Skocz do zawartości
IGNORED

player mp3 do 500 dla żony :)

mikson

Rekomendowane odpowiedzi

potrzebuję na prezent dla żony coś wybrać

zastanawiam się nad ipodem nano 6g ten kwadracik z wyświetlaczem,

słuchawki już mam nufoce nx-700 więc chciałbym aby to zagrało razem

znalazłem jakiś magazyn coś tam testują ale nie wiem czy miarodajne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy ktoś ma tego ipoda nano 6g i jak się sprawdza?

tnx

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

https://www.audiostereo.pl/topic/97738-player-mp3-do-500-dla-%C5%BCony/

chłopaki jestem totalnie zielony w playerach, poważnie,

nie śledzę tego rynku nie mam absolutnie pojęcia

wiem tylko że ipody potrafią generacjami być na przemian z jakością

a jaki model sony proponujesz Emil ?? a cowon co to jest?? :)

Ukryta Zawartość

w sumi zaciekawił mnie ten maluszek, tani i dobry,

czy faktycznie tak jest ktoś ma?

Ukryta Zawartość

ten troszkę większy wyświetlacz ponoć grają tak samo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Również polecam Clip+. Wiem, że może być ciężko z przesłuchaniem interesujących Ciebie playerów, ale jeśli będziesz miał taką możliwość - warto. Nie wszystko jest takie oczywiste jak może się wydawać. Przykładowo, taki Ipod T4G, bardzo chwalony za jakość dźwięku na forach poświęconych portable audio według mnie gra po prostu za szczupło, jest szkielet dźwięku ale brakuje mu masy, wypełnienia, dlatego przyjemniej mi się słucha Clipa. To może się także tyczyć rozważanego przez Ciebie Nano 6G, należy do tej samej generacji Ipodów i z tego co wyczytałem, grają bardzo podobnie.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

w warszawie jest zacny mp3 store. można pójść posłuchać podotykać i przede wszystkim - pogadać z kimś kto się zna. no i nie wolno zapominać - kupować należy wedle potrzeb a nie wedle tego jakie bajery producent oferuje.

potrzebuję na prezent dla żony coś wybrać

zastanawiam się nad ipodem nano 6g ten kwadracik z wyświetlaczem,

słuchawki już mam nufoce nx-700 więc chciałbym aby to zagrało razem

znalazłem jakiś magazyn coś tam testują ale nie wiem czy miarodajne

Ukryta Zawartość

czy ktoś ma tego ipoda nano 6g i jak się sprawdza?

tnx

proponuje przejrzec jakies portale technologiczne i wybrac cos popularnego, jesli zona nie jest chora na audiofilie to na pewno bardziej ja to ucieszy jak odtwarzanie flac czy cos nietypowego specyficznego dla ludzi o specyficznych wymaganiach,

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Ukryta Zawartość

zdecydowany jestem na tego maluch, ponoć neutralnie i dobrze gra w tej cenie

łatwo można mu pamięć rozbudować i flaki nie są problemem,

prosty wyświetlacz bez fajerwerków przypomina troszkę koncepcją pierwszego rio klasyka

tnx i pozdr

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

zdecydowany jestem na tego maluch, ponoć neutralnie i dobrze gra w tej cenie

łatwo można mu pamięć rozbudować i flaki nie są problemem,

prosty wyświetlacz bez fajerwerków przypomina troszkę koncepcją pierwszego rio klasyka

tnx i pozdr

A jakie to znaczenie jak gra ? liczy się tylko wygląd:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

A jakie to znaczenie jak gra ? liczy się tylko wygląd:

Ukryta Zawartość

dokladnie, kobiety maja inne postrzeganie kieruja sie emocjami nie analiza, dla przecietnej kobiety jakosc dzwieku sie nie liczy, liczy sie popularnosc marka design emocje zywe barwy .... nie kupuj kobiecie swoim gustem bo mimo ze sie ucieszy to nie bedzie to czego tak na prawde oczekuje....

