Skocz do zawartości
IGNORED

Koniec STEREO - czas zamknąć tę zakładkę...

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Tak gorzej jak kłócą się fanie Nvidii i Ati a benczmarki są dopalane przez jednego z producentów wyżej wymienionych. Przypomina mi wojnę małych siusiaków czy kable grają czy nie . Analogii jest masa

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Słyszałem gdzieś, że istnieją na świecie takie portale, że nie treść jest ważna, a ilość wejść.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Słyszałem gdzieś, że istnieją na świecie takie portale, że nie treść jest ważna, a ilość wejść.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

:D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że firma SITE zastosuje odpowiednie środki pozbawiając doigrywującego się możliwości dokonywania kolejnych odsłon Portalu:D

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

W IT są krucjaty typu jaki jest sens które wkładania chłodzenia wodnego do standardowego pc.

no nie zupełnie. Chyba nikt na forum IT nie będzie mi wykazywał że mój 12-letni PC nie pozwala mi skorzystać z pełni usług portalu internetowego. A jak sądzę inaczej to znaczy że mam jakąś wadę fizyczną, słuchu czy coś podobnego.

no nie zupełnie. Chyba nikt na forum IT nie będzie mi wykazywał że mój 12-letni PC nie pozwala mi skorzystać z pełni usług portalu internetowego. A jak sądzę inaczej to znaczy że mam jakąś wadę fizyczną, słuchu czy coś podobnego.

nie, ale znajdą się ludzie którzy napiszą, że watercooling jest bezsensu , to nie opłacalne bla bla bla.

fanboye ATi vs Nvidia oraz AMD vs Intel to jak kable grają vs nie grają :)

i tak bez liku

Arni, doigrasz się ;)

Ukryta Zawartość

;)

Ukryta Zawartość

przypomniałeś mi dawne dyskusje na pewnym forum IT dotyczące chłodzenia wodnego. Goście opisywali tam coraz większe przekroje rur dostarczających wodę do radiatorów i śmiali się z jakiejś konstrukcji fabrycznej działającej na wężykach jak do kroplówki.

napisałem że przecież liczy się zdolność oddawania ciepła przez radiator do cieczy, a ona jest tylko medium którego ilość reguluje prędkość przepływu a nie średnica rury. mało mnie tam wtedy nie zjedli :-)

Podobną sytuacją było filozofowanie dlaczego płyny odglaniające są takie drogie. I podobna reakcja na uwagę ze taniej i łatwiej można kupić na stacji benzynowej dolewkę glikolu do chłodnicy i żaden glon się im w tych wiaderkach nie zalęgnie :-)

Fanatyzm jest zwykle cechą ludzi niedouczonych i mało dociekliwych za to bardzo zapatrzonych w siebie. we własne zdanie.

Audiofile są w tym przodownikami.

Jeśli chodzi o fanatyków IT to się szybko przekonali, że chłodzenie wodne może być bez sensu dla kogoś kto go nie potrzebuje. I dlatego pojawiły się konstrukcje nie wymagające takiego chłodzenia.

A technice audio nie ma takiego dużego postępu i konieczności całkowitej zmiany formatów odtwarzania co pięć lat. Więc ktoś kto nabył drogi sprzęt audio się tego sprzętu i swoich o nim przekonań będzie trzymał znacznie dłużej.

Arku możliwe że ja chciałem Cie zjeść ;)

ps przepływ ma znaczenie :D

Czy macie jeszcze siłę w ogóle zaglądać do zakładki STEREO?

Ja czasem takową w sobie znajduję... Co znalazłem ostatnio?

Coś nowego: ktoś mi powie, co to są SUCHAWKI? Albo co oznacza ROZGŁAŚNIANIE AMPLITUNERA? Albo przynajmniej wie ktoś, po jakiemu to???

Ktoś inny pyta, czy kolumny mogą ULEDZ uszkodzeniu... JEZU! :(

I proszę mi nie p*** głodnych kawałków o dysleksji, dysgrafii i innym dysmózgowiu. Za moich czasów takich "chorób" nie było. Były za to głupie i leniwe dzieci. Ale - Bogu dziękować! - byli też nauczyciele uzbrojeni w linijki, wskaźniki i inne środki terapeutyczne. Powyższe (plus łagodna perswazja ;) ) bardzo szybko leczyły wymienione wyżej dysfunkcje.

Efekt był taki, że KAŻDE DZIECKO KOŃCZĄCE PODSTAWÓWKĘ UMIAŁO POPRAWNIE PISAĆ PO POLSKU. Umiało także czytać ze zrozumieniem, choć to dużo trudniejsza sztuka, nie wiem, czy dziś uczą tego choćby i na polonistyce.

Do czego zmierzam? Otóż do konkluzji: czy naprawdę uważacie, że taki wygląd TEMATÓW w dziale STEREO podnosi PRESTIŻ I POZIOM MERYTORYCZNY tego portalu.

