Skocz do zawartości
IGNORED

Manu Katché

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo lubię tego francuskiego perkusistę afrykańskiego pochodzenia. Od kilku lat nagrywa dla wytwórni ECM. A parę dni temu ukazała się jego nowa płyta w ECM zatytułowana po prostu - "Manu Katché". Zapraszam do dyskusji.

Mój ulubiony album Manu Katché to "Neighbourhood" z udziałem Tomasza Stańko i Jana Garbarka.

Nowa płyta ECM:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

https://www.audiostereo.pl/topic/98104-manu-katch%C3%A9/

Już dwa razy dzisiaj miałem okazję posłuchać w całości płyty Manu Katché pt: Manu Katché...dla mnie to idealna muzyka na taki dzień jak dziś gdy na zewnątrz paskudna pogoda...a w domu, Manu Katché;-). Zdecydowanie polecam, bowiem czasami coś co jest melodyjne i łatwe w odbiorze to jest nam potrzebne...

https://www.audiostereo.pl/topic/98104-manu-katch%C3%A9/#findComment-2621104
Gość glubisz

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez mlb, 28 Października 2012 - na prośbę autora
Ukryte przez mlb, 28 Października 2012 - na prośbę autora

Po przed ostatniej płycie nabrałem przekonania że muzyka Katche się zmienia, szczerze to dopiero z tego forum dowiedziałem się że jest premiera nowej. Napewno kupie.

Bardzo lubię tego francuskiego perkusistę afrykańskiego pochodzenia. Od kilku lat nagrywa dla wytwórni ECM. A parę dni temu ukazała się jego nowa płyta w ECM zatytułowana po prostu - "Manu Katché". Zapraszam do dyskusji.

Mój ulubiony album Manu Katché to "Neighbourhood" z udziałem Tomasza Stańko i Jana Garbarka.

Nowa płyta ECM:

Ukryta Zawartość

Najnowszego albumu jeszcze nie słyszałem. Jeszcze. Warto wspomnieć że na tym albumie gra również Nils Petter Molvær. :)

Manu to jeden z moich ulubionych perkusistów. Ponoć był czas w którym był najdroższym sesyjnym perkusistą. Taka ciekawostka.

Neighbourhood to dla mnie mistrzostwo. Kolejne płyty już mniej, ale również bardzo fajny klimat.

Z Garbarkowych "rzeczy" polecam wszystko. ECM zawsze brzmi dobrze imho, warto posłuchać koncertowy album Dresden. Dobrze zrealizowane bębny.

Z nie-garbarkowych:

Joe Satriani - Joe Satriani (1995),

Tracy Chapman - Matters of the Heart (1992)

Ukryta Zawartość

“Kejseren er i garderoben!”

https://www.audiostereo.pl/topic/98104-manu-katch%C3%A9/#findComment-2622085

Manu Skacze mam trzy płyty z ECM i więcej nie będę sobie zawracał głowy takimi projektami. Jak dla mnie nie odnajduje się w estetyce ECM i w ogóle jazzowych projektach, chociaż jak najbardziej znakomicie wkomponowuje się w repertuar Petera Gabriela czy też nawet Stinga. Niezły feel rockowy, etniczny ale niestety nie posiada on jazzowej duszy i jeszcze nigdy nie słyszałem go dobrze swingującego!

No, ale zasługi ma i trzeba to uszanować, co zrobiłem kupując jego trzy albumy z ECM plus wszystko z PG.

Pozdr, M

Parker's Mood

https://www.audiostereo.pl/topic/98104-manu-katch%C3%A9/#findComment-2622235

Słuchałem wszystkich autorskich płyt Manu, z których jedyną strawną była dla mnie Neighbourhood. Z drugiej jednak strony

spodziewałem się więcej po tak znamienitej ekipie, Wasilewski dał od siebie nieco swego firmowego liryzmu na fortepianie, ale

generalnie on jak i Garbarek czy Stańko grają bardzo ograniczoną skrępowaną muzykę, jak gdyby nie potrafili wyjść ponad pewne założone przez

autora ramy kompozycyjne. Brakuje mi na tej płycie rozmachu, swobody, budowania muzyki i emocji w czasie sesji nagraniowej.

Z kolejnymi płytami Manu Katche jest już tylko gorzej - podobna konwencja, w gorszym wykonaniu. To muzyka która zadowoli zapewne tylko

wielbicieli szeroko pojętego gatunku smooth jazz i jego okolic.

Manu to świetny muzyk, podoba mi się jego filozofia podejścia do perkusji, i to jak grywał na płytach np. Garbarka,

gościnne granie u kogoś a wydanie swojej autorskiej płyty to jednak dwie różne rzeczy

https://www.audiostereo.pl/topic/98104-manu-katch%C3%A9/#findComment-2622719
  • 2 tygodnie później...
Gość Przemski

(Konto usunięte)

Wcześniejsze płyty Manu Katche, jak i koncert promujący płytę Third Round wspominam bardzo dobrze. Czwarty album zaskoczył mnie nieco ogólnym spokojnym tempem i ogólnym stonowaniem. Główne role w moim odczuciu od perkusji przejęły organy Hammonda i trąbka oraz elektronika w rękach Molvaer'a. Jak można wywnioskować i z wypowiedzi poprzedników nie jest to wielce ambitna, odkrywcza twórczość. Płytę odsłuchuję czwarty raz i jeszcze żaden fragment nie zapadł mi w pamięci, tak jak to miało miejsce choćby podczas odsłuchu płyt Molvaer'a. Mimo to rzecz warto odsłuchania choćby z racji tego, że może dać dużo przyjemności, a o to przecież m.in. chodzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/98104-manu-katch%C3%A9/#findComment-2631997

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.