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

weź jej sony, nwz-e474 albo jak dorwiesz nwz-s764 (albo 765), dla kobiety pewnie jakość dźwięku nie ma takiego znaczenia (choć te grają dobrze), a jakość wykonania najwyższy poziom no i menu naprawde śmiga w nich. Dźwiękowo tez im nic nie brakuje, mam na testy nwz-e474 i moimi superluxami hd681 się super zgrywa, bo jest to dosć ciepły player.

dla mojej żony jakość dźwięku zaczyna mieć znaczenie :) jak zmieniłem jej słuchawki z ipodowych na nu ne-700 to sama przyznała że lepiej się słucha :) idę za ciosem w jakość audio :) oczywiście w normalnej kasie a że ten clip ponoć gra świetnie w tej cenie to raczej w tym kierunku idę, nie zależy mi na dużym wyświetlaczu dotykowym żeby zjadał baterię, moja żona rozumie takie podejście nie ma 15lat żeby chcieć funowy różowy player z dużym wyświetlaczem do gier ,,

Focal + Naim

no spoko, tylko naprawde jak bierze się te wymienione przeze mnie sony do ręki to czuć że są porządnie wykonane i długo posłużą, no i bateria dłużej trzyma.

A clip oczywiście bardzo fajny w tej cenie, zwłaszcza że można rockboxa wgrać, gdyby nie bateria już bym dawno go miał :)

No gratuluję kolegom tutaj oceniania wszystkich kobiet przez pryzmat stereotypowej blondynki ;)

A w kwestii tematu - Clip+ to bardzo dobry player i raczej nie znajdziesz nic lepszego w stosunku jakość/cena. Dodatkowo jest na zwykłym mini-usb (Sony ma swoje głupie wtyczki), można włożyć kartę pamięci (czyli kolejne mb w śmiesznie niskiej cenie), ma też w razie potrzeby rockboxa, którego polecam zainstalować. Do tego dochodzi mały, poręczny rozmiar, zaś wyświetlacz jest całkowicie wystarczający do odnalezienia tego, co potrzeba w grajku mp3. Jedynym minusem jest bateria, ale jakiejś wielkiej tragedii z nią nie ma.

Dla czego wybrałeś mp3 player, a nie używanie playera z komórki? Biega z nim? Choć w sumie ze zwykłą komórką też można biegać (są nawet takie "nosidła" na ramię).

Jak kochasz żonę to dołóż 500 jeszcze i kup HiFImana 601 slim !!! :) . Żadna kobieta chyba takiego nie ma !

A tak na poważnie to można jeszcze SanDisk Sansa Fuze lub Fuze plus. Też zacne. Co do Rockboxa - kobieta może mieć z tym problem. Lepsze standardowe oprogramowanie.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Powiedz żonie żeby sobie grała z telefonu + dobre słuchawki. Najtańsze wyjście a wcale nie najgłupsze.

Jeśli już jednak musi być osobny player to polecam (podobnie jak już kilka osób przede mną) Walkmana Sony.

Osobiście posiadam Sony Walkman X-Series sprzed kilku lat, Kupiłem zamiast iPod'a, którego szczerze nienawidzę do dzisiaj. :)

To była najwyższa seria odtwarzaczy Sony, dziś już niestety jej nie robią. Ale chyba najważniejsze jej cechy przeszły do innych linii Walkmanów z dzisiejszej produkcji. Są to:

1/ jakieś czary i gusła odprawiane przez Sony na sygnałem MP3. Te "poprawiacze" MP3 faktycznie działają i dźwięk jest b. dobry.

2/ NAJWAŻNIEJSZE! System aktywnej redukcji hałasu! Absolutnie najlepszy, z jakim miałem dotychczas do czynienia! Auto, metro, autobus, samolot, ulica... wsio rawno: działa wspaniale i skutecznie. W słuchawkach są mikrofony - rejestrują zewnętrzny hałas i player dodaje do muzyki jeszcze hałas w przeciwfazie. TO DZIAŁA! :)

Także rozejrzyj się za Sony Walkmanem z redukcją hałasu. Warto!