Jeśli zgadzacie się ze mną, że nie podnosi i jeśli drażni Was brak szacunku do ojczystego języka, to proszę uprzejmie raportować te wątki do adminów DO USUNIĘCIA.

Bo to tylko wstyd przynosi nam wszystkim.

Ja rozumiem, że umysłowe upośledzenie nie pozwala komuś opanować zasad poprawnej pisowni. Polska język - trudna język...

Ale do jasnej cholery: są przecież MODUŁY SPRAWDZANIA PISOWNI! Robią to automatycznie i podkreślają każde "suchawki" czy inne potworki NA CZERWONO. Potem wystarczy wybrać poprawną opcję z listy. CZY TO TAKIE K*** TRUDNE??? OGARNIJCIE SIĘ JEDEN Z DRUGIM!!!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ja od dłuższego czasu mało czytam Stereo , jedynie lookne do "nasze ustroje" ale i tam jest coraz gorzej. Analog, lampa , muzyka tam można w miarę sensownych rzeczy się dowiedzieć . Stereo przypomina mi mieso armatnie na wojnie tam jest wszystko i nic

Napisano dziś, 11:25

... wielkość (znaczy średnica) i przepływ...

Jak najbardziej...

dlatego mam 2 obiegi :)

• 3 tygodnie później...

Phone Fidelity

Czy właśnie to nie nabiera coraz większego sensu... Skoro jesteśmy w stanie nawet koegzystować z kinem domowym?

Jest sporo urządzeń przenośnych, grających.. znośnie. Nie wybitnie, porywająco, ale poprawnie i bez low-endowego cyfrowego narzutu. Młodsze pokolenie słucha muzyki właśnie tak, z coraz większym zdziwieniem patrzą na te nasze pudła. Od jakiegoś czasu używam iPhone 4, do różnych celów, a po dokupieniu słuchawek za stówkę (€) naprawdę da się tego słuchać, w porównaniu do dźwięku pierwszych odtwarzaczy tego typu to prawdziwy hi-end. Oczywiście słuchanie zastępczo, gdzieś w podróży, ale lepsze to niż nic. Patrząc na to pragmatycznie - urządzenie bateryjne, czyli wolne od zakłóceń sieciowych, dodatkowo zabezpieczone przed zniekształceniami z sieci komórkowych, powinno grać nieźle - I tak też się dzieje. A że nie ma lampy... producenci jeszcze nie powiedzieli w tej kwestii ostatniego słowa :)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Redaktorzy

Swego czasu postulowałem rozwiązanie właśnie takie, jakie tu jest dyskutowane, czyli założenia zakładki poświęconej low-endowi, pod niepoważną nazwą śmieciowe audio (czyli junk). Chodził głównie o wszystkie wątki typu "najlepszy wzmacniacz do 200 zł", gdzie wymieniano się opiniami na temat sprzętu z tzw. wystawek. Propozycja została uznana za niedemokratyczną i ostatecznie zrobiono ruch wprost przeciwny: wydzielono zakładkę Hi-end dla dobrej jakości sprzętu, praktycznie pozostawiając Stereo jako łączkę dla low-endowców. Efekty widzimy, a wywołane one zostały między innymi spadkiem zainteresowania poważniejszych ludzi zakładką Stereo w takiej postaci. Natura nie lubi próżni - jeśli ludzie od dobrych gratów uciekli na Hi-end, to na Stereo wkroczyli znawcy mobile-phono-fidelity i wojujący przeciwnicy "audiofilów i innych oszustów". Takie jest życie.

Swego czasu postulowałem rozwiązanie właśnie takie, jakie tu jest dyskutowane, czyli założenia zakładki poświęconej low-endowi, pod niepoważną nazwą śmieciowe audio (czyli junk).

To prawda, ale też "junk" ma wydźwięk pejoratywny: wielu uczestników tego forum z różnych powodów, najczęściej finansowych, nie jest w stanie przeskoczyć "o półkę wyżej". Powinniśmy poszukiwać takiego rozwiązania które z jednej strony dość jednoznacznie rozdzielałoby te kategorie, a z drugiej - nie tworzyło getta.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Vintage audio/ classic audio | Stereo | Hi-end

Wszystko co starsze niż rok 90 ląduje do pierwszej zakładki

Granie z komórek, ipodów dałbym do Pc Audio

Pozostaje problem z Voicekraftami i innym hajendem ale to w swoim czasie

Typowe vintage kończy się gdzieś pod koniec lat 70, wraz ze zmierzchem tranzystorów germanowych. W latach 80 powstało wiele znakomitych konstrukcji. Właśnie to lata 90 wrzuciłbym do "Plastic Fantastic", gdyż powstało najwięcej konstrukcji które nie zasługują na Stereo.

Dlatego segregowanie sprzętu wg daty produkcji to niezbyt szczęśliwy pomysł.

Szczęśliwy , nieszczęśliwy ważne by coś zacząć a nie powtarzać jak to jest źle .Nie myli się ten...

