego zdopny) 12 miesieczny okres rozliczeniowy niech kapitalistom sie lepiej wiedzie szczegopnie wszelkiej masci hipermarketom ktore sa biedne.... bo tylko w pierwszej seyce najbogatszych przedsiebiorstw.... tylko ze by nic z tego nie mamy (chodzi o zysk) jedynie mniej musimy wydac dzieki czemu mniej moga nam placic... no i kolejny poziom niewolnictwa obywatela w IIIRP osiagniety.... jak faszysci...

chwilowy brak działalności w audio.

• 3 miesiące później...

W górę dziada dobrze gada ! ;) Nie bać się być serdecznym no i zacząć samodzielnie myśleć, może dobrze jest nabrać dystansu co do niektórych zgorzkniałych, może nieco też butnych polaków pracujących za granicą. Może bardziej rozsądnie trzymać z tymi dla których liczą się ciekawe kontakty i miło spędzony czas. SZACUNEK i podporządkowanie się panującym regułą - za granicą jesteśmy mimo wszystko najczęściej gośćmi - zawsze podnoszę papierek, sprzątam po psie a czasem nawet zamiotę fragnment chodnika przed blokiem. Sąsiadowi pomogę wnieść kanapę a starszej babci bezinteresownie przystrzyc niewielki żywopłot... Czy to jest takie trudne aby nie być zgorzkniałym chamem? Snobem oderwanym od rzeczywistości... aroganckim nowobogackim którego mózg jeszcze nie dorósł do bycia bogatym... W brew pozorom poza granicami można się dużo nauczyć - więcej dobrego niż co niektórym się wydaje.

Słusznie prawisz! Pyffo!!! Lecz - najśmieszniejsze jest to, że tę zakładkę obserwuje trzech , czterech może? :)) Reszta - "Polskę będzie naprawiać", sąsiadkę z siatami i psią kupę - omijając szerokim łukiem. Bo - sąsiad nie mój i kupa też nie z mojego psa. PS - mam zwyczaj , odkurzając mieszkanie - zahaczyć też o klatkę schodową na moim piętrze. Macie tak, czy - "nie moje"??:)) Ale , to już jest rozmowa na inny wątek... Pozdrawiam - Jacek

Edytowane przez Bezlitosna Niusia
Gość Rob Roy

(Konto usunięte)

mam zwyczaj , odkurzając mieszkanie - zahaczyć też o klatkę schodową na moim piętrze. Macie tak, czy - "nie moje"??:))

I to jest bardzo niedobry zwyczaj, poniewaz zabierasz ludziom prace ;)

Ja mam wliczone w czynsz - czyli "za moje" :)

Ocenia się,że cała emigracja może wpompowywać w nasz kraj ok.50mld. PLN rocznie.To jest suma bardzo,ale to bardzo szacunkowa,niektórzy twierdzą,że może być wyższa

sek w tym ze nikt nie chce zlecic takich badan a na pewno nikomu nie zalezy na ich upublicznaniu

poza tym to sie trudno liczy bo jednym sa konkretne "zastrzyki" czyli przelewy a czym innym sa pieniazki po prostu wydane w polszy przez emigrantow. na przyklad na piwo czy budowanie nikomu nie potrzebnego domu...

nie mniej jednak wladza jest tego swiadoma i woli nie ruszac tematu

I to jest bardzo niedobry zwyczaj, poniewaz zabierasz ludziom prace ;)

Ja mam wliczone w czynsz - czyli "za moje" :)

pier**lisz , synku. Ja też mam to "wliczone w czynsz". Ale - Pani Sąsiadce - zawsze siaty wniosę. Za moje , bucu. Edytowane przez Bezlitosna Niusia
Gość Rob Roy

(Konto usunięte)

pier**lisz , synku. Ja też mam to "wliczone w czynsz". Ale - Pani Sąsiadce - zawsze siaty wniosę. Za moje , bucu.

Polaczka poznasz i w Paryzu - po chamstwie.

ATSD, jestes mlodszy ode mnie ;P

Zniknęły dwie bariery, wizy i finanse ( bo strefa Schengen i tanie linie ) a więc nie ma się co dziwić ,że Polacy emigrują.

Powodów pewnie są dziesiątki , każdy ma swoje i kazdy ma do nich prawo.

Ciekawsze jest to ,że emigranci Polski i polaków nie lubią i dlatego ich sie nie lubi.

Zniknęły dwie bariery, wizy i finanse ( bo strefa Schengen i tanie linie ) a więc nie ma się co dziwić ,że Polacy emigrują.

Powodów pewnie są dziesiątki , każdy ma swoje i kazdy ma do nich prawo.

Ciekawsze jest to ,że emigranci Polski i polaków nie lubią i dlatego ich sie nie lubi.

Calkowicie bledny wniosek. Ja mam wrazenie ze jest odwrotnie.

Ukryta Zawartość

OK panowie, kto to jest ta blondyna, bo pomimo najszczerszych checi nie bylem w stanie wysluchac tego 'monologu'.

Ukryta Zawartość

Polaczka poznasz i w Paryzu - po chamstwie.

ATSD, jestes mlodszy ode mnie ;P

No właśnie. !:) A takiego robioja - wyłącznie na tym forum!:)) CBDU;)jeśli chodzi o tę prymitywną c*pę z filmu - dotrwałem do "znajomych z Minnesoty"... Są pytania ?:)) Edytowane przez Bezlitosna Niusia
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.