No i kompletnie bezproblemowe przekazywanie plików do playera. Copy & paste a nie p***e się z iTunes.

BOŻE! JAK JA NIENAWIDZĘ iTUNES! :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

nwz-e574 ma słuchawki z aktywną redukcją hałasu, ale skoro juz ma kupione dobre doki, to zbędny bajer :)

sony X ma teraz następcę nwz-z1050 (60) oraz nwz-f805, ale to grubo przekracza 500zł.

Najlepiej weź jej nwz-s765, są nawet 3 kolory do wyboru.

żeby rozwiać wątpliwości to kupiłem dziś sanse + blue :) wygląda uroczo , mała a wyświetlacz jeszcze mniejszy :) ale tu trzeba przyznać kapitalnie czytelny dwukolorowy jednocalowy :)

Od czego się zaczęło moje poszukiwanie, kupiłem z ciekawości żonie słuchawki do ipoda szufelki ne-700 i mimo że moja żona ma raczej gumowe ucho stwierdziła że zdecydowanie lepiej grają! i to z kuchni! :); nawet powiedziała że przyjemniej grają i lepiej izolują. Potem porównałem jak gra szufelka z dziurką od kompa i dziurką od tabletu nexusa7, więc stwierdziłem że słuchawki się marnują na szufelce i zacząłem poszukiwać małego playera ciekawiej grającego ale też przyzwoitego w cenie założyłem że do 500pln, osobiście dla mnie player ma być prosty w obsłudze, nie ograniczać się w formatach czyli flac też mile widziany choć ktoś powie że flaci na takim sprzęcie są bez sensu może ale nie koniecznie,, mile widziana nawigacja czyli prosty wyświetlacz i radio FM, takie założenia spełnia większość playerów w komórkach ale niestety mają często słabe dziurki a jak wiemy lubimy te lepsze i tu zaczyna się droga do poszukiwań czyli na ile lepsze i czy w ogóle warto sobie zawracać głowę playerem za 150pln :)

Na szybko porównanie komórka nokia c3 - ipod szufelka poprzedniej generacji vs sansa clip + czyli waga nano piórkowa ale czy na pewno?

Słuchawki oemowe w pudełkach czy to nokii czy ipoda czy sansy są słabe i nie można spodziewać się po nich niczego angażującego itd dalej nie będę pisał długo bo ma być krótka recka jak mały jest player :) Słuchawki do 3 nano zawodników nuforce ne-700 czyli całkiem fajne słuchawki za mniej niż 200pln. Grają lekko podbitym basem nisko schodzącym i całkiem dobrze kontrolowanym , słodka góra i czytelna średnica nie ofensywne nie męcząco przy dłuższym użytkowaniu jak dla mnie brzmienie ciekawie pokazujące też scenę a nie jako jeden punkt w głowie. Stosunkowo komfortowe dobrze separujące od otoczenia i dlatego nie potrzebowałem priorytetowo systemów wygłuszających mimo że testowałem takie fajnie to działa ale nie zawsze też jak się można spodziewać.

Zacznę od nokii c3 , po odpaleniu radia słychać że jest płasko , beznamiętnie bas szybko się urywa wszystko w brzmieniu uproszczone radio często rwie szumi, ogólnie szum w tle jest nawet przy mp3, w skali 0-5 daję 2 nie ma co pisać więcej.

Jak wiemy ipod szufelka jest totalnie prostym playerem bez wyświetlacza. Wgrywamy muzykę najczęściej i w zasadzie tylko mp3 i to przez itunsa co faktycznie niby jest wygodne ale troszkę też irytujące np pod windą choć można prawym przyciskiem myszy dać od razu na ipoda. Szufla nie ma obsługi radia FM i FLAC, nie ma korekcji , potrzebuje podstawki dedykowanej do synchronizacji i ładowania, brzmieniowo lepiej niż z nokii , troszkę więcej basu czytelniej ale dalej płasko i słaba selektywność góry, brzmienie w skali 0-5 daję 3.