Oczywiście, też nie jestem szczęśliwy z powodu tego co się dzieje w Stereo, ale warto zrobić to tak by za pół roku znowu nie zmieniać...

Moim skromnym zdaniem pięć pierwszych działów: Stereo, Akustyka, Hi-end, Analog, Lampa, oraz PC Audio i Kino domowe - to pomieszanie z poplątaniem.

Stereo - wszystko co nie jest w dziale Hi-end, zazwyczaj ze względu na cenę. Dział Hi-End - którego sensu od samego początku nie widziałem (i dalej go nie widzę) - ale przyjmuję do wiadomości że są tacy którzy widzą jego potrzebę - to mieszanina dyskusji o droższym sprzęcie i dyskusji tematycznych których nie da się upchnąć w innych działach.

Może nieco inny podział ma sens: chodzi o kategorie dyskusji. A są dwie podstawowe: urządzenia lub zagadnienia. Obecnie prawie wszystkie zagadnienia związane z dziedziną audio się mieszają i plącze po różnych działach, trochę w Hi-End, trochę w Stereo, jedynie część "akustyczna" znalazła swój zakątek. A przecież jest mnóstwo dyskusji o tym jak coś podłączyć, jak usunąć problem, dlaczego coś działa lub nie, jak to działa, jak należy postępować w różnych sytuacjach.

Sprzęt jest sprzętem i cokolwiek o nim nie mówić - różni się zasadniczo ceną, niekoniecznie odzwierciedlającą różnice w jakości. A że cena jest płynna - coś co kosztuje dziś 5 tys, za rok może kosztować 2 (lub na odwrót) - używanie jej jako granicy podziału nie jest dobrym pomysłem. Za to mamy dwie coraz wyraźniejsze kategorie: cyfrowy (odtwarzacze CD i strumieniowe, wzmacniacze cyfrowe) i analogowy (kolumny, wzmacniacze lampowe i tranzystorowe, gramofony, magnetofony itp). Czasami te obszary się łączą w systemy audio.

Wydzielenie urządzeń przenośnych/mobilnych wydaje się rozsądne. Wówczas znajdą tam miejsce zarówno słuchawki, jak i różnej maści odtwarzacze kieszonkowe, z telefonami/smartfonami włącznie. Jest tego sporo na rynku.

Nie zapominajmy że obecnie wątki można rozgraniczać tagami, np. "Hi-end, low-end, z odzysku, dla początkujących, cena do 2000, itp. - jest to bardzo wygodne przy przeszukiwaniu - z tym że wiele starszych wątków tagów nie posiada.

To oczywiście nie jest to gotowa propozycja, a raczej kierunek o którym można porozmawiać.

A to ciekawe... Np stara końcówka mocy Accuphase z lat 80-tych grająca na znakomitym poziomie zaliczana do klasyki audio mogłaby być umieszczona i w vintage i classic audio. Jak już lata 70-te to świetnie brzmiące konstrukcje na V-fetach też mogą być zaliczone i tu i tu.

Kuźwa trzeba chyba dać cenzurę na wyrazy typu Unitra, Altus, Audiomega, Voice Kraft itp. faktycznie ostatnio same pierdoły w zakładce stereo. Zastanawiam się ile ci ludzie mają lat, 13...15?

Uważam że trzeba to bardziej podzielić.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Trzeba przypiąć na stałe zakładki ze trzy dla owych ważnych dla kogoś pierdół i pilnować aby się z nich nie wylało. To wszystko

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• 4 miesiące później...
  • Użytkownicy+

Swego czasu postulowałem rozwiązanie właśnie takie, jakie tu jest dyskutowane, czyli założenia zakładki poświęconej low-endowi, pod niepoważną nazwą śmieciowe audio (czyli junk). Chodził głównie o wszystkie wątki typu "najlepszy wzmacniacz do 200 zł", gdzie wymieniano się opiniami na temat sprzętu z tzw. wystawek. Propozycja została uznana za niedemokratyczną i ostatecznie zrobiono ruch wprost przeciwny: wydzielono zakładkę Hi-end dla dobrej jakości sprzętu, praktycznie pozostawiając Stereo jako łączkę dla low-endowców. Efekty widzimy, a wywołane one zostały między innymi spadkiem zainteresowania poważniejszych ludzi zakładką Stereo w takiej postaci. Natura nie lubi próżni - jeśli ludzie od dobrych gratów uciekli na Hi-end, to na Stereo wkroczyli znawcy mobile-phono-fidelity i wojujący przeciwnicy "audiofilów i innych oszustów". Takie jest życie.

Myliłem się...

Niektórzy konstruktorzy Hi Endu (GLD, ZAGRA) wykorzystują basowce Voice Krafta i Alpharda. Gdzie dyskusja wtedy ma wylądować?

Niektórzy konstruktorzy Hi Endu (GLD, ZAGRA) wykorzystują basowce Voice Krafta i Alpharda. Gdzie dyskusja wtedy ma wylądować?

kontruktorzy High endu mówisz?

:)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.