Sansa, od pierwszego kontaktu daje poczucie że nie jest to tylko malutkie coś tam z wyświetlaczem dołączone w promocji yogurtu. Zacznę od funkcjonalności. Player posiada prosty wyświetlacz 1calowy 2 kolorowy naprawdę czytelny. Menu dobrze poukładane szybka nawigacja bezproblemowa, funkcjonalnie - mamy radio FM , wyświetlacz, obsługę FLAC! dyktafon oraz cenne czyli możliwość dorzucenia pamięci nawet do 20GB!!!!!!!! Brzmienie - kapitalne za te pieniążki! lekko ocieplone równe bez podbić uwypukleń całe pasmo ect,. Całkiem detaliczne tzn więcej wybrzmień niż na szufli bogatsze barwy większa głębia przekazu, bas troszkę głębszy ale nie podbity wyższy tak mi się wydaje jak na szufli i czytelniejszy . Całe pasmo w porównaniu do ipoda czytelniejsze. Dynamika porównywalna łba nie urwie ale nie zamęczy, i najważniejsze nie szumi tło i zdecydowanie lepsza scena i stereofonia!!!! Może nie są to hektary przestrzeni ale jest już odczuwalna --- ocena 4.8-5 :)

Dodatkowo zwykłe mini usb i szybciej muzyka się wgrywa niż w szufli jak chcemy przerzucić 1GB zaczyna to już być mocno odczuwalne.

Zastanawiam się jak można za tak śmieszne pieniążki zrobić grajką, który naprawdę poprawnie i nieźle gra i lepiej od droższego ipoda szufli oraz jak w linku testowym wcześniej podawałem od ponad 3x droższego ipoda nano ...i ma sporo większe możliwości które nie ograniczają go jako playera ! Naprawdę duże brawo dla producenta.

Polecam posłuchać bo mały player z niezłym dźwiękiem i możliwościami, oczywiście nie należy spodziewać się hifi ale bardzo ciekawego produktu audio za 150 czyli tyle co nieraz kosztuje jeden bananek chiński hajfaj.

jeszcze jeden filmik<br>

Ukryta Zawartość

uważam że za 350 pln czyli sansa 150 i słuchawki ne-700 za 200 - "złożyłem" niebanalny i fajnie grający nano "zestaw" :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

gratulacje, tym bardziej że oparłeś się patologii apple i sony. z sony miałem 3 modele, od momentu jak wyszły ich pierwsze odtwarzacze mp3. wszystkie padły, software do bani, dziwna konwersja ATRAC i brak obsługi flac. apple to już nic nie mówię.

sansa creativa i koreański cowon to najlepsze przykłady jak robić i ak wyceniać tego typu sprzęt.

jest jeszcze cowon e2 - też fajny i porównywalny z sansa ale bez ekranu - chociaż wedle internetu dźwięk minimalnie lepsiejszy.

jeszcze raz - gratuluje wyboru.

Zgadzam się że Aplle to patologia ale Walkman X-Series Sony to był naprawdę świetny player kilka lat temu. Dziś już pewnie są lepsze ale nie mam żadnego ciśnienia na wymianę.

Który player w tamtych latach miał wyświetlacz OLED, Gorilla Glas i redukcję hałasu?

Teraz to ma każdy telefon pewnie ale w tamtych czasach to było coś.

Co do wytrzymałości - nic sięnie dzieje. Soft i hardware - jak nowe! :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

• 1 rok później...

Co nowego w temacie przenośnych grajków?

Padł mi mój archos i chciałbym coś z 4-8gb, małym wyświetlaczem. Nie chcę ipodów, etc.

Z Sansą mam złe doświadczenia (żona).

Chciałbym coś taniego, ale nie tandetnego. Słuchawki dobre już mam, więc to jest drugoplanowe.

Zupełnie nie śledze rynku.

Dzięki za sugestie.

Powrót po dłuższej przerwie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.